Още рецепти » На гости на Златна Прага

 На гости на Златна Прага

Съществува легенда, че принцеса Либуз, най-високопоставената жена в племето на чехите, притежавала дарба да вижда в бъдещето. Тя предсказала появата на град над река Вълтава, в който ще бъде построен замъкът Прага, а селището по слава ще докосне звездите.От красотите на града със стоте кули се е възхищавал Моцарт, Кафка, Милош Форман, Карел Чапек. Градът, който векове е бил средище на чешките принцове, е признат като един от най-старите и най-красивите в Европа. В него туристите никъде няма да чуят забрана да снимат.

По традиция първата дестинация е Старо Место със Староместкия площад. През вековете той променял своето име. В центъра му се издига паметникът на Ян Хус, построен през 1915 г. Историята на площада датира от Х век, а през ХІV век се появява астрономическият часовник. На циферблата му се отбелязва положението на съзвездието Зодиак, Слънцето, Луната, Полярната звезда. На всеки час се появяват 12-те фигурки на апостолите. Живописната картина на площада се допълва от кулите на църквата Св. Тин.

След като разгледате площада, тръгнете по Кралския път, който следва пътя на бохемските от стария кралски двор до замъка Храдчани. Ще преминете по Карловия мост. Това е един от символите на чешката столица. Неговият строеж започва през 1357 г. и завършва в началото на ХV век. На него има поставени 30 статуи, по подобие на Моста на ангелите в Рим. Най-известната е тази на светеца Ян Непомуцки. Той бил изповедник на кралското семейство, но отказал на ревнивия Карл ІV да му разкрие изповедта на кралицата. Кралят заповядал да бъде хвърлен от моста. В центъра на парапета има пет звезди. Местните жители казват, че ако положиш пръстите на лявата си ръка върху тях, а десния крак поставиш под тях и си намислиш желание – то ще се сбъдне.

Продължете по тесните улички от другата страна на Вълтава, за да се изкачите на хълма Храдчани. Разгледайте едноименния дворец, влезте в катедралата Св. Вит и се разходете по Златната уличка. Седнете да починете в уютната бирария, която се намира вляво от входа на двореца.

След това отидете до Лорето. Това е едно от копията на Светия дом в италианското село Лорето. Влезте в съкровищницата на храма, където ще бъдете изумени от скъпоценните дарения, направени на Светия дом.

Върнете се в центъра на Прага и се разходете из Ново место. Полюбувайте се на скъпите и добре подредени магазини и намерете време да видите красивите сгради на Националния музей и Операта.

Непременно посетете класическата чешка бирария U Fleku ( ул. Kremencova 11), за опитате превъзходна 13° тъмна бира – запазена марка на това заведение. Ако времето е хубаво, ще имате възможност да поседите във великолепната градина на бирарията.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Консервиране на патладжани

Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...

Лечение с елхови шишарки

Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...

Внимание! Детска хипертония

За съжаление вече имаме и такава статистика – детска хипертония, която засяга 3-10 % от децата ни. Това е изключително тревожно, защото до голяма степен оформя близкото и далечно бъдеще на децата с хи...

Как да сготвим канелони

Канелони с месо Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г замразен спанак, 300 г печено телешко месо, 100 г шунка, 2 ч.ч. сос бешамел, 3 с.л. месен бульон, 1 яйце, 100 г нас...

Начало