Още рецепти » Ястия с кайма

 Ястия с кайма

Агнешки кюфтенца
Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пиперките, лука и чесъна и ги прибавяме към каймата. Подправяме с настъргания джинжифил, кориандъра и сол на вкус. Прибавяме содата и омесваме. От получената смес оформяме малки кюфтенца, които овалваме в разбитите белтъци и пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване.

Зелени шницели
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, средата на 1 филия сух бял хляб, 2 яйца, черен пипер, копър, 1 ч.ч. сварен и отцеден спанак, брашно, галета, мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Към каймата прибавяме натопения във вода и отцеден хляб, спанака, 1 яйце и ситно нарязания копър. Поръсваме със сол и черен пипер и разбъркваме с миксер. Оформяме получената смес на шницели овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, овалваме ги в галетата и пържим в сгорещената мазнина.

Крокети аламинут
Прoдукти: 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин глава лук, 1 щипка кимион, чубрица, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.

Крокети с плънка от кайма
Прoдукти: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от кайма и зрял фасул
Прoдукти: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме всгорещената мазнина.

Кюфтета от кайма и спанак
Прoдукти: 750 г нетлъста кайма, 500 г спанак, 1 малка глава лук, 2 яйца, 1 връзка магданоз, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме спанака, измиваме го и го задушаваме в подсолена вода. След като омекне, го отцеждаме и го нарязваме на много ситно. Прибавяме каймата, яйцата, лука и магданоза, нарязани на дребно. Посоляваме и омесваме. Оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от месо и картофи
Прoдукти: 400 г нетлъсто свинско месо, 200 г картофи, 1 яйце, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го смесваме с обелените и настъргани картофи. Прибавяме яйцето, посоляваме и омесваме добре. Оформяме от сместа малки топчета, които опичаме в намаслен тефлонов тиган.

Кюфтета по цариградски
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета по шуменски
Прoдукти: 1 кг овнешка кайма, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 3 яйца, счукан кимион, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измесваме каймата с настъргания лук, яйцата и подправките. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим до поруменяване в сгорещеното олио.

Кюфтета с гъби и кашкавал
Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.

Кюфтета с ориз и кашкавал
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 100 г настърган кашкавал, 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, магданоз, копър, суха чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистения и измит ориз, охлаждаме го и го смесваме с каймата. Прибавяме ситно нарязания лук, настъргания кашкавал, 1 яйце, черен пипер, чубрица, ситно нарязани магданаз и копър, сол на вкус. Омесваме добре и оставяме сместа да престои половин час в хладилник. През това време разбиваме яйцата с малко сол. Оформяме от каймата кюфтета, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Кюфтета със сусам
Прoдукти: 500 г кайма, 2 жълтъка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 г овче сирене, черен пипер, сол, сусамови семена, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, сол и черен пипер на вкус. От сместа правим топчета, като във всяко топче слагаме по парченце овче сирене. Овалваме така приготвените кюфтенца в сусамовите семена и ги пържим в сгорещената мазнина.

Пържени кебапчета
Прoдукти: 600-700 г кайма, 2 яйца, 3 с.л. галета, сол, черен пипер, смлян кимион, 1 ч.ч. кисело мляко, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с яйцата, галетата, сол, черен пипер и кимион на вкус и оставяме за 1 час в хладилник. След това оформяме кебабчета, овалваме ги в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Разбиваме киселото с няколко лъжици от мазнината, в която сме пържили кебапчетата и посоляваме. Непосредствено преди сервиране заливаме кебапчетата с киселото мляко.

Фрикадели
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Шницели от кайма с настърган кашкавал
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.

Будамяна каша
Прoдукти: 250 г кайма, 2 глави лук, 1 пиперка, 1 домат, 5 с.л. брашно, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина запържваме ситно нарязания лук, прибавяме и запържваме съвсем ситно нарязаната чушка. Слагаме каймата и попарения, обелен и настърган домат. Запържваме още 5-6 мин и при непрекъснато бъркане сипваме брашното лъжица по лъжица. Запичаме леко във фурната смления кимион и поръсваме ястието с него. Поръсваме и с чубрицата, посоляваме на вкус и като продължаваме да бъркаме сипваме хладка вода, колкото да получим рядка каша. Варим на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато кашата се сгъсти. Преди поднасяне, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Варени кюфтета с винен сос
Прoдукти: 500-600 г телешка кайма, 1 малка главна лук, 1 яйце, 2 филии сух бял хляб, 2 с.л. ориз, 15-20 сушени сини сливи, 1 к.ч. ароматно вино, половин пакетче краве масло, 2 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. нишесте, 1 връзка корени за супа, 1 щипка кимион, бахар, канела, черен пипер, захар, сол, костена отвара.
Нaчин на приготвяне: Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/, Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им. Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието. Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.

Венециански кюфтенца
Прoдукти: 250 г кайма /смес/, 50 г сирене, 1 яйце, половин глава лук, половин филия сух бял хляб, 3 с.л. заквасена сметана, 1/2 с.л. царевично нишесте, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кората от хляба, накисваме го в студена вода и след това го отцеждаме. Натрошаваме сиренето и го омесваме с каймата, ситно нарязания лук, накиснати хляб, яйцето, черен пипер и сол на вкус. Оформяме от сместа малки кюфтенца, сваряваме ги в 500 мл кипяща подсолена вода и ги изваждаме. Разбиваме заквасената сметана с царевичното нишесте, изсипваме я в леко изстиналата вода от кюфтенцата и я оставяме да заври. Подправяме соса с черен пипер и сол и го изсипваме върху кюфтенцата.

Голи сарми
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 яйца, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне:Смесваме каймата с 1 разбито яйце, изчистения, измит и подсушен ориз, ситно нарязания лук, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и с мокри ръце оформяме продълговати кюфтета, които потапяме в смес от останалите разбити яйца и ситно нарязания магданоз. Изпържваме ги в сгорещеното олио, докато станат златисти. Прехвърляме кюфтетата в тенджера с широко дъно и ги оставяме да изстинат. Към мазнината, в която сме пържили кюфтетата, прибавяме леко запеченото брашно и го запържваме. След това наливаме 2-3 ч.ч. топла вода, разбъркваме и изсипваме при кюфтетата. Захлупваме тенджерата и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина.

Грах с кайма
Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 300-400 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме леко в мазнината. Прибавяме каймата, посоляваме и задушаваме. След това прибавяме изцедения и измит грах, разбъркваме добре, заливаме с вода, колкото да покрие продуктите, слагаме ситно нарязания магданоз и стритата чубрица и варим десетина минути на слаб огън. Преди да отстраним от огъня, прибавяме размитото в малко топла вода доматено пюре и продължаваме да варим, докато сосът се сгъсти.

Кайма в пикантен сос
Прoдукти: 600 г свинска кайма от плешката, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч. доматен сок, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина задушаваме каймата и ситно нарязания лук, като непрекъснато бъркаме с вилица, докато каймата се раздроби на топчета. Тогава прибавяме доматения сок, ситно нарязания чесън, кимион, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме около 20 мин на тих огън.

Кюфтета по тревненски
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.

Кюфтета с доматен сос
Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен бульон, 1-2 дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 ч.л. кетчуп.
Нaчин на приготвяне: Накисваме в прясното мляко нарязания на филийки бял хляб. След малко го намачкваме, прибавяме каймата, ситно нарязания лук или пера, сол, разбъркваме и правим топчета. Овалваме в брашно и изпържваме в сгорещено олио, прехвърляме в тенджера, прибавяме доматеното пюре, месния бульон, подправките и чесъна, счукан със сол, и задушаваме на тих огън 10-15 мин. Прибавяме лъжичка кетчуп и преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кюфтета с лимонов сос
Прoдукти: 1 кг кайма, 1 глава лук, 1 лимон, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 2 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. олио, черен пипер, сол, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме каймата с яйцата, ситно нарязания лук и лимонова кора, черен пипер и сол. Омесваме всичко добре и оформяме тънки кюфтета, които овалваме в брашно и ги изпържваме.
В отделна тенджера загряваме олиото, прибавяме киселото мляко, разбито с брашното и малко вода, сокът от лимона и сол. Така приготвеният сос оставяме да кипне и пускаме кюфтетата в него. Оставяме ястието да поври 10-15мин на тих огън.

Кюфтета яхния
Прoдукти: 800 г кайма смес, 3 глави лук, 1 яйце, 1-2 с.л. грис, 1 к.ч. олио, 1-2 домата, 3-4 печени пиперки, 1 люто чушле, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. костен бульон , 1 дафинов лист, 1 бучка краве масло, чубрица, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с 1 глава ситно нарязан лук, яйцето, гриса, червен пипер, чубрица и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното, заливаме с костен бульон /или подсолена вода/ и 2-3 с.л. олио, прибавяме дафиновия лист и ги сваряваме на умерен огън. Нарязваме другите глави лук на филийки и ги задушаваме в останалото олио. Поръсваме с брашно и черен пипер. Прибавяме изпечените и нарязани на парченца пиперки и стритото люто чушле. След 5-6 мин прибавяме нарязаните домати. Когато доматите поомекнат, сипваме сместа при кюфтетата. Кипваме ястието, пускаме в него бучката масло и го оставяме да къкри десетина минути на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Лимонови кюфтета
Прoдукти: 1 кг кайма, 1 глава лук, 1 лимон, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 2 ч.ч. кисело мляко, 3-4 с.л. олио, черен пипер, сол, брашно за овалване на кюфтетата, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ситно ренде лимоновата кора и лука и ги прибавяме към каймата заедно с разбитите яйца, черем пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея тънички кюфтета, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина. Отделно загряваме олиото и сипваме в него киселото мляко, което сме разбили с брашното и малко вода. Посоляваме на вкус и прибавяме сока от лимона. Разбъркваме соса и изчакваме да кипне. Щом кипне, пускаме в него кюфтетата и оставяме ястието да поври 10-15 мин на тих огън.

Месни топки в кисело мляко
Прoдукти: 400 г кайма /смес/, 500 г арпаджик, половин глава лук, 3 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сух джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, ситно нарязания лук, черен пипер, канела и сол. Оформяме ги на топчета с големината на орех, овалваме топчетата в 1 с.л. от брашното и ги изпържваме в част от олиото. Обелваме арпаджика, измиваме го и го задушаваме в останалото олио. Прибавяме останалото брашно и го запържваме до златисто. Разреждаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Когато сместа заври, сипваме разбитото кисело мляко и прибавяме изпържените топчета. Оставяме ястието да се вари около 15 мин. Накрая посоляваме, подправяме със счукания чесън и поръсваме със стрития сух джоджен.

Мляно телешко с яйце
Прoдукти: 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 65 г краве масло, 250 г телешка кайма, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 щипка канела, индийско орехче, 1 ч.л. мащерка, 1 ч.л. брашно, 150 мл мляко, лимонов сок или оцет, 4 яйца, 4 филии хляб.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в маслото, като накрая засилваме температурата и ги запържваме. Прибавяме каймата и когато си смени цвета, добавяме подправките, брашното, млякото и оставяме сместа да къкри около 20 мин. Накрая подправяме с лимона или оцета. Отделно чукваме яйцата от ниско в съд с кипяща вода и ги варим, докато побелее белтъкът. Сервираме месото, заедно със соса върху филия хляб и отгоре поставяме по 1 яйце.

Пролетни сарми
Прoдукти: 500 г кайма /телешка или агнешка/, 2-3 стръка пресен лук, 1 к.ч. ориз, 5-6 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ситно нарязан копър, 20-25 млади лозови листа, черен пипер, сол; зa соса: 1 кофичка сметана, 2 яйца, 1 с.л. препечено брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1 ч.ч. леко подсолена вода. Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Когато остане на мазнина, прибавяме сварения и отцеден ориз, ситно нарязания копър, разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус. Попарваме леко лозовите листа и завиваме в тях сарми от приготвената смес. Нареждаме сармите на дъното на тенджера плътно една до друга, заливаме ги с топла вода, колкото да ги покрие, притискаме с чиния и варим на тих огън. Отделно разбиваме яйцата за соса, прибавяме препеченото брашно и варим на тих огън. Когато сосът се посгъсти, прибавяме сметаната, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поднасяме соса в сосиера.

Руладини с кайма
Прoдукти: 800 г говеждо месо, 300 г свинска кайма, 2 глави лук, 3 скилитки чесън, 1 пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на 6 парчета, които начукваме на тънки филийки. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изчистваме и измиваме лука. Нарязваме едната глава на ситно и я запържваме в сгорещена мазнина. Прибавяме каймата, счукания чесън, черен пипер и сол. Позапържваме плънката и я разпределяме върху филийките месо. Навиваме ги на руло и ги завързваме с дебел конец. Разтопяваме маслото в отворена тенджера под налягане и задушаваме в него руладините заедно с втората глава лук, разрязана на 6 части. Доливаме 1 к.ч. вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме руладините 15 мин.

Руло в шкембе
Прoдукти: 1 кг сварено шкембе, 300 г телешка кайма, 1 малка глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 2 ч.л. доматено пюре, 30 г краве масло, 4 с.л. галета, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 3 ч.ч. месен бульон, 3-4 зърна бахар, магданоз,черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Към каймата добавяме ориза, яйцето, наситнените лук и магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Наливаме много малко топла вода, омесваме и оставяме каймада да постои 30 мин, за да поеме миризмите. Нанасяме я на тънък слой върху парчето шкембе и увиваме на руло. Стягаме добре рулото със здрав конец. Нарязваме на ситно корените за супа, заливаме ги с бульона и слагаме в тях и шкембето. Варим на умерен котлон 1 час. Изваждаме рулото, махаме конеца и го нарязваме на филии. Прецеждаме бульона, пасираме корените за супа и ги връщаме в бульона. Прибавяме виното и размитото в малко вода доматено пюре. Подправяме със сол, бахар и черен пипер. Щом сместа заври, сипваме размитото на гладка кашичка брашно. Варим с бъркане соса 5-6 мин. Разпределяме шкембето по чиниите и заливаме със соса и с малко разтопено масло.

Сарми с прясна зелка
Прoдукти: 1 зелка, 700-800 г кайма /смес/, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 700-800 г домати, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме кочана и горните листа на зелката. Заливаме я в малко подсолена и подкиселена вода и варим, докато поомекне. След това я изваждаме, отделяме листата и изрязваме дебелите им части /ако листата са големи, разделяме ги на две/. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в мазнината. Прибавяме ориза и също го запържваме. Наливаме 1 к.ч. топла вода и оставяме да поври. След това отстраняваме от огъня и смесваме с каймата, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа и свиваме сарми в зелевите листа. Отделно сваряваме доматите и ги претриваме през цедка. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с претритите домати и варим на тих огън.

Агнешка мусака
Прoдукти: 500 г агнешка кайма, 10-12 малки лукчета, 4 патладжана, 500 г домати, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 дафинов лист, 1 1/2 ч.ч. месен бульон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца необелените патладжани и ги пържим в сгорещеното олио до омекване. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Отделно задушаваме обелените и настъргани домати. В намаслена тавичка нареждаме последователно ред патладжани, ред кайма и лукчетата, като посоляваме всеки ред. Подправяме с черен пипер, прибавяме дафиновия лист и заливаме с доматите, разредени с бульона. Захлупваме и печем 45 мин в умерена фурна. Накрая заливаме с яйцето, разбито с млякото, и допичаме в слаба фурна. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Беломорска мусака
Прoдукти: 500 г телешка кайма, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 3-4 патладжана, 5 домата, 100 г краве сирене, 2 с.л. олио, 1 к.ч. червено вино, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. стрит сух джоджен, 1/2ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме ги и ги оставяме да престоят 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок. Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме каймата, разбъркваме и продължаваме да задушаваме. След няколко минути прибавяме виното, черния пипер и стрития джоджен. Посоляваме и варим на тих огън около 15 мин. Изпържваме отцедените патладжани и нареждаме половината от тях на дъното на намаслена тавичка. Върху тях на равномерен пласт разстиламе каймата. Върху каймата нареждаме нарязаните на филийки домати и поръсваме с настъргано сирене. Покриваме с останалата част от патладжаните и отново поръсваме със сирене. Изпичаме мусаката в предварително загрята силна фурна.

Вретено от кайма
Прoдукти: 1 кг кайма /смес/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2ч.л. смлян кимион, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме гъбите, нарязани на дребно, и също ги задушаваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме към нея нарязаните на ситно твърдо сварени яйца и настъргания кашкавал. Отделно омесваме каймата с черния пипер, кимиона и сол на вкус. Разделяме я на 6 части и от всяка част оформяме питка с диаметър около 10 см. Слагаме равни части от плънката в средата на всяка питка. Завиваме питките на вретено и ги печем в силна фурна.

Галантина
Прoдукти: 1,5 кг кайма, 2 филии бял хляб, 1 глава лук, 250 г пушена сланина, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 малки кисели краставички, 5-6 яйца, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме каймата в голям съд, прибавяме предварително накиснатите в млякото фили хляб, ситно нарязания лук, нарязаната на малки кубчета сланина, нарязаните на кубчета кисели краставички и разбитите яйца. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Омесваме добре сместа, разделяме я на две части и с намаслени ръце оформяме от тях дълги кюфтета. Заливаме кюфтетата с мазнината и печем на силна фурна, като от време на време ги поливаме с вино. Когато изпечените кюфтета изстинат на пълно, нарязваме ги на филийки и сервираме.

Гъби с кайма
Прoдукти: 300-400 г смляно телешко месо, 500 г гъби, 100 г краве масло, 2 жълтъка, 1-2 с.л. прясно мляко, 250 г кашкавал, сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз
Нaчин на приготвяне: Наситняваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме месото, млякото, жълтъците, лимоновия сок и разбъркваме. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги прибавяме на части в поизстиналата смес. Разбъркваме внимателно и разпределяме в малки огнеупорни купички. Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и ситен магданоз и запичаме в умерена фурна.

Домати, пълнени с кайма
Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме в горния край на всеки домат капаче и запазваме капачетата. Издълбаваме вътрешността на доматите и я нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Смесваме ги с вътрешноста от доматите и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза, каймата, червения и черния пипер и посоляваме. Омесваме добре сместа и с нея пълним доматите. След това ги захлупваме с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с малко гореща вода и печем в умерена фурна.

Дроб сарма от кайма
Прoдукти: 500 г кайма, 2 яйца, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио /или половин пакетче краве масло/, 5 с.л. кисело мляко, 1 1/2 ч.л. червен пипер, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука и го нарязваме на дребно. Слагаме го в тенджера заедно с олиото, 2 с.л. вода и малко сол. Задушаваме няколко минути и прибавяме изчистения и измит ориз. Разбъркваме и задушаваме още няколко минути. Сваляме от огъня и изсипваме в тавичка. Разбъркваме каймата с 1 к.ч. вода и сол на вкус и я смесваме с ориза. Прибавяме яйцата, киселото мляко, червения пипер /по желание можем да сложим и черен пипер/, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Сипваме 3 к.ч. вода и разбъркваме всичко много добре. Печем ястието около 25 мин в предварително загрята фурна.

Дълго кюфте пълнено с яйца
Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме каймата и я смесваме с хляба, предварително накиснат в прясно мляко или вода, 1 яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, малко стрита чубрица и счуканите дафинови листа. Омесваме каймата и върху влажна дъска правим лист с дължината на тавичката, в която ще печем. Сваряваме твърдо 3-4 яйца и ги нареждаве в средата на каймата едно до друго по дължина. Завиваме каймата на руло около яйцата. Слагаме рулото в тавичка, наливаме 1 ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре. Поливаме с олиото и печем в умерена фурна, като често заливаме месото със соса. Разбиваме 2-3 яйца с киселото мляко и със сместа заливаме кюфтето, когато е напълно опечено. Слагаме отново в силна фурна, за да се запече заливката.

Кайма с картофено пюре
Прoдукти: 600 г телешка кайма, 800 г картофи, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 с.л. галета, 1 яйце, 1 пакетче краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към каймата. Прибавяме също така яйцето, галетата, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Покриваме с пергаментова хартия /или алуминиево фолио/ и печем 1 част в предварително загрята умерена фурна. След това изваждаме и оставяме да изстива около 20 мин. Обелваме измиваме и сваряваме картофите с млякото, 2 ч.ч. вода, маслото, черен пипер и сол. Прехвърляме поизстиналата кайма в по-широка тавичка и разстиламе отгоре пюрето, като правим по него бразди с помощта на вилица. Слагаме отново в загрятата фурна и печем още десетина минути.

Кайма с кашкавал и картофи
Прoдукти: 600 г кайма, 100 г кашкавал, 300 г картофи, 150 г гъби, 4 стерилизирани краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. кетчуп, 3 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 3 с.л. галета, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Смесваме с нарязаните гъби, краставички и яйца, сипваме млякото и поръсваме с наситнен копър. Разбъркваме, добавяме каймата, подправяме с черен пипер и сол и омесваме много добре. Разстиламе сместа в намаслена тавичка, заливаме с кетчупа и поръсваме с галетата. Печем 50 мин в умерено силна фурна. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал, слагаме тук там парченца от маслото и запичаме, докато кашкавалът порозовее.

Кюфте върху зеленчуци
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 500 г картофи, 500 г пиперки, 500 г домати, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 яйце, 1 с.л. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме картофите, пиперките и доматите, нарязваме ги на кръгчета и ги разстиламе на дъното на тавичка, намазана обилно с мазнина. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към каймата заедно със счукания чесън, яйцето, киселото мляко, 2-3 с.л. вода, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре, за да получим пухкава смес. Прибавяме ситно нарязания магданоз, оформяме голямо кюфте и го разстиламе върху зеленчуците. Заливаме ястието с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна.

Кюфтенца по овчарски
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, магданоз, чубрица, 2-3 скилидки чесън, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прибавяме към каймата на вкус черен и червен пипер, сол, чубрица и ситно нарязан магданоз. Омесваме добре и оформяме от сместа малки кюфтенца с размери на топчета за супа. Изпържваме ги в сгорещеното олио и ги нареждаме в тавичка. Разбиваме яйцето, прибавяме киселото мляко и счукания чесън и с тази смес заливаме изпържените кюфтенца. Отгоре поръсваме с мазнината от пърженето и слагаме ястието да се запече в гореща фурна.

Кюфтета на фурна
Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 5 домата, 2 люти чушки, 1/2 връзка магданоз, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата добре със солта, черния пипер и ситно нарязаните лук, магданоз и люти чушки. От така приготвената кайма оформяме кюфтетата. Нареждаме ги в намазана с олио тава върху половината от доматите, нарязани на кръгчета. Покриваме с останалата част от доматите и печем в умерна фурна.

Кюфтета по чирпански
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 1 филия сух бял хляб /без кората/, 1 яйце, 1 глава лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 2 глави лук, 2 с.л. брашно, 1 морков, 1 парче целина, 3 картофа, 3 пиперки, 2 домата, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук и половината от ситно нарязания магданоз. Прибавяме също така хляба, предварително накиснат в млякото и отцеден, яйцето, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме елипсовидни кюфтенца, които овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук за соса заедно с нарязаните на едри кубчета целина и морков. Прибавяме брашното, размитото в малко вода доматено пюре и червения пипер. Разбъркваме, разреждаме с малко гореща вода и кипваме на огъня. След това прибавяме почистените и нарязани на парченца пиперки, обелените и нарязани на кубчета картофи, а също така – позапържените кюфтенца. Посоляваме ястието и го запичаме във фурната. Към края на печенето поръсваме с обелените и настъргани домати. Допичаме ястието и го поднасяме поръсено с останалия ситно нарязан магданоз.

Кюфтета с пиперки и гъби
Прoдукти: 600 г кайма (смес), 2-3 зелени пиперки, 3-4 гъби, 1 глава лук, 200 г доматен сос, 80 г кашкавал, 40 г смлени орехи, 1 белтък, 1 к.ч. бяло вино, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на много ситно пиперките, лука, гъбите и кашкавала. Смесваме ги с каймата, смлените орехи и белтъка. Подправяме със ситно нарязан магданоз и чубрица, посоляваме и омесваме много добре. Оставяме сместа да престои на хладно място, след което оформяме кюфтета, които нареждаме в намаслена тавичка, прибавяме доматения сос и заливаме с виното. Печем в умерена фурна.

Лястовичи гнезда
Прoдукти: 1 кг телешка кайма, 1 глава лук, 6 яйца, 2 филийки сух бял хляб, черен пипер, сол; зa соса: 2 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 3-4 домата, 6-7 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба, след което го отцеждаме добре и го смесваме с каймата. Примавяме ситно нарязаните лук и магданоз, 1 яйце, черен пипер и сол. Омесваме добре сместа и я разделяме на 10 части, които оформяме като топки. Във всяка топка правим вдлъбнатина и слагаме по половин твърдо сварено яйце, обърнато със срязаната част надолу. Отделно попарваме доматите във вряла вода и след това ги претриваме. Запържваме брашното за соса в мазнината и прибавяме към запръжката доматите, черен пипер и сол. Нареждаме приготвените гнезда в намаслена тавичка, поръсваме със ситно нарязан магданоз и заливаме със соса. Захлупваме тавичката и печем в умерена фурна.

Месно руло
Прoдукти: 600 г кайма, 200 г кренвирши, 200 г гъби, 100 г пушено, 100 г топено сирене, 2 яйца, четвърт пакетче краве масло, бахар, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кренвиршите, разрязваме ги по дължина на две, а после напречно на малки парченца. Нарязваме сиренето на парченца, големи колкото царевично зърно. Измиваме гъбите и ги нарязваме на ситно. В дълбок съд омесваме всичко заедно с каймата. Прибавяме разбитите яйца, подправките и сол на вкус. Накрая добавяме маслото, нарязано на малки парченца. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем около 30 мин в предварително загрята умерено силна фурна, докато рулото се зачерви. Поднасяме го топло, нарязано на филийки с дебелина около 2 см.

Мусака от макарони
Прoдукти: 500 г едри макарони, 500 г телешка кайма, 1 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 5 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и както са в тенджерата ги поръсваме с част от сгорещения зехтин и малко настърган кашкавал. В останалия сгорещен зехтин сипваме каймата, ситно нарязания чесън и доматеното пюре. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим 15 мин. След това наливаме виното и задушаваме още 30 мин. В отделен съд смесваме млякото и брашното. Посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. Варим, докато сосът се сгъсти. Разстиламе половината макарони в намаслена тавичка и разпределяме върху тях каймата. Покриваме с останалите макарони, заливаме с млечния сос и поръсваме с малко зехтин и останалия кашкавал. Печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Мусака по гръцки
Прoдукти: 400-500 г кайма, 150 г пушени гърди, 7-8 моркова, 2 патладжана, 150 г керевиз, 10-12 гъби, 1 домат, 500 г картофи, 1 глава лук, 2 с.л. разтопено краве масло, 2-3 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, магданоз, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. Намачкваме ги заедно с разтопеното, но охладено, масло и млякото. Обелваме патлажаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок. Прекарваме каймата заедно с почистените моркови, керевиз и лук през месомелачка и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания домат, ситно нарязания магданоз, червен и черен пипер, сол на вкус, а след 5-6 мин и нарязаните гъби. Задушаваме още 10 мин. Разтиламе картофеното пюре в намаслена и поръсена с галета тавичка. Върху пюрето разстиламе задушената смес от кайма и зеленчуци, а върху нея нареждаме филийките от патладжани. Отгоре покриваме с тънки филийки от пушените гърди. Поръсваме ястието с галета и печем в умерена фурна 20-30 мин.

Мусака с картофено пюре
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 1 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.ч. бульон, 30 г краве масло, черен пипер, мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: В мазнината и малко бульон задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме каймата и продължаваме да задушаваме, докато водата се изпари. Посоляваме, поръсваме подправките и заливаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Варим петнадесетина минути на умерен огън в захлупен съд. Отделно приготвяме пюре от сварените картофи и млякото. Разстиламе половината пюре на дъното на намаслена тавичка, насипваме върху него каймата, а отгоре покриваме с останалото картофено пюре. Слагаме тук там парченца масло и запичаме мусаката

Мусака с картофи и яйца на очи
Прoдукти: 1 кг кайма, 1 глава лук, 750 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 6 яйца, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме каймата и също я запържваме. Слагаме при запържената кайма доматеното пюре, размито с малко вода, картофите, нарязани на кубчета, черен и червен пипер на вкус. Посоляваме, разбъркваме, поливаме с малко гореща вода и изсипваме сместа в тавичка. Печем в умерено силна фурна. В опечената мусака правим 6 вдлъбнатини, във всяка от които счупваме по 1 яйце. Посоляваме леко яйцата и слагаме отново ястието във фурната да се запече 8-10 мин.

Мусака с кускус
Прoдукти: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Мусака с моркови
Прoдукти: 7-8 полусварени моркова, 4-5 с.л. мазнина, 1 глава лук, 500 г кайма /смес/, 1-2 с.л. ситно нарязани листа от целина, 1 ч.ч. месен бульон, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 3 с.л. сметана, 1 пакетче сирене “Крема”.
Нaчин на приготвяне: Запържваме леко ситно нарязания лук в сгорещената мазнина, прибавяме каймата и задушаваме. Като се изпари водата, подправяме с целината, черен пипер и сол и разбъркваме добре. В намаслена тавичка нареждаме половината от нарязаните на кръгчета моркови, отгоре разтиламе каймата и покриваме с останалите моркови. Заливаме с бульона и печем 30 мин в умерена фурна. След това залиливаме ястието със смес от яйцата, сметаната и сиренето, която сме разбили с миксер, и слагаме за още няколко минути във фурната, за да се запече заливката.

Мусака с прясно зеле
Прoдукти: 1 малка зелка, 1 1/2 к.ч. олио, 750 г кайма, 1 глава лук, 1-2 зелени пиперки, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 домата, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на тънки ивички, посоляваме, заливаме с половината от мазнината и малко вода и задушаваме, докато омекне и се позапържи. В останалото олио запържваме каймата заедно със ситно нарязаните лук и пиперки. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и смесваме със зелето. Разбъркваме сместа, подправяме я с червен пипер и изсипваме в тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки домати и печем ястието в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната заливаме мусаката с разбитите в прясното мляко яйца и запичаме в силна фурна, докато се зачерви заливката.

Мусака с тиквички
Прoдукти: 400 г кайма, 5-6 тиквички, 3 стръка зелен лук, 250 мл доматен сок, 3 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, 1 връзка копър, 2-3 яйца, 250 г заквасена сметана, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и копъра на ситно, а обелените тиквички нарязваме на кубчета. Задушаваме лука в олиото и малко вода. Последователно прибавяме каймата, тиквичките, копъра и червения пипер. Посоляваме, наливаме малко вода и задушаваме на умерен огън. Когато продуктите омекнат, прехвърляме в тавичка, заливаме с доматения сок и печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина. Разбиваме яйцата със сметаната, прибавяме леко препеченото брашно, разбъркваме и заливаме мусаката с тази смес. Печем още десетина минути при температура 180°С.

Мусака с хляб
Прoдукти: 250 г сух хляб, 250 г кайма /смес/, 250 мл прясно мляко,100 г сирене, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 3 червени домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; зa заливката: 1 с.л. брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 30 г краве масло, 25 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубченца и го запичаме на фурна до златист цвят. Задушаваме ситно нарязания лук с олио и малко вода. Добавяме червения пипер и каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато каймата стане дребнозърнеста маса. Прибавяме хляба, доматеното пюре, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черния пипер, солта, половината от ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре. На дъното на тавичка или гювечета нареждаме кръгчета червени домати. Върху тях разстиламе сместа. Печем 20 мин в умерена фурна. През това време приготвяме заливка от брашното, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, яйцата, разтопеното масло, настъргания кашкавал и сол на вкус. Разбиваме добре и към края на печенето разливаме заливката равномерно върху мусаката. Допичаме при същата температура. Поднасяме мусаката, поръсена с останалия магданоз.

Овнешки кюфтета
Прoдукти: 600 г овнешко месо, 2 филии сух бял хляб без кората, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 по-голяма глава лук, 5 яйца, 1-2 люти чушки, 100 г краве масло, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, риган, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, посоляваме го и го прекарваме два пъти през месомелачка. Прибавяме към него накиснатия в прясното мляко сух бял хляб, 2 яйца, дребно нарязаните лук, магданоз и риган. Омесваме сместа добре, оформяме малки кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги нареждаме в тавичка със сгорещена мазнина. Слагаме тавичката в предварително загрята умерена фурна. Когато кюфтетата се позапържат, поръсваме с червения пипер, прибавяме нарязаните на ивички люти чушки, сипваме малко топла вода и леко посоляваме. Продължаваме да печем, като към края на печенето заливаме кюфтенцата с останалите разбити яйца, поръсваме със ситно нарязан магданоз. Изчакваме няколко минути да се запече заливката и изваждаме от фурната.

Овчарски гювеч
Прoдукти: 500 г кайма, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5 домата /пресни или от консерва/, 5 яйца, 150 г сирене, 50 г кашкавал, 5 люти чушлета, черен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятото олио при непрекъснато бъркане прибавяме последователно и задушаваме ситно нарязания лук, каймата и ситно нарязаните домати. Посоляваме и подправяме на вкус с черен пипер и чубрица. Разпределяме в гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал, като в гювечетата слагаме и по 1 люто чушле. Запичаме ястието на фурна и веднага го поднасяме заедно с гювечетата, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Овчарски гювечета
Прoдукти: 1 голяма глава лук, 3 скилитки чесън, 3с.л. олио, 500 г телешко или агнешко месо, 1 с.л. доматено пюре, 150 мл сухо бяло вино, 300 мл телешки бульон, 3 ч.л. царевично брашно, сол, черен пипер, 11/2 кг картофи, 90 г краве масло, 300 мл прясно мляко, 30 г кашкавал, 1 с.л. сирене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в олиото, докато омекнат. Засилваме топлината и прибавяме смляното месо. Запържваме добре, след което прибавяме доматите, виното и половината от бульона. Разтваряме царевичното брашно в останалата част от бульона и изсипваме в тигана. Подправяме на вкус и оставяме да къкри още 10 мин. с капак. Изсипваме излишната мазнина. През това време сваряваме картофите, обелваме ги и ги смачкваме на пюре с маслото и млякото. Поставяме каймата в един голям или няколко малки глинени съда (гювечета) и покриваме с картофеното пюре. Поръсваме с настърган кашкавал и сирене и печем 10 мин на 200С, след което намаляваме температурата до 180С и печем още 45 мин.

Огретен с тиквички
Прoдукти: 500 г тиквички, 800 г телешка кайма, 7-8 картофа, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; зa соса: 50 г настърган кашкавал, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и лука и ги пържим 2-3 мин на слаб огън. Прибавяме каймата и запържваме на силен огън при непрекъснато бъркане. Прибавяме подправките и оставяме на огъня още няколко минути. През това време сваряваме картофите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги обелваме и нарязваме на кръгчета. Обелваме и измиваме тиквичките. Нарязваме ги на кръгчета и ги пържим до златисто оцветяване. Приготвяме соса като разтопяваме маслото, прибавяме брашното и леко го запържваме на слаб огън. Наливаме прясното мляко, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да се вари 7-8 мин. След това прибавяме настъргания кашкавал, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Разстиламе запържената кайма в намаслена тавичка, покриваме с тиквичките, а върху тях нареждаме картофите. Заливаме ястието със соса и запичаме за 10 мин в умерена фурна.

Ориенталска мусака
Прoдукти: 500 г овче месо от ребрата, 500 г овче месо от бута, 2-3 глави лук, 1 голям и 2 средни патладжана, 3 тиквички, 750 г картофи, 10 домата, четвърт пакетче краве масло, трохи от 2 филии сух бял хляб, 1 к.ч. олио, 2-3 скилидки чесън, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 парче целина с няколко листа, черен пипер, брашно, сол; зa заливката: 2 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. брашно, червен пипер, сол, 100 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филии, посоляваме ги леко и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Почистваме месото от костите, ципите и сухожилията, нарязваме го на едри парчета, посоляваме го леко и го оставяме да престои 1 час на хладно. Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на филийки. Изпържваме картофите. Овалваме тиквичките и патладжана в брашното и също ги изпържваме. Прекарваме месото два пъти през месомелачка, след което го смесваме със ситно нарязаните лук и целина и с обелените и настъргани домати. Запържваме сместа, а след това я задушаваме 20 мин на тих огън. Прибавяме ситно нарязания магданоз, хлебните трохи и черен пипер на вкус. Нареждаме падладжаните в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях половината от омесената кайма. Отгоре нареждаме тиквичките и покриваме с останалата част от каймата. Най-отгоре нареждаме картофите и покриваме с отрязаните от доматите капачета. Във всяко доматено капаче слагаме по едно топче масло. Печем ястието 20 мин в силна фурна. След това го заливаме със смес от млякото, брашното, разбитите яйца, сол и червен пипер на вкус, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме още 10 мин.

Орманлийски патладжани
Прoдукти: 4 големи патладжана, 400 г кайма, 100 г сирене, 100 г кашкавал, 2 яйца, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; зa соса: 4-5 домата, 1 глава лук, 1с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, разрязваме ги надлъжно на две, посоляваме ги и ги оставяме да се отцеждат 30 мин. След това ги измиваме, подсушаваме ги и ги издълбаваме, като запазваме вътрешността. Пускаме издълбаните патладжани във вряща подсолена вода за 5 мин. В дълбок съд размесваме каймата с яйцето, натрошеното сирене, вътрешността на патладжаните, скълцания чесън, сол и черен пипер. Пълним патлажаните със сместа, нареждаме ги в намаслена тавичка, поръсваме с настъргания кашкавал и печем в предварително затоплена слаба фурна. През това време приготвяме соса, като на слаб огън запържваме ситно нарязания лук и към него прибавяме настърганите домати, сол и черен пипер. Варим соса, докато се сгъсти, и с него заливама изпечените патладжани. След това запичаме във фурната още няколко минути и сервираме ястието веднага.

Печени кюфтенца със зеленчуци
Прoдукти: 400 г телешка кайма, 1 филийка бял хляб, 1 главичка лук, стрит босилек, 75 г счукани бадеми, 1 яйце, 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора, сокът от половин лимон, сол, черен пипер, 200 г печурки, 1 морков, 1 стрък пресен лук, 1 червена чушка, 200 г кашкавал
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата, яйцето, накиснатия и изцеден от водата хляб, нарязания на ситно лук и подправките. Прибавяме бадемите, наливаме малко топла водичка и измесваме каймата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които приплескваме и нареждаме върху намаслената решетка на фурната. Нарязваме шапките на гъбите на четвъртинки и ги напръскваме с лимонов сок. Нарязваме моркова, лук и чушката на сламки. Нареждаме всичко около кюфтенцата. Покриваме с тънки филийки кашкавал и печем 7-8 мин.

Печено с яйца на очи
Прoдукти: 750 г телешка кайма, 4 яйца, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, 3-4 домата, 1 ч.ч. доматен сок, 5-6 с.л. олио, 2 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме каймата в олиото заедно със ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с брашното и с черен пипер. Заливаме с доматения сок, разбъркваме и прехвърляме сместа в огнеупорен съд, в който впоследствие ще поднесем ястието. Нарязваме доматите на филийки, подреждаме ги керемидообразно около месото и ги посоляваме. Печем в силна фурна, докато се запекат доматите. Изваждаме от фурната, оформяме на повърхността четири вдлъбнатинки, в които счукваме от ниско яйцата. Посоляваме ги, поръсваме ги с разтопеното масло и отново слагаме във фурната. Запичаме, докато белтъците побелеят и забулят жълтъците.

Пури от дроб и месо
Прoдукти: 250 г свински черен дроб, 250 г кайма /телешка, свинска или смес/, 2 глави лук, 2 филии сух бял хляб, 1 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба във вода или прясно мляко, след което го изцеждаме добре. Почистваме дроба от ципите и го скълцваме на ситно. Смесваме го с каймата, добавяме накиснатия хляб, ситно нарязаните лук, джоджен и магданоз, посоляваме с черен пипер и сол и омесваме добре. След това разпределяме сместа на равни части, които оформяме като пурички, дебели около 2 см. Увиваме всяка от пуричките в намаслено фолио, подреждаме ги в тавичка и печем в силна фурна.

Пълнен алабаш
Прoдукти: 5 малки глави алабаш, 750 г кайма, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме главите алабаш в подсолена вода, обелваме ги, отрязваме им капаче и ги издълбаваме внимателно. Запържваме в 3 с.л. масло каймата, ситно нарязаната вътрешност от алабаша и настъргания лук. Прибавяме ситно нарязаното яйце и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Пълним алабашите с тази смес, захлупваме ги с капачетата им, нареждаме ги изправени в тавичка и ги заливаме с вода и останалото разтопено масло. Печем в умерена фурна.

Пълнен лук
Прoдукти: 8 големи глави лук, 50 г маргарин, 350 г кайма, 1 скилидка чесън, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. настърган кашкавал, 50 г сланина, 1/2 ч.л. лют пипер, 1 ч.л. горчица, 1 щипка мащерка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 500 г кисело мляко, 2 ч.л. брашно, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч. л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и отрязваме горната част. С чаена лъжичка издълбаваме вътрешността му. Нарязваме я на дребно, смесваме я с каймата и ситно нарязания чесън и задушаваме 10 мин в сгорещения маргарин. Прибавяме настъргания кашкавал и подправките и разбъркваме добре. Пълним със сместа издълбаните глави лук и отгоре покриваме с парченца сланина. Нареждаме пълните глави лук в тавичка със сгорещен маргарин и леко ги запържваме – да се позачервят. Отделно разбъркваме всички продукти за соса и изливаме част от сместа между лука. Поставяме тавичката в предварително загрята фурна и печем ястието около 45 мин, като постоянно заливаме с остатъка от соса.

Пълнена телешка глава
Прoдукти: 1 телешка глава, 1 телешко шкембе, 1 кг телешка кайма, 1,5 кг лук, 500 г моркови, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 100 г сланина, черен и червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме добре главата и шкембето. Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Шпиковаме месестата част на главата със сланината, чесъна и част от морковите. Нарязваме на ситно лука и останалите моркови и ги запържваме в половината от мазнината. Отделно в останалата мазнина запържваме каймата, след което я подправяме със сол и черен пипер на вкус и я смесваме със запържения лук, виното, ситно нарязан магданоз и червен пипер. Омесваме добре сместа и пълним с нея главата. След това слагаме главата в шкембето, така че гладката страна на шкембето да остане от вътрешната страна, и го зашиваме. Слагаме така приготвената глава в пръстен съд, намазваме я с мазнина, поръсваме с червен пипер и печем в умерена фурна.

Пълнена целина
Прoдукти: 250 г смляно свинско месо, 1 филия хляб, 1 яйце, 50 г сланина, 5 средно големи глави целина, 200 г печурки, 150 г кашкавал, 1 к. ч. олио, 1 ч. л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината, натриваме я с лимон и я варим в подсолена вода 15-20 мин. После разрязваме главите на половинки и ги издълбаваме с малка лъжичка. Нарязваме на ситно издълбаната вътрешност и я смесваме с каймата, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязаните гъби и магданоз, червения и черния пипер, яйцето и нарязаната на малки парченца и леко запържена сланина. Напълваме със сместа издълбаните половинки от целината, нареждаме ги в намаслена тавичка, поръсваме с настъргания кашкавал и заливаме с олио и 1 к. ч. топла вода. Запичаме в умерена фурна.

Пълнени картофи
Прoдукти: 800 г еднакво големи картофи, 60 г мазнина, 40 г мляко, 20 г брашно, 280 г смляно месо, 2 яйца, сол, магданоз, 1 глава лук, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и издълбаваме картофите, като ги изравняваме отдолу, за да могат да стоят. Отделно изпържваме смляното месо като за мусака. Слагаме сол и червен пипер. Изпържваме издълбаните картофи от всички страни, за да омекнат и ги пълним с месото. Отделно върху огъня приготвяме гъсто тесто от млякото, брашното и маслото. Щом свалим тестото от огъня, разреждаме с яйце и го подправяме със сол вкус. Получената средно гъста смес прекарваме през къдрав шприц, а върху всеки картоф правим капак. Печем така приготвените картофи на фурна с малко вода или бульон.

Пълнени марули
Прoдукти: 4 марули, 800 г агнешко месо, 3 стръка зелен лук, 4 с.л. масло, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме марулите от повяхналите външни листа и ги измиваме добре. Пускаме ги за 7-8 мин във вряща подсолена вода. Веднага след това ги обливаме със студена вода. Смиламе месото. Подправяме го със ситно нарязания лук, магданоза, черен пипер и сол на вкус и омесваме каймата добре. Разлистваме марулите до сърцевината. Разпределяме каймата. Събираме листата на марулите и ги превързваме с дебел конец. Нареждаме ги в тава. Нарязваме отгоре им и отстрани парченца масло. Наливаме малко гореща вода. Покриваме тавата с алуминиево фолио. Слагаме пълнените марули да се пекат в умерена фурна около 1 час.

Пълнени тиквички
Прoдукти: 800 г тиквички, 200 г кайма, 2 глави лук, 100 г домати, 2 с.л. овесени ядки, 2 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме средно дебели тиквички. Издълбаваме ги и ги посоляваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото, добавяме накълцаната вътрешност на тиквичките. Когато поомекне, добавяме доматите и продължаваме задушаването, докато водата се поизпари. Слагаме каймата и предварително накиснатите в малко вода овесени ядки. Сваляме от огъня, слагаме подправките и разбъркваме добре. Пълним тиквичките и затваряме отворите с парче домат. Печем в умерена фурна.

Пълнени чушки
Прoдукти: 8 зелени пиперки Долма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 500 г кайма, половин консерва стелиризирани домати, 1 ч.ч. ориз, 1/3 пакетче краве масло, 3-4 с.л. олио, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пиперките, почистваме ги от дръжките и семената, попарваме ги за 3 мин във вряща вода, изваждаме ги и ги подсушаваме. Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме каймата, запържваме и нея като непрекъснато бъркаме с вилица. Слагаме предварително намачканите домати заедно със сока, риган, сол и черен пипер. Разбъркваме и варим, докато сокът от доматите се изпари. След това прибавяме ориза и разбъркваме. С тази смес напълваме добре чушките и ги нареждаме в намаслен съд, а около тях изсипваме остатъка от сместа с месото. Печем около 30 мин в умерена фурна и сервираме чушките горещи.

Пълнено цвекло
Прoдукти: 1 кг червено цвекло, 750 г кайма, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме главички цвекло, големи колкото картоф. Сваряваме ги в подсолена вода, обелваме ги, отрязваме им капаче и ги издълбаваме внимателно. Запържваме в 3 с.л. масло каймата, ситно нарязаната вътрешност от цвеклото и настъргания лук. Прибавяме ситно нарязаното яйце и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Пълним главичките цвекло с тази смес, захлупваме ги с капачетата им, нареждаме ги изправени в тавичка и ги заливаме с вода и останалото разтопено масло. Печем в умерена фурна.

Руло от агнешка кайма
Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 1 филия сух хляб, 3 сурови яйца, 2 твърдо сварени яйца, 200 г гъби, 2 с.л. олио, 1 пакетче краве масло, 1 дафинов лист, 100 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с накиснатия и отцеден хляб, прибавяме 2 сурови яйца, 1 с.л. масло, счукания дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и я разстиламе на масата под формата на правоъгълник. Нарязваме гъбите и ги запържваме в сгорещеното олио. Смесваме ги със ситно нарязаните варени яйца, магданоз и черен пипер на вкус. Посоляваме и разбъркваме. Разстиламе плънката върху каймата и завиваме всичко на руло. Слагаме рулото в намаслена тавичка, намазваме го с разбито яйце, поръсваме с настърган кашкавал, поливаме го с останалото разтопено масло и печем в умерено силна фурна.

Руло по селски
Прoдукти: 250 г телешко було, 750 г телешко месо, 150 г лой, 100 г краве масло, половин яйце, 1,5 кг картофи, 2 филии сух бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 500 г зелени домати, няколко люти пиперки, чесън, риган, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме месото и лойта от костите, нарязваме на парчета и накълцваме със сатър. Прибавяме накиснатия в млякото сух хляб, счукания чесън, малко масло, риган и сол. Добавяме яйцето и омесваме всичко добре. Оформяме хлебче, което завиваме в булото и слагаме в пръстен гювеч. Наоколо нареждаме нарязаните на филийки картофи и зелени домати. Посоляваме, заливаме с разтопеното масло и малко вода, захлупваме и печем около 2 часа в умерена фурна. Нарязваме готовото руло и го поднасяме в гювеча, в който сме го приготвили.

Руло по тетевенски
Прoдукти: 500 г кайма, 1 филия бял хляб, 1/2 к.ч. прясно мляко или вода, 2 сурови яйца, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол; зa плънката: 1 морков, 1 парче целина, 50 г сланина, 2 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с дребно нарязаните лук и магданоз, суровите яйца /без единия белтък, който сме отделили за намазване на рулото/, черен пипер и сол. Оставяме да отлежи около 30 мин на хладно и разстиламе върху мокра кърпа на правоъгълен пласт с дебелина около 2 см, върху който по дължина нареждаме продуктите за плънката по следния начин. Разрязваме твърдо сварените яйца по дължина на половинки и ги нареждаме през 3-4 см. Около тях нареждаме нарязаната на ивички сланина и предварително сварените в подсолена вода морков и целина, които също сме нарязали на ивички. С помощта на кърпата навиваме каймата с плънката на руло. Притискаме рулото по дължина и в краищата, за да не изпадне плънката и слагаме в намаслена тава. Намазваме рулото отгоре с отделения и леко разбит белтък, поръсваме с галетата, заливаме с олиото, набождаме на няколко места с вилица и печем в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Котешка стъпка чисти артериалните клапи

Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...

Терасата става зелена стая за отдих

Обичам да си пия кафето на двора сред цветята, около мен да има много зеленина, а вечер да седя до късно в градината на свещи. Колко пъти сте чували съседките ви да мечтаят на глас. Не се отчайвайте, ...

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Начало