Още рецепти » Свещената спалня

 Свещената спалня

В далечното минало спалнята е била не само място за почивка. В пищните будоари знатните дами приемали особено приближените си гости, а в кралските покои се мъдрили и важни държавни решения. Да не говорим за романтичните срещи в тези стаи, за които се носят легенди. От онези времена е изтекла много вода, животът се е променил, но стаята за спане остава все така най-важната зона в интериора. Нейното разположение и обзавеждане в най-голяма степен отразяват вкуса на стопанина си. Тук човек забравя напрежението и ежедневните си проблеми и напълно разпуска и от почива.

Главните принципи

Създавайки интериора на спалнята, трябва да се вземат пред вид някои принципи в работата с пространството. В малките стаи е по-добре да се избягват декоративните излишества, в противен случай пространството ще се окаже претрупано. И обратно, в големите помещения е уместно богатата украса, защото без нея стаята ще пустее…

Цветовото решение
От големината на спалнята зависи и цветовото решение. Леките въздушни тонове добре изглеждат в неголеми помещения, за просторните спални са по-подходящи наситените цветове, защото чрез тях тя става по-уютна. Във всеки случай общият тон на спалнята не бива да раздразва.
Подходящите за спалнята са нежните, меки, пастелни тонове, създаващи усещане за спокойствие, топлина и уют. Агресивните, стряскащи цветове и силните контрасти са нежелани. Погледът трябва да се рее плавно и спокойно. За да изберете „своите” цветове, не е нужно да се съобразявате с актуалните модни тенденции. Почувствайте настроенията на цветовете – кои биха ви отпуснали и стимулирали позитивното ви настроение.
Класическият син цвят – цвета на небето и морето - има отпускащо и успокояващо въздействие. Сините стени оптически разширяват помещението.
Зеленото във всичките си нюанси се смята за цвета с най –релаксиращ и отпускащ ефект. Това се дължи на усещането за близост със свежестта и зеленината с природата.
Семплото бяло насища пространството с въздух и разширява обема на пространството. Белият цвят обуславя „изпъкването” на обзавеждането и аксесоарите на помещението.
Светлите и топли цветове жълто и оранжево инспирират усещане за топлина, светлина и жизнерадост.
Обикновено виолетовите и розовите спални внасят много артистичност, индивидуалност и романтика във вашия интимен спален свят.

Осветлението

За всяка зона от дома е нужно не само подходящото цветово решение, но и определено осветление. Ако сутрин в спалнята нахлува много слънце, това веднага ще ви донесе бодро настроение. А за вечерта трябва меко, приглушено осветление. Но като цяло то трябва да бъде многофункционално.Общата светлина трябва да бъде достатъчно ярка, но не рязка. Такъв ефект дава матовият плафон. От големия и тежък полилей по-добре е да се откажете, а вместо него да разположите лампи по стените така, че светлината да се отразява в тавана. По този начин има възможност за игра с цвят и фактура и да се създадат определени визуални ефекти.

[Ето и нещо от световния дизайн

Clodagh Design е е една от водещите в света компании в областта на архитектурата и дизайна на интериора и е известна със своите иновации и създаването на комфорт и уют. Хармонично съчетавайки принципите на фън-шуй с екологично чисти материали и изкусно изработване, Clodagh Design във всеки свой проект обединява природните елементи земя, вода, огън и въздух. Дизайн е изпълнен с модернистичен ключ и се отличава с уважение към традицията. Спалните, разработени от това студио, са актуални извън времето, комфортни, чувствени и жизнеутвърждаващи. „Пространството не може да бъде истински красиво, ако не се намира в хармония със своите стопани”. Това е истинската радост – да намериш онова, което ни доставя удоволствие и създава атмосфера, в която са затворени онези качества, които съчетават нас самите – е кредото на това студио.
Огромна роля играе осветлението. Традиционно редом до леглото се намира малка лампа върху масичка. Най-добрият вариант са лампи с непрозрачни абажури, които дават насочена светлина. Голямо значение имат интериорните зони, разположени редом или вътре в спалнята: гардеробна. Когато спалнята е многофункционална е желателно да се обозначи всяка нейна зона. При това не е задължително да се поставят прегради или да се използват различни покрития върху пода – всички зони може да се обозначат с таван на различни нива и осветление. При желание спалнята може да се превърне в място за пълноценна почивка. В този случай в нея се появява бар и неголяма библиотека с книжни шкафове и журнална масичка, меки уютни фотьойли и дори малък музикален център.
И тук осветлението играе огромна роля. Традиционно до леглото е неголямата лампа. Лампа с кристални висулки преобръща светлина в истинска огнена дъга.

Мебелите
В спалнята те могат да бъдат от дървен масив, от полумасив - покрити с тънък слой от дърво, обикновено по-ценно от основата на мебелите; ковани с елементи от декоративно дърво, стъкло, пластмаса, тъкани; плетени - от лоза.
В зависимост от стила на мебелите може да бъдат използвани различни начини на работа с материала: дърво (полумасив) може да бъде изкуствено състарено, покрито с различни декоративни съставки, изглеждащо като полирано, позлатено, покрито с гланц, "прясноотрязано", да имитира повърхността на мрамор, камък.


Леглото

То несъмнено е главният елемент в интериора на спалнята и затова е много важно да се определи неговото място. Ако стаята е предназначена за сам човек, леглото може да се постави странично до стената, но ако то е за двама, предпочита се към стената да е предната част с възглавниците, за да може към кревата да има път и откъм двете му страни. се . Отличен декоративен прийом е легло в ниша с контрастна по отношение на целия интериор декорация –живописни контура или перде от ефектна тъкан. Формата и дизайнът на леглото зависят от общото стилово решение на жилището.
Възможно е да имате спалня, която ще носи дъха на италианските замъци с архитектура и стил, идващи от 13-и век. Може да изрисувате стените с рисунки, имитиращи открито пространство. Това ще разшири до невероятни размери общата перспектива на интериора, позволявайки ви да се насладите на местния пейзаж, без да излизате от дома си.
В розовата спалня, обвита с романтика и балдахин с цветни пискюли, като че ли се чувства ароматът на рози…
В никакъв случай не икономисвайте при покупката на леглото. Леглото - е мебел, която трябва да се избира, въз основа на неговото качество. "Неправилното" легло може да доведе до сериозни заболявания, включително до заболявания на гръбнака.

Гърбъта на леглото е неговото лице.
Формите му може да са най-различни: плоски, огънати, ажурни, плътни, решетъчни, плетени, с украшения и т. н. Особено шикозни са гърбовете, обвити с плат или кожа в различни цветове и украшения. Монарсите например са предпочитали спални, обвити с брокат. Изискано декорирани, те отлично се вписвали в дворцовата разкош.
По-демократичните варианти допускат платовете за леглото да са еднотонни, без рисунки, но нека не забравяме, че може да се избира между толкова много цветове и фактури. Предимството на еднотоналността е, че подхожда на всякакви нощни шкафчета, комоди и шкафове, тъй като изчезва сравняването по цвят.

Кованите кревати изискват по-особено оформяне на интериора.
Защото далеч не всеки комод или друга мебел изглежда хармонично до легло от ковано желязо. Добре му хармонира гардероб с напълно огледална повърхност. Подобно легло изисква и съответното обкръжение: ковани капаци на прозорците, ковани полилеи и рамки на огледалата и дори кована закачалка на крачета.

Общият матрак
Ако имате любим човек, за да укрепите отношенията и да избегнете скарвания матракът задължително трябва да е един. Отделните матраци символически разкъсват спящите заедно хора. В този случай е по-добре да спите в различни стаи, отколкото заедно на отделни матраци.

Подът и стените
Тъй като леглото е главният предмет в спалнята, трябва сериозно да се обмисли как да се оформи стената зад него. За класическия интериор подхожда картина или пано, за хай-тека – абстрактна живопис или фоторепродукция. При създаването на интериора на тази стая трябват и подходящи подови покрития. Естественото дърво, паркетът, вълнения килим придават на спалнята особена топлина.
Съветът ни е подът да не блести, тъй като блясъкът силно уморява. Използването на естествени материали с шумоизолиращи свойства е особено подходящо за тази стая. Добър вариант за стените са тапети – гладки, еднотонни, украсени с леки щампирани рисунки. Идеални са също естествените материали – дърво, плат, фурнир, корк. Тяхната естествена структура и цвят и живи и топли тонове са създадени за уюта.
Ако направо в прозореца на спалнята са насочени остри ъгли от съседни сгради, клони на дървета, рекламни табла или пътни знаци, най-добре е да затворите прозорците с плътни щори.

Огледалото
Огледалата са предпочитани освен като необходими вещи, така и като артистични аксесоари при цялостното визуално моделиране на спалнята. Тяхното разполагане изисква деликатност и внимание. Не е желателно обаче огледалото да се позиционира срещу вратата на спалнята или да отразява директно леглото – произволното отражение през нощта, може да окаже неприятен
стресов ефект..

Текстилът
Освен за стените, пода и тавана трябва да се помисли и за текстила, който влиза в общата цветова гама на спалнята. Пердетата, възглавниците и покривалата трябва да хармонират с общия фон на помещението. Колкото по-приглушени са тоновете на стените и пода, толкова по-изразителни трябва да бъде текстилният декор. При еднотонни стени се използват ярки тъкани с рисунки и пъстри килими. В класическия вариант най-традиционните меки пастелни тонове са ;цветен мотив в съчетание с меко еднотонно оцветяване на стените и тъмното дърво на мебелите.

Много важен е правилният избор на пердетата.
Ако те са в един цвят с тапетите и като че ли се сливат със стените, това ще създаде чувството на защитеност и уют, особено вечер. Любителите на дългото спане може да прибавят към леките пердета плътни завеси или подходящи по цвят щори. Често завесите и покривалото на леглото е от един същ материал. Прекрасен, с нищо несравним елемент на спалнята е параванът. Това е привлекателен декоративен прийом не само със способността да се трансформира, но и със звукопоглъщащите свойства (ако разбира се, параванът е изработен от съответните материали).

Балдахинът
Той е още един елемент от спалнята, който идва от миналото и органично се вписван в съвременния интериор. Неговото завръщане се обяснява със стремежа към психологически комфорт, атмосфера на уединение в съня. При добър проект такъв старинен елемент е напълно уместен в спални дори със свръхсъвременно минималистично тълкувание.

Гардеробът

Все по – актуални и предпочитани в спалнята стават вградените гардероби. Те са по-практични, по-надеждни и по-естетични, и имат 30% повече обем. По-удобни са гардероби с плъзгащи се врати, които спестяват пространство и внасят елегантност в спалния интериор, особено ако са огледални. Интересен вариант е изграждането на декоративна ниша, заменяща стандартния корпусен гардероб и разчупващ традиционното пространство.

Стилът

Това е основният фактор в решението на пространството на спалнята. Разбира се, всеки е свободен да интерпретира понятието комфорт и красота по своему. За едни това е мекост, изящество и разкош, за други – геометрията на простите линии, за трети – оригиналността и своеобразието.
Отчитайки, че наредбата в спалнята е концентрирана около леглото, именно нова определя стилът. Легло в стил барок с обилни резби и украшения изискват и съответния помпозен стил – картини по стените, много драпировки, наслоение на тъкани, помпони по завесите и т. н. Тоест всичко, което навява носталгия по кралски разкош.
Другият популярен стил е класицизмът. Тук няма изискани украшения, в декорацията преобладават правите линии. Мебели от този стил добре изглеждат както в голямата, така и в малката стая за спане.
Спалнята в стил „кънтри” е по правило с мебели от масивно дърво, тя е особено подходяща за вили. В нея може да се постави легло от ратанг. Леките почти илюзорни ратангови конструкции са създадени за уют.
Така нареченият японски стил се отличава с лаконичност, ясни линии, тъмен или обратно светъл цвят. Японците спят на пода, затова височината на матрака е по-ниска от класическата. А спалнята в стил хай-тек изисква легло от лек метал. Понякога неговият гръб се изработват от плат или пластмаса, дори и от дебело стъкло. Всичко казано естествено не изчерпва ;цялото разнообразие от стилови решения на спалнята. Тук има огромно пространство за експерименти, но винаги едно е неизменно – всичко трябва да бъде комфортно, уютно, подходящо за отдих. Нищо не бива да нарушава сладкия сън.


Актуалните тенденции

Най-новите тенденции в спалния интериор отразяват дизайнерското търсене за максимално олекотяване и изчистване на всички присъстващи в помещението елементи. Минимализмът остава водещо течение в модерния дизайн.
Леглата са ниски, масивни и внушават усещане за сигурност. Височината на таблите варира от 28 до 50 антиметра.
Гардеробите са високи, с бляскави огледални, стъклени или силно лакирани дървени фасади, елегантно отразяващи спалното пространство. Преобладават плъзгащите се врати, а стандартно затварящите се са със скрити отсъстващи дръжки.
Актуални са композициите от „неразделни” модули –легло и нощни шкафчета. Все по – голямо внимание се отделя на спестяването на пространство.
Хитове сред материалите са текстилът, кожата, тиковото дърво, зебраното и абаносът. Много атрактивни са изцяло облечените във фина, мека кожа или плат спални, със свалящи се бродирани калъфи върху таблите.
Подовите настилки са памучни или ленени, в светлата гама на бежовото и сивото. Продължават да аса актуални естествените и изкуствени кожи на зебри , тигри „проснати” пред леглото.
Тапетите или отсъстват, или са богати, задължително на цветя, в сиво и черно, с ръчно нанесени сребристи или златисти нюанси.
Силен акцент в спалния интериор са флоралните мотиви. Абстрактните цветни плетеници затвърждават „етно” духа на модерния интериор.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Символиката на букетите

Умелото комбиниране на цветята в букета е от съществено значение и е въпрос на усет, добро възпитание и определени познания. Цветята със своите багри и форми имат и символично значение. Днес символ...

Летни гювечи

Тюрлюгювеч Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч...

Грешат ли нашите баби?

Не пий студена вода, не чети в тъмното, не сядай на студения камък... Много често в своите постъпки ние се ръководим не от собственото си мнение или от простата логика, а от дълбоко вкоренени в съзнан...

Лофт стилът

На български думата loft означава таван или таванска стая. Още през Викторианската епоха прислугата е обитавала „лофт”-ове - подпокривното таванско пространство, до което се е достигало през отделен в...

Начало