Още рецепти » Кованата мебел – прегръдка на влюбени

 Кованата мебел – прегръдка на влюбени

Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката на двама влюбени. Затова кованите елементи на декора са така желани както в интериора, така и в градината.

Кови, докато е горещо!

Ковашкият занаят се е появил още в древността. Тогава ковачите са обработвали метала, за да получат декоративни украшения за дребни изделия. Не е ставало и дума за кована мебел. Кованите извивки обаче излизали все по-изкусни и красиви. Богатите хора започнали да поръчват на ковачите огради, парапети, а в последствие и мебели.
В едно недалечно минало бе направен опит прозводството на ковани изделия да бъде поставено на поточна линия и да се организира масово производство в заводски условия с помощта на леене и щамповане. Хората забравиха, че създаването на ковани плетеници е изкуство и че тяхния автор е човек, а не машина. Само по силите на човека е да извае достойно ковано произведение. В него ковачът влага душа. Затова и студения, само на пипане, вече изкован метал всъщност е изпълнен със страст.
Със замяната на човека от машина ковашкото дело започна да отмира. В края на ХХ век хора, занимаващи се с такова дело, рядко се намираха. Потребителите явно не се нуждаеха от скъпоструващите авторски ковани мебели.
В последните години тази мебел, направена от родните ковачи, отново стана популярна. Причина за това е появата на финансово добре осигурени хора, които са отегчени от универсалностите и стандартите.

Достойнства на „дантелите”
Кованата мебел, направена от ръцете на майстор, вече е неповторима. Тя носи със себе си отпечатъка на неговото настроение и художествен вкус.
Освен всичко друго тя се отличава със здравина и дълговечност. Но тъй като кованите елементи на интериора са доста тежки, трябва да имате пред вид качеството на подовете в помещенията.
Разбира се, има и други варианти. Например съвременните френски производители на ковани легла казват че: “Нито един креват няма да издържи толкова страст, колкото изработеният от ковано желязо”. За удобство на клиентите те се научили значително да намаляват теглото на изделията, облекчавайки конструкцията с помощта на стоманени тръби. Освен това много специалисти покриват кованата дантела с особени материали. Външният вид на изделието не се изменя, но пък за това металът става топъл на пипане.
Много хора смятат, че кованата мебел стилизира помещението като санитарно. Не е така. Кованата мебел може да бъде изпълнена във всеки от съществуващите стилове: класицизъм, барок, ампир, модернизъм, техно, хай-тек и т.н.
Поразява и многообразието от цветове на ажурните форми от ковано желязо. Богато изглеждат ковани извивки със златисто, сребристо покритие или имитиращо стара мед.
Трябва да се отбележи, че кованата мебел отлично се съчетава с другите съществуващи материали, използвани в производството на мебели. Кованите паяжини могат да стоят в “кожен” салон, редом със стъкло, дърво или плат.

Тенденциите

Кованата мебел е неповторима и оригинална, затова да се говори за мода при нея е малко неуместно. В някои съвети на дизайнерите обаче трябва да се вслушаме.

• Ако сте спрели избора си на класически интериор, съчетайте кованото желязо с дърво.
• Използваните в кованата мебел стъкла “показват” мястото й в съвременния хай-тек. Разпространени са ковани облегалки за столове и табли за легла, в които са вложени елементи от стъкло или порцелан.
• Ако сте решили да изберете кована мебел и да я съчетаете с тъкани, съветваме ви да предпочетете платовете в провинциален стил - с дребни ярки шарки.

Кованата мебел може да стане представител на разни стилове, но именно поради това често смесването й с други мебели е неподходящо и изглежда нелепо в интериора. Затова при избор на кована мебел поискайте съвет от професионалист.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Растителни отвари гонят вредителите

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...

Вторият баща

Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказв...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Признаци и лечение на заушката

Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по в...

Начало