Още рецепти » Постни сармички

 Постни сармички

Зелеви сарми със зрял фасул

Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите листа на зелката от кочана и им изрязваме дебелите жили. Останалото зеле нарязваме на ситно и леко запържваме с 1 с.л. олио. Нарязваме лука на ситно и го смесваме със сварения боб и почистения и измит ориз. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода и варим на умерен огън, докато оризът омекне. Отстраняваме от огъня и с тази смес завиваме в зелевите листа сарми. Застиламе дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1 ч.ч топла вода, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Отделно запържваме останалото олио с малко червен пипер. Разреждаме запръжката с малко от течността, в която са врели сармите. Наливаме тази застройка в тенджерата и доваряваме още десетина минути.

Зелеви сарми с орехи

Продукти за 4 порции: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите зелеви листа, а останалото зеле нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза и пържим, докато стане прозрачен. Отстраняваме от огъня и прибавяме орехите, червения пипер и останалите подправки. Разпределяме сместа върху отделените зелеви листа и завиваме сармички. Разстиламе нарязаното зеле в тенджерата и нареждаме отгоре сармите. Наливаме 1 ч.ч. зелев сок и 2 ч.ч. топла вода, затискаме сармите с чиния и слагаме тенджерата на силен огън. Щом заври, намаляме котлона и оставяме ястието да къкри на слаб огън до готовност. Поднасяме сармите студени, поръсени с черен пипер.

Зелеви сарми с ориз и картофи

Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2 глави лук, 3 картофа, 1 к.ч. ориз, 1/3 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите листа на зелката от кочана и им изрязваме дебелите жили. Останалото зеле нарязваме на ситно и леко запържваме с 1 с.л. олио. Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме, докато са още топли. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. топла вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме изчистения и измит ориз, червения пипер и размитото в малко топла вода доматено пюре. Варим, докато оризът набъбне и поеме течността. Отстраняваме от огъня и прибавяме картофите. Разбъркваме и с тази смес завиваме сарми в зелевите листа. Застиламе дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1 ч.ч топла вода, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, което сме оцветили с малко червен пипер.

Зелеви сарми с чукан зрял фасул

Продукти за 4-5 порции: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 средна кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, зелев сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. След това го изплакваме и го счукваме в хаванче. Слагаме го в тенджера, заливаме с 4 ч.ч. вряща вода и варим, докато набъбне. Отделно нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и стрита чубрица. Прибавяме сварения фасул и разбъркваме. Отделяме зелевите листа, отстраняваме твърдите им части и свиваме в тях сарми от приготвената плънка. Нареждаме сармите в тенджера и ги заливаме с равни части вода и зелев сок, докато се покрият. Варим на умерен огън. Поднасяме сармите, поръсени с черен пипер.

Зимна вегетарианска сарма

Продукти за 4 порции: 2-3 моркова, 1 парче целина, 500 г картофи, 1 ч.ч. грах от консерва, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 8 листа от кисело зеле, 1 к.ч. зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, морковите и целината в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения грах от консервата, яйцата, половината от мазнината, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа и я разделяме на 8 части, всяка от които загъваме в лист от кисела зелка. Нареждаме сармите в подходящ съд, заливаме ги със зелевия сок, останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зелевите листа и ястието остане на мазнина.

Зимни лозови сарми

Продукти за 4 порции: 1 консерва лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 2 домата /пресни или от консерва/, 2 глави лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Варим го в 3 ч.ч. подсолена вода. Когато поомекне, отстраняваме от огъня и прибавяме ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, ситно накълцания копър, червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и оставяме сместа да истине в тенджерата. Когато изстине напълно, прибавяме олиото, разбъркваме и завиваме в лозовите листа стегнати сарми. Покриваме дъното на широка тенджера с лозови листа, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги с малко гореща вода, притискаме ги с чиния и ги варим на тих огън.

Лозови сарми с леща

Продукти за 4-5 порции: 1 буркан лозови листа, 100 г леща, 200 г ориз, 1 глава лук, магданоз, джоджен, 3-4 домата, 5-6 картофа, ябълков оцет, 3 с. л. олио, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в гореща подсолена вода. Отцеждаме я и смесваме с ориза, нарязания на дребно лук, олиото, подправките, доматите и настърганите картофи (1 картоф оставяме цял) и посоляваме. С плънката и лозовите листа свиваме сармички. Нареждаме ги в тенджера, дъното на която сме покрили с нарязания на кръгчета картоф. Покриваме отгоре с лозови листа и затискаме с чиния. Прибавяме толкова вода, че да достига до ръба на чинията. Варим сармите на тих огън.

Манастирски сармички

Продукти за 4 порции: 8-12 листа от кисела зелка, 250 г ориз, 2-3 домата от консерва, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 2-3 стръка джоджен, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, шарена сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаната чушка и продължаваме да задушаваме. Когато и чушката омекне, сипваме ориза и пържим, докато стане прозрачен. Прибавяме пасираните домати, поръсваме червения пипер, наливаме вода, колкото да покрие продуктите, и оставяме сместа да къкри, докато се свари оризът. Разпределяме така приготвената плънка върху листата и завиваме сармички. Нареждаме сармичките в тенджера, поръсваме със шарена сол и наливаме вода, която да ги покрие. Притискаме с чиния и варим 30 мин на умерен огън.

Сарми от кисело зеле със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. ориз, 3 домата от консерва, 1 морков, 1 парче целина, 2 глави лук, 1 ч.л. сух джоджен, 1 с.л. сух магданоз, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дебелите части от зелевите листа. Нарязваме лука, моркова и целината и ги задушаваме в по-голямата част от олиото и малко вода. След като омекнат, прибавяме настърганите домати, ориза, джоджена, магданоза, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с малко гореща вода и варим, докато водата се изпари. От плънката и зелевите листа свиваме сарми. Надупчваме ги с вилица и ги нареждаме в тенджера, на дъното на която сме сложили зелеви листа. Сипваме вода, колкото да покрие сармите, притискаме ги с чиния и ги варим на тих огън. След като отстраним сармите от огъня, запържваме червения пипер и брашното в останалата мазнина и изливаме запръжката в ястието.

Сарми от лозови листа със зрял фасул

Продукти за 4 порции: 20-30 лозови листа от консерва, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 домата, 1 връзка пресен лук (или 1 стрък праз), 3-4 с.л. олио, суха чубрица, джоджен, девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го запържваме в олиото. Отцеждаме сварения боб и го намачкваме с вилица, за да стане на каша. Прибавяме обелените и настъргани домати, запържения лук заедно с олиото, стритата суха чубрица, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме на вкус. От тази смес увиваме в лозовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън.

Сарми от лозови листа със стар лук

Продукти за 4 порции: 1 буркан лозови листа, 3 глави стар лук, 4-5 стръка зелен лук (или 1 стрък праз), 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лозовите листа, попарваме ги в подсолена вода и ги оствавяме да се отцедят. Почистваме и измиваме ориза. Варим го 5-6 мин в леко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме лука, сваряваме го цял в подсолена вода, отцежда ме го и го счукваме. Прибавяме леко сварения ориз, ситно нарязаните зелен лук, джоджен, копър и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер и завиваме в лозовите листа малки стегнати сармички. Покриваме дъното на тенджерата с лозови листа и върху тях нареждаме сармите. Заливаме ги с олиото и топла вода, колкото да се покрият. Притискаме ги с плоска чиния и варим на слаб огън, докато останат на мазнина.

Сарми с боб

Продукти за 4 порции: 1 глава кисело зеле, 250 г сварен боб, 2-3 глави лук, 1-2 с.л. масло, 1 яйце, сол, черен пипер, 100 г ориз, запръжка от 1 с.л. масло и 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. салца или 3-4 пресни по-едри домата; зa соса: 1/2 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко /или сметана/, врящо масло, зачервено с червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Пасираме сварения фасул, докато е топъл. Прибавяме опържения в маслото ситно нарязан лук, изчистения и изплакнат в няколко води ориз, яйцата, сол и черен пипер. Разбъркваме хубаво сместа и я оставяме да престои половин час. Непосредствено преди да завием сармите прибавяме в плънката брашното, изпържено до поруменяване в маслото. Изтъняваме зелевите листа и завиваме стегнати сарми. Нареждаме ги плътно в разлата тенджера, притискаме с плитка чиния и ги заливаме с разредената във вода салца. Варим около 45 мин. Размиваме брашното за соса на гладка кашичка с вода и я сипваме във врящото ястие. Внимателно разклащаме тенджерата и готвим още 5-10 мин. Оставяме сармите малко да поизстинат и ги застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Непосредствено преди сервиране заливаме сармите със зачервено с червен пипер врящо масло.

Сарми с гъби

Продукти за 4 порции: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на дребно и ги сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме ги. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олиото. Прибавяме гъбите и също ги задушаваме. Щом поомекнат, прибавяме ориза, стафидите, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа, разпределяме я по лозовите листа и завиваме сармички. Нареждаме сармичките в широка тенджера, затискаме ги с чиния и ги заливаме с половината от гъбения бульон. Варим на умерен огън. Разпределяме готовите сарми в чинии за сервиране, а част от поизстиналия сос смесваме с разбитите жълтъци. При непрекъснато бъркане кипваме соса на огъня и заливаме подкиселените с лимонов сок сарми.

Сарми с леща и картофи

Продукти за 4 порции: 1 к.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 6 с.л. оли о, 2-3 картофа, 1 връзка пресен лук (или 1 стрък праз), лозови листа от консерва, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта лещата. Настъргваме картофите, наситняваме лука и джоджена. Смесваме всички продукти, поръсваме аромати на вкус и объркваме. От тази плънка слагаме по 1 ч.л. във всяко лозово листо и го завиваме. Редим получените сарми в тенджерка, наливаме малко водичка и похлупваме отгоре с чиния. Варим сармите на тих огън..

Сарми с ориз и картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 3 картофа, 60 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме червения пипер и размитото доматено пюре. Отделно сваряваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме с ориза. Варим, докато оризът поеме течността. С така приготвената плънка завиваме сарми в зелевите листа. Нареждаме ги плътно в тенджера върху подложка от нарязано зеле, притискаме с чиния и наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, оцветено с малко червен пипер.

Сарми с праз

Продукти за 4 порции: 12-14 големи зелеви листа, 2-3 стръка праз, 1 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязания на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме ориза и наливаме 1 ч.ч. зелев сок. Захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне, след което поръсваме с черен пипер. Оставяме сместа да изстине, а през това време изрязваме дебелите жилки от зелевите листа. Разпределяме изстиналата смес върху зелевите листа и завиваме сарми. Слагаме на дъното на тенджера чиния, обърната с дъното нагоре, и върху нея нареждаме плътно сармите и ги заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат напълно.

Сарми хапки

Продукти за 4-5 порции: 1 кисела зелка, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 3-4 сухи червени чушки.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и след това ги почистваме от семето. Отделяме по-големите зелеви листа за сарми, а останалото зеле нарязваме на ивички. Запържваме го в олиото заедно със ситно нарязания лук. Щом зелето омекне, прибавяме ориза, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът набъбне. От тази плънка увиваме в зелевите листа мънички сармички. На дъното на тенджерата разстиламе ситно нарязано зеле, отгоре нареждаме плътно сармичките, а върху тях – чушките. Най-отгоре покриваме с цели зелеви листа и притискаме с чиния. Наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...

Как да си направим оранжерия?

Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място и мечтае да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продължението на парника. В парника ...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Вашите рецепти за лютеници и туршии

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...

Начало