Още рецепти » Стъклените тухли – нещо повече от стена

 Стъклените тухли – нещо повече от стена

Стъклените тухли са един нестандартен вариант да се внесат повече светлина и комфорт в помещенията. Имат много предимства, различни цветови и геометрични решения при изграждане на вътрешния и външен интериор. Позволяват да се оформят отделни зони в пространството, без да нарушават общата му цялост.
Стъклените тухли отстраняват бариерите пред вашата фантазия. Сьздават стени от светлина, които оформят пространството и скъсяват дистанцията мeжду природата и човека. Те създават усещането както за простор, така и за изисканост - ценно съчетание на декоративност и функционалност, на елегантно и модерно звучене. С тях могат да се осъществят всевъзможни дизайнерски решения, тъй като “начупват” и динамизират интериора.
С подходящ подбор на цвета на стъклените тухли можете да сьздадете по-топла или по-студена атмосфера в дома, която да е в хармония с вашата същност. При сьчетаването на различии цветове можете да изградите и цели декоративни пана. По тази причина те са особенно подсходящи при изграждане на зимни градини и зелени кътове.

Стъклената стена

Сьвременното производство на стъклени тухли е доведено почти до сьвършенство. Изборът е мeжду огромен брой различии цветове, форми и повьрхности. Тези с матирана повърхност омекотяват светлината и размиват границите на пространството, придаваайки му загадъчност и очарование, безцветните пък пропускат светлината безотказно.
С тях се изграждат ефектни интериорни преградни стени в и между помещанията, както и в тоалетната и банята, или просто отделни стъклени блокчета се монтират в традиционните стени като декоративен елемент.
Всъщност стъклените тухли не са предназначени само за стени, тъй като не са толкова крехък материал, колкото стъклото. Ето защо от тях може да се направят изящни вътрешни прегради, дори фасади. Само че в този случай е препоръчително да се използват полупрозрачни стъклени блокчета. От тях се изграждат подове и покриви в еднофамилни къщи, сводове и навеси, мансарди и зимни градини. Те едновременно свързват и разделят, създават чувство за откритост и дискретност.
Особено ценното за една такава стена, за разлика от стените от класически тухли или гипсокартон, е, че не е необходимо да се измазва и боядисва. Сама по себе си е декоративен елемент, тя изисква само да се поддържа чиста. За нея просто се казва: измий я – и това е всичко.


Свойства и предимства

Висока якост

Стените, изработени от стъклени тухли, издържат значителни промени в температурата ( от -40 до +50°С). Те са много здрави – устойчиви са дори при леки земетресения. А за да разбиете стъкленото блокче изисква доста усилия, и то с по-тежък предмет в ръка.

Добра топло- и звукоизолация

Въздушното пространство вътре в стъклената тухла е добър топлоизолатор. Прекрасен топлоизолационен строителен материал, те предполагат широка сфера наприложение. Към това трябва да прибавим и шумопоглъщащите им свойства - същите като на тухлените стени с аналогична дебелина.


Пожароустойчивост

Едно от най-ценните им качества обаче е това, че не горят. Нещо повече, при пожар стената от стъклени тухли запазва целостта си поне 60 минути. Достатъчно време, за да потърсите специализирана помощ.Точно затова материалът се използва често за преградни стени в помещения, към които има сериозни изисквания по отношение на пожаробезопасността.

Светлотехнически свойства

Стъклените тухли биват светопрозрачни (с гладка повърхност на лицевата стена), светоразсейващи и светонаправляващи (обикновено такива ефекти имат тези с релефни повърхности). Това трябва да се има предвид, когато се избират релефът и цветът.

Как се работи със стъклените тухли

Въпреки че за работа се използва циментов разтвор, както при обикновените тухли, те са все пак стъклени и при изграждането на стени с тях трябва да се имат предвид някои тънкости:

* Много от стъклените тухли, особено матовите, са покрити със защитен слой, който трябва да се махне след монтирането им, тъй като в противен случай стъклените тухли може да се изцапат. В случай че вашите тухли не са защитени с нищо, преди започване на работа с тях е добре да покриете повърхността им със защитно фолио. В тази връзка, циментовият разтвор не трябва да съдържа големи песъчинки, за да не зацапва повърхността. Но ако все пак попадне разтвор на повърхността на стъклената тухла, е необходимо веднага да се измие с вода, а не да се чака да изсъхне, тъй като след това най-вероятно ще нараните стъклото.

* За съединяването на стъклените тухли е по-добре да се използват специални пластмасови “кръстове”. Тогава и монтажа им става по-бързо, и стената се изгражда с по-голяма точност: между съседните стъклени блокчета се оставя строго фиксирано разстояние от 1 см.

* За да е стената от стъклени тухли още по-здрава, е необходимо в циментовата връзка да се сложат метални “профили” със сечение 4 – 6 мм (арматура). Те укрепват вертикално и хоризонтално връзката между стъклените блокчета.

* След като е изградена исканата конструкция, е време да се помисли и за циментовата връзка. В случай че остане сива, това ще развали естетическия ефект от стената. Затова мястото на съединяване може да се замаже с цветни “материали” за плътно покриване. А още по-добре ще е , ако съединим стъклените блокове направо с цветен цимент, който се продава в много строителни магазини. Там още могат да се намерят и пигменти за получаване на желания цвят.

* За да може стената от стъклени блокчета да е равна и красива, не се препоръчва да се полагат за един ден повече от три блокчета по височина, защото стъклото не се свързва толкова бързо с цимента и е необходимо повече време за изсъхването. Затова и тесните стени на блокчетата се изработват неравни и леко вдлъбнати.

* На тези, които не искат да се занимават с цимент, могат да използват дървени модули. Модулът прилича на дървена решетка, състояща се от елементи с размери 19х19х8 см. В тях се поставят стъклените блокчета, които се закрепят с гумени уплътнители. Става бързо и ефектът е много добър. Тази конструкция е добра и поради това, че тухлите вътре в модула могат лесно да се сменят. Но неин минус е ниската степен на звукоизолация. Обикновено такива стени имат чисто декоративен характер.

* Разбира се, добре е да проявите предпазливост и предварително да купите с няколко блокчета повече. Защото от повреди по непредпазливост никой не е застрахован. За щастие е достатъчно внимателно да отстраните единствено повредените тухли и на тяхно място да поставите здравите такива.

Какво представляват като строителен материал?

Това са херметически затворени блокчета, получени чрез съединяването на две пресовани половинки - всяка е от дебело стъкло най-често около 6-7 мм. Формата им наистина наподобява тухла, но във вътрешността си са кухи и в това отношение са по-близки до стъклопакетите. Въздухът в стъкленото блокче придава определени характеристики на материала и го отличава със звуко- и топлоизолационни свойства. Прeз лятото льчите на високото слънце не могат да преминат през решетъчната стеклена стена, което предпазва помещението от прегряване. В стаята нахлува отразена мека светлина. През зимата няма преграда за слънчевите лъчи и те греят навътре в помещението. Вьздухьт, затворен хермитично във вьтрешността на стьклената тухла, е изолатор срещу жегата през лятото, а през зимата съхранява топлината.

Форма, цвят, размери

Най-често предлаганите дебелини са от 7,5 до 10 см. Теглото на една такава тухла е от 2,5 до 4,3 кг. Стандартните размери на стъклените блокчета са 19х19х8 см или 24х24х8 см. (В спецификациите на фирмите обикновено размерите са в милиметри.) Продават се също и така наречените “половинки “ ( размерите им са 19х9х8 см или 24х11,5х8 см ).
Повърхността на стъклените тухли може да е гладка, релефна и всяка пречупва светлината по неповторим начин. Най-използвани са матововите и прозрачните. Стъклените тухли с матирана повърхност омекотяват светлината и размиват границите на пространството, като му придават зазадъчност и очарование, а безцветните пропускат светлината безотказно.
Освен стандартните квадратна и правоъгълна форма съществуват и триъгълни, ъглови и кръгли, които се използват при изграждането на ъгли, колони, сводове и др. Те са предпочитани от много дизайнери за реализиране на новаторски и нестандартни идеи.
Специфичното е това, че помещение, изградено от стъклени блокчета, може и да не се нуждае от поставянето на прозорци, защото материалът достатъчно добре пропуска изкуствена и естествена светлина. От друга страна обаче тези тухли са много по-устойчиви от стъклото. И не на последно място още едно предимство - при тях не се налага допълнително измазване и боядисване. За правилното им съхранение и експлоатация е необходимо единствено редовно почистване...

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Сложете Така на перваза

Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Кортикостероидите може и да навредят

Лечението с кортикостероидни медикаменти се увеличи и разшири през последните десетилетия. Така е, защото се увеличиха заболяванията, които изискват такова лечение: бронхиална астма, алергии, ставни б...

Консервиране на грозде

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...

Начало