Още рецепти » Аквариумът - късче синьо море в дома

 Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук изработвали аквариуми от порцелан с красиви орнаменти и изображения. Китайците най-напред размножили златната каракуда, наречена дзиюй, като през годините успели да променят формата и окраската й, създавайки нови интересни видове. Акваристиката става достояние на европейците едва през 17-и век. В онези времена с изучаването на рибите се занимавали много гръцки учени, между които Аристотел и Апулей.
Днес аквариумът е считан за част от живата природа и е един от най-желаните декоративни елементи в съвременния дом. Някои го считат за екстравагантност, за други той е прищявка на любителите на водни обитатели... Всъщност аквариумът е чудесна жива картина, която въздейства не само естетически, но и истински отморява след напрегнатия работен ден. От друга страна, той е просто интелигентно решение на проблема с избора на домашен любимец за децата. Популярните доскоро малки стъклени аквариумчета отдавна са отстъпили позиции пред новия имидж на домашния аквариум, който се превръща във вълнуващ и екзотичен акцент в дневната, трапезарията, кабинета, банята... Съвременните технологии и материали дадоха възможност за изграждането му не само в големи размери и в разнообразни форми, но и за вграждането в стени, подове, тавани, колони, ниши, преградни елементи и т.н.

Част от домашния уют

За да намерим мястото му в дома може би не е достатъчно само да харесваме рибите и изобщо морските обитатели. По-лесно би било, ако отглеждането им е хоби, макар това да не е задължително. По-важен е един практически въпрос - кой ще се грижи за храната и подменянето на водата на рибките? Веднага обаче трябва да разсеем традиционните схващания и представи за поддържането на аквариума. Тези грижи вече съвсем не са непосилни, тъй като съвременните аквариумни системи свеждат този ангажимент до контролиране на правилното им функциониране.

Какви риби за какъв аквариум

След като сме осигурили ентусиаста, който ще се грижи за рибите с любов, идва ред за следващия въпрос - сладководни или морски риби да отглеждаме. Ето и разликите, които ще ни помогнат в избора - най-красивите и уникални като форма и цветови съчетания риби обитават моретата и океаните. Те са и най-предпочитани сред запалените акваристи, както и най-подходящи за изискания интериор, където стъклената кутия ще бъде мечтаният акцент с екзотичен привкус. За съжаление аквариумът за минисоленоводните е доста по-труден за поддръжка поради корозионното действие на солта върху оборудването. Така че се изисква по-интензивно почистване и полагане на повече грижи за запазване на добрия вид на „съоръжението“. При сладководните риби поддръжката е по-лесна - почистването е веднъж седмично, пък и сред тях могат да се намерят не по-малко красиви и колоритни видове. Така че изборът им не е компромисен вариант, а всъщност е за препоръчване, особено ако преди това не сте се занимавали с отглеждане на риби. При соленоводните видове препоръчителната вместимост на аквариума е 76 и повече литра, за сладководните обитатели обемите са по-малки - 38 и повече литра.

Предимствата

На първо място впечатлението от внушителния воден обем е невероятно. Освен това в него могат да се отглеждат и по-големи риби, които са далеч по-атрактивни, водната среда е много по-устойчива, а създадените условия много по-близки до естествените. Пространството позволява и допълнителни декорации като камъни, дърво, водна растителност, които засилват естетическия ефект и допринасят за подобряване на микроклимата във водната среда.

Какъв материал да изберем

Стъкло или плексиглас? Няма еднозначен отговор, тъй като и двата материала имат своите предимства и недостатъци, когато става дума за аквариума. Плексигласът е по-лек от стъклото и по-лесен за постигане на нестандартни форми. Основният недостатък при него в сравнение със стъклото е по-голямата му уязвимост от надраскване, както и по-високата му цена. От друга страна, стъклото по-лесно се зацапва, надраскванията върху повърхността му не могат да бъдат отстранени, докато при плексигласa това е възможно. Пък и тези от новото поколение са с подобрени свойства и не помътняват с течение на времето.

Теглото не бива да се пренебрегва

Теглото на обемните аквариуми е значително и не бива да се пренебрегва сериозното натоварване върху сравнително неголяма площ. Поради сумирането от тежестта на водата, стъклото, металните стойки, каменните декорации и др. общото тегло може да достигне значителни стойности. Ето защо по-големите аквариуми е най-добре да бъдат поставяни директно върху здрава основа, каквато е бетонната плоча, например.

Да подберем подходящото място и инсталиране

Въпросът за позиционирането и инсталирането на аквариума е изключително важен. Съоръжението трябва да се постави в сектор, до който не достига пряка слънчева светлина, да се избягва близостта с врати, прозорци, радиатори, електродомакински уреди, телевизори, както и със зони с интензивно преминаване и съответна вибрация на пода. За улесняване на функционирането и поддръжката му е препоръчително аквариумът да е разположен в близост до източник на топла и студена вода и съответно свързан с тръба за отвеждане на замърсената в канализационната система при почистването. Не на последно място той трябва да е видим от повече от една позиция. Изборът на аквариума изисква съобразяване и с големината на помещението, както и с разстоянията, от които ще бъде наблюдаван. При лимитирани пространства най-подходящото решение е вграждането му в стена, като по този начин поддръжката може да се осъществява откъм гърба. След поставянето на инсталацията и свързващите системи е добре да се изчака около 3 дни, за да изсъхнат всичките залепени участъци и едва тогава да бъде напълнен с вода, за да се провери за течове. Ако не е снабден с вградена филтрационна система, преди напълването трябва да се постави избраният тип за пречистване на водата. След това могат да се включат филтрационната система, нагревателят, въздушните помпи и да се провери дали функционират съобразно предписанията. Най-добре е първоначално всичко това да бъде извършено от специалист. Изчакването от 24 часа е задължително, преди да се внесат каквито и да е живи същества.

Как да поддържаме необходимите условия за живот на рибите

Филтрацията. За филтрацията на аквариум, обитаван от соленоводни, съществуват три основни типа - механичен, химичен и биологичен, като най-добър ефект се постига с филтрационна система, използваща и трите типа. При биологичния тип филтрация се използва бактерия, разграждаща отпадъчния материал във водата. По време на механичната филтрация малките частици, плуващи във водата, преминават през филтър, който ги улавя. Химичната пък използва например активен въглерод, за да премахне разтворените молекули от водата. Един от най-често използваните начини работи на много прост принцип. Плосък съд се монтира на няколко сантиметра от дъното на аквариума. На повърхността на това празно пространство се поставя едър пясък или камъчета. Под самия филтър се монтират поне две тръби, които с помощта на въздушна помпа, разположена в единия им край, избутват вече преминалата през филтъра вода до повърхността на аквариума.
Съществува голямо разнообразие при съвременните системи за филтрация: с разположени извън аквариума захранване и елементи, със система, вградена в самия аквариум, т. нар. reef-ready, считана за по-добра. При тази система в аквариума предварително са продупчени отвори и е монтиран преливник, свързан с друг, по-малък съд, съдържащ прецеждащ филтър или друга филтрационна система. Чрез мощни водни помпи, осигуряващи активно преобръщане на водата, и PVC (или други гъвкави тръби) водата циркулира между аквариума и филтрационния съд. Предимствата и улесненията на този тип системи са неоспорими. На първо място неугледните елементи на пречистващата система са добре прикрити, във филтрационния съд има достатъчно пространство за разполагане на допълнителни устройства като нагреватели и UV стерилизатор, като отпада и неудобството от разполагането на аквариума плътно до стената. От друга страна, достъпът до отделените чрез филтрацията нечистотии е лесен и процедурата е сведена до изнасянето им извън филтрационния съд. Като цяло инсталирането на аквариум с такъв тип филтрационна система е дори по-лесно от инсталирането например на чешма или душ. Ако към това добавим и съвременна система за подмяна на водата (като например PITHON), остават само правилното хранене на рибите и контролирането на нормалната работа на системите.

Постоянната температура в аквариума е изключително важна, защото дори неголеми колебания биха могли да доведат до фатални последици за рибите. (Средната температура, подходяща за повечето аквариуми, е между 23 и 28 градуса.) Размерът на самите нагреватели зависи от обема в литри на водата, като на всеки литър трябва да бъдат предвидени 2 вата от мощността на нагревателя.

Видът на осветлението зависи от това какви риби сме решили да отглеждаме. Един от най-важните фактори е интензитетът на светлината. Светлини с цветна температура, варираща между 5000 и 7000 градуса по Келвин, създават перфектни условия за соленоводните риби. Друг не по-маловажен фактор е т. нар. CRI (цветоотразяващ индекс). При Слънцето този индекс е 100, а при изкуствено произвежданата светлина стойността му показва до каква степен отразените цветове се доближават до тези на естествената светлина.
Аерирането на водата е жизненоважно за рибите в аквариума и за водната растителност. Размерът на помпата за въздух се подбира спрямо размерите на аквака, като нейната функция може да бъде изпълнявана и от мощните помпи за циркулация на водата.
Винаги трябва да е затворен. При затворен аквариум се ограничава изпаряването на водата и се избягва евентуалното изскачане на рибите извън аквариума.
Светлоотразителите са необходими, за да контролират и засилват интензитета на осветяването, както и да предотвратяват разпръскването на светлината. Затова формата им наподобява качулка, която обхваща светлинния източник.
Обли речни камъчета на дъното. Големината на дънните камъчета не бива да надвишава 5 см, като, разбира се, могат да се поставят и няколко по-големи обли или шуплести камъка като декорация. Сладководните риби се чувстват добре при ниски стойности на Ph във водата, те са и по-непретенциозни към вида на камъчетата за оформяне на дъното, макар че идеалният вариант за тях са облите речни. Тези, съдържащи калций, са най-подходящи за соленоводните аквариуми.
Контролирането съдържанието на сол в морската вода се извършва със специални устройства в промили.. Относителното тегло на водата за “морските” аквариуми се изразява като съотношение между обемните плътности на водата, примесена със сол, към чистата вода. Обемната плътност на солената вода, а оттам и обемното тегло зависят и от температурата. Прието е, че подходящото относително тегло на водата в соленоводен аквариум трябва да е в границите между 1.020 до 1.026. Редица устройства се предлагат на пазара, за да могат тези стойности да се контролират.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Детските тумори

Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се ра...

Как да се избавя от луничките?

На някои жени пролетното слънце заедно с радостта, която им доставя, донася като неканени украшения и лунички. Те се появяват в резултат на нарушения в пигментния обмен. Засягат най-често лицето, гърд...

Предзимно засяване на зеленчуци

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

Начало