Още рецепти » СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

 СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

Ароматни зеленчуци

Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оцет; зa маринатата: на 3 л вода – 250 г захар, 150 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме млади и свежи краставички и ги бланшираме 2-3 мин във вряща вода, след което веднага ги охлаждаме в студена вода. Лукчетата, непочистени от ципите, бланшираме по същия начин, охлаждаме и едва тогава ги почистваме. Нарязваме морковите на колелца. Фасула режем на половинки, бланшираме, а после охлаждаме. Карфиола накъсваме на розички. Наливаме в дълбок съд около 3 л вода, добавяме захарта и солта и кипваме маринатата. Във всеки буркан сипваме по 100 мл оцет, 2-3 зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Редиме зеленчуците на пластове – краставички, карфиол, лукчета, моркови, зелен фасул. Заливаме зеленчука с горещата марината, запечатваме херметически и стерилизираме 20 мин.

Бърза туршия

Прoдукти: 4 кг пиперки, 1 кг зелени доматчета, 10-12 глави лук, 3 глави чесън, 3 глави карфиол, 500 г бамя, магданоз, няколко люти чушлета; зa саламурата: 4 л вода, 1 л оцет, 5 каф.ч. сол, дафинови листа, 10 листа от дюля или вишна, парчета хрян
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, а останалите зеленчуци режем като за гювеч. Смесваме всичко и редим в буркани, като тук-там слагаме магданоз. Приготвяме марината от изброените продукти, кипваме я и когато изстине заливаме зеленчука в бурканите. Запечатваме плътно и стерилизираме 1 час.

Гъби с вино

Прoдукти: пресни гъби; за бланширането: на 2 л вода - 1 ч.л. сол, 1 ч.л. лимонена киселина; за заливката - 1 л бяло вино, 1 л вода, 2 равни с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите 8-10 минути в слабо подкислена и подсолена вода. Отцеждаме и ги подреждаме в буркани. Смесваме виното и водата, добавяме сол и заливаме гъбите. Запечатваме бурканите и стерилизираме 1 час.

Дунавска салата

Прoдукти: 4.5 кг червена “Капия”, 2 кг зелени доматчета, 1.5 кг запарени моркови, 700 г лук, 200 г сол; за всеки буркан от 800 мл: 60-70 мл оцет, 50 мл олио, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, парче дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на ивички с дължина 1.5 см. Зелените домати нарязваме на шайбички с дебелина 0.5 см. Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и ги попарваме с вряла вода за 5-6 мин. Отцеждаме ги и ги обливаме със студена. Лука нарязваме на филийки. Смесваме зеленчуците и ги посоляваме. Объркваме ги хубаво, насипваме ги в буркани, на чието дъно сме сложили изброените продукти, затваряме херметически и стерилизираме 25 мин.

Зелен боб туршия

Прoдукти: 5 кг зелен боб, 1 л вода, 1 л оцет от 6%, 250 г сол, 100 г захар, 3 глави чесън, 3 връзки копър
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме боба. Смесваме го с останалите продукти и варим, докато омекне. Когато изстине подреждаме в буркани, като между боба слагаме скилидки чесън и копър. Заливаме с охладената марината, в която е врял, запечатваме херметически и стерилизираме 40 мин.

Камби, пълнени с грозде

Прoдукти: 4 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг грозде, 1 глава целина с листата, 5-6 дафинови листа, хрян, 150 мл растително масло; зa маринатата: на 1,5 л вода – 1 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 150 г мед
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето. Кипваме водата заедно с оцета, захарта, меда и 2/3 от солта. В горещата марината попарваме камбите, колкото да променят цвета си. Изваждаме ги, отцеждаме и ги поръсваме от вътрешната страна с останалата сол. Настърганите моркови и целина слагаме в марлена торбичка и варим 10 минути в същата марината. След като изстинат, смесваме ги със ситно нарязаните листа целина. С получената смес напълваме камбите, като във всяка предварително поставяме по няколко зърна грозде. Нареждаме ги в буркани, а помежду им слагаме дафинови листа и парчета хрян. Притискаме ги и заливаме с прецедената марината, а най-отгоре наливаме олио. Запечатваме бурканите и стерилизираме 10 мин.

Килифаревски краставички

Продукти за 1 буркан: 500 г корнишони, 1-2 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, 1/4 дафинов лист, 2-3 филийки лук, 3-4 скилидки чесън, съцветия копър, 1 равна ч.л. синапено семе, 80 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 1 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме лук, черен пипер, парче дафинов лист, сух копър, бахар, синапено семе. Нареждаме вертикално и плътно едно до друго корнишончетата, поръсваме със захарта и солта, сипваме оцета и наливаме догоре с вода. Затваряме с капачка и стерилизираме 5 мин.

Краставички с боровинки

Прoдукти: 10 кг корнишони, 1 корен хрян, 1 връзка копър, 5-6 цвята от копър, 4-5 малки листа от маточина, 5 стръка целина, 2,5 ч.ч. сол, 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. недозрели червени боровинки, 4-5 щипки мащерка, 10-15 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, по 30 зелени маслини и леко бланширани цветчета от броколи
Нaчин на приготвяне: Избираме еднакви по големина краставички. Набождаме ги в краищата с вилица на 2-3 места. Сваряваме марината от солта, оцета и вода, като накрая слагаме подправките. Прецеждаме и оставяме да се охлади. Нареждаме краставичките в буркани, като редуваме с цвета от копъра, зелените подправки, бахара, черния пипер, броколите и боровинките. Заливаме с маринатата, затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Краставички с лук

Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 2,5 кг кромид лук, 500 г червени чушки, листа от целина, копър, магданоз, 2-3 парчета хрян, 1,2 л оцет, 200 г сол, 200 г захар, зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме краставичките на шайби. Обелваме лука и също го нарязваме на шайби, а чушките режем на парчета. Възвираме водата, захарта и солта. Оставяме я да поври 3-4 мин и наливаме оцета. Разбъркваме и сваляме от котлона. Пълним бурканите с нарязаните зеленчуци и слагаме между редовете подправки. Отгоре слагаме два пласта лук. Заливаме с охладената марината, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Късна цвеклова салата

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 500 г моркови, 1 кг картофи, 100 г лук, 1 глава чесън, 2 кг кисело зеле
Нaчин на приготвяне: Обеленото цвекло варим 40 мин в подкиселена с оцет вода, за да си запази красивия цвят. Сваряваме остърганите моркови. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода и ги нарязваме на шайбички с къдрав нож. Изчистените лук и чесън нарязваме на филийки. Обелваме картофите, нарязваме ги с къдрав нож, слагаме ги в цедка и ги топваме за 3-4 мин във вряща и подсолена вода. Изваждаме ги и ги обливаме със студена. Киселото зеле нарязваме на тънки ивички. Разпределяме зеленчуците в буркани. Възвираме равни части зелев сок и вода и с горещата марината заливаме зеленчуците. Затваряме бурканите и стерилизираме 20 мин.

Люти чушлета с домати

Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.

Маринован чесън

Прoдукти: чесън; зa маринатата: на 600 мл вода – 400 мл сок от червено фреско грозде или касис, 50 г сол, 50 г захар
Нaчин на приготвяне: Обелваме скилидките чесън и ги пускаме за 2 минути в гореща вода, а след това - в студена вода. Нареждаме чесъна плътно в буркани. Смесваме всичките продукти за маринатата, и варим 2-3 мин, като отнемаме пяната. Заливаме бурканите, запечатваме ги плътно и стерилизираме 5 мин.

Мариновани гъби

Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио
Нaчин на приготвяне: Гъбите се почистват, избърсват се хубаво с напоена в лимонов сок чиста кърпа и се бланшират 5-6 мин. във вряща подсолена вода. Приготвяме марината от всички изброени продукти без горчицата и варим в нея гъбите, отстранявайки периодично пяната с решетеста лъжица. Отцеждаме ги от маринатата и ги нареждаме плътно в чисти и сухи бурканчета. Охлаждаме маринатата, размиваме горчицата в нея и заливаме гъбите. Отгоре ги запечатваме с 2 пръста олио. Завиваме отворите на бурканите с целофан, завръзваме с конец, затваряме с капачки и държим на тъмно и хладно място.

Мариновани гъби с горчица

Прoдукти: 2 кг гъби, 20 зърна черен пипер, 1-2 глави чесън, 3-4 дафинови листа; зa маринатата: 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. растително масло, 3 с.л. захар, 2 с.л. сол, 3 с.л. горчица
Нaчин на приготвяне: Варим гъбите 20 мин в слабо подсолена вода. Смесваме водата, оцета, олиото, захарта и солта и кипваме маринатата за 4-5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме горчицата. Нареждаме охладените гъби в буркани, като между тях слагаме зърна черен пипер, обелени скилидки чесън и парченца дафинов лист. Заливаме с маринатата, затваряме и стерилизираме 1 час.

Мариновани гъби с олио и лешници

Прoдукти: 2 кг гъби, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. лешници, 2 връзки магданоз, 3 стръка копър, 4 с.л. сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Пържим гъбите в сгорещена мазнина 5-10 минути, след което поръсваме със солта. Подправяме с черен пипер на вкус. Вадим от мазнината, редим в буркани и всеки ред покриваме с магданоз и копър. На места слагаме и от лешниците, които също сме пуснали накрая в тигана. Заливаме със сгорещена мазнина до 1,5-2 см от отвора на буркана. Затваряме и стерилизираме 70-90 мин.

Мариновани гъби с целина и моркови

Прoдукти: 2 кг гъби, 4-5 резена целина, 4-5 моркова, 2 глави чесън, 2 л вода, 4 с.л. сол, 2-3 г лимонена киселина; зa марината: 2 л вода, 1,5 ч.ч. оцет, 15 зърна червен пипер, 3 дафинови листа, 1 връзка копър /магданоз/, 6 зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите в кипящата вода 15 мин. Отцеждаме. Пущаме целината за 3-4 мин в кипяща вода и след това я нарязваме на филийки. Нарязваме изстиналите гъби и ги нареждаме в буркани, като след всеки ред поръсваме с наситнен копър /магданоз/ и слагаме скилидки чесън и филийки целина. Заливаме пълните буркани с гореща марината от водата, оцета, солта и подправките. Затваряме и стерилизираме 70-90 мин.

Мариновани дюли

Прoдукти: 7 кг дюли, 10 г карамфил, 5 г канела; за маринатата: 3 л вода, 2,5 кг захар, 2 л оцет.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дюлите от мъха и ги измиваме. Нарязваме ги на резенчета и отстраняваме семенната част. Държим нарязаните дюли в разтвор на лимонена киселина (на 1 л вода 1 г лимонена киселина), за да не потъмняват. Бланшираме резените 8-10 мин във вряща вода, охлаждаме и ги нареждаме плътно в буркани, където предварително сме сложили по малко карамфил и канела. Заливаме дюлите с гореща марината, приготвена от изброените продукти и затваряме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин и веднага охлаждаме със студена вода.

Мариновани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 члава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в голяма плитка тава и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме ги и ги оставяме да престоят половин час. През това време смесваме продуктите за маринатата, наситнявайки и чесъна. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически бурканите и стерилизираме 5-6 мин.

Мариновани камби

Прoдукти: 13 кг камби, 2 л вода, 1 л оцет, 3 с.л. олио, сол на вкус, 1 с.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Изчистваме камбите от семенната част. Възвираме марината от изброените продукти и бланшираме в нея камбите 3-4 мин, докато леко си променят цвета. Отцеждаме, нареждаме ги в буркани и ги заливаме с маринатата. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Мариновани лукчета

Прoдукти: дребни лукчета (арпаджик), дафинови листа, черен пипер, зрънца карамфил; зa маринатата: на 1 л вода – 50 г сол, 50 г захар, 200 мл оцет
Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата и ги бланшираме няколко минути в подсолена вряща вода. На дъното на всеки буркан слагаме по 1 дафинов лист, десетина зърна черен пипер и 1-2 зрънца карамфил. Отгоре нареждаме лукчетата. Кипваме марината от посочените продукти и гореща я изливаме върху лукчетата. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Мариновано червено цвекло

Продукти за 1 буркан от 800 мл: червено цвекло, 1 непълна к.ч. ябълков оцет, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Избираме червено цвекло, което да бъде от хубав сорт и при разрязване да има тъмночервен цвят. Варим го до омекване. Омекналото червено цвекло обелваме и режем с къдраво ножче на кубчета или пръчици. Нареждаме плътно в буркани, на дъното на които сме сложили оцет, захар и сол. Заливаме с водата, в която е вряло цвеклото, затваряме плътно с капачки и стерилизираме 15 мин.

Мезе от чорбаджийски чушки

Прoдукти: 3 кг чорбаджийски чушки, 1,5 кг моркови, 5 връзки копър, 3 глави чесън, 600 мл оцет (6%), 1 ч.ч. захар, 5 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в олио. Прибавяме и настърганите моркови, наситнения копър и чесъна. Нареждаме плътно в бурканите ред чушки, ред моркови, подправките. От оцета, захарта и солта възваряваме марината и заливаме продуктите. Стерилизираме 20 минути.

Печени камби

Прoдукти: 5 кг средно големи камби, за всяка камба 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1/3 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, по 1 скилидка чесън, ситно нарязан магданоз
Нaчин на приготвяне: Изчистваме семенната част на чушките и ги нареждаме в плитка тава. Във всяка камба слагаме от изброените продукти и повечко магданоз и печем на 180°С, докато по повърхността им се появат леки кафеникави петънца. Вадим горещите камби, натъпкваме ги плътно в затоплени буркани, заливаме със сока, който са си пуснали, затваряме херметически и стерилизираме 10-15 мин. Вариант на тази туршия е да се настържат на ситно ренде моркови, да се смесят с наситнен чесън и магданоз и тази плънка да се натъпче добре в чушките.

Пикантни зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени доматчета; зa маринатата: 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. винен оцет, 1 ч.ч. олио, 5 глави чесън, по 1 връзка копър и магданоз
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре доматчетата, почиствамеги и ги нарязваме на кръгчета или полукръгчета. Слагаме ги в тава и посипваме със солта и захарта и оставяме да престоят 5 часа. След това изцеждаме с две ръце доматчетата и ги насипваме в буркани.Отцедената течност изхвърляме. Смесваме олиото, оцета, ситно нарязаните копър и магданоз и чесъна, нарязан на филийки. Разбъркваме добре и заливаме бурканите. Затваряме с капачки и ги стерилизираме 5 минути.

Пържени чорбаджийки

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг моркови, 700 мл оцет, 350 г захар, 350 мл вода, 70 г сол, 10 г черен пипер, 2 връзки копър, 1 глава целина, 2 глави чесън, 300 мл олио
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките и ги пържим в сгорещеното олио, докато леко си сменят цвета. Отцеждаме. Настъргваме морковите и целината на едро ренде. Наситняваме копъра и объркваме всичко това с чушките. Редим ги в малки бурканчета като между редовете ръсим черен пипер и наситнен чесън. Заливаме с изстиналото олио, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Пъстра есенна туршия

Прoдукти: 3 кг червени камби, 1 кг зелени доматчета, 2 глави чветно зеле, 1 кг моркови, 1 зелка, 1 глава целина с листата, 2 глави чесън; зa маринатата: на 1 л вода – 3 ч.ч. оцет, 2/3 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 10-12 дафинови листа
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите, доматчетата, цветното зеле, морковите, зелето и целината. В дълбок съд наливаме 1 л вода, оцета, сипваме солта и захарта, добавяме черен пипер, бахар и дафинови листа и слагаме сместа на огъня да кипне. Пускаме във врящата марината първо камбите за няколко секунди, а после и зелените доматчета, предварително надупчени с игла. Изваждаме ги и оставяме да се отцедят. В подготвени буркани слагаме ред зелени доматчета, после моркови, нарязани на колелца, върху тях - цели камби с по една розичка цветно зеле в тях. Между зеленчуците ръсим ситно нарязана целина и скилидки чесън. Най-отгоре покриваме с нарязаното зеле. Накрая заливаме с охладената марината, в която предварително сме сипали чаша олио. Затваряме плътно с капачки и стерилизираме 5 мин.

Рязана туршия „3х3”

Прoдукти: 3 кг червени чушки, 3 кг зеле, 3 кг моркови, 2 глави целина с листата; зa маринатата: 2 л вода, 1,5 л оцет /6%/, 500 г захар, 400 г сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме марината от изброените продукти и заливаме дребно нарязаните зеленчуци. Изчакваме маринатата да изстине напълно и прехвърляме в буркани. Затваряме и стерилизираме 5 мин.

Салата от гъби

Продукти за 1 буркан от 800 мл: гъби, 2 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1/2 ч.л. сол, 4-5 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1/2 дафинов лист.
Нaчин на приготвяне: Пущаме почистените гъби във вряща вода, бланщираме 20 мин и след това ги изплакваме със студена вода. Разпределяме ги в буркани, където предварително сме сложили подправките. Заливаме с вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Салата от зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. захар, 1 к. ч. сол, чесън, копър, 12 с. л. препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръсваме с оцета, захарта и солта и оставяме да престоят 1 нощ. Отцеждаме и изхвърляме сока. Редим в буркани от лютеница. През ред поръсваме със ситно нарязан копър и ситно нарязан чесън. Заливаме с препържено олио и стерилизираме 15 минути.

Салата “Ропотамо”

Прoдукти: 1 кг сварен бял боб, 1 кг сварени моркови, 1 кг опечени чушки /смесени/, 1 буркан стерилизирани краставички, 800 г доматено пюре, 1 връзка магданоз, половин пакетче черен пипер на зърна, половин пакетче бахар, 2-3 дафинови листа, 150 мл оцет, 300 мл олио, сол на вкус, 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме отцедения боб, нарязаните на кръгчета краставички и моркови и нарязаните на парчета чушки. Възвираме олиото, оцета, солта, захарта и малко доматен сок. Оставяме маринатата да поизстине, смесваме всички зеленчуци в голям съд и ги заливаме с нея. Наръсваме с наситнения магданоз. Пълним с тази смес бурканчета, затваряме херметически и стерилизираме 30 мин.

Смесена туршия с краставички

Прoдукти: 2,5 кг краставички, 2,5 кг полуузрели доматчета, 1 кг червени чушки, 300 г моркови, 400 г арпаджик, 300 г чесън; зa маринатата: 1 л оцет, 200 г захар, 200 г сол, копър, листа от целина
Нaчин на приготвяне: Краставичките подрязваме от двата края, морковите режем на колелца, малките доматчета оставяме цели и ги избождаме тук-там с игла, обелваме арпаджика и чесъна. Чушките нарязваме на лентички. Редим пласт краставички и домати, отгоре ръсим зелени подправки, чесън, колелца моркови и ивички чушки. И така до напълването на буркана. Възвираме марината от изброените продукти, оставяме я да изстине, заливаме с нея зеленчуците, затваряме бурканите херметически и стерилизираме 5 мин.

Стерилизиран маринован чесън на глави

Прoдукти: 2 кг чесън в млечна зрялост, 5 ч.ч. вода, 2 с.л. сол, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. оцет.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме чесъна и отрязваме стъблата на 2-3 см. Нареждаме главичките в буркани. Слагаме маринатата на огъня. Щом заври, прибавяме оцета и заливаме чесъна в бурканите. Затваряме и стерилизираме на бавен огън 15-20 минути.

Стерилизирана маринована тиква

Прoдукти: 4 кг тиква, черен пипер на зърна, карамфил, канела, дафинови листа; зa маринатата: 300 мл оцет /6%/, 500 мл вода, 1 с.л. сол, 1 1/2 с.л. захар
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета със страна 3 см. На дъното на бурканите слагаме по няколко зърна черен пипер, две зрънца карамфил, парченце канела и дафинов лист. Плътно подреждаме парченцата тиква и заливаме с вряща марината, приготвена от водата, оцета, солта и захарта. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Стерилизирана червена капия

Прoдукти: 5 кг чушки, 2 л вода, 500 мл оцет, 200 г сол, олио, черен пипер, дафинов лист, бахар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и ги попарваме във вряща марината от водата, оцета и солта. Отцеждаме и ги нареждаме плътно в буркани, в които сме сложили по 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Стерилизирани гъби

Прoдукти: 2,5 кг гъби, черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист; зa маринатата: 800 мл вода, 2 ч.л. сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на по-едри филийки и ги киснем 24 часа в чиста вода. Отцеждаме и ги варим 30 мин в подсолена вода. Нареждаме ги плътно в бурканчета, като отгоре слагаме зърна черен пипер, бахар и парченце дафинов лист. Заливаме със студена саламура от посочените количества сол и вода, затваряме херметически и стерилизираме 2 часа.

Стерилизирани гъби за салата

Нaчин на приготвяне: Добре почистените гъби варим в продължение на 15 минути, след което ги подреждаме в малки бурканчета. Помежду им поставяме по желание копър, кръгчета моркови, 2-3 скилидки чесън и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с охладена саламура, приготвена от равни части оцет и вода и 2 с.л. сол на 1 л течност. Стерилизираме 50 минути.

Стерилизирани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме и оставяме да престоят 30 мин. Смесваме продуктите за маринатата заедно с наситнения чесън. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически и стерилизираме 5-6 мин.

Стерилизирани краставички

Продукти за 1 буркан: корнишони, 3-4 с.л. силен оцет, 1 равна с.л. сол, 1 равна ч.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, шайбички обелен кромид лук
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме дафинов лист, черен пипер, бахар, шайбички лук, оцет,захар и сол. Обрязваме краставичките от двата края и ги подреждаме плътно една до друга. Доливаме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме само 2 мин.

Стерилизирани лозови листа

Продукти за 1 буркан: 60 много млади лозови листа, 3-4 клонки копър, 1/2 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Листата измиваме, навиваме на рула по 15, като в средата поставяме клонка копър. Нареждаме гифизправени в буркана, сипваме солта и наливаме вода 1 пръст под горния ръб. Стерилизираме 10 минути.

Тиквички с чесън и копър

Прoдукти: 5 кг млади тиквички, 500 г червени чушки, 300 г чесън, 150 г копър, 500 мл оцет, 200 г сол, 20 г черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на шайбички, а чушките нарязваме на лентички с широчина 3 см. Нарязваме копъра на едро. Обелваме чесъна. Сипваме солта в 3 л вода и варим 5 мин, докато напълно се разтвори. Сваляме саламурата от котлона и прибавяме оцета. Разбъркваме. Редим тиквичките в буркани като между редовете слагаме по 2-3 лентички чушки, 4 скилидки чесън, 3 зърна черен пипер и 1 щипка копър. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Туршия от патладжани

Прoдукти: 6 кг патладжани, 1 л оцет, 1,5 л вода, 25 г захар, сол на вкус, 500 мл препържено олио, 2 връзки магданоз, 6 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Патладжаните нарязваме на филийки без да ги белим, посоляваме и оставяме 30 мин да се отцеждат. Изстискваме и ги измиваме. Приготвяме марината от оцета, водата, солта и захарта и слагаме да заври. Пускаме патладжаните в маринатата и държим докато си променят цвета. Отцеждаме ги добре и ги смесваме с олиото и нарязаните магданоз и чесън. Нареждаме в буркани и стерилизираме 15 минути.

Туршия от цвекло и боровинки

Прoдукти: 10 кг червено цвекло, 5-6 малки главички червен лук, 2 л оцет, 2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. твърди недозрели боровинки, 2 ч.ч. олио, 1,5 ч.ч.сол, 1,5 ч.ч. захар, 1 пакет черен пипер, 1 пакет бахар, 6 дафинови листа, 10 листенца маточина, 10 листенца целина, 10 листенца магданоз
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото, обелваме го и го нарязваме на филийки. Прибавяме резенчета лук, дафинови листа, зърна черен пипер и бахар. Разпределяме в буркани, слагаме боровинките и заливаме с маринатата от кипналите оцет, сол, вода и захар. Отгоре поливаме с олио. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия с гъби и карфиол

Прoдукти: 2 кг гъби рижинки, 1,5 кг моркови, 2 глави карфиол, 3-4 връзки копър, 2-3 връзки магданоз, 3-4 листа млада маточина, бахар, черен пипер, дафинови листа, чесън, оцет
Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите и 5 мин в подсолена и подкислена вода. След като изстинат, подсушаваме и запържваме в олио. Режеме карфиола и морковите на малки парченца и също бланшираме 5 мин във вряща вода. Във всеки буркан слагаме по 3 с.л. оцет, няколко зрънца бахар и черен пипер, 1 дафинов лист, наситнени зелении и 5-6 скилидки чесън. Догоре пълним с гъбите, карфиола и морковите. Заливаме с отварата от гъбите до ръба на буркана. Затваряме и стерилизираме 25-30 мин.

Туршия със зелени домати и мента

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 250 г захар, 250 г сол, 250 мл олио, 250 мл оцет, 15-20 скилидки чесън, 5 стръка мента, 5 стръка копър, 5 стръка маточина.
Нaчин на приготвяне: Режем доматите на парченца и ги посипваме с половината захар и сол. След 3-4 часа ги отцеждаме и изхвърляме отделената течност. Редим ги в буркани, като между доматите слагаме скилитки чесън и едро нарязани зелении. Смесваме оцета и олиото и разтваряме в тях останалата захар и сол. Разсипваме сместа по бурканите и доливаме топла вода. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия със зелени домати, моркови и орехи

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка целина, 1 пакетче черен пипер, 1 л вода, 500 мл олио, 350 мл оцет, 400 г сол, 500 г захар, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и доматите и ги нареждаме в буркани. Между редовете слагаме орехи, черен пипер и едро нарязана целина. Приготвяме марината от изброените продукти и я разливаме в бурканите. Доливаме топла вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия с камби и краставички

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг корнишони, 1 кг малки лукчета (арпаджик), 800 мл оцет; зa маринатата: на 2 л вода - 150 г сол, 150 г захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги режем на 8 парчета. Избираме млади и пресни краставички и ги режем на колелца. Кипваме 2 л вода заедно със захарта и солта. В буркани сипваме по 80 мл оцет, след това редим плътно краставички, камби, лукчета и отново камби. Доливаме с горещата марината и запечатваме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин.

Туршия с камби, моркови и зеле

Прoдукти: 3-4 кг камби, 1 кг моркови, 1 голяма глава карфиол, 1 малка червена зелка, черен пипер, дафинов лист, чесън, магданоз, целина; зa мaринатата: на 500 мл вода – 300 мл оцет, 100 г захар, 400 г сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ивици. Карфиола накъсваме на розички. Смесваме водата, солта, захарта и загряваме до кипене. Добавяме оцета и дърпаме съда от огъня. На дъното на бурканите слагаме по 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 4-5 скилидки чесън, листа магданоз и целина. Върху тях редим по равно от зеленчуците и заливаме с охладената марината. Запечатваме и стерилизираме само 5 мин.

Туршия с “пияни” гъби и семена

Прoдукти: 1 кг гъби /масловки, печурки/, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 връзка магданоз, 3 с.л. печено слънчогледово семе, 3 с.л. печено тиквено семе
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги бланшираме 5 мин във вряща подсолена вода, в която сме прибавили и малко лимонена киселина. Отцеждаме и ги нареждаме в буркани, като поръсваме с белените изпечени семена и черния пипер. Отгоре поливаме със смес от водата и виното, в която сме разтворили солта. Затваряме и стерилизираме 1 час.

Туршия сарми /стерилизирана/

Прoдукти: зеле, патладжани, пиперки, моркови, целина, чесън, магданоз, люти чушлета; зa маринатата: на 1 л вода - 500 мл оцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. олио, дафинови листа, черен пипер, бахар
Нaчин на приготвяне: Отделяме големите здрави листа на зелето. Попарваме ги във вряща леко подсолена вода. Патладжаните обелваме, нарязваме на кубчета и посоляваме. Когато пуснат горчивата си вода, ги запържваме в силно сгорещено олио. Запържваме и целите пиперки. Морковите и целината нарязваме по дължината на сламчици. Завиваме сарми от зелето, като във всеки лист слагаме 1 пиперка, няколко парчета патладжан, скилидки чесън, пръчици от целина и моркови, 1 люта чушка (също изпържена или изпечена), стръкче магданоз. Нареждаме сармите в буркани. Разбъркваме продуктите за маринатата и кипваме всичко, докато се разтвори солта. С изстиналата марината заливаме сармите и запечатваме бурканите. Стерилизираме 1 час.

Фаршировани камби

Прoдукти: 2 кг по-едри и здрави червени камби, 1 малка бяла зелка, 1 глава целина, 5 моркова, 5 зелени доматчета, 10 скилидки чесън, сол, захар, оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семките и на дъното на всяка камба слагаме 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. оцет. Нарязваме зелето на ситно и го претриваме с малко сол, за да омекне. Настъргваме целината и морковите на едро ренде. Наситняваме зелените доматки и чесъна. Разбъркваме зеленчуците, леко ги посоляваме и пълним с тях камбите. Подреждаме ги в тавичка и печем в предварително загрята умерена към силна фурна около 15 мин. Нареждаме ги плътно топли в бурканите, заливаме със соса, който са си пуснали при печенето, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Царска туршия /стерилизирана/

Прoдукти: 6 кг червени камби, 2 кг карфиол, 1.5 кг моркови, 1 глава чесън, 1 глава целина с листата; за всеки буркан:1 непълна с.л. сол, 1.5 с.л. захар, оцет до резката на дъното на буркана, 2 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме камбите на парчета, целината нарязваме на кубчета, чесъна – на филийки, а моркови на кръгчета. Слагаме изброените подправки на дъното на всеки буркан и редим зеленчуците, като между тях слагаме по-едро нарязани листа и дръжки целина и наситнен чесън. Допълваме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Чорбаджийски чушки със зелен фасул

Прoдукти: 4 кг млад зелен фасул, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки копър; зa маринатата: 1 л вода, 1 лоцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч захар.
Нaчин на приготвяне: Попарваме фасула 2-3 мин в кипяща вода. Сваряваме марината от изброените продукти и изсипваме в нея чушките, за да омекнат, но не ги варим. Редим фасула в буркани, като между редовете ръсим наситнен копър и слагаме чушки и скилидки чесън. Заливаме с топлата марината, изчакваме да изстине, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чорбаджийски чушки с олио

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1 връзка пресен копър; зa маринатата: 400 мл ябълков оцет, 40 г сол, 1 ч. ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме продуктите за маринатата в дълбок емайлиран съд на огъня. Щом заври, пускаме на части измитите и почистени от дръжките чушки. Варим ги 7 минути, след кипването на течността. Когато изстинат ги нареждаме плътно в буркани, като между тях ръсим нарязаните копър и чесън. Притискаме добре и заливаме с останалата марината. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Шарена туршия

Прoдукти: 4 кг зелен фасул, 2 кг моркови, 1 кг чорбаджийски чушки, 7 глави чесън, 4 връзки копър, черен пипер; зa маринатата: 1 л вода, 1 л оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Опукваме леко чушките. Нарязваме фасула на парченца по 2 см. Нарязваме морковите на колелца. Възвираме марината от изброените продукти и попарваме фасула 4-5 мин. Отцеждаме и го смесваме с останалите продукти. Пълним сместа в буркани и заливаме с марината. Затваряме и стерилизираме 20 мин.

Южна салата

Прoдукти: 2 кг зеле, 2 кг червени чушки, 2 кг моркови, листа от целина, 1.5 л оцет, 500 мл олио, 500 г захар, 150 г сол, черен пипер, 25 г синапено семе
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме зелето на ивички, морковите на сламки, наситняваме листата целина, а червените чушки режем на лентички. Възвираме съставките за маринатата. Размесваме зеленчуците в дълбок съд като в средата слагаме синапеното семе в тензухена торбичка. Заливаме с горещата марината и захлупваме съда. Оставяме зеленчука да престои 4-5 часа. Плътно напълваме бурканите със зеленчукавата смес, така че да не влиза въздух. Наливаме останалата марината или пък запечатваме с олио, затваряме бурканите и стерилизираме 30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....

Шоколадови сладкиши

Орехов кекс с шоколадова глазура Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърга...

Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...

Трапезария в хола

Дневната е най-важната стая в дома и често изпълнява ролята не само на място за почивка и гледане на телевизия. Поради неголемите размери на жилището, а и заради модния студиен вариант, много често то...

Начало