Още рецепти » 6 принципа на зимния букет

 6 принципа на зимния букет

Зимата e красива, но малко тъжна. Градината и нейната пъстроцветна окраска се е променила до неузнаваемост. Но да продължите лятото е възможно! Нужна ви е само ваза с изсушени летни цветя. Подобни композиции, създадени на основата на сухи растения се наричат зимни букети. За зимните букети са подходящи не само изсушени цветя, но също така листа или стъбла със семена.
Избора на растения за подобни букети е ограничен от определени изисквания. Взимат се такива, които могат да съхранят ефектния си външен вид и след изсушаване. Подходящи за зимни композиции са амаранта, целозия, хелихризум, гомфрена, статица.
Също така в сухи букети може да се използват и многогодишни тревисти растения – различни видове равнец, гипсарка, морски ветрогон, челядник.
Челядник – особено в периода, когато не цъфти, няма съществено декоративно значение, освен че листата му са доста бодливи. На пръв поглед това е истински бурен, но не си правете прибързани изводи. Към средата на лятото се появява необичайно, кълбовидно съцветие, със синя или бяла окраска и дълго време разнообразява градината със своята оригиналност. Челядникът е непретенциозен, дълготраен, лесно размножаващ се храст, както със семена, така и чрез делене през пролетта или есента.
Морски ветрогон – ажурно растение с пухкави сини цветове, събрани в кръгло съцветие, към което никой не може да остане равнодушен.
Слънчевата гама на зимните букети се осигурява от жълтия равнец. Освен в тази багра има и бели, розови и с почти червени отенъци на съцветията. Равнецът също е непретенциозно растение, добре вирее на бедни и сухи почви. Размножава се със семена или вегетативно – чрез делене на храста през пролетта или есента.
Като необичаен фон за всяка композиция ще послужи гипсарката. Нейните фини дребни бели и розови цветчета са събрани в едри метличести съцветия. Не проявява много капризи, но не понася преовлажнени почви, както и разделяне и пресаждане. Най-добре се размножава чрез семена. Гипсофилата не е дълготрайна, затова за посяване на нови растения се мисли по-рано.
Сред цъфтящите ярки растения в зимния букет не трябва да се забравят и житните класове. Техните изящни по форма съцветия създават усещане за елегентност и завършеност на всяка композиция. За сухи букети най-интересни са мискантус - с едри метличести съцветия и необичайна сребристо-бяла окраска; сълзица (треперушка) – с рехави, но много интересни разклонени метлички; вейник – с плътни пухкави “венчета”; гривест ечемик, класовиден пенисетум. Не забравяйте и за изсушените семена. В зимните букети съвършено изглеждат седефените шушулки на лунарията, ярко оранжавите фенерчета на физалиса или грапавите семенни кутийки на мака. Дори едрите чадърчета на девесила служат за създаване на прекрасни композиции, подходящи за по-големи помещения.

Важните правила

1. Да приготвяте растенията в сухо слънчево време.
2. Цветовете да се режат в първите дни на цъфтежа.
3. Да сушите растенията, както в сухи съдове, така и поставени във вертикално положение със главите надолу или нагоре.
4. Такива сложни за изсушаване култури, като роза, рудбекия добре се сушат “обемно” – цветовете отделно от стъблата се засипват със слой дребен пясък и обикновено за седмица са готови за използване в сухи букети. Разбира се изсушени по този начин растенията стават много крехки и чупливи.
5. За по-добро съхранение на цвета е необходимо бързо изсушаване в противен случай окраската им може да избледнее.
6. Много житни растения се сушат на слънце, при което може да получат ярко бяла окраска на съцветията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пилешки супи

Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...

Домашни бисквити

Бадемови бисквити Прoдукти: 1 ч.ч. обелени и смлени бадеми, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 25 обелени цели бадеми. Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените бадеми с белтъците и разбиваме, докато ...

Ястия с карфиол

Белгийска супа от карфиол Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скил...

Как да облекчим невродермита при децата?

Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера. Укрепете детското спокойствие За да се облекчат болното си ...

Начало