Още рецепти » Направете малкото жилище по-просторно

 Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огледала и огледални врати на гардеробите, разпръснато осветление.
Смята се, че светлите тонове зрително разширяват помещението. Но в много малки стаи (например 8 кв. м), белите тапети например няма да решат проблема. Дори обратно, на мнозина малкото светло помещение действа тягостно, предизвиквайки асоциации с лаборатория или тоалетна.
Най-добре е малката стая да се направи ярка. Ако пък се страхувате от много ярките цветове, оставете една стена еднотонна или светла.
За да създадете в дома си хармоничен и удобен интериор, най-разумното е отначало да планирате пространството на хартия. Както показва опитът, изработването на дизайнерски проект се разделя на няколко етапа, като се спазват няколко общи правила.
Организацията на пространството или зонирането е както най-сложният, така и най-интересният етап, когато трябва да се превърнете в конструктор и (защо не) изобретател. При това – колкото по малка е квадратурата на жилището, толкова по-активна трябва да бъде изобретателската мисъл.
Ако в дома си имате малки стаи не ги задръствайте с гардероби. По-добре преместете гардероба в антрето, а в стаите използвайте с приоритет огледала и локално осветление като допълнение към основното.
В жилище, в което живее голямо семейство, пространството зрително трябва да се разграничи. Всеки член на семейството трябва да има свой собствен ъгъл – нещо особено важно, когато няма за всеки отделна стая.
Затова най-напред трябва стаята да се раздели на зони: дневна, работно място, оборудвано с компютър. След това ще се мисли как да се акцентира вниманието върху всяка зона.
Акцент на дневната например може да стане полилей или настолна лампа на журналната масичка. Компютърът може да се постави в шкаф с рафтове за компютърна техника, DVD и CD-дискове и т. н. Активирайки работната зона, е достатъчно само да се отворят вратите на шкафа. Да се отдели тази зона, може не само зрително, но и буквално – с параван например.
На подобен принцип опитайте да проектирайте и останалите стаи, като не забравяте, че в жилището непременно трябва да има място, където всички да се съберат. Ако няма друго решение, това може да бъде кухнята. Напомняме, че каквото и да е планирано, то трябва да е на основата на точни размери, включително и за мебелите. В противен случай може да се окаже, че купеният с много любов диван не се побира в отреденото му място…
Следващата стъпка е цветовото решение, към което трябва да се отнесете достатъчно сериозно. Използвайки умело цветовата гама в оформянето на своя апартамент, може да постигнете добър психологичен ефект, който ще влияе положително на състоянието и настроението на гостите и домочадието. Цветовете носят определена енергия – цветът може да успокоява, да стимулира, да вдъхновява и дори да лекува. Преди да определите цвета, обърнете внимание в каква посока са ориентирани прозорците. Ако са на север, се препоръчват топлите оттенъци, ако са на юг – хладни.
Идва етапът за определяне на стила, фактурата и светлината. По принцип в интериорния дизайн се използват елементи на много стилове: барок, рококо, класика, псевдоготика, викторианският стил, ар деко, модерн, конструктивизъм, модернизъм, хай-тек и накрая – еклектика.
Близко до ума е, че елементи на барок, рококо и псевдоготика повече подхождат на вили или просторни жилища с високи тавани.
И тъй като става дума за умението да се разшири малкото жилище, ще подскажем за възможностите на минимализма, който използва само необходимите мебели и предмети. Най-важното при минималистичните интериори е умно планираното пространство, в което има много спокойна светлина и въздух. За да се създаде чувството за ширина и простор, помещението се освобождава от вътрешните прегради. Чувството за простор се постига чрез цвета на пода, полупрозрачни платове, плъзгащи се стъклени стени, осветление на стените, пода или тавана.
Съвременните интериори в стил хай-тек се създават на съчетанието на пространството и светлината, пропагандирайки естетиката на използвания материал и текстура.
Този стил особено подхожда за неголеми жилища. Всички елементи на стила създават чувството за икономия на място. За него са характерни стремителните прави линии, изобилие от стъклени и метални детайли. Пълната липса на украса в интериора се компенсира с „работата”на материала, когато се демонстрират качествата на пластмасата, леките сплави, нови композитни материали, цветни блестящи и прозрачни повърхности.
Когато седнете над листа, за да препланирате своя дом, не забравяйте, че днес малко се прави интериор в един стил. Тържество на еклектиката, смело съчетание на различни стилове, особено в различните зони на едно жилище – ето това е главната посока в съвременния дизайн.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Нищо не може да замени майчината кърма

Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкус...

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

Пълнени пиперки

Пълнени пиперки със зеленчуци Прoдукти: 8 чушки, 1-2 моркова, 1 глава целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 2-3 скилидки чесън, маг...

Синдром на Търнър - ще остане ли детето джудже?

Поставиха на дъщеря ми диагноза "Синдром на Търнър". Много се притеснявам, че няма да израсте и ще има труден живот. Каква е прогнозата? Ниският ръст е един от важните белези на синдром...

Начало