Още рецепти » Божествената Флоренция

 Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренция, да се разходиш по живописните улици, да се потопиш в неповторимата атмосфера на музеите, да поседиш в уютните ресторанчета и да не се влюбиш завинаги в този забележителен град.

Малко история

Основана през 59 г пр.н.е. на мястото на малко етруско селище, Флоренция се превръща през Средновековието в независим град-държава и бързо набира мощ благодарение на тъкачеството и банковото дело. Управляван в продължение на няколко века от просветения и напредничав род на Медичите градът се превръща в уникална люлка на блестящи творения на литературата, философията и изкуството. Благодарение на щедрата подкрепа на рода в лицето на Козимо Медичи и Лоренцо Великолепни учени и художници създават във Флоренция най-великите произведения на европейското Възраждане.
Днес градът отново се радва на благоденствие и огромни печалби, идващи от туризма и все така развитата текстилна промишленост.

PIAZZA DEL DUOMO

Площад Дуомо е религиозното сърце на Флоренция. Най-забележителното творение тук е катедралата Санта Мария дел Фиоре (Дуомо), чийто изумителен купол – дело на Брунелески, се извисява над целия град. Вътрешноста на купола е изографисана със забележителния стенопис на Вазари – Страшният съд. Непосредствено до катедралата се намира кулата-камбанария, чийто основи са поставени от великия Джото. Отпред в сянката на Дуомото се е сгушил Баптистерият – най-старата сграда във Флоренция, украсен с Вратите на Рая – уникалното творение на Гиберти. Някои от множеството произведения на изкуството, създадени през годините за тези сгради, са преместени и се пазят в четвъртата важна съставна част на площада – Музеят към катедралното хранилище, разположен зад църквата.

PIAZZA DELLA SIGNORIA

Ако площад Дуомо е религиозното сърце, то вторият голям площад в града – Синьория, открай време е управленското средище във Флоренция. Над площада се издига приличащият на крепост Палацо Векио (Palazzo Vecchio). В него в продължение на седем века е заседавала градската управа. Въпреки че и днес в двореца се помещава Градският съвет, той е отворен за посетители. Непосредствено до двореца се намира Уфици – най-прочутият музей във Флоренция, а пред Уфици – музеят на открито Лоджия Ланци (Loggia dei Lanzi). Сред множеството статуи, подслонени под лоджията, най-известна е Персей на Бенвенуто Челини. Целият площат е осеян с великолепни статуи, а по края са се сгушили привлекателни ресторантчета. Точно срещу Палацо Векио е разпростряло масите си Ривойре – най-изисканото кафене във Флоренция.

Галерия УФИЦИ (GALLERIA DEGLI UFFIZI)

„Велик” е доста изтъркано понятие в Италия при наличието на безброй исторически и културни забележителности. В случая с Уфици обаче дори това понятие не е достатъчно силно, за да изрази достойствата на този великолепен музей, събрал в себе си най-красивите ренесансови картини в света. Тук са представени всички известни имена в италианската живопис – не само ренесансови майстори, но и художници, работили в разгара на по-ранното Средновековие, на Барока и Маниеризма. Има и тввворби на художниццци от много други европейски страни, най-вече от Холандия, Испания и Германия.
Най-известните картини: Пролет и Раждането на Венера от Ботичели, Благовещение и Поклонението на влъхвите от Леонардо да Винчи, Светото семейство на Микеланджело, Венера Урбинска на Тициан.

Национален музей БАРДЖЕЛО (BARGELLO)

Колекцията от ренесансови и готически скулптури в Барджело е сред най-богатите в Италия, като отстъпва само на Уфици. Музеят се казва така, заради сградата, в която се намира. Палацо Барджело е построен през 1255 г. и е използван за седалище на градоначалника.

Църквата САНТА КРОЧЕ (SANTA CROCE)

Санта Кроче е най-изумителната флорентинска църква. Тя е не само художествено светилище със стенописите на Джото и други известни художници, но и гробница на 270 от най-именитите граждани на Флоренция, сред които Галилео Галилей, Микеланджело и Макиевели. В покритите галерии в съседство се намира Параклисът на Паци, в който преди е заседавало църковното настоятелство. Този параклис се смята за едно от най-съвършените творения на ранния Ренесанс.

Галерия на Академията (Galleria dell’Accademia)

Само Уфици е по-посещаван музей от Галерията на Академията. Тук се събират тълпи от туристи искащи да видят най-прочутата от всички ренесансови скулптури – Давид на Микеланджело. Сградата, където се пази статуята е построена от великия херцок Пиетро Леополдо I за колекция флорентински картини и скулптури, чиято цел е да служат като учебно помагало на студентите в Художествената Академия.

PONTE VECCHIO

Този мост е сред най-сниманите места във Флоренция. В сегашния си вид е построен през 1345 г. и тогава е дал подслон на дюкяните на рибари и месари, които били привлечени от възможността да изхвърлят боклуците си направо в реката. След това на моста се настанили кожарите, които киснели кожите направо в реката преди да ги ощавят. През 1593 г. великият херцог Фердинандо I разгонил от моста тези занаятчии и отдал дюкяните под наем на 50 бижутери и златари. Техните потомци и до днес подържат на моста красивите и много скъпи магазини. В средата на Понте Векио се издига бюстът на Бенвенуто Челини – може би най-прочутия флорентински златар.

PALAZZO PITTI

Малко дворци са така величествени както Палацо Пити. Той е започнат през 1460 г от банкерския род Пити, но начинанието се оказало толкова скъпо, че през 1549 г родът е бил принуден да се раздели с творението си. Купил го Козимо I и продължил да го разширява. Днес в двореца има няколко музея, сред които най-значима е Палатинската галерия (Galleria Palatina), където е изложена голяма част от колекцията с произведения на изкуството на Медичите.
Зад Палацо Пити се намира най-големият парк във Флоренция – Боболи (Giardino di Boboli). Изграждането на парка започнало през 1549 г. от Козимо I, а за посещения е отворен през 1766 г. Красиво подредените градини, алеи и фонтани, многобройните дървета, пищната зеленина го правят приятно място за почивка след дългите обиколки из необикновената Флоренция.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Защо сърцето ми прескача и спира?

Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсъ...

Нищо не може да замени майчината кърма

Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкус...

Проблемите на саксийните растения

Съвсем малко растения могат да се развиват успешно в помещение при температура над 23 градуса по Целзий. Осветеността и влажността на въздуха в стайни условия са много по-ниски, отколкото в тропиците ...

Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...

Начало