Още рецепти » Берн – градът на мечките

 Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” издъхнала. Херцогът приел това за знамение и основал на въпросното място град Берн, а мечката станала символ на града и намерила място върху неговия герб.
Естествено е всяка обиколка да започва от Мечешките ями (Bearengraben), където все още живеят три рунтави мецани. Тук се намира информационният туристически материали, от който можете да се снабдите с пътеводители, да си купите сувенири, да похапнете или просто да изпиете едно кафе на просторната тераса с невероятен изглед към стария Берн на отсрещния бряг на река Аар.
Пресечете реката по близкия мост и тръгнете по главната градска улица. Веднага вниманието ви ще бъде привлечено от непрекъснатите аркади от двете страни на улицата. Под аркадите са разположени множество бутици, кафета и ресторанчета, които непременно ще ви заинтригуват и ще погълнат не малка част от вашите финанси. В средата на улицата един след друг се нижат живописни фонтани, които в стария град са общо 17. Най-извесни са Церинген, кръстен на основателя на града, Мойсей, Мускетарът и Фонтанът на правосъдието, изобразяващ алегорична фигура на правосъдието, пред която хората се кланят.
Свърнете наляво по Kreuzgasse, за да излезете в градините на Ерлахерхоф. Насладете се на приказната гледка към реката и след това продължете към катедралата. Катедралата (Munster) Св. Винсент е в стил късна готика и е най-голямата в Швейцария. На площада пред катедралата се провежда традиционния коледен пазар и в единия му ъгъл е разположен фонтанът на Мойсей.
Върнете се отново на Kramgasse и продължете на запад към прочутата Часовникова кула на Берн, където подобно на пражката се движат фигурки – три минути преди отбелязването на кръгъл час. Преминете покрай кулата и продължете напред до улица Kafiggasschen, завийте на юг и ще излезете на площада пред Парламента.
Bundesplatz е любимото място на всички туристи. Тук освен Парламента се намира и Националната банка на Швейцария. Най-голямата атракция на площада е фонтанът, чийто 26 струи, символизиращи кантоните на федерацията, изненадващо изригват от земята и обливат туристите, които специално са се настанили там, за да бъдат окъпани.
След дългата обиколка изберете някое от многобройните уютни ресторантчета, където да опитате местното фондю, а след това непременно си купете от магазинчетата под аркадите домашно приготвен шоколад.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Слънце в детската стая

Изстрадана истина е, че хубавите неща в живота не са вечни. Като летните отпуски например. Или ученическите ваканции. След два дни е началото на новата учебна година. Родителите стягат учебници, чанти...

Ползата и вредата от светлината

Електрическо осветление, камини, свещи – все източници на светлина… Ние ги ползваме, без да си даваме сметка за ползата и вредата и как правилно да си служим с тях Електрификация Електричест...

Опасно ли е лечението чрез хипноза?

Макар че е наречена на името на Хипнос - древногръцкия бог на съня, хипнозата не е сън. След дълги години изследвания психолозите все още не могат да кажат какво точно е тя. За възможностите на хипно...

Начало