Още рецепти » Десерти с плодове от компот

 Десерти с плодове от компот

Желе от консервирани плодове
Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително смесени.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във водата за около 30 мин. Прибавяме захарта, сока и настърганата кора от лимона и 200 г от обелените плодове. При непрекъснато бъркане варим, докато се разтопи желатинът. След като кипне, отстраняваме от огъня и прибавяме виното. Прецеждаме през цедка, като внимаваме да не се смачкат плодовете, защото желето ще се размъти. Вземаме подходяща форма и я слагаме в съд с вода и лед. Сипваме част от желето и въртим формата на всички страни, за да може сместа да покрие и облицова стените на съда, в противен случай при изваждане желето ще се разпадне. На дъното на формата нареждаме един ред плодове. Сипваме малко желе и, когато замръзне, нареждаме втори ред плодове. Сипваме отново желе и така последователно слагаме плодове и желе, докато формата се напълни. Напълнената форма оставяме да замръзне, потапяме за миг в гореща вода и обръщаме в широка чиния. Гарнираме с разбития подсладен каймак.

Кисел от компот

Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.

Крем „Ананас”

Прoдукти: 500 г сметана, сокът от 1 лимон, 1 компот от ананас, 1 ч.ч. пудра захар, 4 ч.л. желатин, 2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Плодовете от компота нарязваме на малки парченца. Накисваме желатина в малко хладка вода и го оставяме добре да набъбне. Загряваме сока от компота и в него с бъркане, без да позволяваме да завира, разтваряме набъбналия желатин. Оставяме да поизстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Прибавяме с биене един по един жълтъците и лимоновия сок. Избъркваме добре. Разреждаме със сока от компота и прибавяме парчетата ананас. Разбиваме белтъците с кристалната захар на гъст сняг и лъжица по лъжица го объркваме в крема. Тази хомогенна смес наливаме в купичките и оставяме в хладилника поне 3-4 часа, за да стегне добре.

Крем от тиква с череши

Прoдукти: 500 г тиква – кестенка, 400 г компот от червени череши, 60 г царевично брашно, 50 г захар, 100 г сметана, 150 мл прясно мляко, 100 мл сироп от ягоди, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на малки парчета. Слагаме я в съд с малко вода и я варим, заедно с част от захарта. Когато поомекне, добавяме изчистените от костилките череши, наливаме малко от ягодовия сироп и доваряваме. Сваряваме в отделен съд прясното мляко и го сгъстяваме с царевичното брашно. След като изстине, го смесваме с варената тиква и черешите. Разбъркваме, докато се получи еднообразна смес. Разбиваме сметаната с останалата захар и ванилията и ги смесваме при непрекъснато бъркане с млякото и тиквата. Разпределяме готовия крем в десертни чаши и отгоре заливаме с останалия ягодов сироп.

Млечен крем с плодове от компот

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1 буркан компот от ягоди /или други плодове/, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме киселото мляко и го разбиваме заедно със захарта. Разбиваме с миксер плодовете в компота. Прибавяме го към киселото мляко. Накисваме желатина за двадесетина минути в хладка вода, след което го загряваме на водна баня, охлаждаме и го прибавяме към останалите продукти, като разбъркваме много добре. Разливаме крема в чаши и охлаждаме 2-3 часа в хладилник. Преди поднасяне гарнираме със смлени орехови ядки, стафиди или сушени плодове.

Ориз с компот от праскови

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 жълтък, 1 ч.л. краве масло, 1 ванилия, 1 компот от праскови, 1 1/2 с.л. нишесте.
Нaчин на приготвяне: От ориза, млякото и захарта сваряваме гъста каша. Щом отстраним от огъня, подправяме с жълтъка, разбит с маслото и ванилията. Изсипваме сместа в къдрава форма, изплакната със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме в подходяща чиния, и отгоре нареждаме отцедени и нарязани на филийки праскови от компота. В основата на сладкиша също нареждаме половинки праскови. Отделяме 1 1/2 ч.ч. сок от компота, размиваме в него нишестето и сваряваме крем. Бъркаме крема, докато се охлади, и заливаме с него ориза и плодовете.

Ярославски крем

Прoдукти: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиване на сметаната, 2-3 листа желатин, 2 ч.ч. изцедени плодове от компот, 2 с.л. мармалад от кайсии, 2 с.л. ликьор по избор /да не е от кафе или какао/.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме предварително накиснатия в студена вода желатин в половин ч.ч. гореща вода и бъркаме, докато се охлади. Разбиваме сметаната със захарта и смесваме с разтопения желатин. Разпределяме плодовете от компота по равно в стъклени чаши и покриваме с желираната смес. Оставяме крема в хладилник. Непосредствено преди сервирането заливаме с мармалада, който сме разредили с ликьора и 2 с.л. гореща вода.

Бананов десерт

Прoдукти: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.

Портокали с плодова салата

Прoдукти: 4 портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, половин буркан компот от праскови /изцедени/, лимонов сок, пудра захар, сметана.
Нaчин на приготвяне: Подсушаваме измитите портокали, нарязваме ги напречно на еднакви половинки и внимателно издълбаваме сърцевината. Отстраняваме ципата и семената. Нарязваме сърцевината на парченца, банана на тънки колелца, ябълката и прасковите на кубчета. Прибавяме лимонов сок и малко пудра захар и леко разбъркваме. Пълним портокаловите кори със сместа и охлаждаме. Преди поднасяне украсяваме със сметана.

Пълнени круши

Прoдукти: 8 половинки круши от компот, 250 г извара, 1 с. л. захар, 1 яйце, 125 г сметана, 2 с. л. нарязани печени бадеми, 2 с. л. конфитюр от червени боровинки, 1 с. л. настъргана лимонова кора.
Нaчин на приготвяне: Изварата, захарта, сметаната, жълтъка, бадемите и конфитюра разбиваме много добре. Прибавяме и разби-тия на твърд сняг белтък. По млако от получения крем разстиламе на дъно-то на всяка чиния (за да лежат по-добре крушите). Отцедените от сока половинки круши слагаме върху кре-ма с разрязаната страна нагоре и върху тях шприцоваме останалия крем. Отгоре поръсваме с настърганата лимонова кора.

Руло с праскови

Прoдукти: 1 буркан компот от праскови, 1 с. л. вишновка, 3 яйца, 100 г захар, 100 г брашно, 1 щипка сол, 1/2 бурканче желе от касис.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме прасковите от компота и ги напръскваме с вишновката. Отделяме 4 цели половинки,а останалите плодове нарязваме на ивици. Разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме солта, брашното и разбитите на сняг белтъци. Изливаме сместа в правоъгълна тавичка върху намазнена пергаментова хартия и печем 8 минути в силно загрята фурна. Изваждаме и навиваме горещия блат на руло заедно с хартията. Оставяме да изстине, развиваме, отстраняваме хартията и мажем с желето. Върху него нареждаме парченцата праскови и отново навиваме. Отгоре украсяваме с отделените половинки праскови.

Ананасов кекс

Прoдукти: 115 г масло, 200 г ситно счукан крокан / карамелизирана захар/, 450 г ананас от компот, 4 яйца, настърганата кора на 1 лимон, щипка сол, 115 г захар, 75 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната на 180°С. Заделяме 1 с.л. от маслото, останалото слагаме заедно с крокана в огнеупорен съд и при непрекъснато бъркане стопяваме захарта във фурната. Подреждаме отгоре отцедените и подсушени шайбички ананас и оставяме съда настрана. Разбиваме жълтъците с остатъка от маслото, оставено да омекне на стайна температура, прибавяме настърганата лимонова кора и разбиваме на пухкава смес. Разбиваме белтъците със щипка сол на сняг, постепенно прибавяме захарта. Белтъченият сняг смесваме със жълтъчената смес. Пресятото с бакпулвера брашно на три части слагаме в яйчния крем. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, изсипваме това тесто върху ананасите и печем в умерена фурна около 30 мин. Обръщаме сладкиша още топъл в десертна чиния и отгоре наръсваме с пудра захар. Може да го сервираме и топъл, и студен.

Маков кекс с мед и череши

Прoдукти: 80 г грис, 80 г пудра захар, 150 г течен мед, 4 яйца, 50 г краве масло, 150 г маково семе, 1 с. л. прясно мляко, 1 пакетче ванилена захар, 1 ч. л. смлян анасон и канела, 100 г череши от компот, кора-та на половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда, жълтъците, разтопеното масло, лимонената кора, анасона и канелата и разбиваме с миксер докато сместа се сгъсти. Добавяме измитото и смляно маково семе, чере-шите, почистени от костилките, и ванилията. Редувайки с гриса, добавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Щом тестото стане плътно, добавяме 1 с. л. мляко и размесваме. Изливаме сместа във форми, намазани със мазнина и посипани с брашно. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. Готовия кекс укра-сяваме с разбита сметана или с глазура.

Сладкиш с карамел

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. брашно, 4 яйца 1 ч.ч. захар + 6 с.л. за карамела, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 4 с.л. краве мляко, отцедените плодове от 1 компот от кайсии, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от разбитите яйца, брашното с бакпулвера, захарта и ванилията. Карамелизираме захарта и когато се втвърди, прибавяме маслото. Изчакваме карамелът да се разтопи и нареждаме отгоре отцедените кайсии и орехите. Разстиламе върху тях тестото и печем в умерено загрята фурна. Обръщаме готовия сладкиш в широка чиния, изчакваме да изстине и сиропираме със сока от компота.

Пай с череши

Прoдукти: 230 г бяло брашно, 1 щипка сол, 300 мл студена вода, 125 г масло или маргарин; плодовете от един компот череши, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: В купичка разтваряме солта във водата. В гиляма купа смесваме брашното и мазнината. Бъркаме, докато стане грахообразно тесто. Наливаме подсолената вода и измесваме еластичтно тесто. Правим го на топка, увиваме го в домакинско фолио и го слагаме в камерата на хладилника. Това тесто може да стои замразено 3 месеца. Преди правене на пая го изваждаме, оставяме го леко да се отпусне и го разделяме на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхонст разточваме кора с диаметър 28 см. и дебелина 3 мм. Разстиламе я в кексова форма с диаметър 22 см, като обрязваме тестото, което излиза над 1,5 см от краищата. Отцеждаме черешите, махаме им костилките и ги подреждаме върху блата. Разточваме втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарязваме на ленти, широки 1 см. Правим от тях върху черешите рехава решетка, като я захващаме с долната кора с прищипване. Леко накъдряме с пръсти края на тестото. Печем в предварително загрята на 190°С фурна. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.

Бишкотена торта с кайсии

Прoдукти: 2 1/2 опаковки бишкоти, 1 компот от кайсии; зa крема: 1 ч. ч. пудра захар, изцедено кисело мляко или сметана, 1 ч. л. желатин; за поръсване на тортата: смлени орехови ядки, шоколадови пръчици.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме крема, като към разбитата сметана прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и го разбъркваме добре. Използваме го полужелиран.
Топваме всяка бишкота в сиропа от компота и ги нареждаме в тортена форма. Отгоре нареждаме изцедените и обелени от кожичките кайсии, а върху тях изливаме крема. Оставяме тортата да престои в хладилник 5-6 часа и след това я украсяваме по желание със счукани орехови ядки или шоколадови пръчици.

Желирана торта с консервирани плодове

Прoдукти: 2 ч. ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 1 к. ч. захар, 1 с. л. кисело мляко, 1 щипка сол; за сиропа: 1 к. ч. захар, 1к. ч. вода; зa крема: 1 компот от твърди плодове, 2 ч. л. желатин; за поръсване: нарязани орехови ядки, стафиди.
Нaчин на приготвяне: Омесваме гладко тесто от продуктите за блата и го оставяме да престои в хладилника 1-2 часа. Разстиламе тестото в тортена форма, като оформяме подложка с ръбче по височината на тавата. Надупчваме на 3-4 место тестото. Печем в умерена фурна до бледо розово. Изваждаме опечения блат и го поставяме в голям поднос. Напояваме го силно с гъстия захарен сироп. Поръсваме отгоре орехите и стафидите и нареждаме отцедените и нарязани плодове от компота. Затопляме прецедения сок от компота, прибавяме предварително накиснатия до набъбване желатин и разбъркваме добре. Охлаждаме сока, докато желира леко, и заливаме с него тортата. Оставяме я да престои 2 часа в хладилник, след което я гарнираме по избор.

Плодова торта с козунак

Прoдукти: 500 г козунак, 125 г краве масло, 200 г захар, 3 равни с. л. брашно, 1 буркан компот от кайсии, праскови или ягоди, 120 г бадемови или орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме с миксер на пяна. Жълтъците със 100 г захар разбиваме на слаб огън, докато сместа се сгъсти. След това прибавяме лъжица по лъжица яйчената смес към разбито-то масло, като бъркаме непрекъснато. Козунака нарязваме на тънки филийки, половината нареждаме в та-вичка, като запълваме празнините с парченца. Поръсваме леко със сироп от компота, намазваме с крема и нареждаме втория ред козунак. Отгоре нареждаме отцедените плодове от компота. Отмерваме 2 ч. ч. сок от компота, брашното размиваме в малко студена вода и прибавяме към сока заедно с останалата захар. Сгъс-тяваме на огъня и оставяме да изстине. С този крем намазваме тортата, след което я поръсваме с леко запе-чени бадеми нарязани на ивички или смлени орехи.

Сюрприз за мама

Прoдукти: 1 готов кръгъл блат, 1 компот от праскови, 250 г конфитюр от кайсии; зa гарнитурата: сладко от череши, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Прецеждаме сока от компота в отделен съд. Отделяме две праскови за украса, а другите нарязваме на четвъртинки и смесваме с конфитюра от кайсии. Разрязваме блата през средата на два пласта. Слагаме първия пласт в чиния за торта и заливаме с 4 с.л. сок от компот. Отгоре намазваме равномерен пласт от смесените конфитюр и праскови. Отгоре слагаме втората част от блата без да напояваме и леко притискаме. Поръсваме цялата повърхност през цедка с пудра захар, така че да се образува бял пласт. Украсяваме тортата с венец от парченца праскови и черешки от сладкото.

Торта “Ананас”

Прoдукти: 1 компот от ананас, половин пакетче краве масло, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. брашно, 4 яйца, 1 кофичка сметана, ароматизатор.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на дъното на тавата. След като отново се втвърди нареждаме плодовете от компота плътно един до друг. В отделен съд разбиваме яйцата със захарта, прибавяме брашното и изливаме получената смес върху плодовете и печем на умерена фурна. Още топла, изсипваме тортата в подходящ съд и заливаме със сока от компота (но след като изстине). Разбиваме сметаната с пудра захар на вкус, прибавяме ароматизатор и заливаме тортата. Вместо сметана можем да използваме изцедено кисело мляко.

Торта “Какаду”

Прoдукти: 8 белтъка, 12 с.л. захар, 12 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия; зa крема: 4 жълтъка, 4 с.л. брашно, 5 с.л. захар, 500 мл прясно мляко, 1 ч.л. нес кафе; за гарниране: 1 компот от праскови, половин пакет бисквити, 1 пакетче суха сметана, разбита с 1 ч. ч. хладко прясно мляко, ягоди от сладко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре с миксер белтъците със захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме ванилията, половината брашно, бакпулвера и накрая – останалото брашно. Изсипваме в намазнена тава, постлана с хартия и печем в преварително загрята фурна при температура 150°С. Отделно загряваме до завиране млякото за крема и разтваряме в него захарта и нескафето. Прибавяме разбитите с брашното жълтъци (с малко вода, за да се разтвори хубаво брашното) и бъркаме непрекъснато с тел до завиране на крема. Разрязваме изстиналия блат на 2 половини. Поставяме на дъното на тортената чиния единия блат, намазваме с половината от крема и нареждаме нарязаните праскови от компото. Отгоре нареждаме като блат бисквитите, напоени със сиропа от компота. Намазваме със смес, приготвена от останалия крем и половината от разбитата сметана. Върху крема нареждаме малко ягоди от сладко. Най-отгоре слагаме втория белтъчен блат, леко го напояваме със сока от компота и намазваме отгоре и отстрани с останалата сметана. Украсяваме с шоколадови пръчици и кокосови стърготини.

Торта “Праскова”

Прoдукти: 1 готов блат за торта, 1 буркан компот от праскови /обелени/, 1 ч.ч. конфитюр, 1 1/2 кофички сметана, 4 с.л. пудра захар, 1 с.л. желатин, 2 с.л. ром, 1 пакетче ванилия, 1 к.ч. счукани запечени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме прасковите от компота и ги отделяме настрана. Разрязваме блата на две части, които напръскваме леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Накисваме желатина с малко вода, заливаме с 1 к.ч. сироп от компота и разтопяваме на водна баня. Загряваме останалата част от компота, прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и оставяме леко да се охлади. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Слагаме едната половина от блата във форма за торти и намазваме с част от разбитата сметана. Намазваме и с размития в малко вода конфитюр. Слагаме втората половина от блата, леко притискаме и отново намазваме със сметана. Отгоре нареждаме прасковите и заливаме с охладения до полужелиране сироп. След като желето стегне напълно, отгоре украсяваме с останалата сметана.

Торта “Първа пролет”

Прoдукти: 4 яйца, 200 г брашно, 250 г захар, 200 г кисело мляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 компот от малини или ягоди, 1 пакетче нишесте ванилия, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със 150 г захар. Прибавяме киселото мляко, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме добре и изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме блата в силна фурна. Отделно разтваряме нишестето в 1 к.ч. прясно мляко и го смесваме с останалото мляко, което сме подсладили с останалата захар. Сваряваме крема на огъня и докато е още топъл, заливаме блата. Когато тортата изстине, отцеждаме плодовете от компота и я гарнираме с тях.

Торта с грис

Прoдукти: 2 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 щипка сол, 1 ванилия, 1 с.л. настъргана лимонова кора, 1 1/2ч.ч. грис, 1 ч.ч. брашно, половин пакетче бакпулвер, 1 1/2к.ч. прясно мляко, 2 ч.ч череши или вишни от компот /отцедени от сока/, 100 г стафиди, 1 к.ч. смлени бадемови ядки, 2-3 к.ч. сок от компота, 10 г желатин, сметана за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна яйцата с половината от захарта, като прибавяме солта, ванилията и настърганата лимоновата кора. Разбъркваме и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме гриса. След гриса сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Наливаме на части млякото, като продължаваме да бъркаме. Омесваме добре сместа и я разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем 45 мин в умерена фурна. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме хоризонтално на две части. Почистваме отцедените плодове от костилките и ги смесваме със стафидите и смлените бадемови ядки. Загряваме сока от компота и прибавяме към него останалата захар и накиснатия в малко вода и набъбнал желатин. След това заливаме с по-голямата част от сока сместа от череши, стафиди и бадеми. Изчакваме сместа да се посгъсти и заливаме с нея долната част на блата. Слагаме втория блат и го покриваме с останалия леко желирал плодов сок. Украсяваме тортата с разбитата сметана.

Торта с компот

Прoдукти: 5 яйца, 2 к.ч. пудра захар, 1 к.ч. грис, 1 к.ч. брашно, 250 г кристална захар, 1-2 ванилии, 1 с.л. светъл ром, 1 компот, 2 белтъка.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с половината от пудрата захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Разбъркваме добре гриса с брашното и ги прибавяме при непрекъснато леко бъркане към яйцата. Изсипваме сместа във форма за торта, покрита с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна, като през първите 20 минути не отваряме фурната, за да не спадне тестото от нахлуването на хладния въздух. Опеченото тесто обръщаме в чиния и веднага отстраняваме хартията. Сваряваме сироп /за около 5-10 мин/ от разтворената в 1 1/2 ч.ч. вода кристална захар. Оставяме сиропа да се охлади 5-10 мин, прибавяме ванилията и рома, разбъркваме и заливаме блата.Отцеждаме добре плодовете от компота, ако е необходимо нарязваме по-едрите, и ги нареждаме върху тортата. Разбиваме белтъците на сняг с останалата пудра захар и покриваме тортата с получената смес.

Торта с плодове от компот

Прoдукти: 1 компот, 1/2 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 5 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кофичка сметана, 2-3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме захарта на светъл карамел в тава или тортена форма. Оставяме леко да се втвърди и отгоре разстиламе, предварително размекнатото масло. Когато и маслото се стегне, върху него редим отцедените плодове от компота. Отгоре заливаме със смес от яйцата, захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Печем в умерена фурна и след като тортата се отвърне я заливаме със сока от компота. Отгоре намазваме тортата с разбитата с пудрата захар сметана. Гарнираме по желание.

Торта "Цветенце"

Прoдукти: 1 компот от кайсии, 15 череши от сладко, 100 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 яйца, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 10-15 г масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме кайсиите и ги разрязваме на две, ако са цели. Слагаме във всяка половинка по една череша. Сипваме прецедения сок от компота в тенджера и варим на умерен огън, докато се сгъсти съвсем. Вземаме форма за торта с диаметър около 20 см, намазваме я с масло и изсипваме в нея сгъстения и изстинал компот. Нареждаме кайсиите една до друга с черешите надолу. Отделно разбиваме размекнатото масло заедно със захарта. Щом побелее, прибавяме едно по едно яйцата и пресятото с бакпулвера брашно. Изсипваме полученото тесто върху плодовете и печем 45 мин във фурна, загрята до 200°С. Обръщаме готовата торта в широка чиния за сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Малко нежност за ходилата

Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготв...

ЛСД-телевизорите - екстра или необходимост

Отговорът е само един: тези телевизори са необходимост за дома ни, защото близкото бъдеше е на цифровата телевизия. Затова в магазините и големите търговски вериги вече почти не се продават старите те...

Висяща градина на терасата

Все по-актуални в днешно време стават висящите кошници с цветя или с декоративни растения, които внасят разнообразие в интериорната и екстериорната аранжировка на пространството. Кошниците успяха да с...

Тайната на куклата Барби

Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...

Начало