Още рецепти » Сладките напитки и хлапетата

 Сладките напитки и хлапетата

В днешно време децата и тийнейджърите консумират повече безалкохолни напитки от всякога. Увеличеният прием на подсладени питиета се свързва от много изследвания с покачването на процента на детско затлъстяване. Ето защо е добре да сме наясно с факта, че подсладените напитки, включително и повечето натурални сокове, представляват истинска калорична бомба, особено вредна за децата.

Защо подсладените напитки са толкова опасни

По витрините на всеки супермаркет ще забележите голямото разнообразие от плодови сокове, спортни напитки, чайове, газирани и други модерни безалкохолни питиета, които претендират да бъдат полезни за здравето. Въпреки това по-голямата част от тях съдържат захар във високи дози и/или фруктозен сироп. Тези напитки повишават изключително бързо нивата на кръвна захар и стимулират отделянето на инсулин от задстомашната жлеза. Това води до засилване на чувството на глад и до преяждане.
Проучванията също така показват, че сладките напитки увеличават риска на децата не само от затлъстяване, но и от други сериозни здравословни проблеми като например диабет.

100% натуралните сокове са за предпочитане, но все пак...

Въпреки всичко казано дотук, трябва да отбележим факта, че нито едно изследване не е установило връзка между наистина натуралните сокове и затлъстяването. Напротив - мащабно проучване показва, че децата между 2 и 11 г., които пият повече от 150 мл чист натурален сок на ден, като цяло консумират по-питателна храна, включваща достатъчно големи количества плодове, витамини и минерали. Те също ядат по-малко мазнини и добавена захар, отколкото останалите.

Най-големите грешници

Освен газираните напитки, които са определено лош избор, избягвайте или силно ограничете подсладените студени чайове и пуншове, които не представляват нищо повече от вода със захар и оцветители. Същото се отнася и за т.нар. плодови напитки и безалкохолни коктейли - тези питиета обикновено съдържат високи концентрации на захар и съвсем малко количество истински плодов сок.

Полезни съвети

Модел на подражание

Като родител бъдете отговорни. В по-голямата част от случаите сладките напитки се консумират у дома. Затова опитайте се да не ги купувате за вкъщи, за да ограничите консумирането им и от децата.

Не се подвеждайте от т.нар. „спортни напитки”

Вашите деца не се нуждаят от спортни напитки, освен ако не тренират усилено за период по-дълъг от час. Въпреки че те съдържат обикновено по-малко количество захари от останалите подсладени питиета, спортните напитки могат да допринесат за положителен калориен баланс.

Заредете хладилника със здравословни храни

Ако не можете без плодов сок, придържайте се само към 100% натуралните сокове. Добър избор са тези от нар, боровинка, череша, портокал, червено грозде.

Ограничете консумацията

Въпреки че са по-здравословни, 100% натуралните сокове са също калорични и трябва да бъдат ограничавани. Американската академия по педиатрия например препоръчва приемът на 100% натуралните сокове да се ограничава в следните количества:
- Деца на възраст 1 до 6 години: 100-150 мл на ден
- Деца на възраст 7 до 18 години: 200-250 мл на ден

Четете етикета

На него трябва да е означено точното съдържание на захар. 4 г захар е равна на цяла чаена лъжичка! Така например напитка, която съдържа 32 г захар на една доза, съдържа 8 чаени лъжици захар! Освен това - ако сокът съдържа плодове, това не означава, че той е 100% натурален.

Разреждайте ги

След като купите 100% натурален сок, пресипете го в друг съд и го разредете с малко вода (1-2 чаши). Това е особено подходящо в случаите, когато децата имат навика да пият повече от 1 чаша сок на ден.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...

Рибарица - перлата на Тетевенския балкан

Тук можете да карате колело, да ловите риба, да обикаляте планината или просто да се наслаждавате на природата. Село Рибарица е сред любимите за почитателите на планината родни кътчета за почивк...

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Слънцето помага

Хубавите летни дни карат всеки от нас да се облича по-леко, да се разхожда по-дълго сред природата и на открито, да търси чести срещи със слънцето. Това е така, но когато страдаме от акне, псориазис и...

Начало