Постни сармички
Зелеви сарми със зрял фасул
Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите листа на зелката от кочана и им изрязваме дебелите жили. Останалото зеле нарязваме на ситно и леко запържваме с 1 с.л. олио. Нарязваме лука на ситно и го смесваме със сварения боб и почистения и измит ориз. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода и варим на умерен огън, докато оризът омекне. Отстраняваме от огъня и с тази смес завиваме в зелевите листа сарми. Застиламе дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1 ч.ч топла вода, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Отделно запържваме останалото олио с малко червен пипер. Разреждаме запръжката с малко от течността, в която са врели сармите. Наливаме тази застройка в тенджерата и доваряваме още десетина минути.
Зелеви сарми с орехи
Продукти за 4 порции: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите зелеви листа, а останалото зеле нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза и пържим, докато стане прозрачен. Отстраняваме от огъня и прибавяме орехите, червения пипер и останалите подправки. Разпределяме сместа върху отделените зелеви листа и завиваме сармички. Разстиламе нарязаното зеле в тенджерата и нареждаме отгоре сармите. Наливаме 1 ч.ч. зелев сок и 2 ч.ч. топла вода, затискаме сармите с чиния и слагаме тенджерата на силен огън. Щом заври, намаляме котлона и оставяме ястието да къкри на слаб огън до готовност. Поднасяме сармите студени, поръсени с черен пипер.
Зелеви сарми с ориз и картофи
Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2 глави лук, 3 картофа, 1 к.ч. ориз, 1/3 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите листа на зелката от кочана и им изрязваме дебелите жили. Останалото зеле нарязваме на ситно и леко запържваме с 1 с.л. олио. Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме, докато са още топли. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. топла вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме изчистения и измит ориз, червения пипер и размитото в малко топла вода доматено пюре. Варим, докато оризът набъбне и поеме течността. Отстраняваме от огъня и прибавяме картофите. Разбъркваме и с тази смес завиваме сарми в зелевите листа. Застиламе дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1 ч.ч топла вода, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, което сме оцветили с малко червен пипер.
Зелеви сарми с чукан зрял фасул
Продукти за 4-5 порции: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 средна кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, зелев сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. След това го изплакваме и го счукваме в хаванче. Слагаме го в тенджера, заливаме с 4 ч.ч. вряща вода и варим, докато набъбне. Отделно нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и стрита чубрица. Прибавяме сварения фасул и разбъркваме. Отделяме зелевите листа, отстраняваме твърдите им части и свиваме в тях сарми от приготвената плънка. Нареждаме сармите в тенджера и ги заливаме с равни части вода и зелев сок, докато се покрият. Варим на умерен огън. Поднасяме сармите, поръсени с черен пипер.
Зимна вегетарианска сарма
Продукти за 4 порции: 2-3 моркова, 1 парче целина, 500 г картофи, 1 ч.ч. грах от консерва, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 8 листа от кисело зеле, 1 к.ч. зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, морковите и целината в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения грах от консервата, яйцата, половината от мазнината, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа и я разделяме на 8 части, всяка от които загъваме в лист от кисела зелка. Нареждаме сармите в подходящ съд, заливаме ги със зелевия сок, останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зелевите листа и ястието остане на мазнина.
Зимни лозови сарми
Продукти за 4 порции: 1 консерва лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 2 домата /пресни или от консерва/, 2 глави лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Варим го в 3 ч.ч. подсолена вода. Когато поомекне, отстраняваме от огъня и прибавяме ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, ситно накълцания копър, червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и оставяме сместа да истине в тенджерата. Когато изстине напълно, прибавяме олиото, разбъркваме и завиваме в лозовите листа стегнати сарми. Покриваме дъното на широка тенджера с лозови листа, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги с малко гореща вода, притискаме ги с чиния и ги варим на тих огън.
Лозови сарми с леща
Продукти за 4-5 порции: 1 буркан лозови листа, 100 г леща, 200 г ориз, 1 глава лук, магданоз, джоджен, 3-4 домата, 5-6 картофа, ябълков оцет, 3 с. л. олио, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в гореща подсолена вода. Отцеждаме я и смесваме с ориза, нарязания на дребно лук, олиото, подправките, доматите и настърганите картофи (1 картоф оставяме цял) и посоляваме. С плънката и лозовите листа свиваме сармички. Нареждаме ги в тенджера, дъното на която сме покрили с нарязания на кръгчета картоф. Покриваме отгоре с лозови листа и затискаме с чиния. Прибавяме толкова вода, че да достига до ръба на чинията. Варим сармите на тих огън.
Манастирски сармички
Продукти за 4 порции: 8-12 листа от кисела зелка, 250 г ориз, 2-3 домата от консерва, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 2-3 стръка джоджен, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, шарена сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаната чушка и продължаваме да задушаваме. Когато и чушката омекне, сипваме ориза и пържим, докато стане прозрачен. Прибавяме пасираните домати, поръсваме червения пипер, наливаме вода, колкото да покрие продуктите, и оставяме сместа да къкри, докато се свари оризът. Разпределяме така приготвената плънка върху листата и завиваме сармички. Нареждаме сармичките в тенджера, поръсваме със шарена сол и наливаме вода, която да ги покрие. Притискаме с чиния и варим 30 мин на умерен огън.
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. ориз, 3 домата от консерва, 1 морков, 1 парче целина, 2 глави лук, 1 ч.л. сух джоджен, 1 с.л. сух магданоз, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дебелите части от зелевите листа. Нарязваме лука, моркова и целината и ги задушаваме в по-голямата част от олиото и малко вода. След като омекнат, прибавяме настърганите домати, ориза, джоджена, магданоза, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с малко гореща вода и варим, докато водата се изпари. От плънката и зелевите листа свиваме сарми. Надупчваме ги с вилица и ги нареждаме в тенджера, на дъното на която сме сложили зелеви листа. Сипваме вода, колкото да покрие сармите, притискаме ги с чиния и ги варим на тих огън. След като отстраним сармите от огъня, запържваме червения пипер и брашното в останалата мазнина и изливаме запръжката в ястието.
Сарми от лозови листа със зрял фасул
Продукти за 4 порции: 20-30 лозови листа от консерва, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 домата, 1 връзка пресен лук (или 1 стрък праз), 3-4 с.л. олио, суха чубрица, джоджен, девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го запържваме в олиото. Отцеждаме сварения боб и го намачкваме с вилица, за да стане на каша. Прибавяме обелените и настъргани домати, запържения лук заедно с олиото, стритата суха чубрица, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме на вкус. От тази смес увиваме в лозовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън.
Сарми от лозови листа със стар лук
Продукти за 4 порции: 1 буркан лозови листа, 3 глави стар лук, 4-5 стръка зелен лук (или 1 стрък праз), 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лозовите листа, попарваме ги в подсолена вода и ги оствавяме да се отцедят. Почистваме и измиваме ориза. Варим го 5-6 мин в леко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме лука, сваряваме го цял в подсолена вода, отцежда ме го и го счукваме. Прибавяме леко сварения ориз, ситно нарязаните зелен лук, джоджен, копър и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер и завиваме в лозовите листа малки стегнати сармички. Покриваме дъното на тенджерата с лозови листа и върху тях нареждаме сармите. Заливаме ги с олиото и топла вода, колкото да се покрият. Притискаме ги с плоска чиния и варим на слаб огън, докато останат на мазнина.
Сарми с боб
Продукти за 4 порции: 1 глава кисело зеле, 250 г сварен боб, 2-3 глави лук, 1-2 с.л. масло, 1 яйце, сол, черен пипер, 100 г ориз, запръжка от 1 с.л. масло и 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. салца или 3-4 пресни по-едри домата; зa соса: 1/2 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко /или сметана/, врящо масло, зачервено с червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Пасираме сварения фасул, докато е топъл. Прибавяме опържения в маслото ситно нарязан лук, изчистения и изплакнат в няколко води ориз, яйцата, сол и черен пипер. Разбъркваме хубаво сместа и я оставяме да престои половин час. Непосредствено преди да завием сармите прибавяме в плънката брашното, изпържено до поруменяване в маслото. Изтъняваме зелевите листа и завиваме стегнати сарми. Нареждаме ги плътно в разлата тенджера, притискаме с плитка чиния и ги заливаме с разредената във вода салца. Варим около 45 мин. Размиваме брашното за соса на гладка кашичка с вода и я сипваме във врящото ястие. Внимателно разклащаме тенджерата и готвим още 5-10 мин. Оставяме сармите малко да поизстинат и ги застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Непосредствено преди сервиране заливаме сармите със зачервено с червен пипер врящо масло.
Сарми с гъби
Продукти за 4 порции: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на дребно и ги сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме ги. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олиото. Прибавяме гъбите и също ги задушаваме. Щом поомекнат, прибавяме ориза, стафидите, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа, разпределяме я по лозовите листа и завиваме сармички. Нареждаме сармичките в широка тенджера, затискаме ги с чиния и ги заливаме с половината от гъбения бульон. Варим на умерен огън. Разпределяме готовите сарми в чинии за сервиране, а част от поизстиналия сос смесваме с разбитите жълтъци. При непрекъснато бъркане кипваме соса на огъня и заливаме подкиселените с лимонов сок сарми.
Сарми с леща и картофи
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 6 с.л. оли о, 2-3 картофа, 1 връзка пресен лук (или 1 стрък праз), лозови листа от консерва, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта лещата. Настъргваме картофите, наситняваме лука и джоджена. Смесваме всички продукти, поръсваме аромати на вкус и объркваме. От тази плънка слагаме по 1 ч.л. във всяко лозово листо и го завиваме. Редим получените сарми в тенджерка, наливаме малко водичка и похлупваме отгоре с чиния. Варим сармите на тих огън..
Сарми с ориз и картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 3 картофа, 60 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме червения пипер и размитото доматено пюре. Отделно сваряваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме с ориза. Варим, докато оризът поеме течността. С така приготвената плънка завиваме сарми в зелевите листа. Нареждаме ги плътно в тенджера върху подложка от нарязано зеле, притискаме с чиния и наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, оцветено с малко червен пипер.
Сарми с праз
Продукти за 4 порции: 12-14 големи зелеви листа, 2-3 стръка праз, 1 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязания на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме ориза и наливаме 1 ч.ч. зелев сок. Захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне, след което поръсваме с черен пипер. Оставяме сместа да изстине, а през това време изрязваме дебелите жилки от зелевите листа. Разпределяме изстиналата смес върху зелевите листа и завиваме сарми. Слагаме на дъното на тенджера чиния, обърната с дъното нагоре, и върху нея нареждаме плътно сармите и ги заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат напълно.
Сарми хапки
Продукти за 4-5 порции: 1 кисела зелка, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 3-4 сухи червени чушки.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и след това ги почистваме от семето. Отделяме по-големите зелеви листа за сарми, а останалото зеле нарязваме на ивички. Запържваме го в олиото заедно със ситно нарязания лук. Щом зелето омекне, прибавяме ориза, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът набъбне. От тази плънка увиваме в зелевите листа мънички сармички. На дъното на тенджерата разстиламе ситно нарязано зеле, отгоре нареждаме плътно сармичките, а върху тях – чушките. Най-отгоре покриваме с цели зелеви листа и притискаме с чиния. Наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат.
Автор: recepty.bg