Още рецепти » ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

 ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

Ако сте решили да посетите Дубровник, най-добре е да пътувате със самолет, така ще си спестите дългия, труден и опасен път през Динарските планини. Настанете се в някой от многобройните хотели и се подгответе за вълнуващи преживявания.
Всички туристически маршрути са в стария град и всички започват от Пиле. Пиле на старогръцки означава врата и това наистина е главната порта на Дубровник, над която е изваяна статуята на св. Влах – покровителя на града.
Преминете през Пиле и ще се отзовете в една приказка. Отдясната си страна ще видите Големия фонтан на Онофрий, построен от неаполитанския инженер Онофрио от Кави, който през 1438 г създава водоснабдителната система на Дубровник. Отлявата страна е църквата Св. Спас, построена като благодарност към Спасителя, за това че е пощадил града при голямото земетресение през 1520 г.
Непосредствено до църквата е Франсисканския манастир. Непременно го посетете, за да се порадвате на изящната градина в центъра на манастира и за да видите една от най-старите аптеки в света.
Тръгнете направо по главната и най-живописна улица в града – Страдун и се потопете в приказната атмосфера. Обърнете внимание на еднотипните сгради от двете страни – те неслучайно са такива.
На 6 април 1667 г в Дубровник става катастрофално земетресение, при което загиват над 5000 души. Целият град е разрушен. Точно тогава властите вземат решението целия град да бъде застроен с еднотипни сгради, отговарящи на следния принцип: На партерния етаж се разполагат магазините, следващите етажи са за дневните и спалните, а кухните са на най-горния етаж, за да се ограничат щетите от пожарите.
Улицата ще ви изведе на главния площад на града - Лужа. Тук са църквата Св. Влах, Двореца Спонза – бивша митница, Камбанарията, Малкия фонтан Онуфрий, Колоната на Орландо, Двореца на Ректора и, разбира се, градското кафене, където непременно спрете, за да изпиете кафе и да опитате местни сладкиши.
Тръгнете надясно към катедралата на града. От лявата си страна ще видите Княжеския дворец, където в момента се помещава Историческия музей на Дубровник, но най-впечатляваща е катедралата пред вас.
Катедралата Възнесението на Дева Мария е построена в сегашния си вид вначалото на ХVІІІ в. на мястото на старата романска църква, напълно разрушена при земетресението през 1667 г. Ако имате възможност, посетете и криптата на Катедралата, където ще бъдете изненадани от великолепните реликви, които се съхраняват – като ковчежето с главата на св.Влах, ковчежето с черепа на св. Антоан от Ниорея, ковчежето с крака на св. Ноцент и ковчежето с ръката на св. Петър.
Близо до Катедралата е площад Иван Гундулич, носещ името на най-известния дубровнишки поет. В центъра на площада е величественият паметник на поета, а наоколо се е разположил живописния градски пазар.
Тръгнете на юг към великолепното парадно бароково стълбище, което много прилича на стълбището на площад Испания в Рим. Стълбището ще ви изведе пред Йезуитската църква и световно известния Дубровнишки колегиум /Дубровнишкото йезуитско училище/. Разгледайте ги и се върнете на площад Лужа.
Излезте на пристанището. Точно пред вас са мощните стени на бастиона св. Йоан, а вдясно под световно известните арки се е настанил ресторант.Непременно седнете за малко там, за да си спомняте с носталгия, щом видите тази най-разпространена снимка на Дубровник.
Качете се на крепостните стени и се разходете по тях. След това обиколете малките тесни и живописни улички на стария град.Така ще дойде време за вечеря. Препоръчваме ви семейното ресторанче Дундо Марое, което се намира в една от уличките срещу църквата св. Влах. Ще опитате вкусна домашно приготвена храна и ще си пийнете от невероятната лозова ракия, собствено производство на домакина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кехлибарът лекува

От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...

Как да си завъдите мандарина

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Противозачатъчните средства

Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди ...

РАЗРЕШЕНИ ХЕРБИЦИДИ – 2017 г., I част

АГРОКСОН /СЕРИДОР МЦПА - пшеница и ечемик - 200 мл/дка, внася се във фаза братене на културите. АДЕНГО 465 СК - срещу едногодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур от семена при царевица (зъ...

Начало