Още рецепти » ВЕРОНА – град на влюбените

 ВЕРОНА – град на влюбените

Верона е един невероятно красив град, който в известна степен остава в сянката на Венеция. Въпреки това уникалната архитектура на града и световно известните забележителности като Арената и Къщата на Жулиета са превърнали Верона в притегателен център за огромен брой туристи.

КАКВО ДА ВИДИМ

Верона е лесен за разглеждане град, защото всичко интересно е съсредоточено в стария град и разтоянията между различните туристически обекти са много малки. Освен това движението на автомобили в старата част е силно ограничено и този район всъщност се е превърнал в пешеходна зона.

PIAZZA BRA

Обиколката на Верона неизменно започва от площад Бра. Този обширен площад (breit на немски означава просторен) е заобиколен от сгради, които са с изключителна архитектурна стойност – Palazzo Barbieri, Palazzo della Gran Guardia, Museo Maffeiano. В средата на Вра е разположена уютна градинка за отмора, а партерите на сградите в западния му край са превърнати в удобни заведения, където си струва да поседнете и да се потопите в безгрижната атмосфера на живота, който тече около вас.

ARENA DI VERONA

Арената е третия по големина амфитеатър в римския свят след този в Капуа край Неапол и римския Колизеум. Построена е през І век от н.е. – около 50 години преди Колизеума. На времето арената е била висока 30 м и имала около 30 хиляди седящи места. И в наши дни Арена ди Верона функционира като театър – всяко лято тук се провежда световно известният оперен фестивал – най-престижният в Италия.

CASA DI GIULIETTA

Къщата на Жулиета е била страноприемница през ХІІІ век, а сега безспорно е най-голямата туристическа атракция на Верона. Тя притежава всички необходими атрибути за примамване на туристи: легендарната тераса, на която повечето туристи се качват да се фотографират; статуята на Жулиета – всички я докосват за късмет; стената за графити, нашарена от безброй любовни послания. Водени от търговския си нюх, веронезци са направили и къща на Ромео за удоволствие на всички туристи.

CASTELVECCHIO

Този великолепен замък е построен през 1354 г. по заповед на Кангранде ІІ, като жилище за неговата фамилия. В момента в Кастелвекио е изложена най-голямата художествена сбирка във Верона. По-известните картини тук са: „Богородица с пъдпъдък” на Пизанело, „Светото семейство” на Мантеня, „Сваляне от кръста” на Веронезе и две великолепни „Богородици” на Джовани Белини.

DUOMO

Катедралата на Верона е построена след земетресението през 1117 г. на мястото на разрушения християнски храм. Фасадата е облицована във веронско червено – камък с розов отенък, който може да откриете по много от църквите и дворците на града. Основните забележителности в Дуомото са иконата „Успение Богородично” на Тициан, преградата на хора от розов и сив мрамор – дело на Микеле Санмикели, както и стенописите по хора на Франческо Торбидо.

SAN PIETRO

Препоръчваме ви да завършите своята обиколка на Верона на брега на река Адидже при Каменния мост (Ponte Pietra) и да се насладите на великолепната гледка към хълма Сан Пиетро от другата страна на реката. Разположените терасовидно по хълма сгради и кипариси рисуват изумителна мозайка. Ако решите да се разходите по хълма, обърнете внимание на Римския театър, Археологическия музей и крепоста Сан Пиетро. Недалеч е и шедьовърът на италианското градинарство – градината Джусти.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...

Печива с месо

Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 не...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късн...

Начало