Още рецепти » Майнау - островът на цветята

 Майнау - островът на цветята

Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа.
В уникалното графство могат да се видят изключително редки растителни екземпляри. Разположената тук ботаническа градина съществува от 1827 г., когато предишният собственик Николаус фон Естерхази започнал да колекционира рози и екзотични растения, които постепенно запълват целия остров. В днешните демократически времена притежанието на благородника е станало акционерна собственост, а достъпът до острова е отворен за всички желаещи.

В прегръдката на Бодензее

Островът плава в езерото Бодензее, което е на около 20 км от швейцарско-немската граница и и не много далече от град Констанц. Както целият регион Бодензее, така и остров Майнау има много стара история. Първите заселници са се появили 3000 г. пр. н.е. След това островът е бил владение на Римската империя, на манастира Райхенау, на Тевтонския рицарски орден и дори на Шведското кралство. В резултат на тази честа смяна на собствениците почти никои от построените след 17 век здания не са се съхранили.
На това малко късче земя с площ 45 ха се намира един уникален парк, който започва да се създава още през 1746 г. от херцог Бернадот. Действащият фамилен замък на този старинен род и досега се счита за основното архитектурно украшение на острова. Туристическият маршрут започва от замъка и църквата, минава през градината с розите, палмовия парк под стъклен покрив, градината с гергините, градината с екзотични дървета и най-големия в Германия дом на пеперудите. В кой друг парк по време на разходката си можете да видите почти 400 сорта рози, 200 сорта гергини, 500 вида редки дървета - от реликтните секвои, непалските кедри до японската кацура и всевъзможните цитруси?

Арената на фонтаните

Едно от най-красивите места на острова е стъпаловидният фонтан. Водата се стича по широки мраморни стъпала, които са покрити с пъстър цветен килим и над които кръжат езкотични пеперуди. По време на топлия сезон много тропически растения разкрасяват пътя към арената на фонтаните. Тя представлява съвършеният климат за средиземноморската флора. В началото на Арената може да се види бялата райска птица - стрелицията (Strelitzia nicolai), и увивното растение кампсис (Campsis grandiflora), което цъфти през юли. По пътя си можете да срещнете и много други тропически растения, подобно на палмите, агавето, бугенвилеята (Вougainvillea), испанските кестени (Castanea sativa) и различни видове кипариси, които допълват средиземноморското чувство. Отвсякъде ви обкръжават превъзходно представени причудливи лехи в градината с южен наклон. Редом с това се извисява и прекрасен екземпляр на вечнозеления дъб.

Розариумът, където се разхожда “кралицата”

Голямо разнообразие от рози - 20 000 рози и 1200 сорта. Вие можете да намерите три места на остров Майнау, където ароматът, красотата и елегантността на кралицата на цветята да ви съблазни с чувственото си впечатление: в италианския розариум на южната страна на замъка или между дивите рози и храстите на южните брегове на острова.
Италианският розариум на южната страна на замъка е планиран през 19 век със строга геометрична архитектура. Външната градина е оформена с перголи, които се обкръжават от рози и други виещи се растения. Самата градина е посветена повече на благородните рози и на култивирането им. Floribunda и Polyantha са сортовете, които с изобилието си радват очите. Високите стебла на розата правят цветята забележими от гостите, а великолепният им аромат - привличащ и незабравим.
Една от най-красивите разходки из острова ви съблазнява с прекрасни аромати и съперничи с историческите съкровища: събрани рози, сред тях много диви форми, които вероятно са украсявали източните градини преди 3000 години, сега стоят в градината на ароматите и историята на розите. Сезонът на цъфтежа започва в началото на май, когато разцъфтяват диви и много редки рози. Освен дивите има и нови култивирани хибриди, които имат удължен период на цъфтеж.

Мястото на пълното здраве

Подобно на красива книга, градината на тревите показва широкия диапазон на добре маркираните лекарствени растения. Тук можете да си усъвършенствате знанията за относително традиционното лечение и средствата, да изучите интересни неща за ефекта на растенията.
Сякаш върху скица на земята е направена билковата градина на Майнау. Тя прилича на шарена палитра от растения, подредени по тяхната зона на употреба. Тук могат да се намерят растения, които ще успокоят много болежки и ще ви вдигнат отново на крака. Тук може да се види и безкрайно богатство от подправки, които играят важна роля в създаването на ястията. Пъстрите лехи правят ароматна връзка към пълзящите растения върху перголите от гранитни камъни.

Дендрариумът е тихо кътче

В сърцето на острова е разположен дендрариумът, който е изключителен през всеки сезон от годината. Този парк ви кани на разходка по огромните гигантски секвои, кедри от Ливан, червените дървета и дърветата на лалетата, като това са само най-известните обитатели.
Неговото създаване започва през 1853 г., когато на Майнау идват първите екзотични дървета. Асортиментът постепенно започва да се попълва през следващите десетилетия. Днес дървесното богатство на Майнау наброява повече от 500 вида широколистни и иглолистни дървета.
Още от пръв поглед човек се впечатлява от гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum) и от вечнозелената секвоя (Sequoia sempervirens), които идват в средата на ХIХ век от Калифорния. Тук могат да се видят и кедри от Атласките планини (Cedrus atlantica), хималайски кедър (C. deodara), тамянови кедри и различни видове лъжекипарис (Chamaecyparis). Освен това ще срещнете туята (Thuja plicata), калифорнийската торея (Torreya californica), и много видове ели (Abies gigantea, A. pinsapo, A. nordmanniana, A. caphalonica) и смърчове (Picea). За красиви цветни акценти можете да се огледате в магнолията (Magnolia), японската слива (Prunus).

Аромати и пеперуди правят вълшебство

Това е естествен вълшебен свят на ярки пеперуди - градината на пеперудите - който се явява Елдорадо за всички почитатели на красивите насекоми. Тук растат повече от 100 вида отбрани цветя и медоносни растения. Те заемат област от приблизително 500 кв. метра за пеперудите, които да си снасят яйцата и да събират нектар. Очарователно зрелище! Градината на ароматите на склона с повече от 150 различни благоуханни растения е празник на чувствата.
Градината на ароматите е запълнена с медоносни растения и цветя. Болшинството от тях принадлежат на ботаническите семейства Compositae и Labiatae. Представените храсти и диви треви осигуряват нектар на пеперудите. Градината на ароматите е пълна с растения, които издават аромат, особено приятен през нощта. Те съдържат масла, които изменят аромата, след като човек ги докосне. Благоухаещите композиции са разположени според формите и цветовете.

Автор: Катя Игнатова

Представяме Ви:

Страстно танго в Аржентина

Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...

Отгледайте си петунии от семена

Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...

Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...

Вкусен домашен козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...

Начало