Кулинарни маршрути
Страхотно е да пътешествуваш по света. Но изживяването е още по-незабравимо, когато в него се включат и кулинарните приключения.
Прекрасният остров Санторини
Названието си този гръцки остров е получил в чест на Света Ирина, особено почитана от местните жители. Сърповидният остров дължи формата си на мощно изригване на вулкана, станало тук преди 3,5 хилядолетия. За него напомнят само излизащите от морето тъмни отвесни скали с височина 360 м. Покрай кратера на изгасналия вулкан са се приютили белоснежни домове, напомнящи за орлови гнезда. Затова магарето е най-удобното и популярно превозно средство за тесните и стръмни улички.
В Тира, столицата на острова, можете да намерите всичко необходимо за почиващите тук: кафенета и ресторанти, както и магазини за всеки вкус. Приседнали в един от многобройните ресторанти, можете не само да се любувате на великолепния ландшаф, но и да опитате блюдата на местната кухня. Менюто се състои от типично гръцки ястия и традиционни за санторийската кухня: супа от жълт боб, печени фрикаделки в доматен сос, пържени сарделки с хрускава коричка или фаршировани патладжани.
Пастицио - запеканка от макарони със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 300 г макаронени изделия, сол, 1 морков, 1 скилидка чесън, 2 глави лук, 1 тиквичка, 1 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 125 мл прясно мляко, 3 жълтъка, смлян черен пипер, 5 с.л. олио, 200 мл кайма смес, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. градински чай, 200 г мариновани червени чушки, 80 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода. Наситняваме морковите, чесъна и лука, тиквичката нарязваме на тънки кръгчета. Загряваме маслото и прибавяме брашното. Сипваме млякото и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Сваляме от огъня, охлаждаме леко, добавяме жълтъците, поръсваме със сол и черен пипер. Тиквичките изпържваме в 3 с.л. олио. Каймата запържваме с 2 с.л. олио, прибавяме нарязаните зеленчуци и изпържваме. Смесваме с доматеното пюре и градинския чай, сипваме малко вода и подправяме. Настъргваме кашкавала. Загряваме фурната на 200 градуса. Месото, макароните, тиквичката и чушките слагаме на слоеве в тавичка - последният слой трябва да е макарони. Посипваме с кашкавал и запичаме 30 мин. Украсяваме със свежа зеленина.
Прасковен крем
Продукти за 4 порции: 4 г желатин, 8 праскови, 400 г кисело мляко, 3 с.л. орехови ядки, 4 с.л. рядък мед, 4 ч.л. захаросани бадеми.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в студена вода. Почистените праскови намачкваме на пюре. Разтваряме желатина, смесваме го най-напред с 2 с.л. прасковено пюре, после с останалите праскови. Прибавяме нарязаните орехи. Нареждаме в 4 чаши слой кисело мляко, след това слой прасковено пюре и отново мляко. Слагаме в хладилника за 1 час. Преди поднасяне поливаме всяка порция с 1 с.л. мед и посипваме с 1 ч.л. бадеми.
Северна Германия - очарованието на Шлезвиг-Холщайн
Водите на две морета: Северно и Балтийско, мият тази федерална земя. На север тя граничи с Дания, затова не е чудно, че брегът е предпочитано място за отдих на европейската аристокрация още във времената, когато къпането и събирането на тен съвсем не е било модерно, а дамите, съпровождани от галантни кавалери, се разхождали по крайбрежните улици, криейки нежните си лица от слънцето под дантелени чадъри, а на плаж отивали със статива си.
Много неща са се променили от онези времена. Днес град Любек е внесен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Осем седмици всяко лято цялата територия на Шлезвиг-Холщан се превръща в огромна концертна зала - тук се провежда музикален фестивал, на който идват звезди от цял свят. Представления се устройват на най-необичайни места: в селски хамбари, в скромни селски дворове и в старинни замъци и привличат многобройни туристи. А тук, както е прието край море, гощават с най-вкусната риба.
Риба в масло
Прoдукти: 1 кг риба, 1 глава лук, 1 дафинов лист, 1 1/2 ч.л. оцет, 1 връзка корени за супа, 2 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 100 мл сметана, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1/2 с.л. хрян, 1-2 жълтъка, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, щипка захар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязаната наполовина глава лук, дафиновия лист, черния пипер, оцета, почистените корени за супа заливаме с малко вода и кипваме. Почистената и нарязана на парчета риба заливаме с малко вода, кипваме и варим на съвсем слаб огът 10-20 мин. От брашното и маслото приготвяме светла запръжка и я заливаме с 2 ч.ч. от отцедения зеленчуков бульон. Добавяме сметаната, копъра, захарта, хряна, оцет и черен пипер и сваляме от огъня. Прибавяме яйчения жълтък и хряна и с получения гъст сос заливаме рибата. Поднасяме ястието с варени картофи.
Сардиния - божественият остров
Името на острова асоциираме преди всичко с едноименната риба, макар че това е просто съвпадение. Риба и морски дарове тук има в изобилие, но сардината отсъства сред тях. Названието на острова идва от формата му, напомняща сандал, както се сторило на древните гърци. Според легендата Бог, сътворявайки земята, именно тук за пръв път стъпил на нея и оставил първата си следа.
Някога Сардиния населявала могъщата цивилизация на нурагите. И до днес са се запазили крепости и отбранителни кули, изградени от гигантски камъни във вид на пресечени конуси, които според съвременните учени са на повече от 25 века. Многобройните туристи са привлечени от незасегнатите от цивилизацията райски кътчета с прекрасни плажове и уединени скалисти заливчета и живописни лагуни, редом с които, без да загрозяват ландшафта, са се настанили комфортни хотели, които предлагат на претенциозните си гости обслужване на най-високо ниво.
Асортиментът от от стоки на пазара в Сардиния не отстъпва на Милано. Възникналата във Франция традиция да се изписват стените на къщите със сюжети от всекидневието е намерила своето отражение в Сардиния. Тукашните майстори на кашкавал се гордеят с качеството на своята работа. Вторият по големина остров в Италия заема първо място по количество ястия от морски продукти.
Салата с лангуста и целина
Леко и изискано блюдо за кулинари и влюбени
Продукти за 4 порции: месото на 2 лангусти, 4 главички целина, 1 връзка пресен лук, 200 мл бяло вино, ½ връзка магданоз, 6 домата, 2 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. мед, 2 с.л. оцет, сол, смлян черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Главичките целина почистваме, измиваме и отрязваме долната твърда част и листата. Отрязваме зелената част на лука и я слагаме в тенджера заедно с твърдата целина, заливаме с бялото вино и ½ л вода и кипваме. Добавяме месото на лангустите и варим 15-20 мин на тих огън. Останалите лук и целина нарязваме на кръгчета. Нарязваме на ситно магданоза и листата целина, доматите режем на едро, чесъна наситняваме. Изваждаме месото на лангустите, обливаме го със студена вода и го нарязваме. Смесваме го с нарязаните лук, целина, домати и нарязани зелени подправки. Смесваме зехтина с меда, чесъна и оцета, заливаме салатата и я подправяме със сол и черен пипер. Оставяме я да престои 20 мин.
Чаровната Андалусия
В южната част на Испания арабските и европейските традиции са се сплели по удивителен начин.
Често наричат Андалусия мост между два континента. Седем века близкото съседство на различни култури и религии са придали на този край неповторим облик. Арабското влияние присъства тук във всичко, не на последно място и в кулинарията. Маврите са донесли със себе си много продукти и андалусците са заимствали технологията на приготвянето им. Нагледен пример е мезето хамон с диня. Мюсюлманите не ядат свинско, европейците не познавали по-рано този египетски плод, а в резултат се получило традиционно испанско блюдо. Портокаловите гори също не са расли тук по-рано. Този сочен подарък от Изтока толкова харесал на местните жители, че много бързо се превърнал в „свой”. Портокали добавят не само към десертите, но и към горещите месни ястия. Но главната гордост на Андалусия все пак е хересът, тъй като точно тук се намира т. нар. Хересов триъгълник, в който са избите, където десетилетия отлежава тази чудесна напитка.
Андалуска рибна супа с домати
Продукти за 4 порции: 500 г рибено филе, 2 скилидки чесън, 1 чушле чили, 2 ч.л. нарязан розмарин, 8 с.л. олио, 4 домата, 2 жълти чушки, 2 глави лук, 4 клонки мащерка, половин връзка босилек, 500 мл доматен сок, 300 мл рибен бульон, сол, смлян черен пипер, сос табаско.
Нaчин на приготвяне: Измитото и подсушено филе нарязваме на парченца. Смесваме нарязаното на тънки кръгчета чушле чили с чесъна, розмарина и олиото. Слагаме в тази смес рибата и я оставяме за 2 часа в хладилника. Нарязваме доматите, чушките, лука и зелените подправки. Изваждаме рибата от маринатата и я изпържваме от всички страни до румена коричка. Загряваме маринатата в тенджера и запържваме в нея лука. Добавяме доматите и черния пипер, доматения сок и бульона. Варим 7 мин, подправяме със сол, черен пипер и табаско. Слагаме рибата и варим на тих огън 5 мин.
Южна Африка - оазис на края на земята
Този изключително богат край от стотици години дарява на хората надежда. Първите европейци, основали селище тук в средата на ХVІІ век, били холандци. По-късно по тези земи започнали да се заселват френски хугеноти, спасяващи се от религиозни гонения, и преселници от Германия. Холандските колонисти довели роби от Индонезия. От началото на ХІХ век тези земи владеела Великобритания. Съвременна ЮАР наричат „Страна на дъгата”, разбирайки мултикултурно и мултиетническо общество.
Кухнята на Южна Африка допада на всички, тъй като в нея са обединени традициите на класическата европейска и азиатска кухни с включени екзотични елементи. Това съчетание се нарича смесена кухня. Един от най-ярките примери за кулинарното изкуство на Южна Африка е Bredi - супа с ароматна водна лилия или къри с джинджифил и чили. Към местните деликатеси принадлежат и стековете от крокодил и антилопа. И, разбира се, не бива да се забравят и великолепните южноафрикански вина.
Всички си облизват пръстите със...
Зеленчуково рагу с чили
Продукти за 4 порции: 2 глави лук, 2 скилидки чесън, парченце джинджифил (1 см), 1 зелена чушка, 3 люти зелени чушлета, 2 моркова, 1 карфиол, 3 с.л. олио, 1 с.л. къри, сол, 400 г зелен фасул от консерва, смлян черен пипер.
Нaчин на приготвяне:Наситняваме лука, чесъна и джинджифила. Чушката нарязваме на кубчета, лютите чушлета - на ситно, морковите - на ивички. Карфиола разделяме на розички. Загряваме олиото и изпържваме лука с чесъна, джинджифила и чилито. Добавяме чушката, моркова и карфиола, посипваме с къри и леко зачервяваме. Сипваме 200 мл вода, посоляваме и варим 15- 20 мин, периодично разбърквайки. Добавяме зеления фасул, поръсваме със сол и черен пипер, сипваме в купа и оставяме да изстине. Преди поднасяне подправяме още веднъж.
Автор: Елена Дюлгерова