Още рецепти » Долмабахче – Версай край Босфора

 Долмабахче – Версай край Босфора

Този дворец обикновенно остава извън стандартните маршрути на организирания туризъм в Истанбул. Долмабахче обаче превъзхожда по красота и блясък всички други обекти край Босфора и е сравним с най-представителните европейски дворцови комплекси.

Историята

Дворецът Долмабахче е построен по времето на султан Абдулмеджид, който поръчал строежът му на известния архитект от арменски произход Карабет Балян. В основата на идеята обаче стои майката на султана Безми Алем, която проявявала голям интерес кък западната култура и архитектура.
Строителството на двореца започва през 1847 г. и завършва в 1856 г., когато султанът и цялото му семейство се премества да живее в него. Освен Абдулмеджид в двореца живеят още 5 султана, както и първия халиф на Османската империя – Халиф Абдулмеджид. След обявяването на Турция за република Долмабахче става резиденция на Кемал Ататюрк, който се настанява в двореца при всяко свое посещение в Истанбул. Ататюрк прекарва тук и последните дни на живота си – до своята смърт на 10 ноември 1938 г.
По заповед на Ататюрк през 1937 г. Долмабахче е отворен за обществено посещение. А през 1964 г. дворецът е обявен за музей.

Градините

Долмабахче притежава няколко прекрасни градини, създадени по най-добрите образци на западното градинарско изкуство. Най-впечатляваща е разбира се градината пред Резиденцията на султана, в която има изключително редки дървесни видове. В центъра на градината е разположен разкошният Фонтан с лебедите. Зад двореца е разположена т.нар. Птича градина, която носи белезите на турските традиции в градинарството. В тази градина и досега могат да се видят пауни, папагали и други екзотични птици. Внимание заслужава също така градината пред харема.

Дворецът

Дворецът се състои от три основни части:

Мобейни Хюмаюн – Резиденцията на султана

Резиденцията включва няколко пищно обзаведени зали като Входната зала, Залата за прием на посланниците (Зала Макбейн), Залата за ауденции, Двустранната зала (Зюлвечейн салону), Порфирната и Музикалната стая. Обърнете внимание на скъпите килими, разкошните тавани, огромните порцеланови вази и кристалните полюлеи. Особена атракция тук са свещниците от слонова кост, подарени от арабски крал от провинция Хиджаз, и най-вече Кристалното стълбище. Тази знаменита стълба има формата на двойна подкова и е оборудвана с мед, червено дърво и бакарски кристал.

Муаеде салону – Церемониалната зала

Церемониалната зала е черешката в тортата Долмабахче. Разположена е между Резиденцията и харема, заема площ от 2000 кв.м. и смайва със своето великолепие. Таванът на залата представлява огромен купол - висок 36 метра, който се опира на 56 колони. Стенописите на купола описват славната история на османската империя, а в центъра му виси 5-тонен кристален полюлей. Гиганското осветително тяло е изработено в Англия и съдържа 750 кристални светещи елемента. Освен това залата се осветява от още 4 кристални осветителни тела с внушителни размери. Центъра на залата е покрит с най-големия везан килим, изработван някога в света.
Тази изумителна зала е открита през 1856 г. след завършването на Кримската война. Тук султан Абдулмеджид дава благодарствена вечеря в чест на маршал Пелисиер – главнокомандващ коалиционните сили. В Церемониалната зала са изложени за поклонение и тленните останки на Кемал Ататюрк.

Хареми Хюмаюн - Харемът

Харемът не е включен като обект за посещение в основния билет за двореца. За да го посетите, трябва да си купите по-скъп билет, включващ всички обекти в Долмабахче.
Харема обитавали майката на султана и неговите съпруги. Майката на султана била безпорният господар на тази част от двореца. Втора по значимост в Харема била най-опитната жена на султана.
Интересните обекти в харема са Синята зала (Церемониалната зала на харема), Червената стая (Стаята за посрещане на гости), Залата с балконите или Розовата зала, Апартаментите на Ататюрк и апартаментите на султан Абдулазиз. Специално внимание заслужава Хамамът на харема, в който са обособени класическите три помещения: стая за отдих, парна баня и студена стая (стая за охлаждане). Парната баня има великолепна мраморна облицовка, а в стаята за почивка може да се види превъзходна порцеланова печка.

Полезна информация

Долмабахче е отворен за посетители от 9.00 до 15.00 часа през зимата (октомври-февруари) и от 9.00 до 16.00 часа през лятото (март-септември). Понеделник е почивен ден. Посещението на двореца става само с ескурзовод. Индивидуалните туристи се организират в групи, които тръгват на всеки 15-20 минути. Беседата е на английски език. Самостоятелно разглеждане на залите не се допуска. Снимането в помещенията е забранено.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Ястия с тиквички

Котлети от тиквички Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета,...

Прекрасната огърлица на двореца Мирабел

Градините на двореца Мирабел в Австрия са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство. Историята им се помни вече четири века. Но днес звучи като приказка за любовта, разказвана вече четир...

Начало