Още рецепти » Кованото желязо – автентичност и сантимент

 Кованото желязо – автентичност и сантимент

Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е трайна и устойчива на всички промени и тенденции. То присъства край нас на ред места, без да го забелязваме, придавайки онзи уют, който ни кара да оставаме по-дълго у дома

Олекотената визия

Предметите в къщата, изработени от ковано желязо, са сигурни и същевременно привлекателни. Те „печелят“ ценно пространство и олекотяват визията. Металните елементи са сравнително тънки, което е голям плюс особено за къща или мезонет. На пазара се предлагат детайли от ковано желязо. Според индивидуалното решение те се съчетават в по-големи мотиви (пана). Изделията от ковано желязо са едновременно акцент и „невидими“ предмети от ежедневието, без които домът ни би бил непълен. Хармонията в интериора се постига, когато има малко на брой акценти, а останалите елементи се дублират. Това означава, че ако сте любител на този материал, добре е да го приложите и в част от мебелите, което ще внесе романтика и уют в пространството.
Кованото желязо не се произвежда в търговски мащаб. Артикулите на пазара, които носят етикета „ковано желязо”, са изработени от стомана. Те имат визията и характеристиките на кованото желязо, но автентичното ковано желязо се работи в частни работилници.

Аксесоари

Прилагано преди всичко за декоративни елементи, ръчно извайвани и ковани, изключително красиви и ценни, то отдавна се е наложило и при по-обемните форми. Така някои предмети имат определено декоративно предназначение, а други са по-самостоятелни и с утилитарен характер, които във формата си крият промените на времето. Кончета за огнища и всякакви аксесоари като ръжен, рамка и духалка се превръщат в малки акценти, с които топлината в дома става приятна и за окото. Модно е на входните врати да се поставят чукчета, а в хола да виси красив масивен полюлей. Украсата от железни предмети се състои в изковаването на растителни и животински мотиви в краищата им, както това често става при лампионите, дори при пантите на вратите. Животински глави на кончетата за огнища, стойки за трикраки свещници са хит сред аксесоарите. Повърхността на желязото обикновено се украсява с начукани жлебчета, резки, дъги и колелца, които придават аристократичен вид на предмета. Решетките за балкони и прозорци не само пазят имуществото - те са и красиво допълнение на гледката през прозореца.
Поставките за кухненски салфетки, за чайник, за кибрит, дръжки за чекмеджетата, закачалки за прибори и посуда, стойка за бутилки, направени от ковано желязо... подхождат на интериор в старинен стил. Грижите за тях са лесни. Не се амортизират бързо, стига да се пазят чисти и сухи. Хубаво е да се комбинират с други аксесоари от този материал. Например: триножници, поставки за тоалетна хартия, закачалки за хавлии в банята и етажерка над умивалника; или в осветителните тела и аксесоари като кашпи, цветарници, лампи, огледала... Изчистената визия и сантиментът на старото желязо трудно омръзват. В стила на селските къщи, пряко свързан с природата, преобладаващите материали са дървото и кованото желязо. Сякаш най-точната дума, която свързваме с този стил, е „очарование“.

Модерната „реплика“

Разнообразието от модели е огромно. То се развива в две основни посоки: първата копира или имитира "стари" готически образци, които са тяхна реплика и носят в себе си духа на аристократизма. Втората търси ново предназначение на кованото желязо или комбинира популярни видове мебели с нови идеи.
Ръчно изработени, продуктите от ковано желязо са уникални и в същото време универсални – те са подходящи както за интериора, така и за екстериора на апартамента, къщата, вилата, градината.

Кованите мебели – и в цвят

Традиционно кованото желязо се асоциира с двора и градината. Този материал обаче не е запазена марка за екстериора и вече все по-успешно се използва в обзавеждането на жилището.
Масовата му употреба за изработката на мебели датира от ХII век. Те били ръчно „извайвани“ и това ги правело изключително красиви и ценни. Формите обикновено са елегантно извити, като в цялостната конструкция присъстват различни фино изковани елементи. Именно пъстротата от детайли придава на всеки от моделите неповторимо излъчване. Освен орнаментите в декорацията влизат и отливките на различни фигури. Мебелите могат да са в разнообразни цветове в зависимост от предпочитанията на клиента. Най-разпространен е класическият черен мат. Не са редки и образците в чисто бяло или слонова кост, а напоследък се забелязва предпочитание към зеленото. Моделите често са патинирани - със златна, сребърна или зелена патина.

„Твърдата дантела“ в двора

Мебелите от ковано желязо придават на външните пространства красота и романтика, сякаш носят очарованието на отминали векове...
Днес черното ковано желязо си остава все така популярно и модерно за градини, тераси, веранди, беседки... Парапети и декоративни огради, градинска мебел и фенери, слънчеви часовници, решетки за прозорци, елементи за бъдещо монтиране са само част от многобройните артикули в класически или модерен стил. В перфектното оформяне на екстериора влизат столове, маси, беседки, пейки, люлки. Най-голямото им предимство е, че материалът, от който са направени, е устойчив на капризите на времето. Вярно е, че има опасност от ръжда, но тя лесно се отстранява, пък и продуктите се реставрират. Затова, когато се купуват тези мебели, е добре да се обясни, че ще бъдат използвани за външни пространства. Разбира се, това важи и ако ще бъдат правени по поръчка - важно е майсторът да знае какъв вид покритие да положи.
Производителите на мебели от черно ковано желязо предлагат изцяло ръчно изковани модели, фабрично направени или пък такива, които са съчетание между ръчна и фабрична изработка. Това зависи от вида на детайлите и формите, които желае клиентът, както и от цената, която може да си позволи. Самите модели се правят по каталог или по личен или дизайнерски проект. Сред най-известните фирми, които предлагат градински мебели от ковано желязо на нашия пазар, са „Чакрини“, „Асебян-Ригел“, Best Furniture, „Стил Декор“.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

10 въпроса към гинеколога

Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми. 1. Безпок...

Виж Неапол и ...

Отдавна е известно, че прочутата фраза е плод на недоразумение. Неапол обаче е интересен град и ако успеете да се абстрахирате от мръсотията, която ви съпътства навсякъде, ще прекарате тук приятно и щ...

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Запознайте се с дървовидните лилиуми

През последните години на нашия пазар се появиха т.нар. дървовидните лилиуми и веднага привлякоха вниманието на приятелите на цветята. Не се различават от обикновените Дървовидните лилиуми, ...

Начало