Още рецепти » Берн – градът на мечките

 Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” издъхнала. Херцогът приел това за знамение и основал на въпросното място град Берн, а мечката станала символ на града и намерила място върху неговия герб.
Естествено е всяка обиколка да започва от Мечешките ями (Bearengraben), където все още живеят три рунтави мецани. Тук се намира информационният туристически материали, от който можете да се снабдите с пътеводители, да си купите сувенири, да похапнете или просто да изпиете едно кафе на просторната тераса с невероятен изглед към стария Берн на отсрещния бряг на река Аар.
Пресечете реката по близкия мост и тръгнете по главната градска улица. Веднага вниманието ви ще бъде привлечено от непрекъснатите аркади от двете страни на улицата. Под аркадите са разположени множество бутици, кафета и ресторанчета, които непременно ще ви заинтригуват и ще погълнат не малка част от вашите финанси. В средата на улицата един след друг се нижат живописни фонтани, които в стария град са общо 17. Най-извесни са Церинген, кръстен на основателя на града, Мойсей, Мускетарът и Фонтанът на правосъдието, изобразяващ алегорична фигура на правосъдието, пред която хората се кланят.
Свърнете наляво по Kreuzgasse, за да излезете в градините на Ерлахерхоф. Насладете се на приказната гледка към реката и след това продължете към катедралата. Катедралата (Munster) Св. Винсент е в стил късна готика и е най-голямата в Швейцария. На площада пред катедралата се провежда традиционния коледен пазар и в единия му ъгъл е разположен фонтанът на Мойсей.
Върнете се отново на Kramgasse и продължете на запад към прочутата Часовникова кула на Берн, където подобно на пражката се движат фигурки – три минути преди отбелязването на кръгъл час. Преминете покрай кулата и продължете напред до улица Kafiggasschen, завийте на юг и ще излезете на площада пред Парламента.
Bundesplatz е любимото място на всички туристи. Тук освен Парламента се намира и Националната банка на Швейцария. Най-голямата атракция на площада е фонтанът, чийто 26 струи, символизиращи кантоните на федерацията, изненадващо изригват от земята и обливат туристите, които специално са се настанили там, за да бъдат окъпани.
След дългата обиколка изберете някое от многобройните уютни ресторантчета, където да опитате местното фондю, а след това непременно си купете от магазинчетата под аркадите домашно приготвен шоколад.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късн...

Куба - дъх на пури и ром

През ХV век испанските конквистадори стъпват на този неголям участък земя. Само за няколко десетилетия нашествениците отсекли хиляди дръвчета и практически унищожили местното население. Главен виновни...

ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...

Как да пием на празника?

Не, наистина е безсмислено за кой ли път да споменаваме и заклеймяваме вредата от алкохола, особено опасен за нежния женски организъм. По-важното е да знаем, че ние сме устроени доста по-различно от м...

Начало