Още рецепти » Дъската за гладене - дама с мек характер

 Дъската за гладене - дама с мек характер

Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогава прочетете нашите съвети и бегом в магазина!

На тази госпожа – дъската за гладене, ежедневно й се налага да търпи „горещото общуване” с нагрятата повърхност на ютията. Значи тя трябва да има мек характер, т.е. меко покритие, което освен това да е топлоустойчиво. Да е изключително компактна - след сеанса на гладене да застава скромно в ъгъла и при първа необходимост бързо да влиза в употреба. Хубаво би било и да е по-лека, за да не е трудно на домакинята, когато е подготвя за работа. Няма да е лошо и ако дъската е равна и краката не се люлеят. И ако е по-широка – по-лесно се гладят големи неща, а не постоянно да ги придърпваш. Не може и без регулиране на височината: едно е двуметров мъж да си изглади носната кърпа, а друго – миниатюрна жена да заеме поста си при дъската за гладене. И съвсем за разкош – контакт, който позволява да си гладите със замах по средата на стаята, а не да сте „прикрепени” за източника на електричество в стената.
Интересно, има ли такива дъски, които притежават всички тези качества? Щях да забравя: и покупката да не наруши семейния бюджет, все пак…

Евтино, но и нетрайно

Най-простата и евтина конструкция е дървена дъска със закръглени краища на сгъваеми крака. Дъската обикновено е от шперплат, покрита с промазана тъкан. Плюсовете са, че е лека и евтина, а минусите - материалът, и че много скоро ще започне да се кандилка. Това се получава, защото под въздействието на парата и високата температура шперплата губи твърдостта си и по-скоро започва да прилича на батут. Гладенето на такава дъска е истинско мъчение.

Скъпо, но тежко
За тези, които не искат да се примирят с тези недостатъци, производителите правят дъски с металическо покритие. Металът е набразден с прорези, за да се облекчи конструкцията. Имайте предвид, че ако са прекалено на често, повърхността може да се превърне в пружинираща мрежа, което също не буди оптимизъм.

Занитени или заварени

Сега трябва да решите по какъв начин са прикрепени краката на вашата бъдеща покупка. Има три варианта: занитени, заварени или с болтове. Веднага ви предлагаме да се откажете от първия вариант – прекалено са ненадеждни. След време започват да се люлеят, и вашата помощничка се превръща в „картонена къщичка”. Ако елементите са заварени, работата е по-надеждна, но от друга страна тези дъски са по-тежки. Добрият стопанин непременно ще избере болтовете: ако се разхлабят може да се затегнат. В интерес на истината този вид дъски са и по-скъпи.

Първата степен сдаде!

Обърнете внимание на механизма за фиксация: плавно закрепване на дъската на удобната височина или твърдо по отделни степени. Практиката показва, че плавната фиксация много скоро излиза от строя, т.е. във всеки един момент дъската може да мине на по-ниско ниво, или съвсем да падне на пода. Затова за предпочитане са тези с отделни степени – надеждно, удобно, и по-евтино.

Вашето краче, мадам

Искате стабилни и трайни отношения с дъската за гладене – изберете модел, при който краката излизат извън края на дъската. Добре е да имат пластмасови или гумени накрайници, за да не повредят подовото покритие. Ако вземете с емайлирани крака, бързо ще се разочаровате: ще се надраскат и няма да изглеждат добре. Друго нещо са хромираните крака или от неръждаема стомана. Скъпичко, но пък вечно.

Работа под прикритие

Повърхността на най-непретенциозните модели е „облечена” с памучно калъф. Ако разполагате със средства, отдайте предпочитание на дъските със синтетично топлоустойчиво и влагонепропускливо покритие. Прекрасно е, ако производителят е направил калъфа подвижен. Изискванията към него са: да се закрепва надеждно и да стои на мястото си.

Необходимо и излишно

Защо е необходима поставка за ютията? За да не я съборите без да искате на пода. Така че по-добре да платите веднъж за дъска с поставка, отколкото постоянно да купувате нови ютии. Съветваме ви да изберете модел, при който поставката е едно цяло с дъската, допълнително прикрепените са неудобни и опасни. Добрите домакини знаят, че приспособленията за гладене на ръкави не се използват, така че може да спестите някой лев. Не са практични и различните приспособления за окачване на дрехи и пр. Те уж са предназначени да направят процедурата по гладене максимално удобна, а на практика става точно обратното. Конструкцията става тежка и скъпа.
И накрая: оптималните размери на дъската за гладене са: дължина 130-150-см, ширина 38-40 см.
Приятно гладене!

Автор: Ира ГЕОРГИЕВА

Представяме Ви:

Най-важното за мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. ...

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Изсушете си цветя за зимните букети

Зимният букет трябва да е добре аранжиран и нагизден от добре изсушени цветя, но багрите да са ясни и свежи. За тази цел много подходящ е лимониумът, който е едногодишно растение. Цветовете са обагрен...

Афтите в устата се лекуват с билки

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Начало