Още рецепти » Консервиране на праскови

 Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови

Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на парченца, изсипваме в разлата тава и ги слагаме в силна фурна. Ако прасковите не са съвсем узрели, наливаме 1 к.ч. гореща вода. Щом плода поомекне, наръсваме със захарта и внимателно разбъркваме. Печем, докато лъжицата започне да прави пътечка по дъното на тавата. Малко преди да извадим конфитюра добавяме размитото във вода лимонтузу. Разбъркваме внимателно, наливаме в сухи и затоплени буркани, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Компот от праскови

Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, накисваме ги във водата за 3-4 часа и прецеждаме. Добавяме захарта и лимонената киселина. Разбъркваме до пълното разтваряне на захарта и с този сироп заливаме подредените праскови в бурканите. Стерилизираме 15 мин.

Мариновани праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 500 мл сухо бяло вино, 10 мл винен оцет, 1 пръчка канела, 8 зърна бахар, 4 цвята индийско орехче, 1 ч. л. кориандър, 1 дафинов лист, 2 стъбла копър, 500 г кафява захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, разрязваме ги на две и отстраняваме костилките. Смесваме виното и оцета и в тази марината задушаваме прасковите, след което ги изваждаме и отцеждаме. Винената отвара оставяме да ври заедно с останалите подправки (без дафиновия лист и копъра) 20 минути на слаб огън. Връщаме плодовете в сместа, прибавяме дафиновия лист и копъра и варим още 4 минути, след което отделяме плодовете. Редим ги в буркани и заливаме с прецедения сироп. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Праскови в черешова ракия

Прoдукти: 500 г едри праскови, 7 с. л. пудра захар, 150 мл черешова ракия, 400 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Продупчваме внимателно прасковите отстрани. Слагаме в тенджера водата да заври, добавяме 4 с. л. захар и плодовете. Варим 4 минути и изваждаме прасковите. Отделяме 250 мл от отварата, сипваме в нея черешовата ракия и останалата захар и оставяме да поври 2 минути. Връщаме плодовете и варим още 3 минути. Подреждаме в буркани, заливаме с отварата и веднага затваряме и обръщаме.

Стерилизирани праскови без захар

Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, охлаждаме, обелваме, нарязваме на половинки и почистваме от костилките. Редим плътно в буркани, като на всеки буркан добавяме по 2-3 счукани костилки. Заливаме с хладка вода, затваряме и стерилизираме 30 минути.

Сладко от праскови

Прoдукти: 1,5 кг праскови, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките праскови нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги с половината захар и оставяме да престоят 5-6 часа. Варим сладкото 10 мин, сваляме от огъня, добавяме останалата захар и оставяме прасковите отново да престоят 5-6 часа. Доваряваме до окончателното сгъстяване на сиропа.

Конфитюр от цели праскови

Прoдукти: 6 кг праскови, 2 кг захар, 600 мл вода, 200 мл ром, 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, без да им вадим сотилките. Пускаме ги във врящ сироп, приготвен от захарта и водата. Варим ги 10 мин и оставяме да престоят 1 денонощие. На другия ден доваряваме. Малко преди да свалим конфитюра от огъня, добавяме лимонената киселина, а когато изстине – рома.

Мармалад от праскови

Прoдукти: праскови, захар
Нaчин на приготвяне: Избираме зрели праскови, почистваме ги от костилките и ги сваряваме с малко вода. Пасираме. На 1 кг каша добавяме 500 г захар. Варим мармалада, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда. След като изстине насипваме в буркани.

Мармалад от праскови и сливи

Прoдукти: 7 кг сливи, 3 кг праскови, 4 кг захар
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете, сваряваме ги поотделно и ги смиламе с месомелачка. Пасираме. Варим двете каши заедно, като добавяме захарта. Варим, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда.

Желе от праскови

Прoдукти: 2,5 кг праскови, 700 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захарта, докато няколко капки от сиропа, поставени върху суха чиния не се разливат. Прибавяме лимонената киселина и варим още няколко минути. Насипваме желето горещо в сухи буркани и ги затваряме веднага.

Желе от касис, портокали и праскови

Прoдукти: 2 кг касис, 600 г праскови, 5 портокала, 800 г захар, 2 л вода
Нaчин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа. Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин. Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.

Нектар от праскови

Прoдукти: добре узрели праскови, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме 350 г захар. Разбъркваме до разтваряне на захарта, наливаме в бутилки и стерилизираме 5 мин.

Сироп от праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме и варим сиропа на силен огън до сгъстяване. Прибавяме лимонената киселина и варим още 5 мин. Наливаме сиропа горещ в бутилки и го съхраняваме на хладно.

Ликьор от прасковени костилки

Прoдукти: прасковени костилки, вода, захар, ракия или спирт
Нaчин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца прецеждаме течността и добавяме захар – от 100 до 500 г според вкуса. Филтрираме течността неколкократно до пълното й избистряне.

Ликьор от праскови

Прoдукти: 1 л силна ракия, 1 кг праскови, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 месец. След това прецеждаме, смесваме със захарния сироп и отново прецеждаме през гъста марля. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 6 месеца.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вашите предложения за постите

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...

Плетената мебел

От какво ли вече не се правят плетени мебели? От ратан, палмови листа, морска трева, върба... Вариантите са многобройни, както традиционни, създадени по мотиви на древни народни занаяти, така и най-съ...

Детският апетит

9-годишната ми дъщеря непрекъснато се тъпче с храна - на всеки 30 мин тя отваря хладилника и хапва едно или друго. Напразно се опитвам вместо сандвич да й дам някакъв плод. Ако категорично й забраня д...

Практични решения за малката спалня

Обзавеждането на малката спалня така, че да получите максимален обем шкафове и гардероби и в същото време помещението да не изглежда задръстено от мебели, е трудна задача. Основната мебел в спалнята е...

Начало