Още рецепти » Лантаната се размножава с резници

 Лантаната се размножава с резници

Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете:

L camara Това растение призхожда от Бразилия. То е незимоустойчив храст . Може обаче се отглежда като едногодишен. Има силно разклонено стъбло с височина около 1,5 м. Листата са грапави, овално ланцентни, срещуположни и назъбени. При смачкване те издават неприятна миризма. Цветовете са дребни, с тръбесто венче, което завършва с четири неравни полегнали дяла. Събрани са по-голям брой в гъсти кичури с изпъкнала горна повърхност. Отначало цветовете са ясножълти, но постепенно преминават в златистожълти или виолетовожълти. По форма те наподобяват Върбинката. Цъфти почти непрекъснато, но най–обилно през лятото.
L hybrid Произлиза от хибридното смесване от различни видове лантани с бели, пурпурни и жълти цветове и видове с едри цветове, които отначало са бели, после стават жълти и оранжеви. Хибридните лантани се отличават с изобилно цъфтене, което започва от пролетта и трае до първите слани. Те са представени от голям брой вариетети с различна растовитост и багри на цветовете. Като се изключат бяло цъфтящите, при всички останали основната багра на венчето варира. Това прави растенията още по-интересни и обичани. Цъфти едновременно с предходния вид, но по-изобилно.

Изисквания

Лантаните изискват лека, варовита, богата и дълбока почва, проветриво слънчево изложение и редовно поливане. За майчините растения засадени в саксии, подхожда сместа съставена: от парникова пръст и чимовка. За младите растения чрез вкореняването им към тази смес се прибавя и малко пясък.
Благодарение на непрекъснатото си цъфтене, изобилието и оргиналните багри на цветовете лантаните са много добри за цветни лехи, разположени близо до алеите. Високостеблените растения дават добър ефект, когато се засаждат поединично или на групи в лехи с други цветя. Когато се отглеждат в саксия, те се използват за вътрешна украса. В такъв случай, ако се държат в топли и светли помещения, те цъфтят непрекъснато.

Размножаване

Лантаните се размножават чрез семена, чрез резници и чрез присаждане. Семената се засяват през януари- февруари. Пикират се в саксийки и остават в тях до изнасяне на постоянно място. Но понеже хибридните вариетети , размножени по този начин , дават разнообразно поколение, получените растения цъфтят по-късно. Най-често се практикува размножаването чрез резници. За тази цел майчините растения се избират през лятото и през есента се внасят в цветарници с температура 6 – 8°С. През януари саксийната пръст трябва да се смени, короната се съкращава, растенията се внасят в топъл цветарник. Увеличава се влажността на почвата и въздуха – създават се условия за образуване на нови клончета, които се използват за резници. Резниците се вкореняват при температура на пясъчния субстрат 20-30°С. Растенията получени от резници започват да цъфтят още през април.
За получаване на високи храсти се практикува присаждане върху естествени видове, главно от лантана камара. Както при високостеблените, така и при нискостеблените форми се практикува пензиране. С него се цели създаване на симетрична корона и гъсто разположени цветни клончета.


РАЗСАД ЗА ЛАНТАНА







Автор: Ланд. арх. Стоил Стоилов

Представяме Ви:

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Събирайте здраве от морето

Шумът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, нежният морския бриз – това са нещата, за които си мечтаем всяко лято. Но освен да почиваме на морето, можем да използваме природните...

Консервиране на телешко месо

Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-1...

Начало