Още рецепти » Исландия - ледената приказка

 Исландия - ледената приказка

Да отидете в Исландия е все едно да стъпите на чужда планета.Тук ще видите пустини с черен вулканичен пясък, които плавно преминават в зелени ливади. Мощни водопади, а от земята изригват горещи гейзери. Това е земята на елфите и тиролите, край бреговете плуват китове, а из целия остров свободно се разхождат забавни мъхнати коне. Това е Исландия. Истинска приказка!

Най-северната столица

Рейкявик в сравнение с другите европейски столици прилича съвсем като играчка. Тесни улички, разноцветни малки къщички, почти пълно отсъствие на големи площади и помпозни сгради. Разбира се, и ниското северно небе дава своя дял за колорита на града. Но независимо от своята провинциалност, Рейкявик е признат като един от най-веселите центрове в Европа. В града има много интересни заведения – нощни клубове, барове, ресторанти, а на улицата са наредени стотици оригинални магазинчета – модни бутици, дизайнерски отдели и др. За любителите на пазаруването и клубния живот исландската столица е един истински малък рай.

„Златният триъгълник”

Но истинските чудеса започват като излезете от града. Исландската природа е нещо забележително. Забравете какво сте видели до сега и гледайте, гледайте, гледайте!
Първото от интересните неща е „Златният триъгълник” – Националният парк Тингвелир, Долината на гейзерите и водопадът Гулфос.
В Тингвелир може фактически да се види разликата между два континента. Исландските гейзери пък са незабравимо зрелище – стълбовете вода рязко се изхвърлят на 20 метра височина. А след това дъжд от милиарди капки падат надолу. И накрая Гулфос – огромна каскада от вода, до която човек изглежда направо микроскопичен. Особено красиво е, когато изгрява слънцето и над мощните струи вода се появява ярка дъга.

Само по основния път

Исландия е сравнително неголяма страна. По целия остров в кръг преминава един главен път, който на места престава да бъде асфалтиран. Но ако се отклоните от него, трудно ще преодолеете водната преграда – мостове по много от реките няма. Най-доброто придвижване е с джип. Дори туристическите автобуси са снабдени със специални колела. Влакове няма. Придвижването на стоп е напълно безопасно. Исландците са любезни хора и обясняват всичко, за което попитате. Местните хора задължително ще ви предложат да опитате акула, която е стояла заровена в пясъка половин година, за да се отдели амонякът от нея. Българинът трудно би понесъл вкуса й.
Но дори да се придвижвате само по основния път – ще успеете да видите всички забележителности на острова. И в никакъв случай няма да скучаете. Гледката се сменя бързо – ливади, водопади, ледници. Десетки километри само фиорди, а след това черна лунна повърхност, кратери от вулкани. Ще видите направо марсианска пустиня, където земята буквално кипи и дими. И само след половин час път - отново зелени ливади, с кротко пасящи овце и коне.
За туриста интересни са Полярните сияния – с чисто небе, никакъв вятър и доста студено.

За любителите на СПА-глезотиите

Тръгвайки за Исландия, не забравяйте да вземете банския си костюм. И ако студената вода на океана не ви изкушава, много по-приятно развлечение е да поплувате в откритите басейни или да лежите в горещи джакузита под открито небе. В Исландия те са безброй. А градчето Хверагерди наричат още Градината на горещите извори.
Най-известният горещ източник е „Синята лагуна”, която се намира наблизо до Рейкявик. Нейната температура е плюс 40 градуса дори и тогава, когато на улицата е 10 градуса и вали ситен дъжд. Там ще може да си направите маска с бяла кал, да се отпуснете в сауната, а изкуствените водопади ще ви направят отличен масаж. Всичко това е истинска наслада за СПА-любителите. Със сигурност ще се освежите и подмладите. И сериозно ще огладнеете.

Красива, но скъпа страна

За един много лек обяд в малък ресторант си пригответе 20 евро. Задължително ще ви предложат типично исландския сладкиш клейнур, като на българина тя напомня нашенската поничка. Но трябва да сте подготвени, че Исландия е с висок стандарт на живот и цените за нас са доста солени.
Все пак няма как да подминете и сувенирните магазинчета – на първо място са изделията от непромокаема исландска вълна – пуловер струва 100 евро, ръкавици и чорапи – по 20. За посещение в „Синята лагуна” трябва да имате 40 евро, а за 3-часова разходка на кораб – 50 евро.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

От какво зависи изборът на овошки

Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Начало