Още рецепти » Да си направим красива завеса

 Да си направим красива завеса

Завесите отразяват вкуса на обитателите, техните предпочитания и начин на живот. Те са украсата на прозореца и играят важна роля в интериорния дизайн. Да постигнете майсторство в оформянето на прозорците не е толкова сложно. Трябва да знаете как да изберете правилния корниз, модела на пердетата, подходящата материя, как да изчислите колко плат ви трябва, да ги ушиете (или да поръчате ушиването им в шивашко ателие), да ги закачите и да подберете аксесоарите към тях.

Започваме с избора на корниз и вида на пердетата.

Той зависи от формата на прозореца (издължена, квадратна, полукръгла), броя и вида на отваряемите и неотваряемите крила, разстоянието от прозореца до тавана, “възрастта” на жилището, стила на мебелите. Разгледайте списания, посъветвайте се със специалист, обиколете магазините за пердета. Времето, загубено за избистряне на концепцията ви, няма да е напразно. Например, ако прозорецът почти опира в тавана и над него няма достатъчно място, монтирането на корниз на стената или тавана ще пречи на отварянето на крилата. В такъв случай ще трябва да прибегнете до поставянето на щори върху прозоречните крила. Изяснете си каква е целта на пердетата - да затъмнят помещението и да го предпазят от преослънчаване, да са бариера за външните погледи, да създадат ефектен декор в помещението.

Цветя и цветове

Десените на цветя са много актуални при декоративните тъкани. Модерни са както дребните, разпръснати по плата цветчета, така и едрите щампи. Ако искате да подсилите усещането за свежест и пролетно настроение, изберете различни тоналности на зеленото, бялото и червеното. При малко по размер помещение добре е фонът да е светъл. Върху него големите щампирани рози сякаш влизат в стаята от прозореца.
Може да направите всички пердета в жилището еднакви - така още от улицата ще “маркирате” вашата част от сградата. Другият вариант е да изберете за всяка стая отделна цветова гама, на която да са подчинени пердетата. Това ще придаде индивидуалност на всяко помещение - синята стая, бялата стая, червената стая....

Видове пердета

Текстилните пердета, между които ще се колебае изборът ви, най-общо могат да се обединят в три групи:

Перде, движещо се по корниз

Това е най-простото решение, но при него няма опасност за сгрешите. Платът за пердето може да е плътен, като се съчетае с второ по-леко перде, или лек и ефирен от полупрозрачните органзи с преливащ се цвят (шанжан).

Перде, плъзгащо се по релса

Класически модел, малко по-сложен от предишния. Най-ефектен е, когато релсата е скрита зад “поличка”, прикачена в предната й част. Релсата трябва да е закачена здраво за тавана, защото пердето има обем и движение. Елегантността на решението ще се подсили, ако изберете подходящи тъкани - воал и коприна с различна плътност.

Перде тип щора, нагънато на дипли

То е практично и семпло. Много е удобно, когато нямате място над прозореца за корниз или релса. Пердето се фиксира директно в горната част на прозоречната рамка и се отваря заедно с крилото. За предпочитане е да се изработи от памучна материя. Регулирането на височината става с шнур, промушен през халки.

Много модерни напоследък за младежки и детски стаи са простите решения - опъната метална тел, закотвена в двете срещуположни стени, на която са нанизани халки. На тях е закачено перде, което се движи леко по телта.

Как се взема мярка за корниза и за плата

Корнизите, които се предлагат в магазините, са изработени от дърво, метал или пластмаса. В краищата имат декоративен завършек, който ограничава движението на халките. Преди да закупите корниза, трябва да измерете ширината на прозореца. Корнизът (без крайните затварящи топки), трябва да е по-дълъг с по 15-20 см от двете страни на прозореца. Така ще имате достатъчно място за прибиране на пердетата от двете страни и при това крилата на прозорците да могат да се отварят напълно. Корнизът се поставя на около 10 см над прозореца.
Следващата задача е да пресметнете колко плат ще ви трябва. На височина пердето трябва да почва от края на халките и да продължава 2 сантиметра под перваза на прозореца. При такава дължина пердето няма скрива радиатора и да възпрепятства отоплението на стаята. За моделите тип завеса отпуснете още 15 сантиметра. Ако искате перде до пода - мерете от халките до пода. Към тези размери трябва да добавите още плат за подгъв (изборът е ваш и зависи от ефекта, който искате да получите). В горната част ще са необходими 2-3 сантиметра за пришиване на перделъка. Подгъв от 10-15 сантиметра ще придаде тежест на плата и пердето ще стои по-добре. Ако платът за перде завършва с метална жица в долния си край, нямате нужда от подгъв.
При определяне на ширината на плата взимате 1 1/2 размера на прозореца. Тази ширина може да се раздели на две пердета, ако размерът на прозореца е над 80 сантиметра.

Пердета на релси

При този тип окачване релсата се фиксира към тавана с клепета и винтове. По дължината й се движат ролки, които завършват с кукички или щипки за окачване на пердето (през 10 сантиметра). Решението е много по-елегантно, когато в горната част има “пола” (плисета, набор), която скрива корниза и куките. Полата се прави 20-30 сантиметра дълга. Тя се прикачва към външната част на релсата. Може да е изработена от плата на пердетата или от друг плат - например едноцветен, в някой от цветовете на щампата върху пердето, или обратното - плохата е пъстра (на цветя), а пердето е едноцветно.

Пердета тип щори

Те са много практични. С този тип перде може да регулирате осветеността на стаята, защото всяко крило на прозореца е затъмнено самостоятелно. Достатъчно е да дръпнете или да отпуснете шнура, който регулира височината. Според гледката през прозореца или ефекта, който търсите, изберете лека тъкан или тежък памук. Ефирната щора от тънка, прозрачна материя може да се комбинира с плътно перде. През деня тя ще ви пази от слънчевите лъчи, а вечер плътните пердета ще препречват любопитните погледи.

Как да си изработим щора перде?

Пердето на гънки е подходящо за едно крило на прозореца, защото се закача към него. То има формата на правоъгълно парче плат. След като измерите ширината на крилото, добавете 3 сантиметра за шев. Измерете височината на прозореца и добавете по 3 сантиметра за всеки 20 сантиметра височина. Тези 3 сантиметра се прихващат с шев от вътрешната страна на щората и оформят подгъви навътре, в които ще се пъхнат хоризонтални пръчки - те придават тежест и форма на плата. След като направите подгъвите, преди да вмъкнете пръчките, зашийте от задната им страна пластмасови пръстени - на 5 см от външния край на двете страни. През тях ще се промуши шнурът, който ще вдига и сваля пердето.
Вкарайте пръчките и зашийте вертикалните шевове. Нанижете кордите (по една за всяка страна), като ги промушите през всички пръстени, тръгвайки от долу. Всяка корда вържете за най-долния пръстен. След като стигнете до най-горния пръстен, съединете двете корди така, че да можете да ги дърпате едновременно.

Аксесоари за нежна прегръдка

Горните пердета, изработени от плътни тъкани, не позволяват да влиза светлина през деня. Ще трябва да ги прибирате в ляво и в дясно, като създадете илюзия за сценична завеса. Има множество различни начини за прихващане на пердетата. Може да използвате щипки от метал или дърво с различна декоративна форма - ябълка, цвете, звезда и др., за да ги прикрепите към стената. Друг вариант е да ги освежите сами, като ги прихванете с шнурове, панделки, пискюли и др. Изборът ви зависи от стила на стаята и мебелировката. Стилно решение е и вързването на пердетата с лента, ушита от същия плат, с усукан ширит, тюл, метални клипси.

Полезни съвети

• Колкото по-плътен и тежък е платът за пердета, толкова по-малко светлина ще пропускат прозорците.
• Ако пред къщата има срещуположни прозорци, поставете допълнителни леки пердета. Те ще спират любопитните погледи през деня и ще пропускат светлината в жилището.
• Плътните пердета служат за допълнителна топлоизолация пред прозореца. Това е много полезно през зимата, особено ако все още карате със старата дограма. През лятото те ще спират топлината отвън навътре и в стаята ще цари приятен хлад.
• Цветът и декорацията на пердетата трябва да се съгласуват с калъфите на мебелите и цвета на стените. Ако стаята е малка и слабо осветена, изберете светли пердета в един цвят или с дребен рисунък. Има и друг начин - да ги изберете в контрастен цвят, с едър десен или тъмен цвят. Все пак не се увличайте!
• За да “затоплите” обстановката, изберете червено перде, за да релаксирате максимално - зелено или синьо; жълтото и портокаловото перде ще повишават настроението и ще ви радват. Когато не сте много наясно какво искате, изберете бялото - върви на всичко и е приспособимо към всякакви стилове.
• Ако пердето ще бъде огряно по цял ден от слънцето, изберете здрава материя, която не избелява.
• Преди да закупите пердетата, помолете да ви дадат мостра от плата. Поставете я на стената, за да разберете дали вашият избор се свързва добре с цвета на стените, пода и дамаската на мебелите. И нещо важно - вижте как изглежда цветът на плата на дневна светлина и на изкуствено осветление.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Всяка трета жена e жертва на ендометриоза

Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...

Вълшебната билка ЧЕРЕН КИМИОН

Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...

Физалисът заслужава повече внимание

Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...

Начало