Още рецепти » Как да сготвим котлети

 Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета

Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г сладки мариновани лукчета, 1-2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. мащерка, сол, черен пипер, 1-2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното, солта и черния пипер и овалваме в сместа измитите и подсушени котлети. В тиган с дебело дъно сгорещяваме 2 с.л. олио и пържим котлетите. Прехвърляме ги в глинен съд. В същия тиган доливаме останалото олио и задушаваме 5 мин ситно нарязания лук. Добавяме обелените и нарязани на ситни парченца домати, наливаме виното и оставяме сместа да къкри още 5 мин Добавяме отцедените от маринатата лукчета, както и оцета, и задушаваме още 3 мин. Поръсваме мащерката,посоляваме и подправяме с белия пипер. С този сос заливаме котлетите и наръсваме със захар.

Котлети с кашкавал

Прoдукти: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.

Котлет с пълнеж

Продукти за 1 порция: 200 г свинско месо от ребрената част, 1 с.л. варен мозък, 1 кисела краставичка, 1 бучка краве масло, 1 яйце, магданоз, черен пипер, малко настъргана лимонова кора, мазнина за пържене, 1 ч.л. коняк, 1 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме месото хоризонтално през средата почти до края на коста така, че да се получат два котлета, закачени един за друг. Поръсваме със сол и черен пипер. Смесваме ситно нарязаните мозък, краставичка и магданоз, маслото, жълтъка от яйцето и по малко настъргана лимонова кора, сол и черен пипер. Сместа разстиламе в разреза между двата котлета. Прихващаме свободният край на котлетите с конец и ги оставяме отлежат около 1 час. После изпържваме котлетите от двете страни и ги слагаме в затоплена чиния. Кипваме мазнината от пърженето с малко бульон или топла вода, посоляваме и отстраняваме от огъня. Застройваме със сметаната и изсипваме в чинията до котлетите. Поливаме котлетите с коняка и непосредствено преди сервирането запалваме.

Маринован котлет

Продукти за 1 порция: 1 котлет /150-200 г/ от овнешко месо, 2 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. горчица, 1 бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, сол, захар, черен пипер, няколко капки коняк, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите му части, начукваме го от двете страни, леко го посоляваме, поръсваме с черен пипер и го оставяме да кисне 30 мин в марината от олиото, лимоновия сок, горчицата, коняка и по 1 щипка сол и захар. Отцеждаме и пържим от двете страни до златисто кафяво. Изваждаме в затоплена чиния и поръсваме с разтопеното краве масло. Към мазнината от пърженето добавяме маринатата и брашното, размито в 1-2 с.л. бульон или вода. Кипваме соса и го изсипваме в сосиера.

Овнешки котлети със сос

Прoдукти: 4 овнешки котлета, 1 ч.ч. разтопено краве масло или олио, 500 г лук, 1 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от мазнината, докато стане златист. Добавяме доматеното пюре, размито в 1 к.ч. топла вода, черния пипер и бульона /или 1 ч.ч. топла вода/. Варим на умерен огън, докато лукът се развари /ако е необходимо, доливаме малко топла вода/. Претриваме през цедка сместа, връщаме на огъня и варим, докато сосът се сгъсти. Загряваме силно останалата мазнина, изпържваме в нея котлетите от двете страни и ги посоляваме. Заливаме ги със соса и поднасяме.

Провансалски пържени котлети

Продукти за 1 порция: 1 котлет, 1 с.л. мазнина, 2 дребни лукчета, 50 г гъби, 1 неголям картоф, 1 малък червен домат, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ракиена чашка бяло вино, 1 яйце, черен пипер, филия бял хляб, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме котлета и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го, а към останалата мазнина добавяме доматеното пюре и виното. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Панираме филията хляб в яйцето и изпържваме в така приготвената мазнина. Лукчетата задушаваме цели в част от мазнината, картофите изпържваме, гъбите задушаваме. Готовия изпържен котлет, поръсен със сол и черен пипер, поднасяме върху изпържената филия, залят с доматения сос, а отстрани оформяме гарнитурата от лукчета, гъби и картофи. Поднасяме със зелена салата.

Свински котлети от Ломско

Прoдукти: 4 котлета, 1 с.л. горчица, олио за пържене, сол на вкус, 3-4 глави лук, 2-3 кисели ябълки, 1 щипка смляно индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Начукваме котлетите, леко посоляваме и ги намазваме с горчица. Сгорещяваме олиото, поизпържваме котлетите и ги оставяме на топло в тенджера с капак. Сваряваме ябълките и ги ппасираме. Овкусяваме пюрето с индийско орехче и объркваме с леко запържения ситно нарязан лук. Изсипваме сместа върху котлетите.

Свински рулца с ябълки

Прoдукти: 12 обезкостени свински котлетчета (около 800 г), 1 ябълка, черен пипер, сол, 3-4 с.л. брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. галета, олио за пържене; зa соса: 4 с.л. кетчуп, 2 с.л. сос „Уорчестър” (или друг готов сос), 1 ч.л. горчица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълката, отстраняваме семената и я нарязваме на 12 резенчета. Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги натриваме с черен пипер и сол. Слагаме върху всеки котлет по едно парче ябълка и ги навиваме на рулца. Овалваме рулцата в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, а след това ги овалваме в галетата. Пържим ги 2-3 мин в силно сгорещено олио. Поднасяме рулцата със салата от домати и сос, приготвен от изброените продукти.

Агнешки котлети с домати

Прoдукти: 8 агнешки котлета, 2-3 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 2 ч. л. доматено пюре, половин буркан стерилизирани домати, 1 ч. ч. вода, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Натриваме котлетчетата с черен пипер и сол, и ги запържваме леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги от тигана и в същата мазнина запържваме лука. Щом поомекне, поръсваме брашното и пържим още 2-3 минути. Прибавяме доматеното пюре и водата, посоляваме и варим до сгъстяване на соса, като бъркаме непрекъснато. После прибавяме ситно нарязаните домати, връщаме котлетите, захлупваме и задушаваме на тих огън 15-20 минути, докато месото омекне. Сервираме с картофи или ориз.

Свински котлети

Прoдукти: 4 свински котлета, 50 г масло, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 250 мл месен бульон, 1 ч.л. горчица, 1 кисела краставичка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме в олиото нарязания на ивици лук, прибавяме брашното и бъркаме, докато добие златист цвят. Заливаме с бялото вино и бульона, посоляваме и оставяме да къкри около 20 мин. Леко начукваме котлетите, осоляваме ги и ги изпичаме от двете страни на силен огън. След това ги задушаваме в приготвения сос, докато омекнат, като при нужда доливаме топла вода. Изваждаме котлетите в чиния. Към соса прибавяме горчицата и ситно нарязаната краставица и заливаме с него месото.

Свински котлети в сметанов сос

Прoдукти: 4 свински котлета /по 200 г/, 30 г краве масло, прясно смлян бял пипер, сол, 4 с.л. ситно нарязан лук, 2 с.л. винен оцет, 1 с.л. мед, 250 мл обезмаслена сметана, 1 с.л. смесени сухи подправки за месо, 2 ч.л. естрагон, 3 ч.л. трапезна майонеза
Нaчин на приготвяне: В разтопеното масло запържваме от двете страни котлетите, които предварително сме изтънили с дървено чукче. Солим със сол и бял пипер, прехвърляме ги в тавичка, наливаме малко вода, завиваме с фолио и задушаваме във фурната 15 мин. Отделно в мазнината, в която сме пържили котлетите, задушаваме лука. Прибавяме размития в оцета мед, разбъркваме и сваляме от котлона. Прибавяме размесените майонеза и сметана, подправяме с естрагон, сол и бял пипер и връщаме на по-слаб огън, като бъркаме непрекъснато, за да не заври сосът. Готвим 3-4 мин. Разпределяме котлетите в топли чинии и отстрани сипваме от соса.

Свински котлети по фламандски

Прoдукти: 4 свински котлета, 50 г краве масло, 500 г картофи, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме половината масло в тенджерата и пържим котлетите от двете страни до зачервяване. Картофите почистваме и нарязваме на парчета. Изваждаме котлетите и на дъното на тенджерата разстиламе картофите, а върху тях – котлетите. Прибавяме сол, черен пипер и остатъка от маслото. Затваряме капака и задушаваме 10 мин.

Свински котлети с ябълки

Прoдукти: 4 свински котлета, 3 с.л. краве масло, 2 глави лук, 2 домата, 2 малки ябълки, 1 с.л. кетчуп, сушена мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетите и ги задушаваме в маслото. След това ги поръсваме със сол и черен пипер и ги слагаме върху отделни листа алуминиево фолио. Обелваме и нарязваме на ситно ябълките, доматите и лука и ги разпределяме върху котлетите. Поръсваме с кетчуп и мащерка и увиваме добре във фолиото. Печем ги около 40 мин в умерена фурна. Готовите котлети поднасяме заедно с фолиото.

Телешки котлети с доматен сос

Прoдукти: 4 телешки котлета, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1-2 зърна карамфил, 2-3 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. доматен сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата с дървено чукче, посоляваме ги и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Изваждаме ги, слагаме ги в тенджера и ги заливаме с разтопеното масло и гореща вода, колкото да ги покрие. Посоляваме на вкус и прибавяме скилидките чесън, дафиновия лист и главата лук, върху която сме наболи карамфилчетата. Варим ястието на тих огън, докато месото омекне напълно. Препичаме брашното в сух тиган и го разреждаме с доматения сок, така че да получим рядък сос, който изсипваме върху месото. Варим ястието още няколко минути и го отстраняваме от огъня. Изваждаме котлетите в чиния и ги заливаме със соса.

Агнешки котлетчета с гъби

Прoдукти: 10 агнешки котлетчета, 250 г гъби, 2 домата, 1 глава лук, 1 к. ч. сметана, 1 к. ч. бяло вино, 1/2 ч. л. черен пипер, 1 с. л. препечено брашно, лимонов сок, 2 с. л. масло, 1 к. ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме котлетчетата, заливаме с виното и оставяме да престоят 1-2 часа. Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в сгорещено масло. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати и сипваме разреденото с малко вода или бульон брашно. След като заври, прибавяме сметаната, овкусяваме с лимонов сок, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Изпържваме маринованите котлетчета в сгорещено олио и нареждаме в съд за печене. Върху тях поставяме измитите и нарязани на ивици гъби. Заливаме с приготвения сос и запичаме на умерена температура.

Ароматно печено

Прoдукти: 8 котлета от шилешко месо, по 1/4 ч.л. червен и черен пипер, мащерка и розмарин (могат да се заменят с чубрица), 1 глава лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Котлетите поръсваме със стритите подправки. Слагаме ги в тава, заливаме с 1 ч.ч. вряла вода и прибавяме лука, разрязан на четвъртинки. Покриваме с хартия, поръсена със сол, или с капак. Печем в умерена фурна.

Котлети с боровинки

Прoдукти: 4 свински котлета 200 г, сол, черен пипер, 2-3 с.л. олио, 200 г продълговат ориз, 75 г боровинки, 500 мл портокалов сок, 1/4 ч.л. канела, 5 г настъргана лимонова кора
Нaчин на приготвяне: С дървено чукче леко изтъняваме котлетите и ги наръсваме със сол и черен пипер. В тиган с двойно дъно сгорещяваме олиото и изпържваме котлетите. В огнеупорен намазнен съд изсипваме ориза, а отгоре подреждаме боровинките. Заливаме със смес от портокаловия сок, канелата и настърганата лимонова кора. Подреждаме котлетите върху ориза, слагаме малко от мазнината, в която сме пържили, захлупваме и печем на 180°С, докато оризът хубаво набъбне.

Котлети във фолио

Прoдукти: 800 г свинско филе, 1 глава лук, 150 г гъби, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, 4 тънки резенчета шунка, половин пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязания лук и гъбите задушаваме в маслото, прибавяме счукания чесън, а след като се изпари водата - нарязания магданоз и черния пипер. Филето нарязваме на 4 порции и начукваме всяко парче. Поставяме върху фолио за загъване. Върху всеки котлет разстиламе от плънката, покриваме с резен шунка, а върху нея слагаме още 1 с.л. плънка. Загъваме във фолиото, нареждаме пакетчетата в тавичка, сипваме малко вода и печем в умерена фурна. Поднасяме с фолиото.

Котлети с мариновани лукчета

Прoдукти: 4 свински котлета по 200 г, 50 г брашно, сол, черен пипер, 50 мл зехтин, 2 глави лук, 450 г цели консервирани домати със сока, 250 мл червено вино, 150 г сладки мариновани лукчета, 1 с.л. оцет, мащерка, сол, черен пипер, 1 с.л. захар
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, солта и пипера. С дървено чукче изтъняваме леко котлетите, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в тиган с двойно дъно в 1 с.л. зехтин. Прехвърляме ги в огнеупорен съд, отцедени от мазнината. Доливаме в тигана останалия зехтин и пържим 2 мин нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаните на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол и черен пипер и готвим, докато течността поизври. Прибавяме виното, оцета и отцедените от маринатата лукчета. Готвим още 3 мин. Подправяме с мащерката. Заливаме котлетите с този сос и ги наръсваме със захарта. Захлупваме и печем 1 час на 180°С.

Котлети със сирене

Прoдукти: 4 свински котлета, 500 г домати, 4 филийки пушено сирене, 4 блокчета топено сирене, 2 с.л. течна сметана, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 50 мл олио, 1 ч.л.смлян чесън, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. сушен риган, 1 к.л. ким, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, начукваме го леко и го запържваме от двете страни в сгорещеното олио. Подправяме котлетите с черен пипер и сол на вкус. Смесваме обелените и настъргани домати с нарязаните маслини, 2 скилидки счукан чесън и подправките. Разтопяваме сирената на водна баня, прибавяме останалия счукан чесън и сметаната и бъркаме, докато получим хомогенна смес.
В пръстен сът сипваме 4-5 с.л. от доматения сос, нареджаме отгоре котлетите и заливаме с останалия сос. Поръсваме виното и олиото, покриваме с алуминиево фолио и печем 30 мин в гореща фурна.

Котлети с фъстъци

Прoдукти: 2 кг свински котлети (цяло парче), 5 стръка праз лук, 100 г пушена сланина, 100 г обелени печени фъстъци, половин връзка магданоз, 5 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Измиваме почистения праз и го нарязваме на парченца. Измиваме магданоза и го оставяме да изсъхне. Натрошваме фъстъците на едро. С остър нож надупчваме месото на много места. Във всеки разрез боцваме по малки парченца сланина и посоляваме. Слагаме месото в огнеупорен съд и го заливаме със сгорещено олио. Захлупваме и печем 20 мин в загрята до 220 градуса фурна. Намаляваме градусите до 200 и без да отхлупваме, печем още 30 минути. Изваждаме ястието от фурната и го поръсваме с фъстъците и магданоза, нарязан ситно. Около месото нареждаме праза, посоляваме, заливаме с 1 кафена чаша топла вода и връщаме ястието във фурната да се допече и позлати.

Котлети “Фантазия”

Прoдукти: 2 свински котлета, 1 кренвирш, 1 кисела краставичка, 1/2 ч.л. горчица, 1 главичка лук, брашно, кимион, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите, подсушаваме ги и с остър нож ги разрязваме по дължина, така че да се получат джобчета. Отделно изпържваме в малко олиоситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязания кренвирш, ситно нарязаната краставичка и горчицата, разбъркваме добре и напълваме котлетите с тази смес. Захващаме отворите с конец /или клечки за зъби/, овалваме ги в брашното и ги поръсваме с олио. Нареждаме ги в намаслен съд, заливаме ги с 3-4 с.л. вода, поръсваме ги с кимиона и ги печем в предварително загрята гореща фурна.

Мусака от агнешки котлети и ориз

Прoдукти: 800 г агнешки котлети, 1 и 1/2 ч.ч. ориз, 2 връзки зелен лук, масло, олио, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме агнешките котлети с дебелина 1,5 см. Начукваме ги с черен пипер и сол и оставяме да престоят 2 часа. Почистения и измит ориз изпържваме в масло заедно с 2 връзки ситно нарязан пресен лук. В тавичка нареждаме ред от агнешките котлети, върху тях ориз и пак котлети. Заливаме с вода и олио и печем в силна фурна. Готовото ястие нарязваме с остър нож на парчета и поднасяме с гарнитура.

Печени телешки котлети

Прoдукти: 4 телешки котлета, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. бяло вино, 60 г шунка, 1 малка глава лук, 3 моркова, 3 с.л. галета, магданоз, лимонов сок, риган, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко телешките котлети и ги намазваме със смес смес от лимонов сок, смлян черен пипер, стрит риган и сол. Изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови до пожълтяване в маслото, разтопено в огнеупорен съд, слагаме котлетите и ги изпържваме от двете страни. Наливаме виното и 1 к.ч. топла вода, върху всеки котлет слагаме по 1 с.л. ситно нарязана шунка, поръсваме със смес от галета и много ситно нарязан магданоз, нареждаме парченца масло и печем в слаба фурна до омекване. Сосът трябва малко да се поизпари. Поднасяме котлетите в огнеупорен съд.

Пълнени агнешки котлети

Прoдукти: 8 агнешки котлета без кост, 500 г пресни моркови, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. Нарязваме морковите на тънки пръчици и ги разпределяме върху котлетчетата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Завиваме котлетите и ги завързваме с конец. Намазваме ги с масло и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина. Нареждаме изпържените котлети в тавичка, заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода и 1 с.л. разтопено масло и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Пълнени котлети

Прoдукти: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.

Пълнени свински котлети

Прoдукти: 6 по-дебели свински котлета, 200 г сварен черен дроб, 3 резенчета пушено сирене, 6 едри зелени маслини, 12 по-големи гъби, 3 глави лук, магданоз, 1-2 малки стръка целина, черен пипер, кимион, 2 счукани карамфилчета, 2 с. л. зехтин, краве масло, 1/4 ч. ч. сухо бяло вино, 1/2 ч. ч. топла вода
Нaчин на приготвяне: Срязваме с остър нож много внимателно обезкостените котлети, така че да се образува джобче. Начукваме ги с дървено чукче, като внимаваме да не ги разкъсаме. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион. Посоляваме много леко джобчетата и отвътре. Слагаме ги в хладилника захлупени с капак. Слагаме мазнината в тенджера, прибавяме 1 с. л. топла вода и 2 глави ситно нарязани лук. Похлупваме и задушаваме. След като се изпари водата, прибавяме половината от гъбите, нарязани на малки кубчета. Ако е необходимо, доливаме още малко вода. След като отново остане на мазнина, прибавяме нарязания на малки кубчета дроб. Разбъркваме и наливаме 3 с. л. вино. Като поври сместа и остане пак само на мазнина, сваляме от огъня, добавяме маслото и бъркаме, докато се стопи. Прибавяме останалото количество черен пипер, кимиона, карамфила, ситно нарязания магданоз, нарязаните на кубчета маслини и пушеното сирене. Всичко разбъркваме добре и напълваме котлетите с тази смес, защипваме отворите с клечки за зъби и ги подреждаме в подходяща тавичка, а отгоре ги поръсваме с третата глава лук, нарязана на колелца и с останалите гъби, нарязани на ивички. Наливаме останалото вино и топлата вода до покриване на котлетите. Ако е нужно слагаме още малко мазнина. Завиваме тавичката с фолио и печем в силна фурна. След 40 мин отвиваме фолиото, обръщаме котлетите, пак ги завиваме и ги запичаме и от другата страна. От време на време поливаме със соса. При сервиране на котлетите, гарнираме с варени картофи, поръсени с праз или зелен лук.

Телешки котлети по селски

Прoдукти: 5 телешки котлета /около 1 кг/, 2-3 с.л. брашно, 250 г варена сланина от гърдите, 150 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио /или 1 пакетче краве масло/, 750 г картофи, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите. Подсушаваме ги, поръсваме ги със сол и черен пипер и ги пържим в от двете страни до златистокафяво. Нарязваме сланината на правоъгълничета. Почистваме арпаджика и запържваме лукчетата както са цели, докато се зачервят. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на филийки и ги посоляваме. Нареждаме котлетите в подходящ съд, около тях подреждаме изпържения арпаджик и нарязаните картофи. Поръсваме със счукания чесън, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Захлупваме и задушаваме 5-6 мин в умерена фурна.

Телешки котлет с шунка и вино

Прoдукти: 4 телешки котлета, 80 г шунка, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 40 г краве масло, 2 с.л. галета, 1-2 зърна хвойна /по желание/, 2 с.л. лимонов сок, риган, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги намазваме със смес от лимоновия сок, счуканата хвойна, риган, черен пипер и сол. Оставяме ги да престоят 20-30 мин, след което ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови. Разстиламе изпържените зеленчуци в тавичка и върху тях нареждаме котлетите. Заливаме с виното и с 1 ч.ч. гореща вода. Слагаме върху всеки котлет по малко от ситно нарязаната шунка. Поръсваме със смес от галетата и ситно нарязан магданоз. Слагаме и по парченце от маслото и запичаме в предварително загрята слаба фурна, докато месото омекне и течността се поизпари.

Свински котлети в було

Прoдукти: 4 по-големи котлета /около 1 кг/, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 яйце, черен пипер, индийско орехче, сол, 4 парчета свинско було /или палачинки/.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го позапържваме. Измиваме и подсушаваме котлетите. Внимателно отделяме месото от ребрата, като запазваме костите. Прекарваме го през месомелачка, прибавяме запържения лук, яйцето, малко настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа 4 питки с формата на котлети. Забождаме във всеки котлет по едно ребро и ги увиваме в було /или палачинка/. Потапяме така подготвените котлети в разтопеното масло и ги изпичаме бавно на умерено слаба скара.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Счупеният зъб може да се върне на място

Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...

Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, чер...

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

Начало