Още рецепти » Виж Неапол и ...

 Виж Неапол и ...

Отдавна е известно, че прочутата фраза е плод на недоразумение. Неапол обаче е интересен град и ако успеете да се абстрахирате от мръсотията, която ви съпътства навсякъде, ще прекарате тук приятно и ще отнесете със себе си незабравими спомени.



Какво да разгледаме?

Обикновено обиколката на града започва от пристанището. Точно срещу него се намира Castel Nuovo (Новият замък), известен още като Maschio Angionio – в чест на крал Карл І Анджуйски, по чиято заповед е започнал строежът на замъка през 1282 г. Зад масивните стени, олекотени от изящната Триумфална арка, са разположени пищни парадни салони. Тук се помещава и градският музей. Освен музея разгледайте Залата на бароните и Палатинската капела.

Тръгнете по Via San Carlo. От лявата си страна ще видите театър Сан Карло, който доста напомня за Миланската скала. Точно срещу театъра се намира галерия Умберто І, която пък много прилича на галерия Виторио Емануеле в Милано – въобще неаполитанци охотно копират забележителностите на другите италиански градове. Разходете се из галерията и обърнете внимание на разкошния зодиак в центъра на галерията и на компаса, указващ посоките на света.



Продължете по Via San Carlo и ще излезете на Piazza del Plebiscito. Огромния площад е обрамчен от едната страна от Кралския дворец, а от другата – от великолепната църква San Francesco di Paola, която има впечатляваща колонада, имитираща колонадата на църквата Свети Петър във Ватикана. Строителството на двореца започва през 1600 г. С пристигането на испанския суверен Филип ІІ града. Сега една част от помещенията на двореца се използват за административни цели, но основно тук се помещава Националната библиотека. За вас най-интересен ще е Музеят на историческите апартаменти в двореца, където си струва да видите Централната зала, Тронната зала и Залата на Херкулес.



Отправете се по Via Toledo към Националния археологически музей. Това е мястото в Неапол, което непременно трябва да посетите. Този музей притежава изумителна сбирка от гръцки и римски произведения на изкуството. Обърнете внимание на мецанина, където са изложени прочутите помпейски мозайки. Разгледайте също така и залите посветени на Вилата на папирусите – в тях са представени експонати от едноименната вила в Херкулан. Препоръчвам ви и залата с Храма на Изида, където отчасти е възстановен едноименният храм в Помпей.



Почитателите на изобразителното изкуство могат да посетят музея Каподимонде, разположен в северната част на града. Това е основната атракция на Неапол след Археологическия музей. В Каподимонде са представени всички големи имена на италианското изобразително изкуство и сред тях изключителни творби на Ботичели, Тициан, Рафаело и Микеланджело.



Свободното време

След като отдадете дължимото на архитектурните паметници и историята, позволете си волна програма. Разходете се безцелно по улиците (като много внимавате за чантата си), полюбувайте се на множеството градини и фонтани, повървете по крайбрежната улица, за да се насладите на Неаполитанския залив и на великолепната гледка към Везувий и непременно си предвидете време да хапнете пица – неаполитанците са всепризнати като майстори на най-вкусните пици.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...

Сенната хрема и народната медицина

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Явява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на пр...

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Начало