Още рецепти » НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

 НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен и дава идеална представа за германския средновековен град – червени покриви, яки крепостни стени и редици от капандури, които гледат към императорския замък, кацнал върху висока варовикова скала.

Кои са забележителностите

Като изходна точка можете да изберете Лоренцплац – площад, носещ името на прекрасната църква Лоренцкирхе. Църквата отразява благополучието и творческия разцвет на града през Късното Средновековия. Над Лоренцкирхе се издигат две кули-близнаци, високи по 81 м, а срещу тях е разположена известната Насауска къща – укрепена градска къща от ХIII в. с ъглови кулички и живописни еркерни прозорци. На площада се намира и Фонтанът на добродетелите, чийто води струят от позлатени фигури.
По-нагоре на един от речните ръкави е построен Мостът на музеите. От него се открива чудесен изглед към Приюта „Свети дух” – средновековна болница и приют за бедни. Построена върху ниски арки, сградата на приюта се простира над реката и стига до малък остров.
На отсрещния бряг на реката се извисява църквата Фрауенкирхе – една от най-красивите църкви в Бавария. В еркера на църквата е монтиран часовник с механични фигурки Мелайнлауфен, които се показват всеки ден в 12 часа.
В северозападната част на пазарния площад е разположен готическият Красив фонтан. Той е висок 19 м и съдържа 40 човешки фигури, които пресъздават алегорични и библейски пейзажи.
Тръгнете ли на север към замъка на хълма, ще минете край Фембохаус – великолепна къща от XVI в. В 30-те стаи на Фембохаус е разположен Градският музей, а на последния етаж е изложен атрактивен макет на Нюрнберг.
В северната част на стария град се намира комплексът от сгради Кайзенбург. Най-голямата забележителност в него е Императорсият параклис на 2 нива. Изкачете 113-те стъпала на Кулата Силвелтурм, за да се насладите на великолепната панорама, която се разкрива. Ако хвърлите монета от върха на кулата, тя ще пада до Дълбокия кладенец цели 6 сек. Непосредствено до замъка се намира Домът на Албрехт Дюрер.
Непосредствено на север се намира и Германският национален музей. В него са изложени всевъзможни занаятчийски изделия, оръжия и доспехи, картини и скулптори, жилищно обзавеждане и предмети от фолклора. В началото на музея е разположен стар Картезиански манастир.
Ако желаете, можете да посетите и Музея на играчките, чийто експонати привличат както децата, така и възрастните.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Спаначени гозби

Бърканица Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен...

Отгледайте сами разсад за петунии

За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...

Депресията - болест или лошо настроение?

Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...

Начало