Още рецепти » Трудните моменти след раждането

 Трудните моменти след раждането


Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физическа и психическа.

Причините

Оказва се, че реалността се разминава с копнежите. След раждането животът ви се променя изцяло и отсега нататък всичко, което правите, ще бъде съобразено с потребностите на бебето. Но денонощните грижи ви изтощават докрай, а последиците от постоянната умора „избиват" в две противоположни състояния: агресия или апатия.

Загуба на контрол

За тази страна на майчинството май не е прието да се говори. Това обаче не означава, че не съществува. НЯКОИ родители, обезумели от непрестанния детски плач, престават да се контролират и са готови на всичко, само и само детето да млъкне. В педиатрията съществува дори термин „травма от сътресение" - то се получава, когато в изблик на ярост бебето се тръска силно, за да спре да плаче. Последствията за новороденото са изключително тежки: дислексия, трудно съсредоточаване, изоставане в умственото развитие и даже смърт.

Апатия

Тя е друга проява на хроничната умора, която всеки човек е изпитвал. Специалистите определят липсата на желание за каквото и да било като състояние на емоционална пасивност, безразличие, равнодушие към всичко, ставащо наоколо. Апатията при младите майки обаче се усложнява от факта, че те се грижат не само за себе си, но и за бебето. Трябва да го кърмят, приспиват, да вършат хиляди други неща, а нямат сили.

Идеалната майка

Психолозите често слагат диагноза „комплекс на перфекционистката", Той е характерен за преуспяващите личности, но се среща и при майки, посветили се изцяло на възпитанието на своето дете. Непрекъснатите притеснения и стремежът да му осигурят най-доброто изчерпват емоционалните им ресурси много по-бързо, отколкото при родители, които отглеждат децата си без амбицията да бъдат безупречни във всяко едно отношение.

Кой може да Ви помогне?

Съпругът

Споделете с него всичко, което чувствате, и обмислете заедно как да организирате деня си така, че да остане малко време само за вас.

Приятелката

Нейната задача е да ви изслушва и утешава. Ако и тя е минала по същия път, ще ви разбере и ще помогне.

Бабите

Те спокойно могат да ви отменят в грижите за любимото внуче, Но само от време на време.


НАШИТЕ СЪВЕТИ

• Ако детето ви докара до състояние на истерия и почувствате, че сте готови да сторите нещо недопустимо, излезте веднага от стаята. Поверете го на някой друг член на семейството и си дайте почивка - пийнете чай, вземете душ, обадете се на приятелка. Или пък просто се разходете, вместо да кипите от ярост в неуспешни опити да се справите съвестно с майчинските си задължения.

• Представете си съвсем ясно какво ще стане, ако не се овладеете. Едно е сигурно - счупената чаша, запратена със сила в стената, е нищо. По-страшна е вероятността да нанесете сериозна травма на мъничето.

• Върнете се при бебето, щом се успокоите и дойдете на себе си.

• Спортувайте - това е най-доброто средство и за борба с апатията, и за постигане на перфектна фигура.

• Общувайте повече - ще се отрази добре на психиката ви.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Капри – любимо място на богове и императори

От брега на Неапол Капри изглежда като огромен къс скала, захвърлен в морето, и с нищо не загатва за приказната си красота. До острова можете да стигнете с корабче от Неапол или Соренто. За 40 мину...

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

Плетената мебел

От какво ли вече не се правят плетени мебели? От ратан, палмови листа, морска трева, върба... Вариантите са многобройни, както традиционни, създадени по мотиви на древни народни занаяти, така и най-съ...

Слънчеви колектори вкъщи

За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и...

Начало