Още рецепти » МИЛАНО – любов от пръв поглед

 МИЛАНО – любов от пръв поглед

Италианците обичат да казват, че Милано не е туристически град. Според тях в Милано или се учи, или се работи. Всъщност това е един красив и изискан град, в който човек се влюбва от пръв поглед.

Туристически обекти

Обикновено туристическата обиколка на Милано започва от площада пред Дуомото (Миланската катедрала). Централният обект на този площад е самата Катедрала. Строена в продължение на седем века Миланската катедрала е изумителна смес между готическата и барокова архитектура. Само отвън църквата е украсена с 2245 статуи, 135 кули, 96 водоливника и около 1 км ажурни орнаменти. Вътре в катедралата впечатляващ е Слънчевият часовник, разположен при входа на нефа, Месинговия седмосвещник, изработен от немски или френски майстори през ХІV в., зловещата статуя на св. Вартоломей, както и невероятните стъклописи, които са връх в средновековното декоративно изкуство. Ако желаете, можете да се качите на покрива на Дуомото и да се полюбувате от високо на Милано.

Вляво от Миланската катедрала се намира невороятната Галерия Виторио Емануеле ІІ – любимо място на всички туристи. Тук се редуват един след друг луксозни магазини и ресторанти. От другата страна на Галерията можете да видите великолепния паметник на Леонардо да Винчи.

Туристите в Милано непременно посещават и Кастело Сфорцеско. Този мрачен замък е обитаван от две велики милански фамилии – Висконти и Сфорца. Днес в огромната червена крепост се помещават Музея на изящните изкуства, Музея за древно изкуство и Художествената галерия.
Северно от замъка се простира Семпионе – най-големият централен градски парк в Милано.

Изкуство

Най-известната художествена творба в Милано е митичната „Тайна вечеря” на Леонардо да Винчи. За да видите Тайната вечеря, трябва да направите предварителна резервация и да се въоръжите с търпение. Много вероятно е да останете разочаровани – фреската е толкова повредена, че по-скоро е исторически факт, отколкото източник на естетическа наслада. Ако наистина обичате живописта и се интересувате от изобразително изкуство, посетете галерия „Брера”. Галерия „Брера” пази най-ценната колекция от картини в Италия след Галерията на Академията във Венеция. Макар че е създадена през ХVІІІ в., галерията дължи много на Наполеон, който събира художествени творби от цяла Италия, за да създаде експозиция, достойна за град, който той е набелязал за столица на „Цизалпийската република”.
Не е задължително да сте почитателите на операта, за да сте чували за Миланската скала. Посещението на този храм на музиката също е свързано с упоритост и търпение. Необходимо е доста преди датата на представлението да си закупите билети за избраната постановка.

Спорт
Спортният туризъм в Милано е съсредоточен около феноменалния стадион „Джузепе Меаца”. "Стадио Джузепе Меаца", който е по-познат като "Сан Сиро", се намира в Милано, Италия. Това е стадиона, на който играят два от трите най-успешни италиански футболни клуба - Милан и Интер. Въпреки че е официално преименуван в чест на Джузепе Меаца (най-добрият футболист за 30-те и 40-те години на Интер и Милан), той все още е наричан "Сан Сиро", най-вече от феновете на Милан, защото Меаца има по-големи успехи с Интер. Тук се намира музея на Интер и Милан, създаден от Онорато Аризи и открит на 5 октомври 1996 г. Това е единствения музей в Италия, който е разположен във вътрешността на стадион.
Заради огромния интерес към "Сан Сиро" са организирани специални туристически обиколки, в които можете да се включите без проблеми.

Магазините

Не случайно Милано е обявен за световна столица на модата. Всяка уважаваща себе си модна къща е отворила свое представителство в този град. Така че запасете се с пари и тръгнете на шопинг тур по магазините на този невероятен град.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Подгответе детето за детската градина

Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие ...

Коледна звезда – размножаване и грижи

Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовет...

Познавате ли правилата на присаждането

Присаждането е основният начин за размножаване на дървесните, а и на някои храстовидни овощни видове. Чрез него се запазват качествата на сортовете в продължение на десетки, а и на много повече години...

Как се прави венецианска мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало