Още рецепти » 9 месеца очакване

 9 месеца очакване

Бременността е период на дълбоки промени. Не само майката, но и бащата преживяват с вълнение тези дълги, неповторими 9 месеца. Всеки по свой начин очаква новия член на семейството.

1 МЕСЕЦ

МАМА
- Закъсняването на месечния цикъл е първият признак за евентуална бременност. То е свързано с напрежение в гърдите, предизвикано от хормоналните промени. Някои жени се оплакват от постоянна умора, виене на свят и непоносимост към отделни хранителни продукти.
- Щом сте нетърпеливи, можете да си направите тест за бременност няколко дни след закъснението. Когато резултатът е негативен, седмица по-късно повторете теста. Ако все още нямате мензис, прегледайте се при гинеколог.
- И така, вече сте сигурна – бременна сте! Искате да споделите новината с целия свят или, напротив, държите да я запазите в пълна тайна. Изборът е ваш!

БЕБЕТО
- Деленето на яйцеклетката започва едновременно с дългото й пътуване към матката. Когато пристигне, тя вече има 64 клетки.
- 14 дни след оплождането започват да се създават тъканите – те ще формират мускулите, костите и кръвоносните съдове. След третата седмица на бременността яйцеклетката достига 2 мм, започват да се оформят черният дроб, панкреасът, белите дробове, гръбначният стълб.
- Зачатък на сърце започва да бие, а кръвта да се движи. В началото на 4 седмица яйцеклетката вече е дълга 4 мм.

ТАТКО
- Бъдещият баща все още не реагира адекватно. Той не вижда никакви физически промени в жена си, така че не може да се държи според нейните очаквания.

2 МЕСЕЦ

МАМА
- Неразположенията са по-чести, но не са систематични. За да не ви се повдига сутрин, хапнете, преди да станете от леглото. Още от вечерта си пригответе няколко бисквити и сухи плодове или помолете партньора си да ви донесе препечен хляб и чай в леглото. Ако това не е достатъчно, може да помолите лекаря да ви предпише нещо против повръщане.

БЕБЕТО
- Яйцеклетката вече се е превърнала в ембрион: 90% от анатомичните органи са изградени в началната им форма. Сърцето бие, стомахът отделя стомашен сок, черния дроб произвежда кръвни клетки, отделителната система функционира. Започват да се оформят главата, краката и ръцете, ушите, устата, зародиш на езика и дори корените на млечните зъби. В края на месеца ембрионът е дълът 10 мм и тежи от 2 до 8 г.

ТАТКО
- Сексуалните контакти започват да намаляват. Проучванията доказват, че след 12-ата седмица на бременността те са с 20% по-малко, а 2% от двойките напълно пренебрегват секса най-вече по здравословни причини. По принцип, когато бременността протича нормално, дори контракциите, предизвикани от оргазма, нямат вредни последствия за бебето. Напротив: ако майката задоволява желанията си, в това число и сексуалните, бебето ще се чувства и развива по-добре. Понякога обаче желанието намалява през първите седмици заради хормоналните промени. Търпение, господа, второто тримесечие от бременността ще е по-пламенно!

3 МЕСЕЦ

МАМА
- Още от началото на потвърдената бременност трябва да се направят изследвания на кръвта. Те включват установяване на кръвната група, диагностика за токсоплазмоза, рубеола, сифилис и евентуално за спин. Провежда се изследване на урината за кръвна захар и албумин.
- На 12-ата седмица се прави ехография, с която се установява нормалното развитие на плода и неговата жизненост, както и точната му възраст.
- Задължителният преглед в 3-ия месец включва кардиограма, измерване на кръвното налягане и функционалността на белите дробове. Лекарят трябва да установи дали съществуват евентуални рискове за майката или бебето, да препоръча подходящ ритъм на живот и режим на хранене.

БЕБЕТО
- Вече с размерите на ягода, ембрионът се превръща в човешки зародиш. Развитието му зависи от доброто състояние на плацентата, пъпната връв и вътрешната ципа с околоплодни води, която го обвива.
- Плацентата осигурява размяната на кислород и въглероден окис между майката и детето. Кръвта на плода и на майката не се смесва, но хормоните и антителата могат да преминават, също както и вируси, бактерии и вредни за плода лекарства (например антибиотици).
- Пъпната връв е съставена от голяма вена (довеждаща кислорода от плацентата към плода) и две артерии (отвеждащи въглеродния от кръвта на зародиша към плацентата). Главата на плода продължава да се развива: появяват се гласните струни. Израстват ноктите на краката. Оформят се и половите органи (но още не могат да се видят на ехограф). От 22-рата седмица зародишът започва да чува, т.е. да усеща ритъма на майчиното кръвообръщение.

ТАТКО
- Добре е да се направи медицински преглед и на бащата. Неговото здравословно състояние е важно, защото съдържа информация, засягаща бебето. Желателно е таткото да присъства на първия ехографски преглед, за да види главата, тялото, крайниците и да чуе сърцето на детето си. Като постави ръце на корема на майката, той може да общува с наследника си – почувствало топлината на дланите, бебето започва да прави пируети, за да се приближи до нея.

4 МЕСЕЦ

МАМА
- Коремът започва да се закръгля. Теоритично бременната жена качва между 7 и 15 кг по време на целия период на износване на плода. Следете внимателно теглото си – първите месеци не трябва да наддавате по повече от 500 г. Внезапното напълняване може да предизвика и повишаване на кръвното налягане и да увеличи риска от диабет. То е свързано и с появата на стрии по кожата – най-често на корема и гърдите, понякога и по бедрата.
- Нашият съвет: редовно мажете тялото си с хидратантно мляко или гел.

БЕБЕТО
- То вече е дълго 15 см и тежи 240 г. Сърцето му е добре оформено и бие два пъти по-бързо от отва на майката. От време на време поглъща околоплодни води, вкусът му се променя според храните, които яде тя, но предпочитанията на зародиша са към млечните продукти. Езикът му вече е снабден с папили, които му позволяват да разграничава различните вкусове. Обонянието му също функционира – околоплодните води минават както през устата, така и през носа. Все още е трудно да се различи дали е момче или момиче.

ТАТКО
- Може да придружава бъдещата майка на контролните прегледи веднъж месечно. Това помага на повечето бащи да възприемат очакваното бебе като нещо конкретно.
- Сексуалният живот е редовен. Жената вече не страда от неразположенията на първите месеци, тя се чувства добре в промененото си закръглено тяло. Отново се връща сексуалният й апетит, позаспал преди това. Възползвайте се, защото след 6-ия месец либидото й отново ще бъде поставено под съмнение заради контракциите и тежестта на корема.

5,6 МЕСЕЦ

МАМА
- Около 20-24-ата седмица се прави втори ехографски преглед, за да се провери жизнеността на органите и крайниците. Членът на момченцата вече се вижда.
- На този етап трябва да сте наддали между 6 и 8 кг.

БЕБЕТО
- Вече е дълго от 20 до 35 см и тежи около 340-850 г. Костният му мозък произвежда бели и червени кръвни телца. Всяка секунда се появяват 5000 нови нервни клетки. Развиват се ръцете и краката му.
- То смуче палеца си, различава светлината, може да слуша музика и разпознава гласовете.
- Клепачите се движат. Започва да рита, хълца, има отпечатъци на пръстите, прозява се и спи почти 20 часа в денонощието. Започват да се развиват мускулите. В случай на преждевременно раждане (след 24-ата седмица) се смята, че бебето може да оцелее, но шансовете му са малки.

ТАТКО
- Много важни са разговорите за усещанията на бременната ви съпруга, когато бебето се движи. Сега е моментът да я придружите на втория ехографски преглед, защото той ви засяга пряко: ще разберете дали ще имате момче или момиче.

7 МЕСЕЦ

МАМА
- Ако внезапно изтекат околоплодните ви води, веднага викайте „Бърза помощ” за да ви откара в родилното. Лекарският екип ще прецени дали да ви подложат на терапия за задържане, или да предизвикат изкуствено раждане.
- Когато бременността протича нормално, време е да започнете гимнастика на детеродните мускули. Леко ги стягайте и отпускайте по няколко пъти на ден, за да тренирате за бъдещото раждане.
- Евентуално меже да се появят хемороиди и разширени вени, дължащи се на проблеми с кръвообръщението. Говорете за това с гинеколога си, ще ви предпише подходящо лечение.

БЕБЕТО
- То тежи 1700 г и е дълго 40 см. Момченцата имат оформени тестиси. Бебето мърда много и раздава ритници. Дихателните му процеси са координирани, подскача при шумовете, които усеща. Ако се роди през този месец, шансовете му за оживяване са големи.

ТАТКО
- Бъдете съпричастни с проблемите на съпругата си. Слагайте ръка на корема й, за да усетите движенията му.

8 МЕСЕЦ

МАМА
- На 32-рата седмица се прави трети ехографски преглед, в който се проверява позицията на бебето и плацентата. В случай на диабет, високо кръвно налягане, кървене и др. се налага засилено наблюдение.

БЕБЕТО
- То е дълго между 45 и 47 см и тежи 2,5 кг. Стомахът, червата и бъбреците са оформени окончателно и функционират. Черният дроб, сърцето и белите дробове все още имат нужда от време за пълното си развитие. Бебето се обръща с главата надолу, защото това е най-тежката част от тялото му. При някои нежният мъх върху кожата е заменен с мазен слой (т.нар.бяла риза), който ще го предпазва от студа при раждане.

ТАТКО
- Сигурно се интересувате от последните данни за бебето. Попитайте лекаря как се движи, присъствайте на прегледите. Не забравяйте, че жена ви не се чувства особено добре в наедрялото си тяло, помагайте й и я подкрепяйте морално. Тя все още ще има нужда от вас. Може да продължавате да водите сексуален живот, но бъдете внимателни.

9 МЕСЕЦ

МАМА
- Когато родилните болки започнат, при някои жени околоплодните води още не са изтекли. При други първо изтичат водите, после започват контракциите – единственият определящ признак. Родилните контракции са на определен интервал и болезнени. Останете вкъщи, докато интервалът достигне 5 минути, освен ако нямате изрични указания от лекаря. Вече трябва да сте приготвили чантичка с тоалетни принадлежности и нощница за болницата. Голямото приключение ви предстои.

БЕБЕТО
- То е дълго 50 см и тежи средно 3,3 кг. Движи се все по-рядко, но майката трябва да го усеща. През деветия месец плацентата вече е остаряла и все по-трудно изпълнява изхранващите си функции. Липсата на движения повече от 24 часа е обезпокоителна. Когато бебето нададе първия си вик, се разтварят 25 белодробни алвеоли, двете камери на сърцето се разделят от непропусклива преграда, спира притокът на кислород през пъпната кръв. Ражда се новият човек!

ТАТКО
- Ако е възможно, отменете командировките и нощните смени. Трябва да сте до съпругата си, когато настъпи моментът. Ако имате малки деца, успокойте ги и останете до тях, докато нея я няма. Можете да си вземете няколко дни отпуск, за да посрещнете майката и новороденото и да помагате в критичните моменти.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

През есента бъбреците се чистят най-добре

Есента е време за увеличена активност на бъбреците. За да си представим какво е тяхното натоварване, ще подчертаем само един факт - за 24 часа бъбреците средно 60 пъти пропускат през себе си кръвта, к...

Алергията към тебешира

Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...

Енергията на цветята

Винаги ще имаме нужда от стайни растения и цветя около себе си - и вкъщи, и в офиса. Освен че са много красиви, те притежават и лечебни свойства, стига да се поставят на подходящото място. Ароматоте...

Какво да сготвим с яйца? – 58 рецепти

Бъркани яйца с картофи Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат ...

Начало