Още рецепти » За да се чувстваме добре вкъщи

 За да се чувстваме добре вкъщи

„Покажи ми къде живееш и ще ти кажа какъв си" - това е философията на Фен шуй, хилядолетното китайско изкуство, което ни учи как да подредим дома си така, че да привлечем на своя страна положителните енергии. Целта е да постигнем душевен комфорт, хармония със себе си и околните, по-добро здраве, по-голямо самочувствие.

„Вятър и Вода"

Според Ричард Уебстър, най-големия капацитет по Фен шуй (думите означават „вятър и вода") в света, спазването на някои установени преди векове правила ни гарантира по-добро качество на живот. Което пък зависи от жилището ни, от разположението на всяко помещение в него, от мебелите, завесите и куп други неща. фен шуй създава равновесие между хората и предметите, между нашия дух и външния свят, като ни позволява най-вече и преди всичко да се чувстваме добре у дома си. Така или иначе на всички ни е приятно, когато се озовем сред стилен и красив интериор и, обратното - изпитваме желание да побегнем веднага, ако попаднем в някое мръсно, неподредено, занемарено жилище.
Нещо повече - както твърдят специалистите по Фен шуй, самият факт, че полагаме грижи за мястото, което обитаваме, вече е знак за душевно равновесие и зрялост. Те отиват и по-далеч, като ни обещават щастие, пари, завиден успех, стига да не отблъскваме от себе си позитивната енергия на природните сили.

Чи в три урока

1. Чи е жизнената сила, която циркулира навсякъде около нас. Влиза вкъщи през входната врата и прозорците, а благоприятна среда за нея създават растенията, чистият въздух, отсъствието на прекалено много мебели.
2. За да се движи по-бързо и да не бъде в застой Чи, ние трябва постоянно да проветряваме, да чистим и да подреждаме дома си. Всъщност, с Фен шуй или без него, знаем добре, че мръсната кухня се превръща в развъдник на микроби, а прекомерно отоплената спалня може да предизвика алергични пристъпи.
3. Чи се дели на Ин и Ян. Ин е тъмната, пасивна, женска страна на нещата. Ян е светлата, активната и мъжката. Двете енергии се допълват, без да се противопоставят една на друга. Къде да търсим връзката им с Фен шуй? В това, че непременно ще се почувстваме зле в една изцяло черна или изцяло бяла стая. Преобладаването на Ин или на Ян пречи на съня, не ни позволява да релаксираме или, напротив, да се концентрираме по-добре в това, което вършим.

Петте елемента

За да постигнем щастието, те трябва да са навсякъде в дома ни и при това да се уравновесяват.

Дърво

Присъства в растенията, мебелите, във всички сини или зелени предмети. Закриля интуицията и творческите способности.
* Ако е в излишък, човек става прекалено сериозен, губи чувството си за хумор.
* Ако липсва, интелектуалните ни възможности намаляват.

Огън

Откриваме го в осветителните тела, свещите, червените вещи, домашните животни, статуетките, пирамидалните и триъгълните форми. Прави ни по-динамични и ни улеснява в установяването на контакти.
*Ако е в излишък, ние ставаме по-агресивни и нетърпеливи.
* Ако липсва, започваме да се отнасяме хладно и безразлично с близките си.

Земя

Елементът намира убежище в глинените и керамичните съдове, порцелана, тухлите, мрамора, във всичко жълто или кафяво, в пясъка, кристалите, в квадратните и правоъгълните форми. Повишава физическата сила, прави ни по-стабилни и чувствени, по-подредени.
* Ако е в излишък, утежнява отношенията с хората, създава напрегната атмосфера.
* Ако липсва, ние се превръщаме в нестабилни и хаотични личности, които не знаят какво искат.

Метал

Присъства в металните мебели и предмети, във всичко бяло и посребрено, в кръглите и овалните форми. Закриля жизнеността, бързината на ума, съобразителността и способността да се съсредоточаваме.
* Ако е в излишък, ние се превръщаме в консервативни „сухари", ненавиждащи промените.
* Ако липсва, нерешителността и притеснителността обсебват съзнанието ни.

Вода

Тя е във фонтаните, аквариумите, огледалата, стъклените предмети, във всичко синьо или черно, във вълнообразните форми. На този елемент дължим завидната си интуиция, научаваме се да релаксираме пълноценно, общуваме по-лесно.
* Ако е в излишък, въображението ни закърнява.
* Ако липсва, стресът и безпокойството стават наши постоянни спътници.

Фен шуй стая по стая

Кухнята

За да благоденствате, хладилникът и шкафовете ви трябва да са винаги пълни с храни. Не инсталирайте печката си така, че да е срещу входната врата, тази на банята или на спалнята ви. Не се хранете и не пийте в нащърбени, напукани съдове и чаши. Веднага поправяйте развалените електроуреди. Не поставяйте редом печката и умивалника.

Спалнята

Най-важно в нея е разположението на леглото, чиято горна част трябва да е опряна до масивна стена без прозорец. Леглото не бива да гледа към вратата, нито да се отразява в огледало. Изхвърлете от спалнята си телевизора, компютъра, видеото и т. н.

Тоалетната

Поддържайте идеална чистота в помещението, затваряйте вратата му и не забравяйте да спускате капака на тоалетната чиния. Ако е възможно, окачете огледало от външната страна на вратата.

Банята

Дано вашата да не се намира в непосредствена близост до спалнята. При положение че е така, винаги затваряйте вратата или сложете огледало на нея откъм страната на спалнята. Банята трябва да е много чиста, а капещите кранове да се поправят на часа - през тях може да изтече късметът ви.

Дневната (холът)

Желателно е те да са отдалечени от входната врата и много просторни. Ще бъде чудесно, ако в тези помещения има камина, върху която да подредите малки пластики, свещници, снимки на любими същества и т. н. Колкото до ниските масички, според Фен шуй е по-добре те да бъдат не правоъгълни или квадратни, а кръгли, тъй като създават по-добри условия за общуване.

Автор: Илиана Илиева

Представяме Ви:

Божествените цветове на пасифлората

Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...

Витражите в съвременното жилище

Кой може да си позволи витражни стъкла в дома си? ВИП класата, истинските ценители с добър доход или обикновените хора, които имат и вкуса, и желанието да се радват на витража в своето жилище? Ще се...

Печива с месо

Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 не...

Облепихата

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние об...

Начало