Още рецепти » Венеция - най-красивият град

 Венеция - най-красивият град

Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици,както Венеция.Тя е била и си остава феномен - La Serenissima - Най-ведрата република. Венеция е застроена на 117 островчета и на територията й има около 150 канала и над 400 моста.

Туристическа информация

Във Венеция е трудно да се открие свободна стая,затова задължително си направете резервация.Тъй като цените са доста високи,можете да отседнете в общежития, за сравнително по-малко пари. Най-добре е да посетите Венеция през пролетта -тогава има по-малко туристи,а и миризмата от каналите не е толкова натрапчива. Тъй като тук не се използва традиционната система на номерация на улиците,нашият съвет е като пристигнете да се обадите в хотела си и да помолите подробно да ви упътят. Безплатната карта от туристическите бюра няма да ви ориентира, по-ефективни са подробните карти, които можете да си закупите навсякъде в града. Транспортът във Венеция се осъществява с т.нар.vaporetti (корабчета). Ако сте с кола, най-добре е да я оставите на закрития паркинг, построен на остров Тронкето, който е удобен, безопасен, разполага с достатъчно места и има удобни връзки с града.

Забележителности

Преди да посетите главните паметници,църкви и музеи на Венеция,хванете vaporetto №1 по Canale Grande. Насладете се на великолепните дворци от двете страни на канала и слезте на площад „Сан Марко”.

“Сан Марко” се намира в центъра на Венеция и е главният площад на града, наричан още “официалния салон на Европа”. В продължение на стотици години той е средище на политическия, религиозен и обществен живот на града. В началото на XII в. на днешното място на площада се е намирало поле с трева. В настоящия си вид той е оформен по случай срещата на папа Александър III с император Барбароса. На този площад са разположени и най-важните сгради във Венеция, които са диктували ритъма в ежедневието на венецианците – Дворецът на дожите, катедралата Сан Марко, Камбанарията, часовника и сградите на Новите и Старите прокурации. Две от най-старите кафенета във Венеция се намират тук – “Флориан” /открито през 1720 г./ и “Куадри”/любимо място на лорд Байрон/. Площадът, подобно на катедралата, носи името на светеца-покровител на града. В края му е оформена т.нар. “пиацета” – малкият площад, където се издигат две колони. На върха на едната колона е статуята на крилатия лъв на Сан Марко, а на другата – Св. Теодор – първият патрон на Венеция.

Специални предложения

Непременно посетете Дворецът на дожите и църквата Сан Марко, пийте кафе в някое от култовите заведения на площад „Сан Марко” и после дълго се разхождайте из околните квартали (sestieri), за да усетите колко красива и изкусителна е Венеция. Не пропускайте да преминете през Риалто – най-забележителния мост на града, а ако имате време, посетете църквите Санта Мария дела Салюте и Санта Мария Глориоса де Фрари.

Вечерта

Не пестете пари и завършете деня си с романтична вечеря в някое от многобройните ресторантчета, сгушени по тесните венициански улички.

Автор: Сара Ангелова

Представяме Ви:

Декоративните решетки

Ако искаме да създадем градина по всички правила на изкуството, не може да разчитаме само на растения, поставени в една хоризонтална плоскост. Това е доста често срещана ситуация в първите години от с...

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Опасни ли са бета-блокерите?

Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...

Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, ...

Начало