Още рецепти » Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

 Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

Държим те да блестят като слънце и да ухаят приятно. Всичко зависи от нас, от нашето умение да ги почистваме, съхраняваме и поддържаме.

Обувките

Преди да се решим на покупка, първото нещо, за което трябва да помислим, е дали не жертваме удобството в името на модата - няма по-голяма инквизиция от убиващите и нараняващи обувки. Както казват препатилите, хубави са именно тези обувки, които забравяме, че носим. Не бива да пренебрегваме и редовните грижи в името на безупречния външен вид, защото мръсните, нелъснати, олющени, деформирани и с „изядени" токове обувки правят лошо впечатление и говорят много зле за нас.
Обущарите ни съветват винаги да използваме обувалка, за да не деформираме задната и страничните части на обувките. Друга тяхна препоръка е да натъркаме с фина шкурка плъзгащите се подметки, за да избегнем неприятни инциденти, като падане например. Ако новите обувки ви стискат, подръжте ги за няколко минути над тенджера с вряща вода и още топли ги обуйте - от парата кожата неминуемо ще се отпусне. Потенето пък уврежда вътрешните стелки от кожа, затова щом видите, че се набръчкват, сменете ги с нови - струва си да дадете малко пари, за да избегнете появата на пришки по ходилата. Резултат от потенето са и неприятните миризми, на които можете да противодействате със специални дезодоранти. Когато не разполагате с подобен продукт, наръсете щедро вътрешността на обувките със сода бикарбонат, оставете ги така една нощ и на сутринта ги изтръскайте добре, преди да ги обуете.
Ще запазите в идеално състояние обувките си, ако никога не носите един и същ чифт два дни поред и, след като се приберете вкъщи, непременно ги оставяте да се проветрят извън шкафа. Щом обувките са се намокрили от дъж да, натъпчете ги с вестници, за да не се деформират, и в никакъв случай не ги оставяйте до източник на топлина. Бързото съхнене ще втвърди кожата и ще я състари преждевременно, като я напука. Сушете обувките далеч от парното или печката, слагайки ги да легнат настрани. Обръщайте ги от време на време и така те със сигурност ще си възвърнат първоначалната форма. Ако не ги носите два-три месеца, при смяна на сезоните например, непременно ги напълнете с вестници или сложете в тях обтегачи.
Почистването на обувките съвсем не означава елементарно нанасяне на боя и лъскане. Последователността и броят на операциите зависят от степента на замърсяване. Най-добре школуваните лакеи в света - английските, с право презират боите с апликатор, защото никога не дават перфектен резултат. Според вековния английски опит, ако обувките са изкаляни, първо се изчаква калта да изсъхне, маха се с тъпата страна на нож и кожата се изчетква, за да се отстрани и прахът. После се нанася минимално количество боя, при това съвършено равномерно и на много тънък слой. Обувките се оставят на мира няколко часа и чак тогава се лъскат с четка. Ако пък кожата им е леко влажна, тя се търка енергично с вълнен парцал, после се слага боята. Лъскането става с гюдерия.

Мебели и дрехи

За да останат меки и да не избелеят, кожените мебели редовно трябва да се „хранят" с прясно мляко. След като то изсъхне, повърхността им се излъсква с мека кърпа. Светлината влияе зле и върху цвета на якетата и мантата от гладка кожа. Когато не ги носите, съхранявайте ги на тъмно. Французите почистват и поддържат в добро състояние кожените мебели и дрехи с помощта на смес от 2/3 ленено масло и 1/3 винен оцет. Същата работа вършат и разбит на пяна белтък или светла бира. Намокрете с тях мека кърпа и изтрийте кожата, след като предварително сте направили опит върху място, което не се вижда. Прекрасно действа и половин глава лук - натритата с него кожа възвръща целия си блясък, но миризмата е непоносима. Ако сте истински маниаци на тема блясък, по-добре третирайте мебелите, обувките и дрехите си с разрязан на четвъртинки лимон, после ги „полирайте" с гюдерия. Поизтритите места върху обувки от велур търкайте последователно с фина шкурка и с ученическа гума и те отново ще придобият предишния си вид. Лакираните обувки пък изглеждат като нови, ако върху тях се мине с кърпа, напоена в прясно мляко, ленено масло или вазелин. Колкото до платнените обувки, можете да ги почиствате с течния си продукт за миене на мокет, който се нанася върху петната с четка за зъби.

Автор: Людмила Димитрова

Представяме Ви:

Кованото желязо – автентичност и сантимент

Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...

Прасковата дава плод още на втората година

Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...

Оранжевият цвят в интериора

Този топъл и блестящ цвят на огъня и слънцето сгрява, стимулира и възбужда. Той предизвиква чувство на топлина и на лекота. В стаята, където има оттенъци на оранжевото ти се иска да се движиш и да дей...

Бугенвилеята расте само на слънце

Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипо...

Начало