Още рецепти » Пазете децата от отровите!

 Пазете децата от отровите!

Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през пубертета, особено при момичетата, когато се правят демонстративни опити за самоубийство с медикаменти след семейни или интимни драми. Класика е комбинацията транквиланти с алкохол.

Как да разпознаем симптомите?

Те са разнообразна и зависят от вида и количеството на отровата, пътя на проникването й, възрастта и здравословното състояние на детето. Болестните прояви настъпват у здраво преди това дете, което е било оставено за известно време без надзор от възрастни.

Симптомите са най-вече от страна на:

• централната нервна система - нарушение в съзнанието, залитане при ходене, гърчове, халюцинации;

• храносмилателната система - гадене, повръщане, диария;

• дихателната система - нарушение в дишането;

• сърдечносъдовата система - промени в кръвното налягане, колапс, нарушение на сърдечния ритъм.

• Отравяне се подозира и при необичайна миризма на дъха на детето. Специфично миришат алкохолните напитки, петролните деривати, ацетонът, хлороформът и др. Фосфороорганичните отрови миришат на развален чесън, никотиновите производни на тютюн, циановодородът на горчиви бадеми, терпентинът на теменужки.

Няколко правила,
за да не стане късно за помощ:


• Най-важното е опасните вещества да се държат на недостъпни за децата места под ключ. Не пийте лекарства пред малките деца, които не могат да разберат за какво са те и им е присъщо да повтарят онова, което правят възрастните. Същото се отнася и за алкохола.

• Ако родителите ви са на село и още щом пукне лятото, бързате да изпратете отрочетната си на село, напомнете им да бъдат много внимателни. Въпреки че ще им стане неприятно, предупредете ги за евентуалните опасности, които се крият в къщата или на двора. Няма селска къща без отрова за мишки, препарати за селското стопанство и други вещества, които са отровни. Те трябва да се скрият още преди пристигането на детето.

• На децата не бива да се дава вода за пиене от кладенец. Подпочвените води могат да замърсят водата в кладенеца, особено ако наблизо има външна тоалетна.

• Не позволявайте на децата да консумират гъби или непознати горски плодове, които съседът или ваш роднина с най-добри чувства е набрал.

• И преди всичко - не оставяйте малките деца без надзор.

• Ако се наложи лечение с медикаменти трябва строто да се спазва дозировката. Антибиотиците за малките са на гранули, затова внимавайте много при разреждането им. Не спестявайте от водата, за да бъде по-ефикасно лекарството (според вас). Направите ли го, дозата става токсична. При всяко съмнение се консултирайте с личния си лекар.

Какво да правите,
ако лошото все пак дойде?


И при най-малкото съмнение за отравяне, веднага започнете лечението още в дома:

• Първо се уверете дали детето диша и започнете изкуствено дишане при нужда.

• Проверете дали устата и носа не са запушени от нещо.

• При повръщане запазете малко от повърнатите материи, за да се изследват за вида на отровата. Опитайте се да разберете какво е погълнало детето, в какво количество и преди колко време. Тази информация е много важна за лечението.

• Ако се подозира поглъщане на лекарство, веднага трябва да се предизвика повръщане чрез дразнене с пръст дълбоко в гърлото (фаринкса), за да се изхвърлят остатъците от таблетките.

• Ако отровата е по кожата, тя се почиства обилно с вода. Изгаряния или промяна на цвета на кожата около устата говорят за поглъщане на корозивни вещества (киселина, основа).

• Транспортирайте детето възможно най-бързо до най-близката болница, най-добре в токсикология. Непременно покажете на лекаря опаковката, от която е пило детето, за да се приложи съответният антидот (противоотрова.

В болницата започва лечение, което зависи от вида на отровата и е животоспасяващо. Лечението на отравянията е трудно и много неприятно за децата. То обикновено включва промивка на стомаха, системи и т. н.

Помнете: Ако не се вземат навреме мерки, отравянията могат да бъдат фатални или да увредят детския организъм за цял живот.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби с дреболии

Дроб по селски Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист...

Градинската сватба

Сватбата е най-дългоочаквания и тържествен ден в живота на човека. Този празник се асоцира у нас с белоснежната рокля на булката, сълзите от щастие на родителите и разбира се, приказната украса на мя...

Десерти с ягоди

Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Начало