Още рецепти » Тестени вкусотии с кашкавал

 Тестени вкусотии с кашкавал

Пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

Бухтички с шунка и кашкавал

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г настърган кашкавал, 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 4-5 с.л. брашно, 1/2ч.л. бакпулвер, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме шунката на дребно, а яйцата разбиваме като за омлет. Прибавяме към тях размесеното с бакпулвера брашно, настъргания кашкавал, картофите, шунката и лука. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Вземаме с лъжица от приготвената смес и пускаме в сгорещеното олио. Оставяме бухтичките да бухнат, като ги обръщаме от двете страни. Сервираме ги върху листа от зелена салата.

Крапфени с шунка и кашкавал

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 ч.л. сол, 1 с.л. краве масло, 1 яйце, 1-2 ч.ч. брашно; зa плънката: 200 г шунка, 200 г кашкавал, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги прекарваме през преса. Прибавяме брашното, маслото, солта и яйцето. Омесваме и разточваме на кора, малко по-дебела от един пръст. С помощта на водна чаша изрязваме от тестото кръгове, върху половината от които разпределяме плънката, приготвена от изброените продукти. Покриваме с останалите кръгове и притискаме краищата с пръсти, за да се слепят. Изпържваме крапфените от двете страни в сгорещената мазнина.

Пържени филийки с кашкавал

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Джобчета от бутер тесто

Прoдукти: 1 пакет замразено бутер тесто, 3-4 стръка пресен лук, 350 г пражка шунка, 250 г по-мазен кашкавал, 1 с.л. доматено пюре, 4-5 с.л. заквасена сметана, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Оставяме замразеното тесто 2-3 мин да се отпусне и го разточваме на кора с дебелина 1 см. Нарязваме го на ленти и намокряме краищата им. Смесваме наситнения лук, накълцаната на ситно шунка и настъргания кашкавал. Разбъркваме добре. В друг съд смесваме сметаната с размитото в малко хладка вода доматено пюре. Подправяме със сол и черен пипер. Съединяваме двете смеси. С лъжичка слагаме по малко от пълнежа в началото на всяка тестена лентичка. Завиваме на джобче. Прищипваме плътно краищата. Обливаме тавата със студена вода, нареждаме джобчетата на малко разстояние едно от друго, и печем 15-20 мин на 220°С, докато равномерно поруменеят.

Охлювчета с кашкавал

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 200 г настърган кашкавал, червен пипер, сол..
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, маслото, 1-2 щипки сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме цялата кора с разтопено масло и отгоре поръсваме равномерно с настъргания кашкавал. Върху кашкавала поръсваме червен пипер. Навиваме кората на руло и нарязваме рулото на кръгчета с ширина около 2 см. Нареждаме кръгчетата легнали в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Пикантни писма

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 1 белтък, 2 жълтъка 200 г кашкавал, 2-3 домата, 2-3 главички пресен чесън, лют червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го разрязваме на по-големи квадрати.Намазваме краищата с белтъка, сгъваме ъглите им към средата и ги залепваме като писмо. Нарязваме чесъна много ситно и го смесваме с 1 разбит жълтък, настъргания кашкавал и подправките. Разбъркваме и разпределяме сместа върху тестените пликове. Отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Оставяме закуските да престоят 15 мин на студено. После ги намазваме с втория жълтък, разбит с малко вода, и ги печем около 20 мин при температура 200°С.

Хачапури

Прoдукти: 500 г пресято брашно, 100 мл топло прясно мляко или вода, 3-4 яйца, 15 г прясна мая, 50 г разтопено краве масло, 25 г захар; зa плънката: 250 г настърган кашкавал, 1-2 яйца, 1 яйце за мазане, 20 г масло за мазане
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в топлото мляко. Правим кладенче в брашното и в него слагаме разтопеното масло, захарта, яйцата, млякото с маята. Месим продължително, покриваме тестото с влажна кърпа и го оставяме на топло да втаса. Когато се понадигне, месим повторно и пак го оставяме на топло да втасва. Готовото тесто разточваме на кора, дебела 2-3 мм. Изрязваме квадрати, които пълним с настъргания кашкавал (сирене, извара), смесен с 1-2 разбити яйца. Защипваме добре краищата, намазваме отгоре с яйце и печем в силна фурна до поруменяване. Топлите хачапури мажем отгоре с масло.

Палачинки като бюреци

Прoдукти: 100 г и 1 с.л. масло, 6 яйца, 225 г брашно, около 500 мл вода или прясно мляко, сол, щипка настъргано индийско орехче, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 500 г настърган кашкавал,150 г галета, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Бием на гладка смес 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 150 г брашно и сол. Прибавяме 1 с.л. разтопено масло и избъркваме добре. За плънката в тиган с дебело дъно на умерен котлон стопяваме останалите 100 г масло. Прибавяме 75 г брашно и с бъркане готвим около 3 мин. Намаляваме на слаба степен и на струйка наливаме останалото топло мляко. Поръсваме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркваме добре. Оставяме сместа да изстине, прехвърляме я в купа, захлупваме и слагаме за 1 час в хладилник. Загряваме сача. Сипваме от рядкото тесто на тънък слой, но така че да покрием цялото дъно. Изпичаме от двете страни. Слагаме готовите палачинки в сух съд на топло място. Вадим плънката от хладилника и прибавяме настъргания кашкавал. Слагаме по 3 с.л. в центъра на всяка палачинка и навиваме на руло. Сгъваме краищата навътре. В друга купа разбиваме останалите 2 яйца. Сгорещяваме олиото за пържене на умерен котлон. Намазваме готовите палачинки с яйце, овалваме ги в галета и ги пържим около 4 мин., докато равномерно поруменеят.

Палачинки с гъби и кашкавал

Прoдукти: 400 г гъби, 200 г кашкавал, 200 г сметана, 100 г брашно, 3 яйца, 100 г масло, 1 лимон, 1 морков, 1 глава лук, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 с. л. джоджен, 1 к. ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, част от сметаната и малко вода приготвяме не много рядка смес. Правим палачинки – по 2 за порция, като внимаваме да не са много тънки. Гъбите нарязваме на дребно и ги задушаваме в сгорещеното масло заедно с настърганите лук и моркови. Посоляваме и поръсваме с наситнения джоджен. Част от получената смес разстиламе в средата на всяка палачинка и поръсваме с настърган кашкавал. Прегъваме на две и отново поръсваме с кашкавал. Останалата гъбена смес смиламе с миксер и подправяме лимоновия сок и магданоза. В подходящ за печене съд нареждаме палачинките, заливаме със соса и запичаме в умерена фурна. Поднасяме ги топли.

Баница с шунка и гъби

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 200 г гъби, 150 г шунка, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите в намаслена тавичка, така че да покрият страничните стени. Разбиваме яйцата и постепенно ги смесваме с млякото и кашкавала. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Нарязваме гъбите и шунката и ги разстиламе върху корите. Заливаме баницата с кашкавалената смес и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Зеленчукова баница

Прoдукти: 1пакет готови кори, 250 г грах от консерва, 3 моркова, 100 г сварен зрял фасул, 300 г кашкавал, 1 яйце, 3 с.л. маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и заедно със сварения фасул и отцедения грах ги задушаваме в разтопеното масло. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Нарязваме кашкавала на тънки ивички. В намаслена тавичка разстиламе първата кора. Отгоре разпределяме част от кашкавала и зеленчуковата смес. Слагаме втората кора и отгоре отново разстиламе кашкавал и зеленчуци. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с последната кора, намазваме с разбитото яйце и печем в умерено загрята фурна.

Зеленчуков щрудел

Прoдукти: 300 г брашно, 1 яйце, 80 г краве масло, 1 1/2к.ч. течна сметана, 1 щипка сол, 2 жълтъка за намазване; зa плънката: 2 стръка праз /само бялата част/, 1-2 тиквички /около 300 г/, 1 морков, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г настърган кашкавал, сол; зa соса: 500 г домати, 1 глава лук, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Разбиваме яйцето заедно със сметаната и солта и го смесваме с маслото. Постепенно сипваме брашното. Омесваме меко тесто, покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 2 часа. Почистваме зеленчуците за плънката, нарязваме ги на лентички и ги попарваме за 1 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм. Намазваме краищата й с единия жълтък и разстиламе зеленчуковата плънка.Поръсваме отгоре смлените орехи. Отделяме 2 с.л. от настъргания кашкавал, а останалия поръсваме върху плънката. Навиваме кората на руло, а рулото слагаме в намаслена тавичка, като го навиваме като охлюв. Намазваме го отгоре с втория жълтък, поръсваме го с отделения кашкавал и печем 30 мин в силна фурна. Нарязваме готовия щрудел на порции и го сервираме със сос, приготвен по следния начин: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Щом стане златист, сипваме обелените и настъргани домати, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути.

Руло от бутер тесто

Прoдукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, 1 сурово яйце, 250 г шунка, 2 с.л. олио, бял пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на ситно магданоза и джоджена. Смесваме ги с настъргания кашкавал, сметаната, суровия жълтък и подправките. Разстиламе бутер тестото на тънък лист и върху него нареждаме шунката, нарязана на тънки резени. Сипваме сместа с кашкавала и сметаната и я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме обелените яйца. Завиваме тестото на руло и го слагаме в тавичка. Поливаме с олио, намазваме с разбития белтък и печем при висока температура 25-30 минути.

Питки с кайма

Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.

Питки с кашкавал

Прoдукти: 250 г брашно, 1 бакпулвер, сол, 50 г маргарин или краве масло, 50 г настърган кашкавал, 175 мл прясно мляко, 1 голямо яйце, 2 с.л. вода
Нaчин на приготвяне: Затопляме фурната на 200°С. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Стопяваме мазнината и я прибавяме постепенно в брашното, докато започне да става на трохи. Прибавяме кашкавала и измесваме. Правим в средата “кладенче”, в което сипваме прясното мляко. Измесваме тестото. Слагаме го върху набрашнена повърхност и премесваме. Разточваме го на кръг с дебелина около 1 см. От кората изрязваме 12 питки и ги слагаме върху пергамента, с който сме застлали тавата за печене. Разбиваме яйцето с малко вода и намазваме отгоре питките. Печем 10-12 мин, докато поруменеят.

Калцонели с раци и кашкавал

Прoдукти: 1 кг готово тесто за пица, 115 г раци от консерва, 1 с.л. сметана, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2-3 скилидки чесън, сол, черена пипер, магданоз за украса.
Нaчин на приготвяне: Разточваме върху набрашнена повърхност тестото на кора с дебелина около 0.5 см. С чашка с диаметър 8 см изрязваме кръгчета. В купа пасираме леко месото на раците, прибавяме сметаната, счукания чесън, настъргания кашкавал, подправяме със сол, черен пипер и магданоз и внимателно объркваме плънката. Слагаме по малко от плънката върху едната половина на всяко кръгче, прихлупваме, намокряме леко краищата и ги залепваме като притискаме с вилица. Нареждаме калцонелите в намазнена тава и печем 10-15 мин на 200°С, докато поруменеят равномерно. Украсяваме със стръкчета магданоз.

Сицилианска пица

Прoдукти: 300 г готово тесто за пица, 300 г спанак, 200 г натрошено сирене, 50 г аншоа, 20 едро нарязани черни маслини, 200 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Разплескваме готовото тесто в намазнена тава. Бланшираме спанака и го нарязваме, натрошваме сиренето и го смесваме със спанака. Разпръсваме сместа върху тестото. Отгоре разпределяме аншоата, маслините и покриваме с настъргания кашкавал. Печем пицата в предварително загрята фурна около 20 минути.

Фатаери с кренвирши и кашкавал

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

Кашкавалки

Прoдукти: 300 г брашно, 300 г настърган кашкавал, 300 г краве масло, 2 яйца, индийско орехче, лют пипер; зa намазване: 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко; зa поръсване: сусам, ким или смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: От брашното, настъргания кашкавал, разтопеното масло и яйцата забъркваме с помощта на миксера гладко тесто. Подправяме го с индийско орехче и лют пипер. Завиваме готовото тесто във фолио и го оставяме да престои 1 час в хладилника. След това го разточваме на кора с дебелина 5 мм и изрязваме различни фигурки. Намазваме ги отгоре с разбития с млякото жълтък и посипваме с изброените подправки. Нареждаме кашкавалките в намаслена тава и ги печем около 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Варени соленки

Прoдукти: 400 мл вода, 1 пакетче краве масло, 300 г брашно, 2 ч.л. сол, 6 яйца, 250 г настърган кашкавал, 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: В дълбока тенджерка възвираме на умерен котлон водата, солта и маслото. Прибавяме брашното и бъркаме енергично с дървена лъжица в една посока, докато сместа започне да се отделя от стените на тенджерката. Сваляме я от котлона и я оставяме да изстине. С миксер разбиваме в тестото едно по едно яйцата, като след всяко бием поне 2 мин. Изсипваме настъргания кашкавал, разбъркваме хубаво, оформяме от тестото топчета, които подреждаме на разстояние едно от друго в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре ги намазваме с яйце и ги печем в умерено загрята фурна.

Соленки с кашкавал

Прoдукти: 200 г краве масло, 500-600 г брашно, 200 мл вода, 3-4 с.л. едро настърган кашкавал, 1 щипка сол, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото. Прибавяме водата, солта и брашното и замесваме твърдо тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм и изрязваме от нея квадратчета. Слагаме върху всяко квадратче по малко от натрошеното сирене и ги навиваме на пурички. Нареждаме пуричките в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна. Потапяме изпечените пурички във вряла вода и веднага ги овалваме в настъргания кашкавал.

Соленки с маково семе

Прoдукти: 600 г брашно, 100 г краве масло, 100 мл олио, 200 г натрошено сирене, 2 яйца, 1 бакпулвер, 200 г настърган кашкавал, 1-2 с.л. маково семе, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме маслото, олиото, натрошеното сирене, 1 яйце, 1 жълтък, 1 щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме отгоре с втория разбит жълтък и поръсваме обилно с кашкавала. Отгоре поръсваме с маковото семе. Нарязваме тестото на лентички с размери 3х6 см, които нареждаме в суха тава и печем в умерена фурна до порозовяване.

Соленки Сандвич

Прoдукти: 250 г кашкавал, 250 г масло (маргарин), сол, настъргано индийско орехче, черен пипер, 250 г брашно, 1 яйце; зa посипване: мак, ким или сусам, 2-3 с. л. прясно мляко, 1 жълтък; зa плънката: 180 г извара, 100 топено сирене с гъби, копър, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргания кашкавал и подправките смесваме с брашното, прибавяме маслото на трохи и яйцето. Омесваме тесто и оставяме в хладилника за 1 час. След това разточваме кори с дебелина 5 мм и изрязваме дълги овални лентички, които подреждаме в намазана тава. Разбиваме жълтъка с прясното мляко, намазваме половината от лентите и поръсваме с мак, ким или сусам. Печем във фурна, загрята на 175 градуса около 10 минути. Разбиваме продуктите за плънката, като може да прибавим малко мляко. Мажем плънката върху непосипаните соленки и прихлупваме с посипаните.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Болките в шията: причини и последствия

Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...

Вашата млечна кухня

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС Мляко с ориз и пюре от ябълки Прoдукти: 5 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. ориз, 3/4 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 3-4 ябълки, щипка сол. Нaчин на приго...

Проветрявайте, за да сте здрави

С основание се страхуваме от замърсения градски въздух вън от дома ни, но уви, много често забравяме, че между стените на нашето жилище също се крият опасни за здравето вещества. Най-лошото е, че пора...

Украсете дома си с оригинална мозайка

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

Начало