Още рецепти » Съкровищата на Уфици

 Съкровищата на Уфици

„Велик” е доста изтъркано прилагателно в Италия, където огромно количество произведения на италианското изкуство и култура заслужават най-висока оценка. В случая с галерията Уфици обаче нищо не е достатъчно силно да изрази достойнствата на най-красивата колекция от ренесансови картини в света. Тук са представени всички известни имена в италианската живопис – не само ренесансови майстори, но и художници, работили в разгара на по-ранното Средновековие, на барока и маниеризма, както и представители на Холандия, Испания и Германия.
Флоренция трябва да благодари за Уфици на Медичите. Сградата, където се помещава колекцията, е проектирана през 1560 г. като работни помещения на Козимо I – първия велик херцог на династията, докато самата колекция е събирана през вековете от Медичите и е завещана на Флоренция от Ана Мария Луиза – последната от рода Медичи, с едно единствено условие: експонатите никога да не напускат града.

Колекцията

Галерията се състои от около 45 зали, за разглеждането на които е добре да отделите 2 дни. Първия ден посветете на петнайсетте зали, където са събрани картините на флорентинските ренесансови художници, а втория ден се запознайте с платната на други италиански и чужди школи, подредени в останалите 30 зали. Подгответе се да чакате на големи опашки, ако не сте си закупили предварително билети с точно определен час за влизане.

От зала 1 до зала 9

Няколко скулптури и стенописи на Андрея дел Кастаньо на приземния етаж са своеобразно встъпление към Уфици. В зали 3-6 са изложени картини на италиански майстори от времето на готиката, сред които интерес представляват трите „Богородица на престол” от Джото, Чимамбуе и Дучо, „Благовещение” на Симоне Мартини, „Поклонението на влъхвите” от Джентиле да Фабриано, както и картини на Мазачо, Мазолино и Фра Анджелико. Може би най-известни от всички картини в тези зали са портретите на херцог Федерико Монтефелтро и жена му Батиста Сфорца от Фра Анджелико.

Ботичели

Можете да бъдете сигурни, че зали 10-14 ще бъдат най-пълните в Уфици, защото тук са изложени две от най-известните картини в света: „Пролет” и „Раждането на Венера” от Ботичели. „Пролет” е отражение на древни алегории за четирите годишни времена и плодородието (всички жени на картината са бременни), а Венера, съпила на разтворена мида във втората картина, е първата езическа женска гола фигура в Ренесанса.

От Леонардо до Микеланджело

В зала 15 са изложени две от малкото картини, приписвани на Леонардо да Винчи – „Благовещение” и „Поклонението на влъхвите. Осмоъгълната Трибуна (зала 18) също е претъпкана от посетители заради „Венера на Медичите” – римска статуя от I век пр.н.е., която е известна като най-еротичната скулптура. В зала 45 можете да видите единствената картина на Микеланджело „Светото семейство”.

Рафаело и маниеристите

В зали 26-29 са изложени картини от светилата на маниеризма Понтормо „Вечеря в Емаус” и Пармиджанино „Богородица с Младенеца и ангели”. Тук е и уникалната „Венера Урбинска” на Тициан – една от най-откровените голи женски фигури в западната живопис. В зала 26 са изложени картините на Рафаело, сред които особено внимание заслужава „Богородица с кадънка”.

Рембранд и Караваджо

Зали 30-35 са посветени предимно на художници са посветени предимно на художници от Северна Италия, а в зала 41 можете да видите произведения на Ван Дайк и Рубенс. Караваджо отстоява честта на Италия в зала 43 в рязък контраст с двата авопортрета на Рембранд в следващата зала.

Предварителна покупка на билети

Опашките пред Уфици са пословични по всяко време на деня и годината. Закупете си предварително билети като посетите сайтовете www.uffizi.org или www.uffizitickets.com Можете да си поръчате билети и на телефон 055294883. Закупете си билети с точно определен час на влизане, така ще избегнете висене по огромните опашки.

ВНИМАНИЕ! В понеделник галерията не работи.

Автор: Алексей Рожков

Представяме Ви:

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

Тютюнопушене и бременност

Никотиновата зависимост е присъща на много жени със слаба воля: много често дори по време на бременността те не могат да се откажат от цигарите. Безсилни да се откажат от вредния навик, жените решават...

Какво представлява венецианската мазилка?

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало