Още рецепти » ШАМБОР - прекрасният замък на Франсоа I

 ШАМБОР - прекрасният замък на Франсоа I

Мнозина определят Шамбор като най-красивия замък във Франция. Този замък е предизвиквал възхищението на не едно и две европейски величия. Замислен като обикновена ловна хижа Шамбор се превръща в монументален архитектурен комплекс: дължина 156 м, височина 56 м, 77 стълбища, 282 камини и 426 стаи.

Историята

Франсоа І бил едва на 24 години, когато през 1519 г започнал строителството на огромния замък. Отговорната задача била поверена на Франсоа де Понбриан, назначен за суперинтендант, и известния каменоделец Жак Сурдо. Строителството било забавено заради тежкото поражение на краля край Павия, при което Франсоа бил пленен. След 1526 г. обаче строителството се възобновило с пълна сила – под ръководството на новия интендант Шарл де Шовини на Шамбор работили над 1800 строители. Въпреки усилената работа, до смърта на краля през 1547 г. били завършени само централният корпус и кралското крило.

Именитите обитатели

Франсоа І много се гордеел със своя замък, но въпреки това за 32 години прекарал в замъка едва 72 дни. Херцог Гастон Орлеански, брат на Луи ХІІІ е живял в Шамбор и Блоа от 1634 до 1643 г. и от 1652 до 1660 г. Луи ХІV се е установявал 9 пъти в замъка в периода 1660-1665 г. Станислас Лежински – полският крал в изгнание е живял в Шамбор от 1725 до 1733 г. Анри V придобива замъка пре 1821 г. заедно със титлата Граф на Шамбор. Той обаче прекарва в замъка само 3 дни.

Архитектурните решения

Съхранявайки идеята за средновековна крепост замъкът включва централен корпус с четири големи кули в ъглите и две крила, като пред централната фасада има голям ров, пълен с вода, а отстрани и отзад е изградена внушителна крепостна стена. Цялата композиция е изпълнена в строгите пропорции на златното сечение.
Централният корпус е на три етажа като по вертикалната ос на корпуса е изградено знаменитото двойно стълбище - две винтови стълби се издигат до покрива без да се пресичат. Над стълбището се издига малка кула с фенери, а над кулата е разположена хералдическа лилия. На всеки етаж около стълбището са разположени кръстовидно четири вестибюла, от които се влиза в четири съвършенно еднакви апартамента. По един апартамет има и във всяка ъглова кула. По такъв начин в централния корпус са разположени 32 апартамента, оборудвани с всички удобства на епохата.
Часовнята се намира в западното крило. Нейният строеж започва едновременно с кралските апартаменти, но е завършенa едва при Луи ХІV. Часовнята е най-голямото помещение в замъка.

Кралските апартаменти са разположени в източното крило и до тях се стига през галерия и винтова стълба. Те включват една спалня, два кабинета, малка молителница и огромна заседателна зала.
Парадните апартаменти заемат втория етаж на северната фасада. Тези два апартамента са били обединени в един през 1680 г. в съответствие с изискванията на тогавашния си етикет. Съвременния си вид апартаментите получават през ХVІІІ в., когато са преоборудвани по нареждане на маршал де Сакс.
Апартаментите на кралицата са разположени в североизточната кула на централния корпус (2 етаж) в непосредствена близост до кралските покои. В тях последователно са живели двете съпруги на Луи ХІV, Мария-Тереза Австрийска и маркиза де Ментенон.
Музеят на Шамборския граф е разположен в югоизточната кула на централния корпус. Самият граф – Анри V, херцог на Бордо и граф на Шамбор, е известен с това, че след края на Френско-пруската война пре 1871 г. се отказва от престола на Франция, който трябвало да заеме като последен от Бурбоните. В резултат във Франция е провъзгласена Третата република. Сред по-интересните експонати на музея са колекцията от военни играчки на графа, сребърната посуда, парадната спалня, както и много гравюри и портрети – собственост на неговата майка херцогиня де Берри.

Зрителната зала

Намира се в югозападния апартамент на първия етаж. За желаещите да се запознаят с историята на замъка тук се прожектира 15-минутен филм, който е озвучен на френски, английски и италиански език. Филмът проследява всички по-важни моменти от строителството и развитието на Шамбор.

Паркът

Известен е с това, че със своята площ от 5440 ха той е най-големият ограден парк в Европа. Оградата е дълга 32 км и в нея има 6 врати. В парка на свобода живеят многобройни диви животни от най-различни видове – сърни, елени, глигани, зайци, лисици, фазани и т.н.

Автор: Атанас Атанасов

Представяме Ви:

Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Какво представлявят екстрасистолите?

Сърцето има чудното свойство автоматизъм – самозареждане на импулсите в сърцето и провеждането им в него. Така се осъществява свиването и разпускането на сърцето, при което нормалният сърдечен ритъм е...

Начало