Още рецепти » Шенонсо – Женският замък

 Шенонсо – Женският замък

Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лотарингска, Габриела Дестре, Луиза Дюпен. Ето защо Шенонсо е известен като Замъкът на шестте жени или Женският замък. Навсякъде в замъка се чустват женските ръце, които са го превърнали в неповторима хармония от изящна архитектура, великолепни градини и безценни произведения на изкуството.


ИСТОРИЯТА

Замъкът е построен през ХVІ в. от Тома Бойе и съпругата му Катрин Брюсон на брега на река Шер на мястото на укрепената мелница на семейство Марк. (За собствениците на мелницата напомня Кулата на Марк на входа на замъка.) Синът на Бойе Антоан бил принуден да продаде Шенонсо на Франсоа І заради огромни дългове, които се дължали в немалка степен на машинациите на самия Франсоа.
Следващият крал Анри ІІ подарява замъка на своята любовница Диана Поатие отново след финансова машинация – тъй като Шенонсо бил вече собственост на короната, Анри го върнал на Бойе, като последният е трябвало да го продаде на Диана Поатие без да получи нито грош. За сметка на това Анри му простил всички дългове и го възстановил на служба. Кралската любовница била меркантилна и способна жена и успяла да преустрои замъка по впечатляващ начин и да се грижи перфектно за него.
След смъртта на Анри ІІ неговата съпруга Катерина Медичи незабавно изгонила Диана от замъка и сама се настанила в него. На Катерина Медичи Шенонсо дължи галерията над река Шер и италианския дух, който се усеща в стаите и градините на замъка.
Следващата владетелка на Шенонсо Луиза Лотаринска била толкова потресена от убийството на съпруга си Анри ІІІ, че заповядала да преустроят спалнята й изцяло в черно и прекарала остатъка от живота си най-вече в тази стая, отдадена на дълбок траур.
По-нататък със замъка се разпореждат Габриела д’Естре и херцогиня дьо Меркьор. Последната значима владетелка на Шенонсо е Луиза-Мария-Мадлен Дюпен. Мадам Дюпен поддържала приятелски връзки с енциклопедистите. В замъка са гостували Волтер, Русо, Монтескьо, Дидро и д’Аламбер. Благодарение на застъпничеството на тези влиятелни хора Шенонсо е бил спасен от разграбване и разрушение по време на Великата френска революция.

ГРАДИНИТЕ

От билетните каси към замъка води дълга платанова алея. Вдясно от алеята се намира Парка с магаретата, където все още се разхождат симпатични магаренца, а по-нататък е разположена зеленчуковата градина. Отляво е лабиринтът, изграден от 2000 тиса. Непосредствено пред замъка има две градини. Отляво е обширната градина на Диана Поатие, а отдясно – по-малката, но много кокетна градина на Катерина Медичи. Всяка пролет и лято в двете градини се засаждат над 130 хиляди цветя и растения.

ЗАМЪКЪТ

Какво трябва да видите:

Стаята на стражите

Камината от ХVІ в. , украсена с герба на Тома Бойе.
Дъбовата врата от ХVІ в. c изображения на покровителите на замъка Св.Екатерина и Св.Тома, и с девиза на строителите на Шенонсо Тома Бойе и Катрин Брисон: „Ако той израстне, ще си спомнят за мен.”
Фламанските гоблени от ХVІ в.
Готическите сандъци в стил Ренесанс.

Часовнята

Статуята на Дева Мария над входната врата.
Витражите от 1954 г., изработени от Макс Ингран. (Оригиналните са унищожени при бомбандировките през 1944 г.)
Статуята на Дева Мария с Младенеца от Мино да Фезоле, изработена от карарски мрамор.
Кралската катедра в нефа, от която кралете слушали месите.

Спалнята на Диана Поатие

Камината, изработена от Жан Гужон.
Леглото с балдахин от ХVІІ в.
Креслото на Анри ІІ.
Бронзовата статуя „Диана д’Ане” от ХІХ в.
Фламанските килими от ХVІ в.:
- Триумф на силата;
- Триумф на милосърдието.
• Картините:
- Портрета на Катерина Медичи (над камината), работа на Соваж (ХІХ в.);
- Мадоната с младенеца от Мурильо;
- Христос, лишен от одежди от Рибалтo (Италианска школа от ХVІІ в.).

Зеленият кабинет

Ползван е от Катерина Медичи, която става регент на кралството след смърта на Анри ІІ. От този кабинет тя управлява Франция.

Брюкселските гоблени от ХVІ в. в стил Аристолох.
Италианските библиотечни шкафове.
• Картините:
- Савската царица от Тинторето;
- Портрет на дожа от Тинторето;
- Пияният силен от Йорданс;
- Самсон и лъвът от Голсиус;
- Етюд на женска глава от Веронезе;
- Бягство в Египет от Пусен;
- Дете с плодове от Ван Дайк.

Библиотеката

Малка стая с изглед към р.Шер и градините на Диана, която е служила за библиотека на Катерина Медичи.

• Картините:
- Светото семейство от Андреа дел Сарто;
- Житие на Св.Бруно от Басано;
- Мъченица от Кореджо.

Галерията

Тя е построена над р.Шер през 1576 г. по заповед на Катерина Медичи. Известна е с това, че през Втората световна война е била лазарет и много хора са се възползвали от привилегированото й положение, за да избягат от окупираната от хитлеристите територия в свободна Франция. (Река Шер е била разделителната линия.)

Кухнята

Кухнята се помещава в подземията на замъка и в нея е въстановено автентичното обзавеждане от ХVІ в.

Залата на Франсоа І

Камината в стил Ренесанс.
• Картините:
- Портрет на Диана Поатие (в ловна сцена) от Приматис;
- Портрет на Габриела д’Естре (в ловна сцена) от Амбруаз Дюбоа;
- Трите грации от Ван Лоо; (Изобразени са трите сестри Несле, които една след друга са били любовници на Луи ХV.)
- Автопортрет на Ван Дайк.

Салонът на Луи ХІV

Камината в стил Ренесанс.
• Картините:
- Портретът на Луи ХІV от Риго;
- Портретът на Луи ХV от Ван Лоо;
- Портретът на Филип V, крал на Испания от Ранк;
- Портретът на Мадам Дюпен от Нате;
- Малкият Исус и Св.Йоан Кръстител от Рубенс.

Вестибюлът на Катрин Брюсон

Шест гоблена от ХVІІ в. по ескизи на Ван дер Мелен.

Спалнята на петте кралици

Кръстена е така в чест на двете дъщери и трите снахи на Катерина Медичи: кралица Марго (съпруга на Анри ІV), Елисавета Френска (съпруга на Филип ІІ, крал на Испания) и снахите Мария Стюарт (съпруга на Франсоа ІІ), Елисавета Австрийска (съпруга на Карл ІХ) и Луиза Лотарингска (съпруга на Анри ІІІ).

Фламанските гоблени от ХVІ в. изобразяващи обсадата на Троя, похищението на Елена, игрите в Колизеума, коронацията на цар Давид.
• Картините:
- Поклонението на влъхвите от Рубенс;
- Аполон при аргонавта Адмет (италианска школа от ХVІІ в.);
- Портрет на херцогиня Олонска от Минар.

Спалнята на Катерина Медичи

Мебелите от ХVІ в. с уникална дърворезба.
Фламанските гоблени от ХVІ в., изобразяващи сцени от живота на Самсон.
• Картината Възпитание в любов от Кореджо.

Спалнята на Габриела д’Естре

• Уникалната колекция от гоблени на тема: Месеците на Лукас.

Спалнята на Луиза Лотарингска

Тук в черната спалня вдовицата е прекарала живота си след смърта на Анри ІІІ, потънала в траур и молитви. И тъй като е била облечена постоянно в бяло в съответствие с етикета за кралски траур, тя получила прозвището Бялата кралица.

Автор: Атанас Атанасов

Представяме Ви:

Джел украсява коледната нощ

Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Кожата показва от какво сме болни

Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

Начало