Още рецепти » Защо дъщеря ми се изгърбва?

 Защо дъщеря ми се изгърбва?

Г-жа В. М. от В. Т. е сериозно загрижена за 15-годишната си дъщеря. Според писмото й детето започва да се изгърбва. Всъщност това е проблем не само за госпожицата от старопрестолния град, а и за много други нейни връстници. Твърде често изкривяванията се дължат на тежката ученическа чанта или раница. Тя би трябвало да тежи само килограм и половина и при това да се носи на гръб. Модно е обаче тя да виси на едното или другото рамо и от този „стил" на големите попиват дори първолаците. А точно те не могат да усетят каква голяма беля си навличат. С времето привикват към тежестта, но резултатът почти винаги е изкривяване на гръбнака.
Забелязали ли сте как дъщеря ви стои над бюрото си, как учи, как пише? Дали не се навежда прекомерно, почти захлупвайки се върху учебника или тетрадката? Понякога не виждаме очевидното, а после търсим причини за здравните проблеми къде ли не. От край време се знае, че между очите и тетрадката трябва да има поне 30 см разстояние и ученикът да седи изправен. За съжаление това правило не се спазва от децата. Вината е и на родителите, и на учителите, които не забелязват лошата поза върху чина или бюрото. А когато се забележи, вече са минали много години, гръбнакът видимо е изкривен, започва и незабележимо отначало и все по-видимо впоследствие накуцване.
Преди обаче да се потърсят други причини за т. нар. изгърбване, трябва да сте сигурни дали не става въпрос за вродени изкривявания. Без да изпадате в паника, трябва да направите консултация със специалист. Ако се касае до сколиоза, диагнозата трябва да се постави много бързо и да започне лечението. Преди време се смяташе, че това заболяване не се поддава на никаква терапия и човек остава с трайни последици до края на живота си. С напредване на медицината и болните със сколиоза имат своя шанс.
Ако детето ви е боледувало от рахит, при който се нарушава метаболизмът на витамин Д, това е сред честите причини за придобита сколиоза или кифоза. От рахит страдат недохранените деца. При заболяването се нарушава балансът на метаболизма на витамин Д, отговорен за развитието на костите. Рахитът се лекува с медикаменти и ортопедични намеси. Полезни са и баните, които се правят.
Тъй като повдигнахме въпроса за вродените изкри-вавания на гръбнака, трябва да напомним, че проблемите с различните видове сраствания и вродени изкривявания на костите на стъпалото също водят до неправилна стойка и до своеобразно изкривяване. В този случай обаче се касае за т. нар. патешко ходене, което може да е и в резултат на проблеми със ставите и тазовите кости.
Ясно е, че става дума за нещо много сериозно. Покрай маминото подхвърляне “не се изгърбвай” или “изправи се, гърбушка ли ще ставаш”, казано с обич и дори хумор, се крие и много истина. Никой не иска детето му наистина да се сдобие с гърбица. В много от случаите проблемите може да се решат с физически упражнения и скъсване с вредните навици. Но дори и леките случаи не бива да се оставят без внимание. Направете задължително консултация с ортопед. Изискайте да се постави точна диагноза и при необходимост да се започне лечение. Докато все още не е станало много късно.

Автор: д-р Христо Петков

Представяме Ви:

Как да отстраним лошия дъх

Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания. ...

Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взр...

Начало