Още рецепти » ЛСД-телевизорите - екстра или необходимост

 ЛСД-телевизорите - екстра или необходимост

Отговорът е само един: тези телевизори са необходимост за дома ни, защото близкото бъдеше е на цифровата телевизия. Затова в магазините и големите търговски вериги вече почти не се продават старите тежки телевизори, интересът и покупките са към ЛСД и плазмените телевизори.
За първи път за цифрова телевизия в световен мащаб започва да се говори през 1980 г. Тогава на американския пазар започват да се предлагат сателитни услуги, сред които приемане на радио и телевизия директно от спътник в космоса. Няколко години по-късно се появява и първият европейски комерсиален сателит (Астра 1А), който излъчва няколко телевизионни канала, собственост на Рупърт Мърдок.
По същество цифровата телевизия означава телевизионен сигнал, който се излъчва, транслира и приема изцяло в цифров вид. От момента на неговото генериране до приемането му от телевизионните декодери той нито веднъж не се преобразува в аналогов сигнал.
Макар и да притежава доста преимущества, на този етап навлизането на цифровата телевизия у дома все още е възпрепятствано от изискванията на стандарта към домашния приемник. За да може крайният потребител да се възползва напълно от възможностите на този тип телевизия, е необходимо да притежава цифров телевизор, или т.нар. set-top box устройство. По същество то представлява цифров тунер и е необходимо единствено в случаите, когато разполагате с по-стар модел (или какъвто и да било нов) аналогов телевизионен приемник. Това се налага от факта, че този тип приемници могат да визуализират предавания, излъчени и разпространени посредством аналогов сигнал. Цифровият тунер ще преобразува цифровия сигнал от телевизията в аналогов и на приемника ще може да се визуализира картина.

Качество, цени, гаранция

Ако имате намерение оттук-нататък да купувате ЛСД телевизор трябва да имате пред вид няколко съществени момента.
На първо място това е цената, защото е естествено при покупката да се търси оптималното съотношение между качество и цена. Нужно е обаче да обърнем внимание и на гаранционните условия, както и на възможностите за следгаранционен сервиз, които косвено влияят на цената.
По отношение на размера трябва да знаете, че при най-малкия (20”, или 55 см) плосък TV екран например, фотьойлът трябва да е поне на 2-2,5м от него. Ако предпочитаме ефект домашно кино, идеален избор е 37” (94см) екран от разстояние 3 м.
Особено важна е разделителна способност. Най-общо, търсенето следва да започне от 1024x768 пиксела. Граница са единствено възможностите ни за покупка.
По отношение на контрастното съотношение не е съвсем вярно, че колкото повече, толкова по-добре. Означението изглежда като съотношение от вида 5000:1. Двете числа означават най-светлия и най-тъмния оттенък. И най-ниското срещано съотношение 3000:1 е съвсем достатъчно за очите ни, затова този параметър не бива самоцелно да влияе на избора.
При един LCD телевизор яркостта е значително по-добра, отколкото при плазмен TV, затова LCD екраните се виждат добре дори и на светъл фон. Долната граница трябва да е 400 cd/m2.
Ето и още нещо, което трябва да помните. Скарт и композитен TV вход има на всеки телевизор, но е добре също да има и HD вход. Той служи за свързване на ДВД, и е способен да предава Full HD видео и Dolby DTS 5.1 аудио сигнал; освен това с DVI-HDMI кабел можем да свържем също и компютър към телевизора.
В магазините се продават различни марки ЛСД телевизори и с различни цени. Без да правим реклама на една или друга марка, все пак ще споменем, че ако предпочитаме качеството независимо от цената несъмнено Sony предлагат най-разнообразните възможности за свързване от всички LCD телевизори, и качеството на картината им говори сама за себе си. В днешно време почти всички LCD телевизори ползват системата Bravia за управлене на картината. Струва си да споменем и TV моделите на Pioneer, защото също имат великолепен образ, но за жалост те не са от най-евтините. Голяма част от производителите дават отделна гаранция на частите от по 1-2 години. Реномираните производители осигуряват пълна гаранционна и следгаранционна поддръжка и сервиз.

И все пак какъв е идеалният размер?

Най-голямото предимство на LCD телевизорите е, че поради плоския екран дебелината им е незначителна. Диагоналът обаче може да е най-различен, от характерно малките 20-27 до широките 50-52 инча TV екрани, създаващи възприятието за домашно кино. Ако търсим телевизор за в детската стая или кухнята, малки размери са достатъчни - 20/27” и 50-70 см. Ако купуваме ЛСД телевизор за всекидневната, там главно големината на стаята определя какъв може да е диагоналът. Средна е дължината 32-37”(82-94 см), но в по-обширни стаи с 50-52” (или 132 см) екран се постига доста по-внушителен ефект.
Не по-маловажно е да определим правилното разстояние на TV апарата спрямо холовата гарнитура, тъй като при 23”(58 см) LCD екран стигат и 2 метра, но при изобилието от 50” (127 см) вече са нужни най-малко 4 метра.

Ето още няколко съвета:

1. Не си струва усилията да навлизаме в битката за пиксели, ако не сме вманиачени на тема TV. Все пак има минимални стойности, под които не е препоръчително да се пазарува. Те започват от 640x480 - 1024x768p, това са стойности които най-вече подхождат за малък ЛСД телевизор (например за детска стая или кухня). Но ако търсим впечатляваща картина като в киносалон, си струва да потърсим телевизор с по-голяма разделителна способност.
2. При някои модели телевизори след броя пиксели се появява и една буквичка i (пр. 1024x768pi), което е съкратено означение за метода наслагване при съставяне на картината. За тази технология е характерно, че кадрите се сменят на две части, тоест четните и нечетни пиксели се редуват, което това прави ЛСД тв картината по-стабилна и ефекта при гледане по-добър.
3. Ако трябва да изберем от два апарата с подобни параметри (размер и разделителна способност), тогава следва да се ориентираме по големината на контрастното съотношение. Това не е първостепенен критерий, но като допълнително преимущество е важен. Стойностите му могат да са между 500:1 и 50000:1, но в екстремни случаи достига дори до 500000:1. Все пак, при продължително гледане твърде силният контраст на ЛСД тв е изморителен за очите.
4. Ето и една важна подробност в случай, че искаме да гледаме снимки от фотоапарат директно на телевизора, или пък ако смятаме да го ползваме като монитор към компютър. Засега това е възможно само с вход тип HDMI, и при някои модели телевизори срещаме по 4 такива входа. Ако ще трябва да се включва към видеоигра, вместо стандартния композитен вход ще е нужен още и S-Video вход. Само така можем да получим максималното качество на лсд тв картината. Ако няма такъв, решението е преобразуващ адаптер, с цената на допълнителен разход.
5. За по-старите телевизори беше характерно изгарянето, което се получаваше в следствие на неподвижна картина, задържана за по-дълго време на екрана. Това вече не се отнася за новите LCD телевизори, понеже сигналът при тях не остава неподвижен, и пикселите не прегарят при постоянното редуване.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Бял интериор - не е ли скучен?

Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...

Обезводняването при децата

Дехидратирането е една от най-големите опасности, които заплашват кърмачетата и малките деца през лятото. За да не го допуснете, давайте колкото се може повече течности на малчуганите, а биберонът с в...

Цветята в банята

Банята не е идеалното място да растения, смятат някои. Въпреки високата влажност в това помещение съществуват много неудобства, затова трябва да се съобразявате с много фактори при подбора на растения...

Начало