Още рецепти » Боденското езеро и приказните гледки

 Боденското езеро и приказните гледки

Боденското езеро е известно като Бодензее, езерото Констанц или Швабско море, защото неговата голяма северна част се намира в Германия. Швейцария също е успяла да запази за себе си частичка от този рай, заедно със знаменития Рейнски водопад. Но центърът на светския живот на езерната област се пада на австрийския град Брегенц, който е разположен на южния бряг на езерото. Областта около Бодензее е известна като лозарски район.

Остров Майнау

Прочул се е със скулптурите от цветя, е собственост на шведското кралско семейство. Това е лятната му резиденция, като половината от островната територия е частно владение и там не са позволени посещенията. Но и на останалата част има какво да се види.

Опитните туристи съветват

Всички градове по бреговете на Боденското езеро имат старинен чар. Тесни улици, дървени къщи, чиито стени са украсени с исторически сюжети, буйни градини със здравец, старинни замъци, ресторанти, в които се предлага домашна храна, вълшебен мек климат – всичко това са предпочитани неща от туристите. Резервациите за хотел през лятото започват още през февруари. Разбира се, туристическите агенции са много, а на място има огромни табла, които могат да ви ориентират къде можете да се подслоните, като веднага позвъните на посочените номера от вградения телефон.
С местните красоти може да се запознаете по различен начин. Ако тръгнете пеша, трябва да следвате стрелките в син цвят. Не забравяйте да си вземете банския костюм.

Продължение на приказката

В езерото курсове извършват корабчета, лодки, има и ферибот. Но ако искате да не бързате и на спокойствие да се разходите по водната шир, най-добре е за 60 евро да си подсигурите двудневен тур с кану. Подобна разходка ще помните цял живот.
Ако вече ви е омръзнало да се печете на слънце или да се разхождате по брега, следващата ви цел са градовете на Боденското езеро. Най-големият е Костанц, влязъл в историята с името на чешкия реформатор Ян Хус. Званието за най-красив град си оспорват Линдау и Меесбург. Великолепни замъци, катедрали, тесни улички, красиви къщи карат туристите да изпадат във възторг.

Рейнският водопад

Това чудо на природата се намира на швейцарска територия и наистина представлява изключително зрелище. Смята се, че той е най-големият водопад в Европа. Тонове вода от височина 23 м при ширина 150 м с рев падат, разбиват се върху скалите и образуват във въздуха водна пелена.
Малки параходчета правят курсове от бряг до бряг и дават възможност на любознателните да се окажат сякаш вътре във водопада, а някои достигат дори скалите, които разделят водното чудо на две части. Най-смелите по издълбани в скалите стъпала се изкачват на специални площадки. Най-добрите снимки се правят от терасата при град Лауфен. А ресторантчетата и кафенетата сякаш нямат свършване.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...

Малко нежност за ходилата

Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготв...

Африкански лилиум израства на терасата

Агапантусът (Agapanthus) или “африканският лилиум” се отнася към семейство Лилиеви и произхожда от Южна Африка. Това е многогодишно растение, което има дебело кореница с месести корени и развива гъсти...

Начало