Още рецепти » Покупка на диван – 10 златни правила

 Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секция ...

Никой не иска да сгреши при избора си. И за да не мислите скоро защо шкафът се е развалил, дали леглото не е вредно за здравето ви, или пък кога секцията ще излезе от мода, трябва да спазвате следващите десет правила:
1. Непременно седнете на дивана и пробвайте да легнете. Ако той се разтяга, опитайте това няколко пъти. Не се церемонете много с механизмите, защото това упражнение ще се наложи да го правите хиляди пъти.
2. Ако сте дошли да купувате директно от фабриката, обезателно погледнете как се правят мебелите. Съмнява ли ви нещо в производствения процес, изберете други производители.
3. Скелето на дивана се прави от добре изсушен материал. Елементите трябва да са покрити със защитен лак. А ако има такива, които са от неестествени материали, те да са покрити със защитна боя, така че да не отделят вредни за човека форлмалдехидни смоли. Неизсушеното скеле ще съхне в жилището ви, а диванът ще скърца.
4. Вашият диван може да бъде мек в зависимост от поролона, пружинния блок и пенополиуретана. Трудно е да се каже еднозначно кое е добро. Това зависи от вашето усещане. Но има няколко закономерности. Колкото е по-мек поролонът, толкова по-лесно той ще се чупи. Възглавничките за дивана, които са набити със синтетичен или поролонов пълнеж, много бързо могат да загубят форма. Ако пък целият блок е от пенополиуретан, той ще има неголяма ивица по края.
5. Разтегателният механизъм е един от наи-важните елементи на дивана. При т.нар. „книжка" наполовина се повдига седалката и се премества горната част, при „походно легло" механизмът се намира под седалката. Има и механизми, които са подвижни напред.
6. Ако сте се спрели на диван - походно легло, то тогава разберете от какво е направена спалната опора на механизма. За най-добра се смята опората от пружиниращи пластини от шперплат. Най-добре е, ако те са 12 и са раз-пложени напряко на самото легло.
7. Не забравяйте, че повечето вносни дивани не разчитат на това, че ще бъдат използвани като легла. Това са по-скоро спални места за гости, а домакинствата вече са се снабдили с ортопедически матраци.
8. Ако предпочитате изтеглящите се дивани, тогава проверете от какво са направени чекмеджетата за бельо: трябва да видите фурнир, а не някакъв друг материал. Най-уязвимото място на подвижните чекмеджета са колелцата.
9. Обвивката, флок - тъкан с мъх, който е нанесен с електростатичен пълнител. В последно врeме стана популярна обвивката от гоблени, жакард, тъкани материали. Целият проблем е в това, че жакардът се поддава само на сухо почистване. За идеална може да се счита тъканта с тефлоново покритие: водата, чаят, кафето просто ще се стичат по дивана, без да оставят следи.
10. И накрая, културата на производство. Има такива дребни неща, по които можете да познаете кой е правил дивана. Уважаващите се фабрики увиват и гърба на дивана с тъкан. Можете да погледнете доколко внимателно са изработени шевовете или пък доколко наравно са поставени скобите, които закрепят обвивката.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Тежката артилерия в кухнята

Списъкът на кухненска посуда на съвременните домакини не се изчерпва само с тенджери и тигани, но тъй като тези два вида са едва ли не най-разпространени в кухненската “тежка артилерия”си струва по об...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Плодови ликьори

Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...

Начало