Още рецепти » Ястия с карфиол

 Ястия с карфиол

Белгийска супа от карфиол

Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скилидки чесън, 1 парче настъргано сирене, 1 шепа белени слънчогледови семки, половин рибна консерва, 1 к.ч. зехтин.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме бульона и слагаме последователно в него нарязаните на парченца моркови, обелените и нарязани на четвъртинки домати, нарязаната чушка, обелените и нарязани картофи и накъсания на розички карфиол. Варим на умерен огън около 15 мин. Пасираме продуктите за добавката и прибавяме преди да свалим от огъня.

Супа „Асорти”

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 глава целина, 1 по-голяма гулия, 2 моркова, 1 корен от магданоз, 2 зелени чушки, 3 домата, 1 шепа сушени гъби, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 парченце кашкавал, 6 ч.ч. вода, 3 с.л. олио, 2 дафинови листа, сол, майоран, джинджифил, щипка мляна чубрица.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, а доматите, чушките и лука нарязваме на ситно. Почистваме зеленчуковите корени, нарязваме ги на малки кубчета и задушаваме около 15 минути в олиото. Накисваме гъбите, отцеждаме ги и ги нарязваме. Прибавяме чушките и лука и сваряваме в подсолена вода. Прехвърляме тази смес при задушените корени, добавяме карфиола, доматите и подправките, наливаме още топла вода, посоляваме и варим 20 минути. Сервираме супата топла.

Супа от зеленчуков бульон с карфиол

Прoдукти: 500 г карфиол, 600 мл зеленчуков бульон, 300 г сметана, 2 с.л. ситно нарязани пера от пресен лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим около 20 минути в зеленчуковия бульон - до омекване. После го пасираме, връщаме го отново в тенджерата и към него прибавяме сметаната. Варим още десетина минути. Подправяме с черен пипер и сол и поръсваме ситно нарязания лук.

Супа Гобхи

Прoдукти: 300 г карфиол, 200 г картофи, 200 г домати, 1 глава лук, 4 ч.ч. вода, 50 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 ч.л. стрити листа от кориандър, 7-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на дребни розички и го сипваме във врящата подсолена вода заедно със ситно нарязаните картофи. Варим 20 мин на умерен огън, след което прецеждаме и пасираме зеленчуците. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, наливаме прецедения бульон и прибавяме пасираните зеленчуци и обелените и настъргани домати. Варим още десетина минути и поръсваме готовата супа с разтопеното масло, стрития кориандър и смления черен пипер.

Супа от карфиол

Прoдукти: 600 г карфиол, 500 мл костен бульон, 500 мл вода, 40 г краве масло, 1 жълтък, 5 с.л. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме накъсания на розички карфиол във вряща подсолена вода и варим до омекване. Изваждаме розичките с решетеста лъжица, нарязваме ги на малки парченца и ги връщаме във водата. Добавяме бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и възваряваме супата. Прибавяме маслото и бързо застройваме с разбитото със сметаната яйце. Отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от карфиол с брашнена застройка

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2-3 ч.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, изваждаме го и го накъсваме на малки розички. Връщаме в тенджерата и отново кипваме. Прибавяме брашното, размито в студена вода и варим десетина минути на тих огън. Накрая посоляваме, поръсваме с настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня. Сипваме топлото мляко, слагаме маслото и поръсваме с наситнен магданоз.

Кремсупа от карфиол

Прoдукти: 1 глава карфиол, 6 ч.ч. зеленчукова отвара /или подсолена вода/, 1 ч.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 40 г краве масло, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 ч.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в зеленчуковата извара. Отделяме 6 по-хубави цветчета, а останалите претриваме през сито. Приготвяме бешамел от брашното, млякото и част от маслото. Кипваме на огъня, посоляваме и подправяме с лимоновия сок и лимоновата кора. Сипваме соса в горещата супа и прибавяме останалото масло. Разливаме супата в чиниите за сервиране и във всяка чиния слагаме по 1 розичка карфиол.

Млечна супа с карфиол

Прoдукти: половин глава карфиол, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г пушено сирене, 2 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на малки китки и го задушаваме до омекване. Сипваме млякото и доваряваме на тих огън. Запържваме брашното в маслото, изчакваме да поизстине, разреждаме с малко студена вода и при непрекъснато бъркане сипваме в супата. Сваляме от огъня, добавяме ситно настърганото пушено сирене и посоляваме. При сервиране подправяме с черен пипер и лимонов сок.

Супа от карфиол и царевица

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 к.ч. царевица от консерва, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 скилидки чесън, 1,5 л зеленчуков бульон /или вода/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и го претриваме през сито. Отделно загряваме олиото и запържваме брашното и ситно нарязания чесън. Постепенно при непрекъснато бъркане наливаме зеленчуковия бульон, като добавяме по малко от пасирания карфиол. Посоляваме, поръсваме червения пипер и варим десетина минути на умерен огън. Накрая прибавяме царевицата, отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер.

Супа с грис и карфиол

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 3-4 с.л. краве масло или маргарин, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. грис, копър, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме и пасираме. В маслото запържваме гриса до зачервяване, прибавяме бульона от варенето на карфиола и прясното мляко. Подправяме със сол, сипваме пасирания карфиол и ситно нарязания копър и слагаме на огъня за 10 мин. Поръсваме с черен пипер и поднасяме супата с пържени хлебни кубчета.

Супа от говеждо месо с карфиол

Прoдукти: 450 г говеждо месо, 300 г карфиол, 2 л зеленчуков бульон, 100 г домати, 100 г лук, 50 г сметана, 20 мл лимонов сок, 100 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, обезкостяваме и го нарязваме на ивици. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с месото в половината от маслото. Когато месото поомекне, заливаме с горещия зеленчуков бульон. Почистваме и измиваме карфиола. Нарязваме го на ситно и прибавяме към бульона. Посоляваме и оставяме да ври на умерена температура. Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни парчета и ги задушаваме в малко масло. Когато карфиолът омекне, прибавяме доматите и оставяме супата да се доварява. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната. Овкусяваме с лимоновия сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от карфиол с кайма

Прoдукти: 250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Телешка супа с карфиол

Прoдукти: 700-800 г телешко месо от ябълката, 5-6 зрънца, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, 2 моркова, 2 корена от магданоз, полови глава целина, 1 малка глава карфиол, 3-4 картофа, магданоз, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото с 2 л подсолена вода и го сваряваме заедно с нарязания на филийки лук, бахара, черния, пипер и дафиновия лист. Когато се свари, прецеждаме бульона, а месото нарязваме на малки парченца. Разделяме карфиола на розички и го запържваме в мазнината заедно със ситно нарязаните целина, магданозени корени и моркови. Когато продуктите поомекнат, ги изсипваме в прецедения бульон и варим 15 мин. Прибавяме нарязаното месо и нарязаните на кубчета картофи и доваряваме супата. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз, кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне подправяме на вкус с лимонов сок.

Бърза салата от карфиол

Прoдукти: половин средна глава карфиол, 2 ябълки, половин кутийка майонеза, 2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. настърган хрян, 2 яйца, 2 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме карфиола и го накъсваме на много ситни розички. Обелваме ябълките, нарязваме ги на дребни кубчета и ги смесваме с карфиола. Добавяме настъргания хрян, майонезата, разредена с киселото мляко, лимоновия сок и сол на вкус. Заливаме салатата и гарнираме с нарязаните твърдо сварени яйца.

Деликатесна салата

Прoдукти: 1 глава карфиол, 250 г печурки, 300 мл кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. коняк, 2 скилидки чесън, 4 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. доматено пюре, 200 г пушено пилешко месо, 6 с.л. фъстъци , черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Гъбите нарязваме на резенчета, сваряваме, отцеждаме и поръсваме с лимоновия сок. Смесваме с подправките киселото мляко, майонезата, коняка и останалия лимонов сок. Прибавяме гъбите и карфиола и размесваме. Гарнираме салатата с фино нарязано пилешко месо и фъстъците, изпържени без мазнина.

Карфиол с краставички

Прoдукти: 1 глава карфиол, 4 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 3-4 кисели краставички, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в леко подсолена вода, след което го отцеждаме. Приготвяме сос от олиото, оцета, 3 с.л. отвара от карфиола, сол и черен пипер на вкус. Заливаме с този сос подредените в чиния розички карфиол. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и украсяваме с нарязаните на кръгчета кисели краставички.

Пъстра есенна салата

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2 картофи, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, краставичките и твърдо сварените яйца. Накъсваме карфиола на малки розички и смесваме всички продукти. Прибавяме майонезата, посоляваме, подправяме с олио и лимонов сок, разбъркваме и оформяме салатата в чиния за сервиране.
Можем да използваме водата, в която сме варили зеленчуците, за приготвяне на супа.

Салата от карфиол и маслини

Прoдукти: 1 глава карфиол, 10 зелени маслини, 10 черни маслини, 3 с.л. олио, 1 с.л. горчица, 1-2 с.л. оцет, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Hакъсваме карфиола на розички и го заливаме с подсолена вода. Кипваме и варим 10 мин на силен огън. Когато поомекне, го изваждаме, отцеждаме го и изплакваме със студена вода. Отделно разреждаме горчицата с оцета, прибавяме олиото, черен пипер и сол. Разбъркваме много добре и изсипваме заливката върху карфиола. Украсяваме салатата с маслините и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Салата от карфиол, моркови и краставици

Прoдукти: 1 по-малка глава карфиол, 1-2 краставици, 4-5 моркова, 4-5 с.л. зехтин, лимонов сок, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в кипяща вода, докато поомекне. Отцеждаме и го оставяме да изстине. Прибавяме обелените краставици, нарязани на дребни кубчета, и настърганите моркови. Разбъркваме и подправяме със смес от лимоновия сок, зехтина и солта. Поръсваме готовата салата със ситно нарязан копър.

Салата с карфиол, краставица и гъби

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 малка краставица, 1 шепа гъби, 2 домата, 2 с.л. вино, 1/2 ч.л. вегета, 2 с.л. олио, сокът от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, като поръсваме с лимоновия сок, за да не почернее. Гъбите, почистени и нарязани на дребно, сваряваме в малко вода. Краставицата нарязваме на кубчета. Изваждаме изстиналия карфиол, накъсваме на розички и го прибавяме към гъбите и краставицата. Разтваряме вегетата в олиото и виното и заливаме салатата. Украсяваме с резенчета домати.

Майонезена салата с карфиол

Прoдукти: 1 малка главичка карфиол, 1/2 к.ч. прясно мляко, 250 г майонеза, 1 глава лук, 3-4 с.л. кисело мляко, 2 кисели краставички, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, към която сме прибавили прясното мляко. После отцеждаме. Смесваме майонезата с киселото мляко. Нарязваме лука, краставичките и магданоза. Смесваме всички продукти, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и оставяме салатата за 1 час в хладилник.

Салата от карфиол и целина

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 глава целина, 1 к.ч. прясна сметана, 4-5 с.л. майонеза, 250 г шунка, 1 с.л. горчица, магданоз, вегета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме карфиола на розички, измиваме и оставяме да се отцеди. Обелваме целината и я нарязваме на продълговати парчета. Варим я заедно с карфиола 10 мин във вода с черен пипер, ситно нарязан магданоз, вегета и сол. Изваждаме сварените продукти, отцеждаме и ги подреждаме в чиния. Разбиваме сметаната със сол и черен пипер. Смесваме я с майонезата и горчицата. Заливаме карфиола и целината с тази смес, а по периферията на чинията нареждаме навитата на рулца шунка. Украсяваме с клончета магданоз.

Салата от кренвирши с карфиол

Прoдукти: 300 г кренвирши, 500 г карфиол, 3 домата, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1-2 ч.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, сваряваме го в подсолена вода и го оставяме да изстине. След това прибавяме кренвиршите, които сме нарязали на кръгчета, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета домати. Подправяме салатата с олиото, лимоновия сок, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и подреждаме в салатиера, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Салата от карфиол и риба

Прoдукти: 1 средно голяма глава карфиол, 6 сардели /от консерва в собствен сос/, 3 с.л. олио, 1 с.л. винен оцет, 15-20 маслини, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода. Щом омекне, го отцеждаме. После го заливаме със студена вода и отново оставяме да се отцеди. Разделяме го на розички и го размесваме с маслините и с обезкостените и нарязани на късчета сардели. Отделно разбиваме олиото заедно с оцета, черен пипер и сол на вкус. Заливаме салатата с тази смес и поднасяме.

Пастет от карфиол

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 250 г картофи, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 домат, черен пипер, сол; зa соса: 1 малка глава лук, 1 с.л. краве масло, 2 домата, сок от 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички. Слагаме го заедно с обелените картофи в тенджера под налягане, заливаме с 2 ч.ч. подсолена вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим 15 мин. Смачкваме сварените продукти на пюре и прибавяме към тях маслото, яйцата, сол и черен пипер. Разбъркваме и изсипваме сместа в малък намаслен съд. Варим на водна баня в умерена фурна около 40 мин. Оставяме готовия пастет да изстине и след това го слагаме в хладилник. Отделно запържваме леко в маслото ситно нарязания лук за соса. Щом се зачерви, слагаме обелените и настъргани домати и варим 5-6 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Накрая прибавяме лимоновия сок, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол, отстраняваме от огъня и оставяме да изстине. При поднасяне заливаме пастета с приготвения сос.

Варен карфиол с масло

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 пакетче краве масло (125 г), сока от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистения от листата и кочана карфиол варим около 20 мин в подсолена вода. Изваждаме и го поставяме в затоплена чиния с цвета нагоре. Заливаме със сгорещеното масло, в което сме изцедили лимона и сме сложили сол и черен пипер.

Кюфтета от картофи и карфиол

Прoдукти: 400 г картофи, 1 кг карфиол, 150 мл олио, 50 г брашно, 3 яйца, 50 г галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола, прецеждаме и го нарязваме много дребно. Прибавяме сварените и настъргани картофи, яйцата и подправките. Омесваме всичко много добре и от получената смес правим кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в гореща мазнина.

Паниран карфиол

Прoдукти: 1 глава карфиол, 2 яйца, олио, брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на цветчета и ги сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме цветчетата, потапяме ги първо в брашното, после в яйцата и пържим на средно силен огън в олиото около 6 мин.

Паниран карфиол с кашкавален сос

Прoдукти: 1 глава карфиол, 3 с.л. брашно, 2 яйца, сол, мазнина за пържене; за соса: 3 с.л. брашно, 3 с.л. краве масло, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 жълтъка, лимонена киселина, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на по-големи розички и го варим в подсолена вода, докато омекне.Отцеждаме, овалваме цветчетата в брашното, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме до златист цвят. Отделно приготвяме светла запръжка от маслото и брашното за соса. Разреждаме с прясното мляко като бъркаме бързо и непрекъснато. Накрая прибавяме настъргания кашкавал, жълтъците и лимонена киселина, отстраняваме от огъня, посоляваме на вкус и заливаме изпържения карфиол.

Зеленчукова яхния

Прoдукти: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета алабаша и морковите, а карфиола накъсваме на розички. Задушаваме зеленчуците в 2 с.л. предварително загрята мазнина, посоляваме и доливаме 1-2 с.л. вода. Когато всичко омекне, правим запръжка с 1 с.л. олио и брашното и заливаме ястието. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуци с къри

Прoдукти: 3с.л. олио, 1глава лук, 1 глава карфиол, 4 моркова, 150г гъби, 3 домата, 1-2 скилидки чесън, 1с.л. вегета, 1с.л. къри, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в тенджера под налягане ситно нарзания лук с олиото и 2с.л. вода. Когато лукът поомекне, прибавяме кърито и наливаме 2 ч.ч. вода. Изчакваме водата да заври и слагаме вегетата, счукания чесън, карфиола, накъсан на розички, и ситно нарязаните моркови, гъби и домати. Посоляваме, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.

Задушени зеленчуци с къри

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 4 домата, 3-4 картофа, 100 г зелен грах, 100 г зелен фасул, 1-2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. къри, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на по-едри кубчета. Нарязваме фасула на парченца, а доматите обелваме и нарязваме на четвъртинки. Накъсваме карфиола на розички. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в мазнината. Прибавяме зеленчуците и подправките, наливаме бульона и задушаваме, докато продуктите омекнат. Накрая отхлупваме и готвим без капак, докато ястието остане на мазнина.

Карфиол по чешки

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, половин пакетче краве масло, 1-2 щипки майорана, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме накъсания на розички карфиол в подсолена вода. Пасираме и оставяме да заври с маслото и майораната. Застройваме с киселото мляко и разбитото яйце. Сервираме с кубчета пържен хляб.

Къри с карфиол и грах

Прoдукти: 700 г карфиол, 150 г зелен грах, 2 зелени люти чушки, 1 ч. л. синап, половин ч. л. кимион, половин ч. л. кориандър на прах, половин с. л. куркума на прах, 1 ч. л. лют червен пипер, 4 с. л. олио, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме карфиола, нарязваме го на малки парчета и го накисваме във вода. Сваряваме граха с 1 щипка сода и сол на вкус. Зелените чушки нарязваме на едро. В загрято олио пържим синапеното семе. Когато започне да пука, прибавяме чушките. След две минути добавяме изцедения карфиол. Намаляваме огъня, захлупваме и оставяме ястието да се задуши, като от време на време бъркаме, за да не загори. Когато карфиолът омекне, добавяме граха. След това прибавяме куркумата, лютия пипер, кимиона и кориандъра. Всичко запържваме на силен огън няколко минути.

Карфиол в доматен сос

Прoдукти: 2 средно големи глави карфиол, 4-5 домата, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 равни с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които варим във вряща подсолена вода, докато омекнат. Изваждаме ги и ги нареждаме в чиния. Обелваме доматите за соса, нарязваме ги на дребно, посоляваме на вкус, прибавяме скилидките чесън, ситно нарязания лук и малко чубрица и задушаваме. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Когато доматите омекнат, претриваме ги през цедка и ги прибавяме към брашното. Оставяме соса да поври 5-6 мин и след това поливаме с него карфиола.

Карфиол в пикантен сос

Прoдукти: 1 глава карфиол, 250 г гъби, 60 г краве масло, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. оцет, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме кочана на карфиола и го накисваме в студена вода, която сме подкиселили с оцета. След 15-20 мин го отцеждаме и го сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили млякото. Внимаваме да не се превари. Отделно нарязваме на ситно лука, чесъна и гъбите и ги задушаваме в маслото, докато се изпари водата. Посоляваме, прибавяме доматеното пюре, разредено с виното, и оставяме соса да къкри на слаб огън. Накрая поръсваме с черен пипер и изсипваме част от соса в голяма кръгла чиния. В средата слагаме сварения и изцеден карфиол и изсипваме в празнината от кочана останалия сос.

Карфиол със сиренен сос

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, магданоз, 1 с.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които сваряваме в кипяща подсолена вода. Отцеждаме и ги подреждаме в общо плато. Отделяме 500 мл от отварата, в която е врял карфиолът и загряваме до завиране заедно с половината от маслото. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в млякото брашно. Оставяме соса да поври 7-8 мин на слаб огън, след което прибавяме настърганото на ситно ренде сирене и малко черен пипер. Държим още 2-3 мин на огъня и изсипваме соса върху карфиола. Отгоре заливаме с останалото разтопено масло и поръсваме с галетата и ситно нарязания магданоз.

Карфиол със сос

Прoдукти: 1 голяма глава карфиол, 2-3 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме карфиола в 1 л вряща подсолена вода така, че да стои прав. Захлупваме и варим на умерен огън, като внимаваме да не се развари. Отделно запържваме брашното в 1 с.л. разтопено масло. Когато порозовее, разреждаме с част от водата, в която сме варили карфиола. Оставяме соса да ври на тих огън, докато се сгъсти. При поднасяне поръсваме карфиола със сол и черен пипер и го заливаме със соса и останалото разтопено масло.

Карфиол с млечен сос

Прoдукти: 1 голяма глава карфиол или 2 по-малки, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода като внимаваме да не се превари. Приготвяме бял сос от запърженото в маслото брашно и млякото. Ако е нужно, добавяме малко от бульона, в който сме варили карфиола. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол. Подреждаме карфиола в чиния с цвета нагоре и заливаме с млечния сос.

Карфиол с яйца и галета

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 пакетче краве масло, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. галета, 3 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме и го разпределяме в чинии за сервиране. Отделно запържваме леко галетата в сгорещеното масло. Прибавяме настърганите яйца, нарязания на ситно магданоз, лимоновия сок и сол на вкус. Разбъркваме и заливаме карфиола.

Каша от карфиол

Прoдукти: 2 глави карфиол, 60 г краве масло, 3-4 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, лимонов сок, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме карфиола с кипяща подсолена вода, която изцеждаме след 10 мин. Сега заливаме с топла подсолена вода, прибавяме олиото и варим на тих огън, докато омекне. Отрязваме цветчетата, а останалата част претриваме на пюре. Прибавяме малко от бульона, в който сме варили карфиола, няколко капки лимонов сок и сол на вкус. Оставяме да заври и пускаме в него брашното, което сме омесили на топка заедно с маслото. След 10 мин прибавяме отрязаните цветчета. Захлупваме ястието и го оставяме да ври още 5-6 мин на тих огън. Поднасяме кашата, поръсена със ситно нарязан копър.

Фрикасе от зеленчуци

Прoдукти: 1 глава карфиол, 200 г моркови, 200 г грах, 200 г зелен фасул, 100 г жълт фасул, 40 г масло, 30 г брашно, 2 с. л. прясно мляко, 1 яйце, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме на дребно зеленчуците. Задушаваме ги в малко подсолена вода. От маслото и брашното правим запръжка, която разреждаме с 400 мл вода и сваряваме. Разбиваме яйцето с млякото и постепенно ги прибавяме към соса. Подправяме с лимонов сок на вкус. Прибавяме задушените зеленчуци и по желание поръсваме с наситнени зелени подправки. Варим 3-4 мин на умерен огън.

Яйца фрикасе

Прoдукти: 8 яйца, 1 малка глава карфиол, 150 г лук, 2 скилидки чесън 250 г пасирани домати (може от консерва), 150 мл зеленчуков бульон (може от кубче), 250 мл прясно мляко, 4 с. л. изцедено кисело мляко, 2 с. л. олио, 20 г краве масло, 1 щипка джинджифил,, 1 ч. л. счукан кориандър, 1 щипка лют червен пипер, 2 ч. л. къри, 1/2 ч. л. счукан кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим яйцата 8 минути, обливаме ги със студена вода, обелваме ги и нарязваме на половинки по дължина. Нарязваме на ситно лука и чесъна и ги задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания кашкавал и останалите подправки. Задушаваме малко и слагаме доматите и зеленчуковия бульон. Варим на тих огън. Добавяме прясното мляко, изцеденото кисело мляко и маслото. Възвираме на огъня. Накъсваме карфиола на розички и ги варим 6 мин в леко подсолена вода, след което отцеждаме. Подреждаме яйцата и карфиола в чиниите за сервиране. Подправяме соса с черен пипер и сол и заливаме всяка порция.

Карфиол на фурна

Прoдукти: 1 глава карфиол, 60 г краве масло, 4 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, 2 с.л. галета, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, отцеждаме и го накъсваме на розички. Запържваме брашното в половината олио и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Варим 10 мин на слаб огън. След това прибавяме настъргания кашкавал и бъркаме, докато сосът стане лъскав и гладък. Нареждаме карфиола в тавичка и внимателно сипваме между розичките по малко сос. Заливаме с останалия сос, поръсваме с подправките, галетата и останалото разтопено масло и запичаме в умерена фурна.

Карфиол и целина на фурна

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 1 малка глава целина, 1 глава лук, 2 моркова, 3 с.л. масло или маргарин, 1/2 ч.ч. сметана, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме мазнината и в нея запържваме нарязаните на ситно лук и моркови. Угасяваме със сметаната и добавяме подправките. Пасираме и оставяме сместа да изстине. Карфиолът накъсваме на розички, целината нарязваме на ситно. Варим зеленчуците в подсолена вода 10-ина минути и отцеждаме. Смесваме яйцата с изстиналата сметанова смес, прибавяме варените зеленчуци и изсипваме сместа в намслена тавичка. Покриваме с фолио и печем около 50 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Карфиол плакия

Прoдукти: 1,5 кг карфиол, 1 1/2к.ч. олио, 2 моркова, 1 парче целина, 2 глави лук, 2с.л. брашно, 3-4 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, морковите, целината и чесъна на дребно и ги пускаме във вряща подсолена вода. Прибавяме дафиновия лист и няколко зрънца черен пипер и варим, докато омекнат. Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме го и го прибавяме към сварените зеленчуци. Прибавяме също така обелените и настъргани домати. Изсипваме сместа в тавичка и заливаме с брашното, размито в студена вода, и олиото. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, слагаме тук там лимонови резенчета и печем 20-30 мин в умерена фурна. Поднасяме плакията студена, подправена с прясно счукан чесън.

Карфиол с кашкавал на фурна

Прoдукти: 1глава карфиол, 70г масло, 200г кашкавал, 2с.л. брашно, сол
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиолa на розички и го сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме сварените розички, нареждаме ги в обилно намаслена тава и поръсваме с 2/3 от настъргания кашкавал. Отделно в 2 с.л. масло запържваме брашното с 2 ч.ч. от водата, в която е врял карфиолът, така че да се получи гъст сос. След като сосът възври, поливаме карфиолa, а отгоре поръсваме останалия кашкавал. Печем в силна фурна.

Карфиол с пикантна заливка

Прoдукти: 1 карфиол, 100 г галета, 2 с. л. пилешка супа (на прах), 2 к. л. горчица, 2 с. л. майонеза, 2 с. л. вода.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които топим последователно във вода, в галета и накрая в пилешката супа. Подреждаме ги в предварително намазнена тавичка. Приготвяме сос от майонезата, горчицата и водата и заливаме зелето. Покриваме с алуминиево фолио и печем 10 минути на 180 градуса. Сваляме фолиото и допичаме още 10 минути.

Карфиол със сирене

Прoдукти: 1 глава карфиол, 100 г настъргано сирене, 2 с.л. масло или маргарин, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола до омекване в подсолена вода, изваждаме и пасираме. В малка тавичка, намазана с масло, слагаме половината от карфиола и сиренето. Поръсваме с 1 с.л. стопено масло и след това разстиламе останалия карфиол. Поливаме с масло и сипваме млякото. Печем в силна фурна около 10 мин.

Карфиол с топено сирене на фурна

Прoдукти: 1 глава карфиол, 200 г топено или пушено сирене, половин пакетче краве масло, 2 скилидки чесън, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, докато омекне. Накълцваме чесъна на дребно и натриваме с него дъното на съда за печене, намазан с масло. Нареждаме ред карфиол в тавичката, така че да покрие дъното. Върху него поръсваме с част от нарязаното топено сирене, отново нареждаме ред карфиол и покриваме останалото сирене. Печем във фурната 10 мин. След това заливаме с разбитите в млякото яйца и допичаме, докато се получи розова коричка.

Мусака от карфиол и картофи

Прoдукти: 1 средно голяма глава карфиол, 7-8 бр картофи, 3/4 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим карфиола в подсолена вода, докато поомекне, след което го накъсваме на дребни розички. Обелваме картофите, нарязваме ги и посоляваме. Нареждаме в тавичка последователни редове карфиол и картофи, като всеки ред поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Отгоре слагаме нарязаното на парченца масло. Заливаме ястието с разбитите яйца и прясното мляко и печем в силна фурна.

Огретен от карфиол и броколи

Прoдукти: 500г броколи, 500 г карфиол, 2/3ч.ч. сметана, 3 големи яйца, сол и пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме на пара зеленчуците докато омекнат и ги оставяме да се охладят. Разбиваме сметаната с яйцата, солта и пипера до получаването на еднородна смес. Пасираме охладеният карфиол с 2/3 от сметанената смес и насипваме в малка тавичка. Пасираме 2/3 от броколите с останалата сметана и заливаме отгоре. Печем 20 мин в силна фурна. Нарязваме ястието на квадрати, които нареждаме в плитък съд, застлан с резени броколи.

Пудинг от карфиол

Прoдукти: 1/2 глава карфиол, 2 моркова, краве масло, сол; зa заливката: 2 яйца, 2 с.л. настъргано краве сирене, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола и морковете в подсолена вода. Накъсваме карфиола на малки розички, а морковите нарязваме на кубчета. Разпределяме зеленчуците в 4 намаслени купички. Отделно разбиваме яйцата с прясното мляко. Прибавяме сиренето, магданоза, черен пипер и сол на вкус. С тази смес заливаме зеленчуците. Нареждаме купичките в съд с топла вода и слагаме във фурната, като внимаваме да не завира, за да не се получат шупли.

Телешко с карфиол

Прoдукти: 600-700 г телешко месо от бута, 1 голяма глава карфиол, 4 с.л. олио, 4 големи глави лук, 2 скилидки счукан чесън, 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. вегета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки филийки напречно на мускулните влакна. Загряваме олиото в голям тиган и в него задушаваме ситно нарязания лук и чесъна. Прибавяме месото и разбъркваме, за да не се слепят филийките. Подправяме със сол, вегета, черен пипер и соев сос. Изваждаме изпърженото месо и го оставяме на топло. В останалия сос пускаме измития и накъсан на розички карфиол и задушаваме 10 мин. После връщаме месото, разбъркваме и задушаваме още няколко минути. При сервиране украсяваме с магданоз.

Пиле с карфиол

Прoдукти: бялото месо от 1 пиле (около 800 г), половин пакетче масло, 2 с.л. брашно, 1 малка глава карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сипваме във вряща подсолена вода, към която сме прибавили млякото. Варим, докато омекне и го отцеждаме. Запържваме леко брашното в масло и прибавяме 2-3 ч.ч. от водата, в която е врял карфиола. Сипваме нарязаното на хапки пилешко и варим на тих огън, докато месото омекне. Добавяме сварения карфиол и доваряваме.

Пудинг с пиле и зеленчуци

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 главичка карфиол, 1 тиквичка, 1 ч.ч. сварен ориз, бялото месо от 1 пиле, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода накъсания на розички карфиол, морковите, обелената тиквичка и птичето месо. Изваждаме сварените продукти с решетеста лъжица, отцеждаме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ориза, маслото, отделените и разбити жълтъци, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме и разбитите на сняг белтъци, като леко бъркаме. Изсипваме сместа в намаслен съд и варим 30 мин на водна баня.

Карфиол с бяла риба

Прoдукти: 1 глава карфиол, 300-400 г филе от бяла риба, 1 глава лук, 4 яйца, 2 белтъка, половин пакетче сирене Крема, 1 ч.л. масло, 5-6 ореха (или бадеми), копър, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от костите и я натриваме с черен пипер и сол. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с маслото. Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме на пара. После го размачкваме на пюре и го смесваме с лука, сиренето, разбитите жълтъци, разбитите на сняг белтъци и смлените орехи или счукани бадеми. Добавяме нарязания на ситно копър, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. В покрита с намаслено фолио кексова форма разстиламе на пластове карфиола като помежду нареждаме рибата. Печем на водна баня в умерена фурна. Поднасяме с кисело мляко или сметана.

Карфиол с пилешка шунка

Прoдукти: 1 малка главичка карфиол, 250-300 г пилешка шунка, 1 к.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко /или сметана/, 1 к.ч. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим карфиола в подсолена вода, към която сме добавили прясното мляко. Когато поомекне го отцеждаме и го накъсваме на розички. Нареждаме розичките в намаслен огнеупорен съд, а върху тях разстиламе ситно нарязаната шунка. Заливаме ястието с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и поръсваме с галетата. Запичаме 30 мин в умерено слаба фурна.

Шунка с карфиол на фурна

Прoдукти: 1 глава карфиол, 250 г шунка, 5 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, сол
Нaчин на приготвяне: Сварваме карфиола в подсолена вода. Накъсваме го на дребни розички, половината от които нареждаме в огнеопорен съд. Нарязваме шунката на ситни кубчета, които поръсваме върху зелето. Върху нея разстиламе останалата част от зелето. Поръсваме със сгорещено масло и настъргания кашкавал. Заливаме ястието най отгоре с разбитото с яйцата мляко и печем в силна фурна.

Дюбари

Прoдукти: 1 кг карфиол, 100 г краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го слагаме в студена вода. Затопляме водата. Щом заври, изваждаме с карфиола и го заливаме със студена подсолена вода. Варим на умерен огън 20-25 мин. Отцеждаме сварения карфиол и го подсушаваме в загрята фурна, за да няма никаква вода. Прекарваме го през сито и го смесваме с разбитото масло. После разреждаме с горещо прясно мляко до необходимата гъстота. Поднасяме към печени и задушени меса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Превръщаме тавана в мансарда

Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. ...

Будлеята – пеперуденият храст

Будлеята (Buddleia) или летният люляк е род екзотични храсти, които обединяват повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Не всички видове будле...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Десерти с макарони

Сладко макаронено рагу Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1...

Начало