Още рецепти » Вашите торти

 Вашите торти

Торта Мока

Прoдукти: 8 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. ситно смлени бадемови ядки, 19 с.л брашно, 1 с.л нескафе, 1 доза маслен крем или сметана, ароматизирани с екстракт от кафе или есенция, кафяво оцветен фондан.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на водна баня яйцата заедно със захарта. Щом удвоят обема си, изваждаме съда от водата и продължаваме да бием, докато сместа изстине. Прибавяме брашното, кафето и ситно смлените бадеми и внимателно разбъркваме. Изсипваме така приготвеното тесто в намаслена и набрашнена тавичка и печем на бавен огън. Изчакваме готовия блат да изстине и го разрязваме хоризонтално на две. Разстиламе 3/4 от крема върху едната половина на блата, покриваме с другата половина, заливаме с фондана и намазваме с останалия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад, какао или канела.
Иванка Анкова

Торта "Цветенце"

Прoдукти: 1 компот от кайсии, 15 череши от сладко, 100 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 яйца, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 10-15 г масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме кайсиите и ги разрязваме на две, ако са цели. Слагаме във всяка половинка по една череша. Сипваме прецедения сок от компота в тенджера и варим на умерен огън, докато се сгъсти съвсем. Вземаме форма за торта с диаметър около 20 см, намазваме я с масло и изсипваме в нея сгъстения и изстинал компот. Нареждаме кайсиите една до друга с черешите надолу. Отделно разбиваме размекнатото масло заедно със захарта. Щом побелее, прибавяме едно по едно яйцата и пресятото с бакпулвера брашно. Изсипваме полученото тесто върху плодовете и печем 45 мин във фурна, загрята до 200°С. Обръщаме готовата торта в широка чиния за сервиране.
Мария Димитрова


Бабешка торта

Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 5-6 с.л. олио, 2 ч.л. сода бикарбонат, 2 праха ванилия, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. (без малко) лимонада, 2 с.л. какао; зa крема: 1,5 л прясно мляко, 10 с.л. захар, 5 яйца, 10 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, орехи за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта до побеляване. При съвсем леко разбъркване прибавяме лъжица по лъжица лимонадата, олиото, содата, ванилията, а накрая брашното. Делим тестото на 2 части и към едната прибавяме какаото. Получават се 2 теста - жълто и кафяво. От тях в по-голяма, обилно намаслена тава, последователно опичаме на умерена фурна 4 блата - 2 жълти и 2 кафяви.
Сваряваме прясното мляко за крема. Като го дръпнем от огъня, добавяме захарта. Отделно разбиваме яйцата и брашното на гъста каша - като за палачинки. Слагаме млякото на студен котлон и тогава включваме. На тънка струйка, при непрекъснато бъркане, изсипваме кашата. Преди да започне да се сгъстява, добавяме бучка краве масло. Мажем блатовете с горещ крем, съединяваме ги, след което намазваме цялата торта отгоре и отстрани. Поръсваме със счукани орехи.
Виолета Драгова

Торта Александър

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г смлени бадеми, 250 г масло или маргарин, 200 г захар, 1 ванилия, 1 ч.л. млян карамфил, 1 ч.л. канела, 1 щипка сол, кората от 1/2 лимон, 1 яйце; зa гарниране: 450 г малинов конфитюр, 2 листа желатин, 4 мл малинов ликьор, 500 г сметана, 50 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: От продуктите замесваме тесто, което разделяме на 3 части, оставяме да почива 1 час и изпичаме в кръгла форма 3 блата. Намазваме изстиналите платки с конфитюр от малини и ги слепваме. Накисваме желатина в студена вода. След като омекне, отцеждаме и смесваме с ликьора. Загряваме, докато желатинът се разтопи. Разбиваме сметаната със захарта, прибавяме желатина и с получения крем заливаме тортата.
Маргарита Ангелова

Торта „Ябълков каприз”

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. стафиди, 1 кофичка (400 г) сметана, един пакет и половина чаени бисквити, 1 щипка канела, орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета Слагаме ги на котлона заедно със захарта и 2 ч.ч. вода. Варим, докато станат прозрачни. Сваляме от котлона и ги отцеждаме добре. Към тях добавяме сметаната, стафидите (предварително накиснати в ром и изцедени) и счукани орехови ядки. Разбъркваме сместа добре. Във подходяща форма за торта подреждаме ред бисквити, отгоре половината от ябълковата смес, върху нея пак ред бисквити и останалата част от ябълковата смес. Украсяваме със смлени орехови ядки и слагаме за няколко часа в хладилника.
Петко Георгиев

Торта „Капучино”

Прoдукти: 10 яйца, 300 г брашно, 250 г захар, 2 с.л. какао, 1/2 ч.л. сол; за крема: 1 л сладкарска сметана, 1-2 с.л. капучино на прах; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 20 мл ром (или есенция); крокан и шоколадови формички за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. Към жълтъците прибавяме захарта, към белтъците солта и разбиваме поотделно. След това ги смесваме, като внимателно разбъркваме само в една посока. Добавяме пресятото брашно и какаото. Полученото тесто изсипваме върху застлана с хартия форма за торта (с махащи се стени) Печем блата на 180°С до готовност. Изваждаме от фурната, оставяме да изстине и го разрязваме хоризонтално на 3 части. Получените 3 блата сиропираме със захарния разтвор и слепваме помежду им с разбитата сладкарска сметана. По желание половината от нея можем да оцветим с капучино или какао. Отстрани и в средата декорираме тортата с крокан. Отгоре нареждаме готови шоколадови формички.
Стефан Тодоров

Елзаска торта

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г захар, 1 яйце, 200 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер; зa плънката: 100 г масло, 100 г захар, 2-3 яйца, 80 г изчистени и смлени бадеми, 1 с.л. ситно нарязани захаросани плодове, 60 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер; зa глазурата: 100 г пудра захар,1 с.л. вишновка, 1-2 с.л. вода.
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме тестото за блата и го оставяме за 30 мин в хладилника. Разбиваме на пяна маслото, захарта и белтъците за плънката. Прибавяме бадемите, захаросаните плодове, брашното и бакпулвера. Размесваме всичко добре и накрая добавяме разбития в малко захар белтък. Разточваме тестото и покриваме дъното на форма за печене, като леко изтегляме на горе краищата. Разпределяме отгоре плънката и печем до готовност.
Размиваме захарта за глазурата във вишновката и водата и изливаме върху топлия сладкиш.
Роза Димитрова

Шоколадова торта „Каприз”

Прoдукти: 3 яйца, 350 г захар, 150 мл олио, 200 г кисело мляко, 50 г какао, 50 г шоколад, 400 г бяло брашно, 1-2 щипки канела, 1 бакпулвер, карамфил; зa крема: 100 г краве масло, 3 яйца, 50 г шоколад, 1 чашка ликьор, 80 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с част от захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, канелата, какаото и карамфила. Накрая сипваме брашното смесено с бакпулвера. Разбъркваме добре и внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерена фурна. Разбиваме на пяна маслото за крема заедно със захарта. Стопяваме шоколада с малко вода или мляко и го прибавяме към сместа. След това счупваме едно по едно яйцата и накрая сипваме и ликьора. Разбиваме добре, за да стане кремът пухкав. Разрязваме блата на две, намазваме с крема и поръсваме с настърган шоколад.
Тодорка Денева

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Йога за деца

Мисълта за скоро започналат учебна година и дългите месеци, пълни с уроци и домашни, определено притеснява родителите. Те невинаги знаят как да помогнат на децата си да се разтоварят от напрежението. ...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., I част.

АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...

Три изящни грации от рода Сенецио

Сенецио (Senecio) е много голям ботанически род. Още от стари времена е известен и с името си Цинерария (Cineraria). Включва около 3000 вида, които се отличават с изключително разнообразие във външния...

Какво причинява детския церебрален паралич?

Травми по главния мозък по време на бременността може ли да предизвикат появата на болестта? Вярно ли е, че тя може да порази не само децата? Ст. Я. от И. Състояния, които са близки до церебрал...

Начало