Десерти с плодове от компот
Желе от консервирани плодове
Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително смесени.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във водата за около 30 мин. Прибавяме захарта, сока и настърганата кора от лимона и 200 г от обелените плодове. При непрекъснато бъркане варим, докато се разтопи желатинът. След като кипне, отстраняваме от огъня и прибавяме виното. Прецеждаме през цедка, като внимаваме да не се смачкат плодовете, защото желето ще се размъти. Вземаме подходяща форма и я слагаме в съд с вода и лед. Сипваме част от желето и въртим формата на всички страни, за да може сместа да покрие и облицова стените на съда, в противен случай при изваждане желето ще се разпадне. На дъното на формата нареждаме един ред плодове. Сипваме малко желе и, когато замръзне, нареждаме втори ред плодове. Сипваме отново желе и така последователно слагаме плодове и желе, докато формата се напълни. Напълнената форма оставяме да замръзне, потапяме за миг в гореща вода и обръщаме в широка чиния. Гарнираме с разбития подсладен каймак.
Кисел от компот
Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.
Крем „Ананас”
Прoдукти: 500 г сметана, сокът от 1 лимон, 1 компот от ананас, 1 ч.ч. пудра захар, 4 ч.л. желатин, 2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Плодовете от компота нарязваме на малки парченца. Накисваме желатина в малко хладка вода и го оставяме добре да набъбне. Загряваме сока от компота и в него с бъркане, без да позволяваме да завира, разтваряме набъбналия желатин. Оставяме да поизстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Прибавяме с биене един по един жълтъците и лимоновия сок. Избъркваме добре. Разреждаме със сока от компота и прибавяме парчетата ананас. Разбиваме белтъците с кристалната захар на гъст сняг и лъжица по лъжица го объркваме в крема. Тази хомогенна смес наливаме в купичките и оставяме в хладилника поне 3-4 часа, за да стегне добре.
Крем от тиква с череши
Прoдукти: 500 г тиква – кестенка, 400 г компот от червени череши, 60 г царевично брашно, 50 г захар, 100 г сметана, 150 мл прясно мляко, 100 мл сироп от ягоди, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на малки парчета. Слагаме я в съд с малко вода и я варим, заедно с част от захарта. Когато поомекне, добавяме изчистените от костилките череши, наливаме малко от ягодовия сироп и доваряваме. Сваряваме в отделен съд прясното мляко и го сгъстяваме с царевичното брашно. След като изстине, го смесваме с варената тиква и черешите. Разбъркваме, докато се получи еднообразна смес. Разбиваме сметаната с останалата захар и ванилията и ги смесваме при непрекъснато бъркане с млякото и тиквата. Разпределяме готовия крем в десертни чаши и отгоре заливаме с останалия ягодов сироп.
Млечен крем с плодове от компот
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1 буркан компот от ягоди /или други плодове/, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме киселото мляко и го разбиваме заедно със захарта. Разбиваме с миксер плодовете в компота. Прибавяме го към киселото мляко. Накисваме желатина за двадесетина минути в хладка вода, след което го загряваме на водна баня, охлаждаме и го прибавяме към останалите продукти, като разбъркваме много добре. Разливаме крема в чаши и охлаждаме 2-3 часа в хладилник. Преди поднасяне гарнираме със смлени орехови ядки, стафиди или сушени плодове.
Ориз с компот от праскови
Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 жълтък, 1 ч.л. краве масло, 1 ванилия, 1 компот от праскови, 1 1/2 с.л. нишесте.
Нaчин на приготвяне: От ориза, млякото и захарта сваряваме гъста каша. Щом отстраним от огъня, подправяме с жълтъка, разбит с маслото и ванилията. Изсипваме сместа в къдрава форма, изплакната със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме в подходяща чиния, и отгоре нареждаме отцедени и нарязани на филийки праскови от компота. В основата на сладкиша също нареждаме половинки праскови. Отделяме 1 1/2 ч.ч. сок от компота, размиваме в него нишестето и сваряваме крем. Бъркаме крема, докато се охлади, и заливаме с него ориза и плодовете.
Ярославски крем
Прoдукти: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиване на сметаната, 2-3 листа желатин, 2 ч.ч. изцедени плодове от компот, 2 с.л. мармалад от кайсии, 2 с.л. ликьор по избор /да не е от кафе или какао/.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме предварително накиснатия в студена вода желатин в половин ч.ч. гореща вода и бъркаме, докато се охлади. Разбиваме сметаната със захарта и смесваме с разтопения желатин. Разпределяме плодовете от компота по равно в стъклени чаши и покриваме с желираната смес. Оставяме крема в хладилник. Непосредствено преди сервирането заливаме с мармалада, който сме разредили с ликьора и 2 с.л. гореща вода.
Бананов десерт
Прoдукти: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.
Портокали с плодова салата
Прoдукти: 4 портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, половин буркан компот от праскови /изцедени/, лимонов сок, пудра захар, сметана.
Нaчин на приготвяне: Подсушаваме измитите портокали, нарязваме ги напречно на еднакви половинки и внимателно издълбаваме сърцевината. Отстраняваме ципата и семената. Нарязваме сърцевината на парченца, банана на тънки колелца, ябълката и прасковите на кубчета. Прибавяме лимонов сок и малко пудра захар и леко разбъркваме. Пълним портокаловите кори със сместа и охлаждаме. Преди поднасяне украсяваме със сметана.
Пълнени круши
Прoдукти: 8 половинки круши от компот, 250 г извара, 1 с. л. захар, 1 яйце, 125 г сметана, 2 с. л. нарязани печени бадеми, 2 с. л. конфитюр от червени боровинки, 1 с. л. настъргана лимонова кора.
Нaчин на приготвяне: Изварата, захарта, сметаната, жълтъка, бадемите и конфитюра разбиваме много добре. Прибавяме и разби-тия на твърд сняг белтък. По млако от получения крем разстиламе на дъно-то на всяка чиния (за да лежат по-добре крушите). Отцедените от сока половинки круши слагаме върху кре-ма с разрязаната страна нагоре и върху тях шприцоваме останалия крем. Отгоре поръсваме с настърганата лимонова кора.
Руло с праскови
Прoдукти: 1 буркан компот от праскови, 1 с. л. вишновка, 3 яйца, 100 г захар, 100 г брашно, 1 щипка сол, 1/2 бурканче желе от касис.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме прасковите от компота и ги напръскваме с вишновката. Отделяме 4 цели половинки,а останалите плодове нарязваме на ивици. Разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме солта, брашното и разбитите на сняг белтъци. Изливаме сместа в правоъгълна тавичка върху намазнена пергаментова хартия и печем 8 минути в силно загрята фурна. Изваждаме и навиваме горещия блат на руло заедно с хартията. Оставяме да изстине, развиваме, отстраняваме хартията и мажем с желето. Върху него нареждаме парченцата праскови и отново навиваме. Отгоре украсяваме с отделените половинки праскови.
Ананасов кекс
Прoдукти: 115 г масло, 200 г ситно счукан крокан / карамелизирана захар/, 450 г ананас от компот, 4 яйца, настърганата кора на 1 лимон, щипка сол, 115 г захар, 75 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната на 180°С. Заделяме 1 с.л. от маслото, останалото слагаме заедно с крокана в огнеупорен съд и при непрекъснато бъркане стопяваме захарта във фурната. Подреждаме отгоре отцедените и подсушени шайбички ананас и оставяме съда настрана. Разбиваме жълтъците с остатъка от маслото, оставено да омекне на стайна температура, прибавяме настърганата лимонова кора и разбиваме на пухкава смес. Разбиваме белтъците със щипка сол на сняг, постепенно прибавяме захарта. Белтъченият сняг смесваме със жълтъчената смес. Пресятото с бакпулвера брашно на три части слагаме в яйчния крем. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, изсипваме това тесто върху ананасите и печем в умерена фурна около 30 мин. Обръщаме сладкиша още топъл в десертна чиния и отгоре наръсваме с пудра захар. Може да го сервираме и топъл, и студен.
Маков кекс с мед и череши
Прoдукти: 80 г грис, 80 г пудра захар, 150 г течен мед, 4 яйца, 50 г краве масло, 150 г маково семе, 1 с. л. прясно мляко, 1 пакетче ванилена захар, 1 ч. л. смлян анасон и канела, 100 г череши от компот, кора-та на половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда, жълтъците, разтопеното масло, лимонената кора, анасона и канелата и разбиваме с миксер докато сместа се сгъсти. Добавяме измитото и смляно маково семе, чере-шите, почистени от костилките, и ванилията. Редувайки с гриса, добавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Щом тестото стане плътно, добавяме 1 с. л. мляко и размесваме. Изливаме сместа във форми, намазани със мазнина и посипани с брашно. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. Готовия кекс укра-сяваме с разбита сметана или с глазура.
Сладкиш с карамел
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. брашно, 4 яйца 1 ч.ч. захар + 6 с.л. за карамела, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 4 с.л. краве мляко, отцедените плодове от 1 компот от кайсии, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от разбитите яйца, брашното с бакпулвера, захарта и ванилията. Карамелизираме захарта и когато се втвърди, прибавяме маслото. Изчакваме карамелът да се разтопи и нареждаме отгоре отцедените кайсии и орехите. Разстиламе върху тях тестото и печем в умерено загрята фурна. Обръщаме готовия сладкиш в широка чиния, изчакваме да изстине и сиропираме със сока от компота.
Пай с череши
Прoдукти: 230 г бяло брашно, 1 щипка сол, 300 мл студена вода, 125 г масло или маргарин; плодовете от един компот череши, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: В купичка разтваряме солта във водата. В гиляма купа смесваме брашното и мазнината. Бъркаме, докато стане грахообразно тесто. Наливаме подсолената вода и измесваме еластичтно тесто. Правим го на топка, увиваме го в домакинско фолио и го слагаме в камерата на хладилника. Това тесто може да стои замразено 3 месеца. Преди правене на пая го изваждаме, оставяме го леко да се отпусне и го разделяме на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхонст разточваме кора с диаметър 28 см. и дебелина 3 мм. Разстиламе я в кексова форма с диаметър 22 см, като обрязваме тестото, което излиза над 1,5 см от краищата. Отцеждаме черешите, махаме им костилките и ги подреждаме върху блата. Разточваме втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарязваме на ленти, широки 1 см. Правим от тях върху черешите рехава решетка, като я захващаме с долната кора с прищипване. Леко накъдряме с пръсти края на тестото. Печем в предварително загрята на 190°С фурна. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.
Бишкотена торта с кайсии
Прoдукти: 2 1/2 опаковки бишкоти, 1 компот от кайсии; зa крема: 1 ч. ч. пудра захар, изцедено кисело мляко или сметана, 1 ч. л. желатин; за поръсване на тортата: смлени орехови ядки, шоколадови пръчици.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме крема, като към разбитата сметана прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и го разбъркваме добре. Използваме го полужелиран.
Топваме всяка бишкота в сиропа от компота и ги нареждаме в тортена форма. Отгоре нареждаме изцедените и обелени от кожичките кайсии, а върху тях изливаме крема. Оставяме тортата да престои в хладилник 5-6 часа и след това я украсяваме по желание със счукани орехови ядки или шоколадови пръчици.
Желирана торта с консервирани плодове
Прoдукти: 2 ч. ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 1 к. ч. захар, 1 с. л. кисело мляко, 1 щипка сол; за сиропа: 1 к. ч. захар, 1к. ч. вода; зa крема: 1 компот от твърди плодове, 2 ч. л. желатин; за поръсване: нарязани орехови ядки, стафиди.
Нaчин на приготвяне: Омесваме гладко тесто от продуктите за блата и го оставяме да престои в хладилника 1-2 часа. Разстиламе тестото в тортена форма, като оформяме подложка с ръбче по височината на тавата. Надупчваме на 3-4 место тестото. Печем в умерена фурна до бледо розово. Изваждаме опечения блат и го поставяме в голям поднос. Напояваме го силно с гъстия захарен сироп. Поръсваме отгоре орехите и стафидите и нареждаме отцедените и нарязани плодове от компота. Затопляме прецедения сок от компота, прибавяме предварително накиснатия до набъбване желатин и разбъркваме добре. Охлаждаме сока, докато желира леко, и заливаме с него тортата. Оставяме я да престои 2 часа в хладилник, след което я гарнираме по избор.
Плодова торта с козунак
Прoдукти: 500 г козунак, 125 г краве масло, 200 г захар, 3 равни с. л. брашно, 1 буркан компот от кайсии, праскови или ягоди, 120 г бадемови или орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме с миксер на пяна. Жълтъците със 100 г захар разбиваме на слаб огън, докато сместа се сгъсти. След това прибавяме лъжица по лъжица яйчената смес към разбито-то масло, като бъркаме непрекъснато. Козунака нарязваме на тънки филийки, половината нареждаме в та-вичка, като запълваме празнините с парченца. Поръсваме леко със сироп от компота, намазваме с крема и нареждаме втория ред козунак. Отгоре нареждаме отцедените плодове от компота. Отмерваме 2 ч. ч. сок от компота, брашното размиваме в малко студена вода и прибавяме към сока заедно с останалата захар. Сгъс-тяваме на огъня и оставяме да изстине. С този крем намазваме тортата, след което я поръсваме с леко запе-чени бадеми нарязани на ивички или смлени орехи.
Сюрприз за мама
Прoдукти: 1 готов кръгъл блат, 1 компот от праскови, 250 г конфитюр от кайсии; зa гарнитурата: сладко от череши, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Прецеждаме сока от компота в отделен съд. Отделяме две праскови за украса, а другите нарязваме на четвъртинки и смесваме с конфитюра от кайсии. Разрязваме блата през средата на два пласта. Слагаме първия пласт в чиния за торта и заливаме с 4 с.л. сок от компот. Отгоре намазваме равномерен пласт от смесените конфитюр и праскови. Отгоре слагаме втората част от блата без да напояваме и леко притискаме. Поръсваме цялата повърхност през цедка с пудра захар, така че да се образува бял пласт. Украсяваме тортата с венец от парченца праскови и черешки от сладкото.
Торта “Ананас”
Прoдукти: 1 компот от ананас, половин пакетче краве масло, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. брашно, 4 яйца, 1 кофичка сметана, ароматизатор.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на дъното на тавата. След като отново се втвърди нареждаме плодовете от компота плътно един до друг. В отделен съд разбиваме яйцата със захарта, прибавяме брашното и изливаме получената смес върху плодовете и печем на умерена фурна. Още топла, изсипваме тортата в подходящ съд и заливаме със сока от компота (но след като изстине). Разбиваме сметаната с пудра захар на вкус, прибавяме ароматизатор и заливаме тортата. Вместо сметана можем да използваме изцедено кисело мляко.
Торта “Какаду”
Прoдукти: 8 белтъка, 12 с.л. захар, 12 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия; зa крема: 4 жълтъка, 4 с.л. брашно, 5 с.л. захар, 500 мл прясно мляко, 1 ч.л. нес кафе; за гарниране: 1 компот от праскови, половин пакет бисквити, 1 пакетче суха сметана, разбита с 1 ч. ч. хладко прясно мляко, ягоди от сладко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре с миксер белтъците със захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме ванилията, половината брашно, бакпулвера и накрая – останалото брашно. Изсипваме в намазнена тава, постлана с хартия и печем в преварително загрята фурна при температура 150°С. Отделно загряваме до завиране млякото за крема и разтваряме в него захарта и нескафето. Прибавяме разбитите с брашното жълтъци (с малко вода, за да се разтвори хубаво брашното) и бъркаме непрекъснато с тел до завиране на крема. Разрязваме изстиналия блат на 2 половини. Поставяме на дъното на тортената чиния единия блат, намазваме с половината от крема и нареждаме нарязаните праскови от компото. Отгоре нареждаме като блат бисквитите, напоени със сиропа от компота. Намазваме със смес, приготвена от останалия крем и половината от разбитата сметана. Върху крема нареждаме малко ягоди от сладко. Най-отгоре слагаме втория белтъчен блат, леко го напояваме със сока от компота и намазваме отгоре и отстрани с останалата сметана. Украсяваме с шоколадови пръчици и кокосови стърготини.
Торта “Праскова”
Прoдукти: 1 готов блат за торта, 1 буркан компот от праскови /обелени/, 1 ч.ч. конфитюр, 1 1/2 кофички сметана, 4 с.л. пудра захар, 1 с.л. желатин, 2 с.л. ром, 1 пакетче ванилия, 1 к.ч. счукани запечени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме прасковите от компота и ги отделяме настрана. Разрязваме блата на две части, които напръскваме леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Накисваме желатина с малко вода, заливаме с 1 к.ч. сироп от компота и разтопяваме на водна баня. Загряваме останалата част от компота, прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и оставяме леко да се охлади. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Слагаме едната половина от блата във форма за торти и намазваме с част от разбитата сметана. Намазваме и с размития в малко вода конфитюр. Слагаме втората половина от блата, леко притискаме и отново намазваме със сметана. Отгоре нареждаме прасковите и заливаме с охладения до полужелиране сироп. След като желето стегне напълно, отгоре украсяваме с останалата сметана.
Торта “Първа пролет”
Прoдукти: 4 яйца, 200 г брашно, 250 г захар, 200 г кисело мляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 компот от малини или ягоди, 1 пакетче нишесте ванилия, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със 150 г захар. Прибавяме киселото мляко, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме добре и изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме блата в силна фурна. Отделно разтваряме нишестето в 1 к.ч. прясно мляко и го смесваме с останалото мляко, което сме подсладили с останалата захар. Сваряваме крема на огъня и докато е още топъл, заливаме блата. Когато тортата изстине, отцеждаме плодовете от компота и я гарнираме с тях.
Торта с грис
Прoдукти: 2 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 щипка сол, 1 ванилия, 1 с.л. настъргана лимонова кора, 1 1/2ч.ч. грис, 1 ч.ч. брашно, половин пакетче бакпулвер, 1 1/2к.ч. прясно мляко, 2 ч.ч череши или вишни от компот /отцедени от сока/, 100 г стафиди, 1 к.ч. смлени бадемови ядки, 2-3 к.ч. сок от компота, 10 г желатин, сметана за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна яйцата с половината от захарта, като прибавяме солта, ванилията и настърганата лимоновата кора. Разбъркваме и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме гриса. След гриса сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Наливаме на части млякото, като продължаваме да бъркаме. Омесваме добре сместа и я разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем 45 мин в умерена фурна. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме хоризонтално на две части. Почистваме отцедените плодове от костилките и ги смесваме със стафидите и смлените бадемови ядки. Загряваме сока от компота и прибавяме към него останалата захар и накиснатия в малко вода и набъбнал желатин. След това заливаме с по-голямата част от сока сместа от череши, стафиди и бадеми. Изчакваме сместа да се посгъсти и заливаме с нея долната част на блата. Слагаме втория блат и го покриваме с останалия леко желирал плодов сок. Украсяваме тортата с разбитата сметана.
Торта с компот
Прoдукти: 5 яйца, 2 к.ч. пудра захар, 1 к.ч. грис, 1 к.ч. брашно, 250 г кристална захар, 1-2 ванилии, 1 с.л. светъл ром, 1 компот, 2 белтъка.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с половината от пудрата захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Разбъркваме добре гриса с брашното и ги прибавяме при непрекъснато леко бъркане към яйцата. Изсипваме сместа във форма за торта, покрита с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна, като през първите 20 минути не отваряме фурната, за да не спадне тестото от нахлуването на хладния въздух. Опеченото тесто обръщаме в чиния и веднага отстраняваме хартията. Сваряваме сироп /за около 5-10 мин/ от разтворената в 1 1/2 ч.ч. вода кристална захар. Оставяме сиропа да се охлади 5-10 мин, прибавяме ванилията и рома, разбъркваме и заливаме блата.Отцеждаме добре плодовете от компота, ако е необходимо нарязваме по-едрите, и ги нареждаме върху тортата. Разбиваме белтъците на сняг с останалата пудра захар и покриваме тортата с получената смес.
Торта с плодове от компот
Прoдукти: 1 компот, 1/2 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 5 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кофичка сметана, 2-3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме захарта на светъл карамел в тава или тортена форма. Оставяме леко да се втвърди и отгоре разстиламе, предварително размекнатото масло. Когато и маслото се стегне, върху него редим отцедените плодове от компота. Отгоре заливаме със смес от яйцата, захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Печем в умерена фурна и след като тортата се отвърне я заливаме със сока от компота. Отгоре намазваме тортата с разбитата с пудрата захар сметана. Гарнираме по желание.
Торта "Цветенце"
Прoдукти: 1 компот от кайсии, 15 череши от сладко, 100 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 яйца, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 10-15 г масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме кайсиите и ги разрязваме на две, ако са цели. Слагаме във всяка половинка по една череша. Сипваме прецедения сок от компота в тенджера и варим на умерен огън, докато се сгъсти съвсем. Вземаме форма за торта с диаметър около 20 см, намазваме я с масло и изсипваме в нея сгъстения и изстинал компот. Нареждаме кайсиите една до друга с черешите надолу. Отделно разбиваме размекнатото масло заедно със захарта. Щом побелее, прибавяме едно по едно яйцата и пресятото с бакпулвера брашно. Изсипваме полученото тесто върху плодовете и печем 45 мин във фурна, загрята до 200°С. Обръщаме готовата торта в широка чиния за сервиране.
Автор: recepty.bg