Още рецепти » Шишчета

 Шишчета

Зеленчукови шишчета

Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: 2 с.л. зехтин, вегета, 100 мл червено вино, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана на колелца, посоляваме и отцеждаме. Смесваме зехтина, виното, вегетата, солта и черния пипер. Накисваме в тази марината за 3-4 часа патладжана, нарязания на резенчета домат, обелените лукчета и нарязаната на по-големи парчета чушка. Накисваме дървените шишове в студена вода. Нижем зеленчуците заедно с гъбите в произволен ред като помежду им слагаме кубчета топено или пушено сирене. Печем 5-6 мин. като въртим шишовете и мажем зеленчуците с маринатата.

Шиш-кебап

Продукти за 6 порции:1 кг свинско месо от плешката, 2-3 глави лук, 600 мл вода, сол, черен пипер, 2-3 зърна бахар, 100 г ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лука заедно с люспите. Изваждаме го, а водата запазваме. Нарязваме месото на по-големи кубчета, натриваме със сол и черен пипер, слагаме го в по-дълбока купа, прибавяме бахара и зърна черен пипер и го заливаме с лучената вода. Захлупваме и го оставяме в тази марината 1-2 часа. Отцеждаме месото и го нанизваме на шишове. Печем на скарата, като мажем с масло и непрекъснато обръщаме шишовете.

Куш-кебап

Продукти за 4 порции: 600-700 г обезкостено овнешко месо, 4 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме лука на едро, заливаме го с 1 л студена вода и го варим 30 мин на умерен огън. След това прецеждаме водата и слагаме в нея нарязаното месо, солта и черния пипер. Оставяме месето да престои 2 часа, след което го отцеждаме и го нанизваме на шишове. Печем го на жарава. След 5-6 мин го посипваме с брашно и продължаваме да печем. Готовия кебап поръсваме с канела и сол на вкус.

Телешки шишчета с чушки и гъби

Продукти за 4 порции:500г телешко филе, 1 голяма зелена чушка, 12 големи гъби, 1/4ч.л. сол, 1ч.л. лимонов сок, 1ч.л. зехтин, 2ч.л. горчица, 1ч.л. захар, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката на парчета, а месото - на кубчета. Смесваме подправките в дълбока купа с няколко лъжици вода и овалваме в получената смес парченцата месо, нарязаните чушки и гъбите, както са цели. Нанизваме ги на метални шишове. Печем на скара около 12-15 мин. Посоляваме шишчетата на вкус, докато са още топли.

Телешки шишчета с ориз и кашкавал

Продукти за 4 порции:1 телешка пържола, пресен босилек, сол, пипер, риган, 2 скилидки чесън, 2 чушки; за гарниране: 1ч.ч. ориз, босилек или магданоз, 2с.л. настърган кашкавал, 2ч.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Накисваме дървени шишове в малко вода. Нарязваме месото на кубчета. Смесваме босилек, сол, пипер, риган и скълцан чесън и овалваме месото и нарязаните чушки в получената смес. Сваряваме ориза и докато е още топъл го поръсваме с босилека, кашкавала и олиото. Нанизваме месото и чушките на шишовете и ги запичаме на скара ок 10 мин. Сервираме шишовете с топлият ориз.

Овнешки шашлик

Продукти за 4 порции:около 500 г овнешко /шилешко/ месо от гърба или бута, сол, черен пипер, 1 глава лук, 2 с.л. оцет, 30 г краве масло;

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме настъргания лук и оцета. Ако месото е от по-младо животно, не слагаме оцет. Захлупваме и държим в хладилник 5-6 часа, а по-младото месо 2-3 часа. Нанизваме месото на шишчета и печем на скарата, като обръщаме периодично, за да се зачерви равномерно. Поливаме готовите шишчета с разтопено масло.

Мариновани агнешки шишчета

Продукти за 6 порции: 700 г обезкостена агнешка плешка, нарязана на кубчета, 2 по-малки тиквички, нарязани на 2.5 см. кубчета, 1 средно голяма глава лук; за маринатата: 250 мл зехтин, 50 г лимонов сок, 6 пера пресен лук, 1 с.л. дижонска горчица, 2 с.л. нарязан на ситно пресен естрагон, 1 ч.л. сол

Нaчин на приготвяне: В купа пасираме всички продукти за маринатата, като предварително нарязваме на ситно перата лук. Слагаме месото и тиквичките, покриваме съда и го оставяме да пренощува в хладилник. Отцеждаме продуктите от маринатата и ги нанизваме в реда:агнешко, тиквички, лук. Печем 8-10 мин на скарата като обръщаме периодично и мажем с маринатата.

Пилешки шишчета

Продукти за 8 порции: 1 кг бяло пилешко месо, настърганата кора на 1 лимон, сокът от 4 портокала, 2 с.л. олио, 2 с.л. винен оцет, 2 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. суха чубрица, целина, мащерка, сол, черен пипер, 16 средно големи печурки, 2 чушки, 16 филийки бекон, 1 връзка пресен лук, 1 по-голяма зелка, 5-6 по-едри моркова
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на пилешкото и го нарязваме на по-големи парчета. В дълбока купа слагаме всички подправки за маринатата и прибавяме месото. Избъркваме добре, покриваме съда и го оставяме в хладилник около 24 часа. В последните 10 мин прибавяме гъбите без пънчета. Отцеждаме продуктите от маринатата, нанизваме шишовете в реда месо, гъба, бекон /навит на фунийка/, чушка и печем на скарата, като обръщаме периодично и мажем с маринатата. Нарязваме на ситно зелето, прибавяме нарязаните на ситно пера на лука и настърганите моркови. Избъркваме добре. Подправяме със сол, олио и лимонов сок и отгоре подреждаме шишовете.

Агнешки дреболии на шиш

Продукти за 4 порции: 200 г шкембе, 200 г чревца, 200 г черен дроб, 200 г бял дроб, 100 г сърце, 100 г бъбреци, 100 г агнешка лой, 60 г масло, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Дробовете, сърцето и бъбреците нарязваме на парчета, съобразно големината на шиша и ги нанизваме. Посоляваме ги и отгоре спираловидно навиваме добре изчистените чревца. Най-отгоре завиваме с шкембето, намазваме с лой, омотаваме с дебел конец или канап и печем на скарата около 1 час. При сервиране заливаме със зачервено с червен пипер препържено масло.

Телешки дроб на шиш

Продукти за 4 порции: 500-600 г телешки дроб, 200-250 г бекон /пушени гърди/, 2 ч.л. сушен градински чай, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба и го почистваме от ципите. Нарязваме го на кубчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и стрит градински чай. Всяко парченце обвиваме в много тънка ивица бекон или пушени гърди. Нанизваме парчетата на шишчета и печем бавно на скара или на грил. Поднасяме с пържени картофи и салата според сезона.

Шишчета от пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 750 г пилешки дробчета, 150 г пушени гърди, 250 г гъби, 2 филии сух бял хляб, черен пипер, сол; за соса: 400 г доматен сос, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 100 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги запържваме заедно с нарязаните на филийки пушени гърди. Нарязваме дробчетата на кубчета и ги посоляваме. Нанизваме ги на шишчета, като между тях нанизваме филийки от гърдите и парченца от гъбите. Овалваме така приготвените шишчета в натрошения сух хляб и ги изпичаме от всички страни на силна скара. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в половината от маслото. Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в олиото. Сгорещяваме доматения сос и прибавяме към него гъбите и лука. Разреждаме с виното, слагаме 3-4 зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и варим 10-15 мин на умерено тих огън. След това прибавяме към соса ситно нарязания чесън и подправяме с останалото масло. Поднасяме пилешките шишчета с приготвения сос.

Комбинирани шишчета

Продукти за 5 порции: 350 г тънки пресни колбаси /дебърцини, кренвирши, ловджийска наденица/, 150 г пушени гърди /сланина/, 150 г черен дроб, 150 г арпаджик, 3 чушки

Нaчин на приготвяне: Нарязваме колбасите на парченца с дължина около 4 см, а пушените гърди и черния дроб - на филийки. Чушките нарязваме на шайби със широчина 2 см, а лукчетата само обелваме. Нанизваме шишовете в следния ред: парче колбас, чушка, черен дроб, пушени гърди, лукче и повтаряме комбинацията до запълването на шиша. Печем на скарата като периодично ги обръщаме.

Рулца от бекон със сини сливи

Прoдукти: тънки филийки бекон /по-шарена сланинка/, сушени сини сливи

Нaчин на приготвяне: Заливаме сините сливи с вряла вода и ги оставяме добре да набъбнат. После ги нарязваме на по-малки парченца. Филийките бекон нарязваме на ивички. В началото на всяка ивичка слагаме парченце слива, завиваме на руло и нанизваме на метално шишче. Така постъпваме до запълването на шишчето. Нареждаме рулцата върху скарата и печем, докато леко поруменеят.

Шишчета от шунка и кашкавал

Продукти за 2 порции:200 г кашкавал, 200 г шунка, 2 филии сух бял хляб, 1 глава лук, 30 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала, шунката и хляба на кубчета. Нанизваме кубчетата на 4 шишчета като редуваме продуктите. Нареждаме ги в тавичка и ги намазваме с маслото. Запичаме ги в умерена фурна, докато кашкавалът започне да се топи. След това изваждаме шишчетатата и ги поръсваме с лука, нарязан на ситно и стрит с малко сол. Поднасяме ги топли.

Шишчета от дебърцини

Продукти за 5 порции:400 г дебърцини, 150 г кашкавал, 5 червени чушки, 7-8 листа от праз лук или цели дребни лукчета

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета с дължина 7-8 см., като в краищата всяко парче цепваме на кръст. Разрезът трябва да е около 3 см. Нарязваме чушки на шайби с дебелина 3-4 см. Нарязваме кашкавала на кубчета, които пъхаме в шайбичките чушка, топваме ги в студена вода и ги овалваме в брашно. Нижем шишовете в следната последователност: парче чушка с кашкавал, лук /листо от праз прегънато на две/, парче дебърцин. Така постъпваме до запълването на шишчетата. Печем на скара не повече от 5 мин.

Кавказки шашлик с риба

Продукти за 5 порции: 1 кг моруна /есетра/, 1 ч.ч. бяло вино, 2 глави лук, 2-3 зелени пиперки, 3-4 домата, дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от виното, ситно нарязания лук, натрошен дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме кожата и костите на рибатаи я нарязваме на големи кубчета. Слагаме ги в маринатата да престоят 2-3 часа. След това ги нанизваме на шишове, като след първото парче слагаме филия зелена пиперка, след второто – филия домат, след третото – дафинов лист и т.н., докато приготвим всички шишове. Печем на умерено силна скара.

Риба на шиш

Продукти за 5 порции: 750 г филе от мерлуза, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 3 домата, 5 люти чушки, 1 лимон, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме рибно филе с кожа, нарязваме го на парченца и го посоляваме. Нанизваме парченцата на 5 шиша, като между рибата нанизваме кръгчета от обеления лук и доматите. На всеки шиш нанизваме и по една люта чушка. Отделно смесваме оцета и олиото и ги разбиваме до побеляване. Потапяме шишовете в тази смес и ги нареждаме на предварително загрята скара. Изпичаме рибата от всички страни. Готовите шишове поръсваме с лимонов сок и ситно нарязан магданоз.

Шишчета от скариди

Продукти за 4 порции: 24 сурови, необелени кралски скариди, 1 по-едра червена чушка, 50 г краве масло, 2 с.л. зехтин, магданоз, прясна мащерка, риган, 1 стрък лук, 2 връзки лапад, 2 лимона, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме със зехтина, ситно нарязаните лук и зелените подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме хубаво и заливаме скаридите. Захлупваме и оставяме 1 нощ в хладилник. Накисваме 1 нощ 4 дървени шишчета във вода. Задушаваме лапада на пара 7-8 мин. Правим от него подложки в чиниите за сервиране. Разрязваме лимоните на по-дебели филийки, а всяка от тях разполовяваме. Нанизваме на шишовете по 6 скариди, като всеки шиш започва и завършва с парче лимон. Между скаридите слагаме парче чушка и печем на жар не повече от 4 мин., като обръщаме шишовете и мажем скаридите с марината. Сервираме ги върху листата от лапад, гарнирани с лимон.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Водните растения – кои, къде и как

Напоследък в архитектурата както на обществените, така и на частните градини все по-често се включва декоративната водна площ. Нейното естетическо оформяне е свързано с определени познания, сред които...

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Какво ни дебне на работното място

Някои работят, за да живеят, други живеят, за да работят. И в единия, и в другия случай опасностите, които дебнат в професионалната ни среда, никак не са малко. Алергия към латекс Най-честит...

Как се прави гулаш

Гулаш от телешко месо Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме месото ...

Начало