Още рецепти » Направете антрето по-функционално

 Направете антрето по-функционално

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само заради първото впечатление, но и заради собствения ви комфорт и удобство.

Звънецът

Регулирайте силата му. Той трябва да се чува навсякъде, дори когато свири радио или гледате телевизия. При това звукът му не бива да е пронизителен, защото се превръща в източник на стрес. Почиствайте го редовно с дезинфекциращо средство, правете същото и с дръжката на входната врата.

Изтривалката

ОТ хигиенни съображения забравете традиционните модели от растителни влакна, които събират прах и мръсотия. Изберете някоя от многобройните разновидности на полиамида, чистещ се лесно с четка и сапунена вода.

Подът

По-добре паркет, отколкото мокет, защото той се поддържа трудно, натрупва статично електричество по повърхността си и не е подходящ за тази част на дома, в която се ходи предимно с обувки. Теракотата също е добро решение - плочките са лесни за миене и много приятни за окото. Паркетът придава повече топлота на интериора, но за да издържи дълго, задължително условие е да се лакира. Може да поставите и килим - традиционен или с каучукова долна част. Фиксирайте краищата му, за да не се събира. Избърсвайте праха от паркета, а килимите минавайте с прахосмукачка или тупайте.

Светли стени и весели тонове

Антрето се цапа бързо, затова стените му трябва да могат да се поддържат и почистват лесно. Основно правило е тоновете да са светли, така помещението става по-приветливо. Избягвайте крещящите цветове като яркочервено или ябълковозелено, понеже са прекалено агресивни. Ако антрето е съвсем малко, можете да го разширите оптически чрез игра с цветовете: боядисайте страничните стени светли, а тази в дъното - малко по-тъмна. Таванът задължително е бял.

Осветлението

За да не оставате с впечатление, че попадате в тъмница, когато влизате отвън, заложете на доброто и ярко осветление. Плафониерата е най-подходящият централен източник на светлина. Ако пространството позволява, сложете един-два аплика отстрани.

Мебелите

Колкото и да е малко мястото, антрето трябва да изглежда просторно. За тази цел избягвайте претрупването му с мебели, които определено потискат. Сложете голямо стенно огледало: отразявайки се, светлината ще уголеми пространството.

Закачалката за дрехи

Тя трябва да е на удобно както за гостите, така и за членовете на семейството място. Може да изберете модел с рафт за шапки или пък някоя от дървените закачалки от времето на бабите ни, отново на мода напоследък. Ако сте притеснени от тясното пространство, използвайте най-обикновени кукички от стомана, поставени зад или на вратата, които издържат до 14 кг дрехи.

Кошчето за чадъри

То е необходима подробност, която се превръща в декоративен елемент, стига да сте избрали достатъчно стилен модел. Сред най-подходящите са тези от ковано желязо или от ракита.

Край на разхвърляните обувки

Подредете обувките си в специален шкаф. Съществуват различни варианти - закачващи се на стената или поставени на пода, всичко зависи от мястото, с което разполагате. Можете да замените баналните шкафчета с нови с модерен дизайн, чиито плъзгащи се врати са много по-практични и красиви.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

За някои неразположения през бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Направете си сладко от рози

За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...

Вашите рецепти с кисело зеле

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН Мусака с кисело зеле и кайма Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 ...

Рецепти от Изтока

От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...

Начало