Още рецепти » Хладилникът - как да го подредим?

 Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и със здравето си. За да ги избегнем, необходимо е да знаем някои елементарни неща и на всяка цена да поддържаме оптимална температура в хладилника.

Всеки продукт - на мястото си

В различните части на хладилника температурата е различна - къде ще е най-студено и къде по-малко, зависи от конкретния модел. Ако вашият не е екипиран с термометър, купете си - той ви е крайно необходим.

В най-студената зона - от 0 до + 4 градуса
Там е мястото на суровите месо и риба, на колбасите, млечните десерти, кремовете, продуктите от фризера, които искате да размразите, прясно изцедените плодови сокове, ястията със сос.

В междинната зона - от + 4 до + 6 градуса
В нея съхранявайте месо и риба (печени или варени), готвено без сос, плодове и зеленчуци, преминали термична обработка, кисело мляко, сирене.

В отделението за зеленчуци - + 6 градуса
Предназначено е за пресни плодове и зеленчуци, херметично опаковани сирена.

На вратата - от + 6 до + 10 градуса
Яйца, масло, наченати, но добре затворени бутилки с мляко и кутии с плодови сокове.

Във фризера - - 6 градуса
Дълбоко замразени продукти, лед.

Основните правила

* Мийте ръцете си, преди да подредите продуктите.
* Опаковайте разделно суровите и сготвените храни - в херметично затворени кутии, в алуминиево или специално полиетиленово фолио.
* Непременно почистете плодовете и зеленчуците, ако забележите по тях следи от пръст.
* Никога не поставяйте в хладилника все още топли храни.
* Почиствайте го основно един или два пъти месечно. Винаги отгоре надолу, първо със сапунена вода, после с вода, в която сте разтворили малко белина, Накрая го изплаквайте добре. Не забравяйте да размразявате фризера си поне два пъти годишно.
* Не инсталирайте хладилника в близост до източник на топлина -повишаването на температурата само с 5 градуса за около двайсетина минути увеличава двойно скоростта, с която се размножават бактериите,
* Никога не дръжте вратата на уреда отворена задълго,

Сроковете

* Пресни яйца - от 3 седмици до 1 месец
* Твърдо сварени яйца - 1седмица
* Сурови зеленчуци - 1 седмица
* Сварени или сготвени зеленчуци - от 1 до 2 дни
* Сурово месо - 4 дни
* Сготвено месо - от 1 до 2 дни
* Прясна риба - от 12 до 24 часа
* Домашно приготвена майонеза - 24 часа.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, чер...

Пахирата – дебелана с екзотична красота

Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Аме...

Шпионката – окото на дома

Шпионката е устройство с помощта на което може да огледаш стълбищната площадка, преди да отвориш входната врата. Вратата сама по себе си трябва да защитава дома от неканени гости, но е хубаво да се...

Пълнени пиперки

Пълнени пиперки със зеленчуци Прoдукти: 8 чушки, 1-2 моркова, 1 глава целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 2-3 скилидки чесън, маг...

Начало