Още рецепти » Съкровищата на Лувъра

 Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят.
Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в западния край на Париж огромна крепост, която да защитава града от от чужди нашественици. Близо шест столетия там е кралската резиденция и всеки крал променя, разширява и обновява направеното от неговите предшественици. През 1793 г. в Лувъра е открит Централният художествен музей и това бележи повратна точка в историята на двореца. По времето на Наполеон III е построено крилото Ришельо, което съответствува на Галерията на водата от другата страна, и по този начин се постига симетрия. Последното преустройство е в края на миналия век през 1989 г. като нов вход на музея е открита Стъклената пирамида на Й.М.Пери, породила безкрайни спорове.
Лувърът се състои от три части: Сюли (квадратната централна част), Денон (крилото откъм Сена) и Ришельо (новото крило откъм ул.Риволи).

Колекциите

Египетски отдел

Колекцията включва близо 55 000 експоната и е разположена в 30 зали в централната част на Лувъра (Сюли). На приземния етаж (зали 1-19) експозицията е подредена тематично и представя различни страни от живота в древен Египет. На втория етаж (зали 20-30) експонатите са подредени хронологично като представят историята на Египет от най-дълбока древност. Най-известните експонати в Египетската колекция са статуята Седнал писар (зала 22) и огромната статуя на Ехнатон (зала 25).

Древна Гърция

В тази част на музея (разположена също в Сюли) можете да видите двете най-известни статуи в Лувъра, които събират около себе си и най-голям брой туристи. Крилатата победа или Нике от Самотраки е намерена през 1863 г. на о-в Самотраки, раздробена на повече от 300 парчета. В момента тя гордо се извисява в центъра на парадното стълбище в двореца. В зала 7 пък е изложена статуята на Венера Милоска - обявена за най-съвършената скулптура, създавана от човешка ръка.

Френска живопис

Френската живопис на първия етаж на Денон и на втория етаж на Сюли и Ришельо обхваща всички важни периоди от ранното Средновековие и Ренесанса до средата на XIX в. Колекцията започва с най-ранната картина от кавалетната живопис Портрет на Жан Добрия (ок.1350 г.). В зала 28 си струва да видите Измамникът на Жорж дьо Латур. Зали 50-73 са посветени на първата половина на XIX в., като в няколко зали са изложени пейзажи на предшествениците на Импресионизма като Жан-Батист Коро.
Най-големите постижения на френската живопис обаче ще видите в съседните 75 и 77 зали (крило Денон). Тук са Клетвата на Хорациите и Коронацията на Наполеон от Жан-Луи Давид, Смъртта на Сарданапал от Йожен Делакроа и Салът на Медуза от Теодор Жерико.

Европейска живопис

Северноевропейската живопис е изложена в крилото Ришельо и включва платна на Ван Ейк, Вирсавия на Рембрант, Плетачката на дантели и Астрономът на Ян Вермеер и много други. В зала 18 са събрани картините на Рубенс, рисувани по поръчка на Мария Медичи.
Италианската колекция се намира в крилото Денон (зали 1-11) и включва картини на Чимабуе, Джото, Паоло Учело, Андрея Мантеня, Ботичели, Гирландайо, Тинторето, Тициан и др. В Голямата галерия са Богородица и Младенецът със св.Ана и Св.Йоан Кръстител на Леонардо, а в зала 6 е знаменитата му Джоконда. Също в зала 6 е Сватба в Кана Галилейска от Веронезе, както и Сузана и старците от Тинторето.

Скулптура

Скулптурните фигури са събрани в остъклените дворове Марли и Пюже, както и във трите крила. В крилото Денон може да видите Роби на Микеланджело и Ангел с трънен венец на Бернини.

Декоративно изкуство

В Лувъра има изложени много художествени предмети, но това което най-много се струва да видите е Галерията на Аполон (зала 66 между Сюли и Денон), както и апартаментите на Наполeон III в крилото Ришельо (зала 87).

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...

Детето се страхува от водата

Фобия от водата имат около 10% от хората, населяващи земята. Според психоаналитиците тя се появява още в зародишната фаза от нашето развитие и се дължи на тежко прекараната бременност на майките ни. И...

Херпесите – причинители и лечение

Херпесите са познати на хората още от древността - възприемали са ги като нещо обикновено, свързано с начина на живот (“стрескавици” при уплах!) Естествено, тогава не е имало научни доказателства за п...

От какво зависи изборът на овошки

Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...

Начало