Още рецепти » Свещената спалня

 Свещената спалня

В далечното минало спалнята е била не само място за почивка. В пищните будоари знатните дами приемали особено приближените си гости, а в кралските покои се мъдрили и важни държавни решения. Да не говорим за романтичните срещи в тези стаи, за които се носят легенди. От онези времена е изтекла много вода, животът се е променил, но стаята за спане остава все така най-важната зона в интериора. Нейното разположение и обзавеждане в най-голяма степен отразяват вкуса на стопанина си. Тук човек забравя напрежението и ежедневните си проблеми и напълно разпуска и от почива.

Главните принципи

Създавайки интериора на спалнята, трябва да се вземат пред вид някои принципи в работата с пространството. В малките стаи е по-добре да се избягват декоративните излишества, в противен случай пространството ще се окаже претрупано. И обратно, в големите помещения е уместно богатата украса, защото без нея стаята ще пустее…

Цветовото решение
От големината на спалнята зависи и цветовото решение. Леките въздушни тонове добре изглеждат в неголеми помещения, за просторните спални са по-подходящи наситените цветове, защото чрез тях тя става по-уютна. Във всеки случай общият тон на спалнята не бива да раздразва.
Подходящите за спалнята са нежните, меки, пастелни тонове, създаващи усещане за спокойствие, топлина и уют. Агресивните, стряскащи цветове и силните контрасти са нежелани. Погледът трябва да се рее плавно и спокойно. За да изберете „своите” цветове, не е нужно да се съобразявате с актуалните модни тенденции. Почувствайте настроенията на цветовете – кои биха ви отпуснали и стимулирали позитивното ви настроение.
Класическият син цвят – цвета на небето и морето - има отпускащо и успокояващо въздействие. Сините стени оптически разширяват помещението.
Зеленото във всичките си нюанси се смята за цвета с най –релаксиращ и отпускащ ефект. Това се дължи на усещането за близост със свежестта и зеленината с природата.
Семплото бяло насища пространството с въздух и разширява обема на пространството. Белият цвят обуславя „изпъкването” на обзавеждането и аксесоарите на помещението.
Светлите и топли цветове жълто и оранжево инспирират усещане за топлина, светлина и жизнерадост.
Обикновено виолетовите и розовите спални внасят много артистичност, индивидуалност и романтика във вашия интимен спален свят.

Осветлението

За всяка зона от дома е нужно не само подходящото цветово решение, но и определено осветление. Ако сутрин в спалнята нахлува много слънце, това веднага ще ви донесе бодро настроение. А за вечерта трябва меко, приглушено осветление. Но като цяло то трябва да бъде многофункционално.Общата светлина трябва да бъде достатъчно ярка, но не рязка. Такъв ефект дава матовият плафон. От големия и тежък полилей по-добре е да се откажете, а вместо него да разположите лампи по стените така, че светлината да се отразява в тавана. По този начин има възможност за игра с цвят и фактура и да се създадат определени визуални ефекти.

[Ето и нещо от световния дизайн

Clodagh Design е е една от водещите в света компании в областта на архитектурата и дизайна на интериора и е известна със своите иновации и създаването на комфорт и уют. Хармонично съчетавайки принципите на фън-шуй с екологично чисти материали и изкусно изработване, Clodagh Design във всеки свой проект обединява природните елементи земя, вода, огън и въздух. Дизайн е изпълнен с модернистичен ключ и се отличава с уважение към традицията. Спалните, разработени от това студио, са актуални извън времето, комфортни, чувствени и жизнеутвърждаващи. „Пространството не може да бъде истински красиво, ако не се намира в хармония със своите стопани”. Това е истинската радост – да намериш онова, което ни доставя удоволствие и създава атмосфера, в която са затворени онези качества, които съчетават нас самите – е кредото на това студио.
Огромна роля играе осветлението. Традиционно редом до леглото се намира малка лампа върху масичка. Най-добрият вариант са лампи с непрозрачни абажури, които дават насочена светлина. Голямо значение имат интериорните зони, разположени редом или вътре в спалнята: гардеробна. Когато спалнята е многофункционална е желателно да се обозначи всяка нейна зона. При това не е задължително да се поставят прегради или да се използват различни покрития върху пода – всички зони може да се обозначат с таван на различни нива и осветление. При желание спалнята може да се превърне в място за пълноценна почивка. В този случай в нея се появява бар и неголяма библиотека с книжни шкафове и журнална масичка, меки уютни фотьойли и дори малък музикален център.
И тук осветлението играе огромна роля. Традиционно до леглото е неголямата лампа. Лампа с кристални висулки преобръща светлина в истинска огнена дъга.

Мебелите
В спалнята те могат да бъдат от дървен масив, от полумасив - покрити с тънък слой от дърво, обикновено по-ценно от основата на мебелите; ковани с елементи от декоративно дърво, стъкло, пластмаса, тъкани; плетени - от лоза.
В зависимост от стила на мебелите може да бъдат използвани различни начини на работа с материала: дърво (полумасив) може да бъде изкуствено състарено, покрито с различни декоративни съставки, изглеждащо като полирано, позлатено, покрито с гланц, "прясноотрязано", да имитира повърхността на мрамор, камък.


Леглото

То несъмнено е главният елемент в интериора на спалнята и затова е много важно да се определи неговото място. Ако стаята е предназначена за сам човек, леглото може да се постави странично до стената, но ако то е за двама, предпочита се към стената да е предната част с възглавниците, за да може към кревата да има път и откъм двете му страни. се . Отличен декоративен прийом е легло в ниша с контрастна по отношение на целия интериор декорация –живописни контура или перде от ефектна тъкан. Формата и дизайнът на леглото зависят от общото стилово решение на жилището.
Възможно е да имате спалня, която ще носи дъха на италианските замъци с архитектура и стил, идващи от 13-и век. Може да изрисувате стените с рисунки, имитиращи открито пространство. Това ще разшири до невероятни размери общата перспектива на интериора, позволявайки ви да се насладите на местния пейзаж, без да излизате от дома си.
В розовата спалня, обвита с романтика и балдахин с цветни пискюли, като че ли се чувства ароматът на рози…
В никакъв случай не икономисвайте при покупката на леглото. Леглото - е мебел, която трябва да се избира, въз основа на неговото качество. "Неправилното" легло може да доведе до сериозни заболявания, включително до заболявания на гръбнака.

Гърбъта на леглото е неговото лице.
Формите му може да са най-различни: плоски, огънати, ажурни, плътни, решетъчни, плетени, с украшения и т. н. Особено шикозни са гърбовете, обвити с плат или кожа в различни цветове и украшения. Монарсите например са предпочитали спални, обвити с брокат. Изискано декорирани, те отлично се вписвали в дворцовата разкош.
По-демократичните варианти допускат платовете за леглото да са еднотонни, без рисунки, но нека не забравяме, че може да се избира между толкова много цветове и фактури. Предимството на еднотоналността е, че подхожда на всякакви нощни шкафчета, комоди и шкафове, тъй като изчезва сравняването по цвят.

Кованите кревати изискват по-особено оформяне на интериора.
Защото далеч не всеки комод или друга мебел изглежда хармонично до легло от ковано желязо. Добре му хармонира гардероб с напълно огледална повърхност. Подобно легло изисква и съответното обкръжение: ковани капаци на прозорците, ковани полилеи и рамки на огледалата и дори кована закачалка на крачета.

Общият матрак
Ако имате любим човек, за да укрепите отношенията и да избегнете скарвания матракът задължително трябва да е един. Отделните матраци символически разкъсват спящите заедно хора. В този случай е по-добре да спите в различни стаи, отколкото заедно на отделни матраци.

Подът и стените
Тъй като леглото е главният предмет в спалнята, трябва сериозно да се обмисли как да се оформи стената зад него. За класическия интериор подхожда картина или пано, за хай-тека – абстрактна живопис или фоторепродукция. При създаването на интериора на тази стая трябват и подходящи подови покрития. Естественото дърво, паркетът, вълнения килим придават на спалнята особена топлина.
Съветът ни е подът да не блести, тъй като блясъкът силно уморява. Използването на естествени материали с шумоизолиращи свойства е особено подходящо за тази стая. Добър вариант за стените са тапети – гладки, еднотонни, украсени с леки щампирани рисунки. Идеални са също естествените материали – дърво, плат, фурнир, корк. Тяхната естествена структура и цвят и живи и топли тонове са създадени за уюта.
Ако направо в прозореца на спалнята са насочени остри ъгли от съседни сгради, клони на дървета, рекламни табла или пътни знаци, най-добре е да затворите прозорците с плътни щори.

Огледалото
Огледалата са предпочитани освен като необходими вещи, така и като артистични аксесоари при цялостното визуално моделиране на спалнята. Тяхното разполагане изисква деликатност и внимание. Не е желателно обаче огледалото да се позиционира срещу вратата на спалнята или да отразява директно леглото – произволното отражение през нощта, може да окаже неприятен
стресов ефект..

Текстилът
Освен за стените, пода и тавана трябва да се помисли и за текстила, който влиза в общата цветова гама на спалнята. Пердетата, възглавниците и покривалата трябва да хармонират с общия фон на помещението. Колкото по-приглушени са тоновете на стените и пода, толкова по-изразителни трябва да бъде текстилният декор. При еднотонни стени се използват ярки тъкани с рисунки и пъстри килими. В класическия вариант най-традиционните меки пастелни тонове са ;цветен мотив в съчетание с меко еднотонно оцветяване на стените и тъмното дърво на мебелите.

Много важен е правилният избор на пердетата.
Ако те са в един цвят с тапетите и като че ли се сливат със стените, това ще създаде чувството на защитеност и уют, особено вечер. Любителите на дългото спане може да прибавят към леките пердета плътни завеси или подходящи по цвят щори. Често завесите и покривалото на леглото е от един същ материал. Прекрасен, с нищо несравним елемент на спалнята е параванът. Това е привлекателен декоративен прийом не само със способността да се трансформира, но и със звукопоглъщащите свойства (ако разбира се, параванът е изработен от съответните материали).

Балдахинът
Той е още един елемент от спалнята, който идва от миналото и органично се вписван в съвременния интериор. Неговото завръщане се обяснява със стремежа към психологически комфорт, атмосфера на уединение в съня. При добър проект такъв старинен елемент е напълно уместен в спални дори със свръхсъвременно минималистично тълкувание.

Гардеробът

Все по – актуални и предпочитани в спалнята стават вградените гардероби. Те са по-практични, по-надеждни и по-естетични, и имат 30% повече обем. По-удобни са гардероби с плъзгащи се врати, които спестяват пространство и внасят елегантност в спалния интериор, особено ако са огледални. Интересен вариант е изграждането на декоративна ниша, заменяща стандартния корпусен гардероб и разчупващ традиционното пространство.

Стилът

Това е основният фактор в решението на пространството на спалнята. Разбира се, всеки е свободен да интерпретира понятието комфорт и красота по своему. За едни това е мекост, изящество и разкош, за други – геометрията на простите линии, за трети – оригиналността и своеобразието.
Отчитайки, че наредбата в спалнята е концентрирана около леглото, именно нова определя стилът. Легло в стил барок с обилни резби и украшения изискват и съответния помпозен стил – картини по стените, много драпировки, наслоение на тъкани, помпони по завесите и т. н. Тоест всичко, което навява носталгия по кралски разкош.
Другият популярен стил е класицизмът. Тук няма изискани украшения, в декорацията преобладават правите линии. Мебели от този стил добре изглеждат както в голямата, така и в малката стая за спане.
Спалнята в стил „кънтри” е по правило с мебели от масивно дърво, тя е особено подходяща за вили. В нея може да се постави легло от ратанг. Леките почти илюзорни ратангови конструкции са създадени за уют.
Така нареченият японски стил се отличава с лаконичност, ясни линии, тъмен или обратно светъл цвят. Японците спят на пода, затова височината на матрака е по-ниска от класическата. А спалнята в стил хай-тек изисква легло от лек метал. Понякога неговият гръб се изработват от плат или пластмаса, дори и от дебело стъкло. Всичко казано естествено не изчерпва ;цялото разнообразие от стилови решения на спалнята. Тук има огромно пространство за експерименти, но винаги едно е неизменно – всичко трябва да бъде комфортно, уютно, подходящо за отдих. Нищо не бива да нарушава сладкия сън.


Актуалните тенденции

Най-новите тенденции в спалния интериор отразяват дизайнерското търсене за максимално олекотяване и изчистване на всички присъстващи в помещението елементи. Минимализмът остава водещо течение в модерния дизайн.
Леглата са ниски, масивни и внушават усещане за сигурност. Височината на таблите варира от 28 до 50 антиметра.
Гардеробите са високи, с бляскави огледални, стъклени или силно лакирани дървени фасади, елегантно отразяващи спалното пространство. Преобладават плъзгащите се врати, а стандартно затварящите се са със скрити отсъстващи дръжки.
Актуални са композициите от „неразделни” модули –легло и нощни шкафчета. Все по – голямо внимание се отделя на спестяването на пространство.
Хитове сред материалите са текстилът, кожата, тиковото дърво, зебраното и абаносът. Много атрактивни са изцяло облечените във фина, мека кожа или плат спални, със свалящи се бродирани калъфи върху таблите.
Подовите настилки са памучни или ленени, в светлата гама на бежовото и сивото. Продължават да аса актуални естествените и изкуствени кожи на зебри , тигри „проснати” пред леглото.
Тапетите или отсъстват, или са богати, задължително на цветя, в сиво и черно, с ръчно нанесени сребристи или златисти нюанси.
Силен акцент в спалния интериор са флоралните мотиви. Абстрактните цветни плетеници затвърждават „етно” духа на модерния интериор.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Консервиране на телешко месо

Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-1...

Кортикостероидите може и да навредят

Лечението с кортикостероидни медикаменти се увеличи и разшири през последните десетилетия. Така е, защото се увеличиха заболяванията, които изискват такова лечение: бронхиална астма, алергии, ставни б...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Начало