Още рецепти » Птиците в градината

 Птиците в градината

Няма съмнение, че за да се получи пълната картина на градинското очарование не може да се лишите от нито един допълнителен детайл какъвто определено е песента на птиците. Те се чувстват безгрижно и съвсем като у дома си във вашата градина. Прелитат от дърво на дърво, радват ви с жизнерадостните звуци които издават, внасят жизненост и настроение. Ако пък тези безгрижни същества не са чести гости във вашия двор то привличането им в градината съвсем не е трудно, просто трябва да им предоставите три основни неща – храна, вода и сигурност.

Храната

С приближаване на зимата намалява и подходящата за птиците храна, която са имали в изобилие през летния сезон. Това е причината те да преодолеят инстинктите си за безопасност и да са чести гости на пълните със зърно хранилки. Съществува мнение, че подхранването на птиците през зимата нарушава естествената миграция на някои прелетни видове. Но за слабите и тези от тях, които са останали по една или друга причина, вашите хранилки могат да спасят живота или просто да им помогнат да преживеят по-лесно тежките условия на гладната зима. Правенето на хранилка не е сложно, а относно това каква храна да използвате особени трудности също няма. Практически всички птици обичат слънчоглед, жито и овес. Синигерите, Зидарката и Кълвача няма да се откажат и от парченце неосолена сланина – любимото им лакомство. При избора на растения за вашата градина можете да засадите и такива, плодовете на които са привлекателни и за птиците. Това може да са Кисел трън, Бяла ела, Глог, Калина и др. От цветята, даващи любимите за птиците семена, са Астрите, Тагетесът, Невенът, Слънчогледът, Салвията, Цинията и много други.

Какво трябва да знаете за хранилките

Хубаво е да разположите хранилките така, че да можете да ги наблюдавате от разстояние. Не забравяйте, че птиците трябва да имат път за „отстъпление” затова ги разположете между храстите или така, че да могат бързо да се скрият при опасност. Слагайте ги на такава височина, че да не бъдат достигани от хищници, като домашната котка например.
Грижете се за чистотата на хранилката, чака че тя да не стане източник на паразити и инфекции за своите посетители. Не слагайте влажни семена. Периодично дезинфекцирайте с препарати които можете да намерите във всеки зоомагазин.
Ако сте решили да храните птиците, правете го до края на зимния период. Пълнете хранилката само с един зърнен вид. Ако смесвате различни видове семена, птиците с удоволствие подбират само тези, които им се струват по-вкусни а останалите разпиляват наоколо.
Не хранете птиците с развалени или с изминал срок на годност семена. Не използвайте неподходящи храни като чипс, сладки пуканки и др., така може да ги разболеете.

Укритието

За укритие на птиците може да направите къщичка. Добре е да се погрижите за това още през есента, за да можете да я монтирате още в началото на декември. Изборът на типа къщичка зависи от поставената цел. Може да направите такава, която като дизайн да съответства на стила на двора ви или пък да направите за определен вид птици. Различните птици имат различни предпочитания. Например дроздът никога на гнезди в закрити къщички. Други пък предпочитат определени дървета и храсти. Затова понякога няма нужда да майсторите или купувате нещо специално, а просто да засадите определен вид растителност.

Какво трябва да знаете за къщичките

Ако лятото при вас е много горещо, монтирайте къщичката така, че входа и да е от север или от изток.
Закрепвайте къщичките стабилно, но не използвайте пирони, особено ако дърветата са млади. Използвайте гумени подложки за да не нараните ствола. Местата за разполагане може да не са само по дърветата и храстите а под стрехата на постройка или друга опора като стълб например.
Не разполагайте местата за гнездене в близост до хранилките.
Поддържайте къщичките чисти. Всеки сезон използвайте момент, в който птиците отсъстват и дезинфекцирайте

Водата

Въпреки че водата стои на трето място в списъка на птичите потребности, ще се удивите колко много ще се увеличи количеството на посещаващите ви пернати, ако към хранилката добавите и източник на вода. Това е така защото ако им се налага да изминават големи разстояния в търсенето на вода, те могат да предпочетат да останат до източника. Подновявайте периодично водата в поилките, особено през лятото, а в зимните месеци следете дали не е замръзнала. Стабилното закрепване и тук е от особено важно значение, защото в горещите летни месеци поилките се превръщат в чудесно място за шумни птичи бани.
Опитайте се да привлечете птиците във вашата градина. Със сигурност ползата от това ще е взаимна. Благодарение на вас те ще преживяват по-добре, а вие ще сте възнаградени, любувайки се на тяхната красота и весело чуруликане.

Автор: ландш.арх. Йордан Караколев

Представяме Ви:

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Етъра - неподвластен на времето

Преди 47 години - на 7 септември 1964, на 8 км южно от Габрово отваря врати първият в България действащ музей на открито. Заслугата е на габровеца Лазар Донков, чийто барелеф е разположен в центъра на...

Мебелите Тетрис

Мнозина още си спомнят прочутата игра “тетрис”, завладяла всички компютри и игрални зали през 90-те години на миналия век. В пространството летяха малки частички с причудлива форма, които се стараехме...

Как да подхранваме мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

Начало